Op1 zwijgt tegen Pete Hoekstra over racisme: ‘Gênant’

Er zijn in de Verenigde Staten veel rellen uitgebroken na het zoveelste incident met racistisch politiegeweld. Bij afwezigheid van Eva Jinek zat de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra zaterdagavond aan tafel bij Op1 om over de onrust in zijn thuisland te praten. Het stoorde kijkers van Op1 dat presentatoren Charles Groenhuijsen en Carrie ten Napel in hun gesprek met Hoekstra niet één keer het woord racisme hebben laten vallen. “13 minuten lang gemiste kansen“, klinkt het.

UvA-professor Jan Overwijk: “Ronduit bizar gesprek. De man wordt geïnterviewd alsof hij slachtoffer is. ‘Hoe gaat het met uw dochter? Vindt u de plunderingen ook vervelend?’ Institutioneel racisme wordt niet genoemd noch wordt er gevraagd naar Trumps racistische politiek. Uitleg wordt geslikt als zoete koek.

TV Makelaar-diva Sylvana Simons: “Ik moest af en toe pauzeren en mijn verbijstering wegschudden. Wat een dieptepunt in de Nederlandse journalistiek, zeg Op1.

Econoom Jos Fransen: “Mooi man, Pete Hoekstra die voor gelijke kansen pleit bij Op1. En weer niemand door ff doorvraagt. ‘Maar Pete, die kansen moeten ze wel zelf grijpen volgens jou, toch?’ :) Mensen ‘voelen’ zich achtergesteld. Let wel: ‘voelen’….

Schrijver Leo Lewin: “Ambassadeur Pete Hoekstra kwam makkelijk weg bij Op1. Niemand die hem aansprak op het institutionele racisme in de Verenigde Staten dat ten grondslag ligt aan buitensporig politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Acteur Maarten Hopman: “10 minuten lang interview met Pete Hoekstra over de situatie in Amerika. Het woord ‘racisme’ is letterlijk geen één keer genoemd. Droevig, ongemakkelijk en zeer gênant.

Een fragment:

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen