Jort Kelder ondanks corona nog bevriend met Rutte

Geplaatst op za 30 mei 2020 om 9:00

Jort Kelder was de afgelopen maanden één van de meest besproken figuren in het nationale coronadebat. Al in een vroeg stadium wees hij op de enorme economische gevaren van de strenge lockdown die premier Mark Rutte had afgekondigd. Kelders opvattingen gingen lijnrecht in tegen het regeringsbeleid, en dat terwijl algemeen bekend is dat Kelder en Rutte dikke vrienden zijn. Gisteren zat Kelder aan tafel bij Op1 en daar was men benieuwd hoe de verstandhouding nu is tussen de twee.

De talkshow had Kelder aan tafel zitten vanwege de Pim Fortuyn Prijs die hij heeft gewonnen. “Ben je wel gefeliciteerd door je vriend? Of is het je vriend niet meer?“, vroeg Sophie Hilbrand hem.

Kelder: “De minister-president bedoel je? Ja, zeker. Hij had wel een mooie tekst. Ik dacht: wat moet ik daar nou eigenlijk mee? Hij zei: ‘Het is wel een goed podium. Je moet ook altijd durven het stinkdier in de kamer te zijn, the road less traveled volgen.’ Dat vond ik eigenlijk wel sterk van hem. Hij roept op tot verzet. Ja, niet echt specifiek verzet, maar wij allemaal hè. Hij heeft ook kinderen opgeroepen en dat vind ik eigenlijk wel sterk.”

De jury heeft de prijs toegekend aan Kelder vanwege zijn dwarse rol in het coronadebat. “Ik heb er wel over getwijfeld. Ik wist het al een tijdje. Het staat toch voor het rechtse levensgevoel. Hij wordt toch rechts ingedeeld en ik wil eigenlijk nergens bijhoren. Als het een linkse partij zou zijn, zou ik ook twijfelen. Iedereen zit in z’n bubbeltje en ik wil eigenlijk nergens in zitten. Het is een vrijdenkersprijs.”

Overigens denkt Kelder dat Pim Fortuyn zich nu zou omdraaien in zijn graf. “Wij klikten niet heel goed, maar dat is meer een beetje de valse nichten onderling. Met Gordon ben ik ook niet één-op-één meteen.”

Foto: RTL
22 Reacties op “Jort Kelder ondanks corona nog bevriend met Rutte”


 1. Geronimo

  Gefeliciteerd Jort! Je nuchterheid wordt gewaardeerd.

 2. Tim

  Kun je ook een valse nicht zijn als je hetero bent?

  En dat is nu het bijzondere van deze mensen. In tegenstelling tot de massa kunnen goede politici en andere intelligente mensen onderwerpen en persoonlijke relaties los van elkaar zien. Sommige mensen kunnen het hartgrondig met elkaar oneens zijn over ideologie en andere fundamentele zaken en daar grote woorden over hebben en vijf minuten later gezellig met elkaar staan kletsen over iets anders en gewoon dikke vrienden blijven.

  Ik hoop dat ikzelf ook ooit die fase van ontwikkeling bereik.

 3. Ingrid

  Toch raar dat hij die prijs kreeg, een echte insider pur sang.

 4. HUGO

  Ik zou die prijs voor geen goud hebben aangenomen.

 5. MERS Pardoel

  Sinds wanneer is Jort gay?!

 6. robb

  Heel veel mensen kunnen een voorbeeld nemen aan Jord , hoe je ook denkt over dingen je moet wel goed met elkaar blijven omgaan ,links rechts houden elkaar in evenwicht daarom leven we ook in een van de beste landen , wat we nu zien bv in Amerika dat de democraten en republikeinen niet meer met elkaar praten daar gaat een land aan kapot en dat Trump daar flink aan meedoet , pvv en fvd doen het ook mensen tegen elkaar opzetten .

  Tim het is zo moeilijk om elkaar standpunten te waarderen .

 7. xandertje

  @robb
  Precies! En daarom moeten mensen zich gelukkig prijzen in Nederland! Maar het is vaak afgunst. Natuurlijk kunnen er dingen beter, maar dat mag ook gezegd worden. Maar wel constructief. Fijn weekend allemaal.

 8. Een ander geluid

  Weet niet wie er gister aan de knoppen bij Op1 zat. Maar Jort zat in een betoog ineens kregen we een filmpje over een dierentuin o.i.d.

 9. Berend

  @Tim, het is allemaal toneelspel en drang om te overleven. Niets bijzonders. Doen we allemaal, dagelijks.

 10. B

  Heb er nogal rare gevoelens bij als iemand zonder problemen vind dat een deel van de bevolking maar dood moet gaan om zijn eigen aandeeltjes te beschermen . En de economie dan ? Och jo die wiebelt altijd heen en weer en die komt vanzelf weer omhoog . Mensen hebben een kort geheugen wat dat betreft.

 11. gum

  Je kunt oudere mensen toch niet op gaan offeren omdat jij je eigen geld wilt beschermen…Moet ik dat nu normaal gaan vinden ? Help !

 12. Ger

  Zielig figuur met z,n prijsje. Wat een blaaskaak. Trapt nog geen deuk in een pakje boter. Weg van de tv met zo,n figuur. Wil ouderen opofferen. Bah.

 13. G.ossip

  Jort heeft toch mijn steun,hij ziet het heel helder,maar ja zoals altijd Als je anders denkt word je af gemaakt.

 14. Huismaker

  Is Rutte eindelijk uit de kast gekomen ? Of moeten wij hem nog steeds maar als “gender-neutraal” beschouwen ?

 15. Sandra Reijers

  Ik vindt het ook moeilijk om met iemand bevriend te zijn die gelooft in Corona. Dat lijkt me heel lastig en niet te doen.

 16. 123

  Eindelijk: zowel Jort als (indirect) Rutte uit de kast gegaan. Het werd tijd!

 17. Hatsevlats

  Je bent een reetkever van rutte

 18. Keta Minek

  Huismaker doet het vast met dikke Jensen.

 19. Mousse

  Dus als men verschilt van mening, kan men geen vrienden meer zijn. Wat een onzin.
  Geloof me als dit zo zou zijn, dan zijn er maar erg weinig mensen met (echte) vrienden.

 20. anoniem

  Dor hout die meneer Kelder..

 21. 😷Paulus

  😷Goed dat kleine Jort Kelder geen president is, waren alle bejaardenhuizen als het aan hem lag nu leeg⚰️⚰️⚰️⚰️inclusief zijn 👴👵

 22. John

  Mousse,

  De meeste noemen kennissen vrienden, weten ’t verschil niet.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.