Op1 en M blijven publiekloos ondanks versoepelingen

Het klapvee keert voorlopig niet terug in de praatprogramma’s Op1 en M, ondanks de versoepeling van de coronaregels per 1 juni. Er mogen vanaf dan maximaal dertig mensen in een televisiestudio zijn en vanaf 1 juli honderd. Die moeten dan wel anderhalve meter afstand van elkaar houden. Onwerkbaar, zegt WNL-baas Bert Huisjes namens de andere omroepen achter Op1. “Ik sluit niet uit dat we in het najaar nog steeds geen publiek in tv-studio’s zien“, zegt hij tegen Broadcast Magazine.

Een maximum van dertig personen in een studio biedt volgens Huisjes geen ruimte. “Soms hebben we bij Op1 wel acht gasten. Tel daarbij op een paar redacteuren voor de laatste voorbesprekingen, gastenbegeleiders, vijf of zes cameramensen en een floormanager. Dat zijn al ongeveer twintig personen. Daarmee zitten we al bijna aan onze tax.

En als het maximum op honderd ligt? “Ook met honderd mensen is het een ingewikkelde materie, want mensen mogen niet bij elkaar zitten. En de ruimte in tv-studio’s is beperkt. Op televisie lijkt het allemaal groot, maar per definitie is een studio een blokkendoos. Ook de gastopvangruimte is klein.”

Op1 wordt gemaakt op het Westergasterrein in Amsterdam, waar een mediacafé bij zit dat heel smal is. “Als je daar zestig mensen in zet, dan is het hartstikke vol en dat kan niet. We hebben een ruimte nodig die drie keer zo groot is.

Ook M blijft publiekloos tot de seizoensfinale op 3 juli. “Er zijn al genoeg gasten en technici in de studio, daar past geen publiek meer bij volgens de richtlijnen. Dit seizoen gaan we het niet meer aanpassen”, zegt een woordvoerster van KRO-NCRV.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen