Diederik Ebbinge vindt Youp kwaadaardige populist

Diederik Ebbinge, bekend van De Luizenmoeder en Promenade, vindt dat Youp van ’t Hek zich heeft ontpopt tot kwaadaardige populist. Dat zegt de acteur in een ingezonden brief in het NRC. Youp vindt de cultuurbranche iets te ‘melodramatisch’ tijdens deze coronacrisis. “Veel te grote woorden over zoiets kleins als een museum dat een paar maanden dicht moet. Of een theater waarin even niet gespeeld kan worden. Zullen we een beetje nuchter blijven?“, schreef hij.

Walgelijke woorden, vindt Diederik. “Iemand moet het zeggen: beste Youp, je bent de zelfgenoegzame kakker geworden waartegen je je hele carrière geageerd hebt“, zegt hij. “Van succeskomiek tot raspopulist.”

Diederik begrijpt weinig van Youps harde opstelling tegen de cultuurbranche. “Waarom niet meer empathie voor de sector waarin je al veertig jaar je zakken vult – mede mogelijk gemaakt door de subsidies aan theaters? Waar producenten en theaters op omvallen staan en technici, chauffeurs en acteurs nauwelijks hun huur nog kunnen betalen.”

Het lijkt wel een column van een VVD-type als Thierry Aartsen, zegt hij. “Het is maar waar je je op dit moment hard voor wil maken. Het tegenover elkaar zetten van pedicures en acteurs, van coronapatiënten op de IC en museumliefhebbers.”

‘Schadelijk en kwaadaardig’, noemt Diederik het. De reactie van Youp kan hij al raden: “Haha, is toch lachen, ik ben gewoon een nar. Weer zo’n pisnicht!

De column van Youp vindt u op deze NRC-pagina, de brief van Diederik hier.

Foto: NPO

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Heeft Matthijs van Nieuwkerk de piek van zijn carrière al bereikt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen