Nipkowschijf ook dit jaar publieke-omroepfeestje

Geplaatst op do 21 mei 2020 om 10:15

De uitreiking van de Zilveren Nipkowschijf wordt ook dit jaar weer een publieke-omroepfeestje. De drie genomineerden zijn Oogappels, Frontberichten en Brieven aan Andalusië. “De winnaar wordt gekozen en bekendgemaakt op 25 juni. Dan wordt ook een Ere Zilveren Nipkowschijf uitgereikt, en wel aan Matthijs van Nieuwkerk. Een speciale vermelding is er voor het programma 100 dagen voor de klas“, heeft een woordvoerder laten weten namens de twaalfkoppige Nipkowjury.

Brieven aan Andalusië (VPRO) is volgens de jury ‘een wonderschone serie’, Oogappels (BNNVARA) is ‘herkenbaar voor iedereen die ouder of kind is’ en Frontberichten (BNNVARA) ‘stak met kop en schouders’ boven de corona-initiatieven op televisie uit.

Voor een Ere Zilveren Nipkowschijf voor Matthijs van Nieuwkerk is 2020 hét uitgelezen jaar, aldus de jury. “Vanwege een perfect afgerond vijftiende seizoen van DWDD.”

DWDD was ondenkbaar zonder Van Nieuwkerks ambitie om uit elke uitzenddag het maximale te halen, zijn journalistieke instinct, het vermogen om in een moordend tempo te presenteren en zijn verlangen om te bewonderen. Zijn ambitie was de grote motor van het programma.”

De Nipkow-jury bestaat uit voorzitter Renate van der Bas (Trouw), Angela de Jong (AD), Arjen Fortuin (NRC), Bernice Breure (Telegraaf), Frank Heinen (De Volkskrant), Hannah Stöve (Het Parool), Emma Curvers (De Volkskrant), Maaike Bos (Trouw), Patricia Cortie (Telegraaf), Ron Vergouwen (NPO Radio 1), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Wilfred Takken (NRC).

Op donderdag 25 juni is het definitieve juryberaad en worden de uiteindelijke winnaars van de jaarlijkse prijzen gekozen. De prijsuitreiking vindt plaats in Het Ketelhuis te Amsterdam tijdens een bescheiden ceremonie.

Foto: NPO
33 Reacties op “Nipkowschijf ook dit jaar publieke-omroepfeestje”


 1. Wessel

  WC Gans

 2. Anne

  Het linkse policor mediabubbeltje deelt onderling prijsjes uit aan voorbeeldkameraden.

 3. Boris

  Promenade mis ik in dit artikel? Toch wel gewoon genomineerd denk ik? Grootste effect dat een programma in de 21ste eeuw heeft gemaakt op onze samenleving. Ik weet niet wat een brief richting Andalusië heeft bereikt, behalve dan het onnodig negeren van de hedendaagse technologie.

 4. Sjaak

  Anne is de nieuwe schuilnaam van Echt Sjaak. De laatstgenoemde is schizofreen en al jaren in therapie. Volgens de kliniek is er weinig ogen kans op genezing.

 5. Anne

  @Sjaak

  Gelukkig zijn er meer mensen die de ogen open doen en om zich heen willen kijken.

 6. HUGO

  Terecht

  NPO is kwaliteit.

 7. chris?

  Logisch he

 8. Sabine

  Ik mis Even tot hier in het rijtje!

 9. Echt Sjaak

  Anne en ik wisselen al maanden af om de NOS en de staatsomroep te bashen. Anne wordt ervoor betaalt, maar ik helaas niet.

 10. Sjaak

  Zonder mensen als Anne en EchtSjaak zouden wij ons als makke schapen naar de afgrond laten leiden. Blij met andersdenkenden als zij.

 11. Anne

  Echt Sjaak betaald moet met een d.

 12. Ron

  Matthijs van Nieuwkerk lijkt me een no brainer voor de Nipkowschijf. Terecht.

 13. Anne/EchtSjaak/Sjaak

  Het wordt ingewikkeld als iedereen elkaars namen door elkaar gaat gebruiken.

 14. Echt Sjaak

  Anne waarom heb jij steeds negatief commentaar op mij? Ik vertel het jouw en mijn therapeute hoor! Je bent een Jihaatprediker.

 15. Wendy's dealertje

  Terechte ere schijf naar MvN, beste autocue-lezer van NL.

 16. Marko

  Bah al die complotdenkertjes. Maar mn wijffie Lies heb ik nog niet gezien. Zij is waarschijnlijk haar k u t aan het laten uitspuiten bij de buurman

 17. teuntje

  Al die vriendjespolitiek zum kotzen

 18. Neuropsychloog

  Ron
  do 21 mei 2020 om 10:36
  Matthijs van Nieuwkerk lijkt me een no brainer voor de Nipkowschijf.

  Helemaal mee eens. Matthijs is een no brainer.

 19. Brieven aan Andalusië

  Nominatie meer dan terecht.

 20. X

  CO fans: Welke progamma’s zouden volgens jullie dan genomineerd moeten worden? Ben benieuwd!

 21. Bert

  Moge de beste winnen!

 22. René

  Promenade was robbed

 23. Sjaak echt

  Kinderachtig om mijn nick te stelen. Typisch voor linkse mensen, als je het niet kan winnen ga je vals spelen.

 24. Ad

  Gelukkig is er de Televizierring voor de waardering door diegenen voor wie televisie gemaakt wordt. Ik gun ze nu het huiskamerfeestje van harte.

 25. Jan van Eerten

  Nos is kwaliteit

 26. Saskia

  Nos is linkse indoctrinatie

 27. Annemarie

  Wat dacht je van 100 jaar jong van Gordon? Of dat programma van Tim Hoffman??

 28. X

  Annemarie: Je bedoelt Over mijn lijk? Al jaren een zeer indringend progamma idd. Ik weet alleen niet of alleen nieuwe progamma’s in aanmerking komen voor de Nipkowschijf. Maar dit had sowieso een keer de televizierring moeten winnen.

 29. X

  Maar zal ook wel weer linkse indoctrinatie wezen volgens velen hier…te triest voor woorden die reacties. Alles van de NPO is links, ik word doodmoe van dit soort reacties.

 30. Zilvy

  Wo sind die höhen Baumen?

 31. Saskia

  Arme X kan de waarheid niet verdragen.

 32. Eng

  Enge linkse incestueuze bijeenkomst.

 33. Piet Pannelap

  De Korsakov-schijf is voor Eva🍺Jellinek.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.