Nipkowschijf ook dit jaar publieke-omroepfeestje

De uitreiking van de Zilveren Nipkowschijf wordt ook dit jaar weer een publieke-omroepfeestje. De drie genomineerden zijn Oogappels, Frontberichten en Brieven aan Andalusië. “De winnaar wordt gekozen en bekendgemaakt op 25 juni. Dan wordt ook een Ere Zilveren Nipkowschijf uitgereikt, en wel aan Matthijs van Nieuwkerk. Een speciale vermelding is er voor het programma 100 dagen voor de klas“, heeft een woordvoerder laten weten namens de twaalfkoppige Nipkowjury.

Brieven aan Andalusië (VPRO) is volgens de jury ‘een wonderschone serie’, Oogappels (BNNVARA) is ‘herkenbaar voor iedereen die ouder of kind is’ en Frontberichten (BNNVARA) ‘stak met kop en schouders’ boven de corona-initiatieven op televisie uit.

Voor een Ere Zilveren Nipkowschijf voor Matthijs van Nieuwkerk is 2020 hét uitgelezen jaar, aldus de jury. “Vanwege een perfect afgerond vijftiende seizoen van DWDD.”

DWDD was ondenkbaar zonder Van Nieuwkerks ambitie om uit elke uitzenddag het maximale te halen, zijn journalistieke instinct, het vermogen om in een moordend tempo te presenteren en zijn verlangen om te bewonderen. Zijn ambitie was de grote motor van het programma.”

De Nipkow-jury bestaat uit voorzitter Renate van der Bas (Trouw), Angela de Jong (AD), Arjen Fortuin (NRC), Bernice Breure (Telegraaf), Frank Heinen (De Volkskrant), Hannah Stöve (Het Parool), Emma Curvers (De Volkskrant), Maaike Bos (Trouw), Patricia Cortie (Telegraaf), Ron Vergouwen (NPO Radio 1), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Wilfred Takken (NRC).

Op donderdag 25 juni is het definitieve juryberaad en worden de uiteindelijke winnaars van de jaarlijkse prijzen gekozen. De prijsuitreiking vindt plaats in Het Ketelhuis te Amsterdam tijdens een bescheiden ceremonie.

Foto: NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen