NOS trekt keutel in: divibokaal bij grofvuil na mediarel

De NOS trekt alsnog zijn keutel in: de omroep zet zijn omstreden divibokaal bij het grofvuil, nadat het bestaan hiervan is onthuld door de opiniesite GeenStijl. Hoewel de ophef ‘overtrokken’ is, wordt er toch mee gestopt, zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff in een reactie. De divibokaal moedigde redacteuren aan om reportages vol te stoppen met alles wat niet lijkt op witte mannen. Deskundigen werden daardoor niet alleen geselecteerd op hun deskundigheid, maar ook op hun achtergrond.

Nog kwalijker is volgens critici dat de NOS een ‘divi-database’ bijhoudt waarin deskundigen worden gerangschikt op hun etniciteit. Wat er nu met die database gebeurt is onduidelijk, maar met de divibokaal wordt dus gestopt.

Gelauff vindt alle ophef overdreven. “De bokaal wordt veel te groot gemaakt. Het is niet meer dan een dingetje. Het is met een knipoog ontstaan op de redactie. Het is een beker die iemand van huis heeft meegenomen. Daar is een stickertje opgeplakt. Hij staat ergens in een hoek, en dat is het dan. Meer is het niet.

Het was allemaal nodig omdat de reportages van de NOS te wit waren, aldus Gelauff. “Het begint bij expertise en inhoud, dat is altijd doorslaggevend bij het maken van een onderwerp, maar afkomst, sekse, geografie kunnen een rol spelen in de uiteindelijke keuze wie je aan het woord laat, omdat je de ambitie hebt dat brede representatieve beeld te schetsen.

Diversiteit in de dagelijks journalistieke productie is een permanent proces van vallen en opstaan. Daarin maken we ongetwijfeld fouten, maar die helpen ons verder. Met de divibokaal houden we op. Maar we blijven nieuwe stappen zetten op deze weg“, besluit hij op de NOS-site.

Lees ook: NOS-ster Simone Weimans vindt Divibokaal niet pervers (16 mei)

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen