Op1 en M blijven publiekloos ondanks versoepelingen

Geplaatst op ma 11 mei 2020 om 8:45

Het klapvee keert voorlopig niet terug in de praatprogramma’s Op1 en M, ondanks de versoepeling van de coronaregels per 1 juni. Er mogen vanaf dan maximaal dertig mensen in een televisiestudio zijn en vanaf 1 juli honderd. Die moeten dan wel anderhalve meter afstand van elkaar houden. Onwerkbaar, zegt WNL-baas Bert Huisjes namens de andere omroepen achter Op1. “Ik sluit niet uit dat we in het najaar nog steeds geen publiek in tv-studio’s zien“, zegt hij tegen Broadcast Magazine.

Een maximum van dertig personen in een studio biedt volgens Huisjes geen ruimte. “Soms hebben we bij Op1 wel acht gasten. Tel daarbij op een paar redacteuren voor de laatste voorbesprekingen, gastenbegeleiders, vijf of zes cameramensen en een floormanager. Dat zijn al ongeveer twintig personen. Daarmee zitten we al bijna aan onze tax.

En als het maximum op honderd ligt? “Ook met honderd mensen is het een ingewikkelde materie, want mensen mogen niet bij elkaar zitten. En de ruimte in tv-studio’s is beperkt. Op televisie lijkt het allemaal groot, maar per definitie is een studio een blokkendoos. Ook de gastopvangruimte is klein.”

Op1 wordt gemaakt op het Westergasterrein in Amsterdam, waar een mediacafé bij zit dat heel smal is. “Als je daar zestig mensen in zet, dan is het hartstikke vol en dat kan niet. We hebben een ruimte nodig die drie keer zo groot is.

Ook M blijft publiekloos tot de seizoensfinale op 3 juli. “Er zijn al genoeg gasten en technici in de studio, daar past geen publiek meer bij volgens de richtlijnen. Dit seizoen gaan we het niet meer aanpassen”, zegt een woordvoerster van KRO-NCRV.

Foto: NPO
10 Reacties op “Op1 en M blijven publiekloos ondanks versoepelingen”


 1. Thomas

  Ik mis het publiek niet.

  De uitzending is veel rustiger zonder.

 2. 🗣

  De meerwaarde van dat klapvee ontgaat mij al jaren!

 3. Derhal Flynn

  Uit solidariteit kijk ik niet naar M.
  Teveel publiek is nooit goed.

 4. Wendy's dealertje

  Prima zonder publiek, nu nog zonder Erik Dijkstra, Giovanca Ostiana & Sophie Hilbrand.

 5. Curryworst

  Weer een zorg minder.
  In het recente verleden had men al moeite om publiek te vinden voor de praatprogramma’s zoals Pauw of Jinek. Ze moesten mensen zelfs verleiden met 10 tot 15 euro p.p. om op te komen draven.
  Of een meet and greet met de talkshowhost.

 6. Erik

  Alle talkshows kijken rustiger zonder publiek. Veel meer focus op de gesprekken. Graag zo houden.

 7. Mark

  Misschien kunnen ze net als bij die Nederlandse comedy-serie’s ingeblikt geklap en gelach ertussen doen? Druk maar af en toe op een knopje als één van de presentatoren of gasten iets leuks schijnt te zeggen.

 8. Britt Scholte Lover

  Kan GTST dan ook weer 1 juni beginnen met opnames ? weet iemand dat

 9. GTST inside

  @Britt Scholte Lover: die gaan weer starten per 1 juni met een aangepaste werkwijze begrijp ik nu. Moet ook wel anders redden ze de start van het nieuwe seizoen niet. Dit kan mogelijk zelfs vervroegd worden naar begin augustus i.p.v. eind van die maand/begin september.

 10. Bram

  Publiek bij talkshows voegt niks toe

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.