Gerard Joling in talkshow Op1: ‘Jullie zijn te negatief!’

Geplaatst op zo 17 mei 2020 om 8:35

Gerard Joling heeft zaterdagavond in de late talkshow Op1 kritiek geuit op het dagelijkse doemdenken over het coronavirus. Hij vindt dat het programma niet te lang moet blijven schuifelen met Ab Osterhaus en zijn vrienden. “Jullie doen het fantastisch met dit programma, het is informatief, maar op een gegeven moment denk ik wel dat jullie na 2,5 maand een beetje moeten stoppen met iedere keer al die virologen aan tafel, want het is altijd negatief“, liet de zanger onomwonden weten.

Er is veel kritiek op de manier waarop de economie momenteel ten gronde wordt gericht – twee medisch specialisten uit Twente uiten bijvoorbeeld felle kritiek op de 1,5-meter-samenleving – maar bij Op1 klinkt vooral de waarschuwende toon van Ab Osterhaus. Op1 kan beter Ab1 heten, klonk het op social media.

Joling is het eens met die kritiek. “We kunnen natuurlijk ook wel eens naar voren brengen hoeveel mensen er genezen zijn en eruit komen, met alle respect voor die virologen uiteraard.

Toch ziet Joling wel dat het programma in een behoefte voorziet. De kijkcijfers zijn hoog, ziet hij elke dag. “De NPO doet het natuurlijk fantastisch. Ik kijk natuurlijk naar de kijkcijfers en dan zie je de bovenste eerste tien en dan denk ik: nou… Het begint dan met name bij het nieuws en dan is het natuurlijk alleen maar dat je denkt: hállo en de gloria!

De NPO is de grote winnaar tijdens de coronacrisis. “Nou moet ik zeggen dat RTL 4 het ook niet heel slecht doet, maar het is machtig als je succesvol bent en programma’s maakt waar heel veel mensen naar kijken.”

Foto: BNNVARA
52 Reacties op “Gerard Joling in talkshow Op1: ‘Jullie zijn te negatief!’”


 1. Tycho Graagnat

  Heeft die pipo toch nog een keer een (hoogte)punt op z’n zestigste.
  Duurde wel even.

 2. Arie Schoenlepel

  Gelukkig weet Joling het altijd beter. Echt een topper deze man. 🙏🏼

 3. Echt Sjaak

  Als OP1 negatief is dan moeten ze excuses maken, OP1 mag alleen maar negatief zijn over rechtse partijen. Trump is slecht, Boris is de duivel, Baudet is populist. Waarom zit Joling daar trouwens, zit hij in de DiviBase? Zo winnen de de DiviBokaal niet.

 4. mark2

  Joling zat in zijn commentaar over het songfestival 2 keer erg naast de feiten maar doet alsof hij er alles van weet. Zo ook bij de probleem in de wereld. Als er 1 te vaak negatief is over de samenleving dan is hij dat zelf wel!

 5. HUGO

  Ab Osterhaus? Is een kundig man en tot op heden heeft hij gelijk. Testen, Testen, Testen.

  Gelukkig bepaald Botox Geert dat niet. Wat een irritante kwal. Kwekt overal doorheen. Op1 is een serieus programma en geen Geer en Beau show.

  Corona is een ramp voor heel de wereld en niet tot de grens.

  De media denkt mee. Dus ook Op1.

 6. Captain Caveman

  Onze virologen zitten daar alleen nu nog om hun gekoesterde verdien model te handhaven. Eigen schuld want als er inderdaad steeds dezelfde heads worden geraadpleegd dan is het net de slager die zijn eigen vlees keurt. En ondertussen wordt het probleem alleen maar erger gemaakt op papier! Oogkleppen af en een keer wat tegengewicht voor ‘onze’ viroloogjes!

 7. Esther

  Bejaarden zijn bang voor Covid en willen bevestigd worden in hun angst.

  En laten bejaarden nu vooral naar NPO1 kijken.

  Op1 speelt in op de behoefte van haar kijkers: hoogbejaarde, angstige en kleinburgerlijke mensen.

 8. 🗣

  Osterhaus kreeg vannacht alle ruimte op Radio 1 om z’n mening te verkondigen!

 9. Frank

  Gisteren was een goed voorbeeld van hoe totaal onvoorbereid het presentatieduo de uitzending begint en dan vooral Sander. Naast dat hij erbij zat dat het hem totaal niet boeide stelde hij hele domme vragen en bleek ook totaal niets te hebben ingelezen. NPO-baas Shula zat toen aan tafel. Ik hoop dat zij het net zo tenenkrommend vond als ik.

  Goed dat Gerard Joling eindelijk heeft gezegd wat iedereen denkt.

 10. Wim

  Esther 8.49.
  Volgens mij heb jij Corona in je bovenkamer.
  Ik heb al veel onzinnige reacties op deze site gezien, maar jij spant de kroon.

 11. HUGO

  Op1 is het BESTE praatprogramma ooit!

  Ik ben ontzettend trots op mijn NPO dat ze zo’n FANTASTISCH programma maken!

  Chapeau NPO, trots op jullie, uitmuntend!

  Ik wil graag MEER belastinggeld naar de NPO!

 12. sjaakie

  Ik vind dat G.J. te blijft sukkelen met zijn liedjes die over de datum zijn
  De liedjes zijn ook niet meer van deze tijd! Nee doe mij maar Sjakie
  Schram , veel leuker met zijn Zuster oh zuster wanneer krijg ik mn prik, dan ben ik in mn schik !

 13. BRK

  Ik heb met stomme verbazing voor het eerst een stuk van Op1 zitten kijken. Wat een chaotisch, rommelig en slecht opgebouwde talkshow is dat. Sander ging totaal onvoorbereid het Songfestival gesprek in, stelde hele domme vragen en die Welmoed zat constant op de tafel te bonzen en zat om de haverklap door gasten heen te praten en te onderbreken. Ik heb alleen maar hele domme vragen gehoord en ook het gesprek met Shula Rijxman over de NPO was van een belachelijk niveau.

  Ook de gewijzigde opzet met die losse microfoons op tafel is voor een talkshow echt heel erg onhandig. Als iemand iets wil zeggen tegen de persoon naast zich, moet diegene zich in een ongemakkelijke houding wurmen om überhaupt nog verstaanbaar te zijn voor de kijker. Dat is zo niet bevorderlijk voor een goed gesprek aan tafel, waardoor die dus ook gewoon niet ontstaan.

  Ik verbaas me dat hier elke dag meer dan een miljoen mensen naar kijken. Aan de mensen die vaker kijken: is dit elke avond zo slecht?

 14. Enzo Voorthuijsen

  Op1 is van het eerste tot het laatste onderwerp corona, corona en/of doemdenken, Beau daarentegen is een prettige en afwisselende nieuwkomer. Een blijvertje.

 15. William

  Sander Schimmelpenninck is een mooie jongen, maar echt geen groot licht. Zagen we gisteren over het Songfestival, als je er niets over weet zwijg dan of nog beter bereid je voor, is gewoon een autocue presentator.

 16. robb

  Zo heb je wat te kiezen toch , de npo moet informeren wat er aan de hand is leuk of niet leuk wil je dat niet ga je naar rtl .

 17. Captain Caveman

  Tenenkrommend is de hopeloze toestand die ervan wordt gemaakt in winkelstraten. Spontaan even er naar toe is onmogelijk. Lange lappen tekst aan de deuren over hoe het nu weer moet. Rechtsomkeert en online winkelen! Als een stel geconditioneerde zombies al die regeltjes netjes uitvoeren, moet je ook maar willen. Veel winkelstraten zijn nu het jachtterrein geworden van agentjes en BOA’s! Ouderen en argelozen gelijk een hoge boete geven. De op straat drinkende en samenklittende oost europese werknemers worden voor het gemak ontzien en krijgen alleen een goedemiddag toegewenst van pliesie en handhavertjes! Zielige schijnheilen!

 18. Tv junkie xl

  @ William zo mooi is Sander Schimmelvlek nou ook weer niet hoor. Hij is 1m56, grote neus en kaak en presenteert echt slecht. Zowel op1 als Dragons Den. Tenenkrommend hoe hij zich gedroeg tijdens het songfestivalonderwerp. Al is het niet je ding, moet je gewoon voorbereid zijn. Beetje dom en lacherig doen, was echt kleuterschoolniveau.

 19. Huismaker

  WAAR BLIJFT HET EERLIJKE OPEN DEBAT ?
  Waarom moeten we elke dag naar die pratende hoofden kijken ? Waarom ? Alsof er een klein selectief groepje als experts mogen spelen ? Zoals grootgraaier Ab O. of Jort K. Steeds diezelfde mensen.
  KOP OP MEDIA ! Niet bang zijn voor de mening van ons volk. Gewoon evenveel voor- als tegenstanders, evenveel spreektijd, geen interruptie door de regie. Gewoon eerlijk. Voorbeeld: Prof Van Wolferen (Cafe Weltschmertz), Mr Hulleman (Een oorlog reeds verloren) of Dr Zwitser (Blue Tiger Studios). Kom op mediakartel. Niet bang zijn !

 20. Viola

  Éénrichtingsverkeer in Utrecht voor voetgangers, hahahaha.

  Corona is wel een manier om discipline onder het volk te krijgen.Nu graag nog handhaven in Leidschendam. Daar wonen gasten die wat hardleers zijn.
  Ik pik het niet als brave burger een boete te krijgen voor niet rechts lopen terwijl hele wijken geterroriseerd worden.

 21. HansR

  @09.18 Beau een nieuwkomer? Hij doet het al langer maar dan op het echte Late Night tijdstip met aanzienlijk minder kijkers vanwege de concurrentie Op1. Nu profiteert hij omdat hij inderdaad afwisselender is en het zelden over corona heeft. Maar als kritisch ondervrager is Beau nog slechter dan Humberto en Beau dus meer geschikt is voor Boulevard (daar was hij een nieuwkomertje) of koffietijd. Misschien samen met Merel in Ladies Night????

 22. Geertje.

  Corona (angst) scoort kijk maar Jensen die heeft er een verdienmodel van gemaakt.

 23. Lies

  Maak mijzelf liever van kant dan definitief met dat anderhalvemeter ge l u l en mondvodden te moeten leven.

  Dit geldt voor menigeen hoop ik

 24. Grote Grief

  Applaus voor de inzet en opzet songfestivalshow. Maaar wat een zeikerd is Die Sander. Valt geen gesprek mee te voeren. Weet hele positieve vibe weg te nemen, door onvoorbereid te zijn. Gasten waren leuk, wilden inhoudelijk spreken, maar dankzij egotrip Schimmelpennink, kwam dit niet van de grond. Zelfs Welmoed viel erover. Bahh wat een kneus.

 25. Popje

  Bluf

 26. Henri

  Esther , ik ben niet bejaard en kijk toch naar op1 en npo 1 zoals vele jongeren daar ook naar kijken , blijkt uit mijn omgeving , dus denk eerst na voor je zoiets stoms zegt !!

 27. Echt Sjaak

  Henri,
  Kijk eens naar de statistieken, oude mensen kijken NPO, jonge mensen vrijwel niet. Denken dat je omgeving representatief is voor Nederland is een domme fout.

 28. Esther

  @Henri: niet bejaard? Je naam is er één uit de 16e eeuw. Ouwe lul.

 29. Guttegut

  Gerard heeft hekel aan de virologen en wat doet hij? De amateur viroloog uithangen. Dan ben je dus een lul!

 30. Ron

  Team Joling in deze. Helemaal mee eens.

 31. Guttegut

  Oh ja Lies. Mag hopen dat jij corona krijgt met je domme gelul.

 32. Ron

  Ook team Joling inzake het feit dat we in Nederland een Maokkanenprobleem hebben.

 33. Broer van..

  Viola
  zo 17 mei 2020 om 9:42 ,

  Je ziet het goed. Totale controle, en jij als burger braaf en gehoorzaam. Wil je daar niet in mee? Dan zien we in Nederland en de ons omringende landen dat mensen beboet worden met torenhoge boete’s. Russische toestanden.
  Het is natuurlijk van de zotte. Je mag als overheid adviseren, stimuleren het goede advies op te volgen maar het gaat alle perken te buiten op dit moment. Je ziet de eerste geluiden om de Lockdown en zijn regltjes op te heffen overal opduiken, Amerika, Duitsland en ook Nederland probeerde het in de light versie.
  Ik blijf van mening dat corona iets vreselijks is maar het langdurig beperken/inperken van iemands vrijheid zal nog vele decennia schade veroorzaken op psyschisch gebied. Weet nog niet wat dan erger is.
  Rutte en zijn vriendjes hebben de economie en de democratie naar zijn mallemoer geholpen. Hoe de democratie een autocratie werd en het bijna lijkt of deze mannen er een orgasme van krijgen.

  Bovendien is het HUN waarheid.
  Huismaker geeft je als lezer hier vaker tips, waar je misschien beter eens naar kan kijken dat het ‘Treurshow Op1’. Een klus van een aantal gezamelijke omroepen en het toch presteren totaal NIET pluriform te zijn.
  Knap waardeloos.

 34. Esther

  situatie in 2019:

  Overzicht gemiddelde leeftijd per zender:

  NPO 2: 62 jaar
  NPO 1: 60 jaar
  SBS 6: 55 jaar
  RTL 4: 53 jaar
  Net5: 51 jaar
  Veronica: 51 jaar
  NPO 3: 48 jaar

 35. Boerenverstand

  Bij oudere leeftijdscategorieën wordt er vaker naar de NPO-zenders gekeken. Bij 65+ staan NPO1, 2 en 3 bovenaan. Ook NPO3 is de jongeren al lang kwijt geraakt.

  https://nederlandsmedianieuws.nl/TV-en-Video/tv-en-video-nieuws/Mediamonitor-Nederlanders-kiezen-nog-steeds-het-meest-voor-lineaire-televisie/

 36. Kneefel

  Tja… Ik lees al weken dat er kritiek is op talkshow Op1, maar zie elke dag een hoog kijkcijfer, kennelijk zijn er toch veel mensen die op de hoogte willen zijn en blijven ….wat let je om naar rtl Beau te kijken…lekker keuvelen en inhoudelijk niet zo zwaar…toch.

 37. Beau ter Ham

  Wat doet die JOLING weer daar ? Totaal onbelangrijk zijn mening over virologen. En over Songfestival hij vloog midden in de repetities naar Nederland voor een snabbel zodat hij bij zijn optreden bij het Songfestival de hoge toon niet haalde. Geef mij maar Douwe Bob, die is oorspronkelijk en onbevangen.

 38. Boerenverstand

  Mediamonitor 2019. Zie blz. 20 voor het dagbereik per tv-zender per leeftijdscategorie. De categorie 65+ kijkt vooral naar NPO1 en NPO2 (meer dan 50% dagbereik). Bij andere leeftijdscategorieën is dat beeld diverser.

  https://www.mediamonitor.nl/wp-content/uploads/Mediamonitor-2019.pdf

 39. Boerenverstand

  @Kneefel: of je kijkt naar beide leeghoofdtalkshows niet. Dat doen 15 miljoen Nederlanders. Die vinden er geen zak aan, noch Op1, noch Beau.

 40. Anita

  @Kneefel
  zo 17 mei 2020 om 11:46

  NPO wint altijd, want NPO heeft een vinger in de pap bij SKO.
  En cijfers zeggen niets omtrent kwaliteit.

 41. Belachelijk dat die WNL amateurs Joing een podium geven met zijnn opruiende praatjes zonder enig inzicht in de materie

  De voorleesmoeder en het patsertje van WNL hebben gister weer laten blijken dat zij geen enkele diepgang en kwaliteit hebben om een simpele rem te zetten op een ongenuanceerde Joling die zijn onderbuik gevoel mocht uitbraken.

  Geen enkele kritische opmerking geen enkele vraag om de domme heer Joling te stoppen met zijn populistische onzin.

  WNL met haar voorleesmoeders en die achterlijke rechtse populist Nieman die nog het liefst zijn bizarre vragen zelf wil beantwoorden zijn samen met Powned een zwarte vlek op het NPO blazoen.

 42. Hans

  Op(Ab)1 moet uitkijken met al die negativieteit en alleen maar Corona.Doe er wat positiefs en boeiend ander nieuws in.

 43. teuntje

  Die nepper zat weer reetlikkend en te slijmen dat het een aard had walgelijk die faker geef mij dan Gordon maar die zegt gewoon hoe het in elkaar steekt

 44. Trudy

  Wie is er in vredesnaam geïnteresseerd in de mening van geldwolf Gerard Joling?

 45. Kees

  Gelukkig hebben we op1. Je zou maar elke avond naar die met zichzelf ingenomen Beau moeten kijken

 46. anoniem

  Heb al een weekje behalve het Journaal, geen tv gekeken. Een verademing!

 47. Gérard Joling

  M’n nieuwe botox gezien? Ik houuuuu d’r ván!

 48. Geronimo

  Joling heeft gewoon gelijk. Ik begin me zelfs een beetje te schamen voor mijn medeburgers, die dit walgelijke programma kijken en de informatie klakkeloos voor waar aannemen. Dat door en door corrupte stuk menselijk afval van een Ab Osterhaus, die alleen maar bezig is om ideale marktomstandigheden te creëren voor zijn rotzooi… Het is godgeklaagd.

 49. Henri

  Esther is ook een naam uit de jaren 50 oud wijf , maar ik ben toevallig 23 , als je dat een ouwe lul vind dan wil ik wel eens weten hoe oud jij bent , een oud wijf ?

 50. 123

  En WÉÉR Ab Osterhuis in de uitzending. Hij is echt een reden voor mij om niet naar Op1 te kijken. De rest is vaak nog interessant, wetenschappelijk, met humor, enz., maar zodra ik – zoals net – Ab weer arrogant z’n wijntje zie rollen in z’n glas, dan haak ik af. Wat mij betreft de minst kundige deskundige; ik vertrouw nog eerder Samantha Steenwijk als het om COVID-19 P-advies gaat.

  #wegmetab

 51. 123

  * COVID-19-advies

 52. Leontien Pastoors

  Gerard J. is een slecht voorbeeld voor de mensheid, vind ik. Het lijkt me echt een vals plastic loeder. Laten we hem negeren. Door Corona kan dit soort gelukkig niet meer optreden, is heel goed voor Nederland. Houden zo.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.