NOS-ster Simone Weimans vindt Divibokaal niet pervers

De NOS ligt behoorlijk onder vuur sinds GeenStijl vrijdag onthulde dat de omroep werkt met een wisselbokaal als beloning voor ‘diverse’ berichtgeving. Als een redacteur erin slaagt een ‘vrouw te vinden met een migratie-achtergrond die ook leuk en vlot spreekt’ is dat volgens de omroep ‘erg knap’ en dat levert dan de Divibokaal op. Om divistrebers te faciliteren heeft de NOS een database gemaakt, waarin deskundigen worden gerangschikt op hun etniciteit: ongelooflijk, vinden velen.

NOS-nieuwslezeres Simone Weimans, die degene die haar heeft aangesteld vast en zeker een divi-oeuvreprijs heeft bezorgd, verdedigt haar omroep. “Werk er met veel plezier. Blij met toenemende diversiteit in reportages en verhalen“, zegt ze op Twitter.

Weimans vindt dat het allemaal niet uit zijn verband gerukt moet worden. “Bokaal is op sociale media bijkans uitgegroeid tot een Oscar en da’s bull.

NRC-moslima Lamyae Aharouay daarop: “Toenemende diversiteit in verhalen is toe te juichen, maar vind je zo’n bokaal niet pervers?

Weimans: “Pervers nee, tis meer een flauw ding, wordt ook wel lacherig over gedaan natuurlijk, maar de ondertoon is wel degelijk serieus. En ’t maakt deel uit van breder beleid om diversiteit te bevorderen.

Vanavond presenteert Weimans het Achtuurjournaal. “Dus die bokaal is dan sowieso voor mij.

Andere tv-collega’s zijn veel kritischer. Tim Hofman bijvoorbeeld. Hij hekelt het dat de NOS de bokaal verdedigt door het een ‘stimulans’ te noemen. “Wat de fuck, stimulans. Mag toch hopen dat je een verhaal maakt in het kader van goeie journalistiek willen bedrijven, om de 100.000 redenen die journalistiek belangrijk maakt. Daar is diversiteit onderdeel van. dat moet je stimulans zijn. Niet een kutbokaal. Idiots.

En oud-TV Makelaar-presentatrice Sylvana Simons: “De misplaatste arrogantie die blijkbaar hand in hand gaat met die (illusionaire) verstuiving van suprematie die leidt tot jezelf schouderklopjes en bokaaltjes uitreiken omdat je er eentje hebt gevonden met kleur én woordenschat is witte onschuld in optima forma.

De hele verslaggeving over dit onderwerp vindt u bij GeenStijl:

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen