Diederik Ebbinge vindt Youp kwaadaardige populist

Geplaatst op di 26 mei 2020 om 13:00

Diederik Ebbinge, bekend van De Luizenmoeder en Promenade, vindt dat Youp van ’t Hek zich heeft ontpopt tot kwaadaardige populist. Dat zegt de acteur in een ingezonden brief in het NRC. Youp vindt de cultuurbranche iets te ‘melodramatisch’ tijdens deze coronacrisis. “Veel te grote woorden over zoiets kleins als een museum dat een paar maanden dicht moet. Of een theater waarin even niet gespeeld kan worden. Zullen we een beetje nuchter blijven?“, schreef hij.

Walgelijke woorden, vindt Diederik. “Iemand moet het zeggen: beste Youp, je bent de zelfgenoegzame kakker geworden waartegen je je hele carrière geageerd hebt“, zegt hij. “Van succeskomiek tot raspopulist.”

Diederik begrijpt weinig van Youps harde opstelling tegen de cultuurbranche. “Waarom niet meer empathie voor de sector waarin je al veertig jaar je zakken vult – mede mogelijk gemaakt door de subsidies aan theaters? Waar producenten en theaters op omvallen staan en technici, chauffeurs en acteurs nauwelijks hun huur nog kunnen betalen.”

Het lijkt wel een column van een VVD-type als Thierry Aartsen, zegt hij. “Het is maar waar je je op dit moment hard voor wil maken. Het tegenover elkaar zetten van pedicures en acteurs, van coronapatiënten op de IC en museumliefhebbers.”

‘Schadelijk en kwaadaardig’, noemt Diederik het. De reactie van Youp kan hij al raden: “Haha, is toch lachen, ik ben gewoon een nar. Weer zo’n pisnicht!

De column van Youp vindt u op deze NRC-pagina, de brief van Diederik hier.

Foto: NPO
44 Reacties op “Diederik Ebbinge vindt Youp kwaadaardige populist”


 1. Tsja

  100% waar dit. Goed dat iemand ‘m op z’n plek zet.

 2. pepe

  Youp is ziek geworden dat zijn de ergste (kijk maar naar Johnson) net ex rokers zijn daarna ook de grootse anti

  dus van Youp mag de cultuur sector gewoon de kolere krijgen hij is tenslotte toch al binnen

 3. Denk Na

  Helemaal eens met Diederik. Youp trekt het zichzelf ook aan omdat hij ook in die positie als corona patiënt in het ziekenhuis gelegen heeft en dat spiegelt hij dan weer met hysterische kreten als ‘denk eens aan al die mensen op de IC’s die op hun buik aan de beademing liggen’. Maar hij is niet de enige, er zijn meer van dat soort lui wat die ongepaste kreten slaken in de media. Ik ken dat soort.

 4. anoniem

  Het nadeel van de culturele sector is wel dat je je rot werkt voor mensen die zich zo belangrijk vinden dat ze na 10 jaar nog niet weten hoe je heet..

 5. Paul

  Nooit eerder gehoord van Diederik, en ach misschien kom ik wel van een andere planeet, maar laten we eerlijk zijn, Youp is een icon en Nederland en dat de onbekende Diederik (geen prettige kop overigens maar dat terzijde) daar een mening over heeft prima. Het zou hem sieren deze voor zichzelf te houden.

 6. chris?

  Ebbinge kan niet in de schaduw staan van Youp.

 7. Zomaar

  Diederik loopt al jaren mee in dat wereldje.
  O.A. Vliegende Panters, De Luizenmoeder, promenade, en flink wat film en TV rollen.

 8. mWater

  Zit zelf ook compleet in de Culturele Sector, maar ik vindt dat Youp groot gelijk heeft. En Ebbinge dus niet. Wat is dit voor een raar, ziek figuur overigens. Moet je kijken wat hij maakt en wat voor rollen hij heeft. Hij is een cultuurparasiet, en zo zijn er velen.

 9. X

  Youp de Freek de Jonge imitator. Walgelijke vent.

 10. chris?

  X 13.31, U verkondigt de mening van de Jonge.

 11. Uuuh

  De kleine K versus de Grote K. En dan te bedenken dat het allemaal gebakken lucht is…..

 12. Keta Minek

  Diederik Ebbinge kan wachten op een tegen reactie die komt gegarandeerd, van ’t Hek trekt zich er vast weinig van aan maar zal tegengas geven.

 13. X

  @Chris?: Dit was altijd al mijn eigen mening en Freek heeft 100% gelijk. Ik was al fan van Neerlands Hoop en toen Freek solo ging vond ik hem helemaal briljant. De raamvertellingen zijn niet te evenaren.
  Mijn favoriet is De Mars, daar kan Youp niet aan tippen.
  Evenals de geweldige decors en kleding verzorgd door zijn vrouw Hella.

 14. real-Norton

  Waarom gaan deze theater-huilie-huilies niet bij ome Joop van de Ende langs om wat steun vragen? Hij is nota bene degene die het theater-aanbod zo duur heeft gemaakt, waardoor theaterbezoek niet meer betaalbaar is geworden voor 60% van de gezinnen.
  Joop van de Ende zal overigens heus niet uit eigen beweging iets voor de theatersector terug doen, tenzij hij iets aan kunt verdienen.

 15. anoniem

  Meneer is wel een ongelofelijke zuurpruim geworden, maar dat zijn de fans wellicht ook? :-)

 16. man pan

  Geloof dat ze in Taiwan al weer aan het testen zijn met voorstellingen van 500 mensen met mondkapjes.

 17. Curryworst

  Dat mag Diederik vinden. Daarin is hij vrij.
  Echter, om iedereen gelijk voor populist uit te maken wanneer hij of zij een andere mening heeft is wel erg simpel.
  Begint een beetje sleets te worden. Eén Claudia de Breij is er al één te veel.

 18. Jan

  Diederik Ebbinge: Van nuchtere tukker uit Enschede tot een subsidietiet lurkend grachtengordeldier. Laat je omscholen, ontzettende stakker.

  En dan een grote muil hebben over Youp.

 19. teuntje

  Dikke Walrus moet zn bek houden

 20. Ebbinge

  Go Diederik…Ik ben het met hem eens. Die Youp is al lang binnen. Profiteert al jarenlang van zijn onbegrijpelijke populariteit en is dus hypocriet bezig in deze.

  Besef. Deze Vliegende Panter steekt gewoon een mes in de rug van de man die hem en zijn mede-panters ooit bijstond.
  Van de site van Hekwerk (het door Youp zelf opgerichte impressariaat):

  Youp ziet in 1995 De Vliegende Panters het Amsterdams Kleinkunstfestival winnen en dat cabarettrio wil hij graag in het zadel helpen. Dat is ook een taak van een cabaretier met succes, vindt hij: jong talent kansen bieden en begeleiden.

  Remko Vrijdag (ooit samen met Diederik en Rutger de Bekker een Vliegende Panter) is nog steeds een van de artiesten die wordt vertegenwoordigd door Hekwerk! Toch wel apart dat je eigen baas (Youp) die jou en nog heel wat anderen artiesten als Pieter Derks en Veldhuis en Kemper (waarom in godsnaam) vertegenwoordig zo laatdunkend over de branche spreekt waar zij ook van moeten vreten.

  Maar die Youp. Gewoon vuile oppurtunistische kapitalist. Vertegenwoordigt met Hekwerk ook Olav Mol & Jack Plooij (De commerciele mannetjes van de F1 op RTL!) en buit ook zijn eigen vrouw Debby Petter uit! En die accepteert op haar beurt weer het vreemdgaan met een tandartsvrouw door Youp.

  Youp stinkt nog meer dan de gracht waar hij aan woont!

  Maar als Joep bekend maakt dat hij al de bij Hekwerk aangesloten artiesten ondersteund in deze periode zonder optredens dan overweeg ik deze keutel weer in te trekken. Want het laat onverlet dat hij zijn collega’s en het personeel van al die theaters waar hj al jarenlang langs komt en zo’n goed contact mee heeft laat stikken met deze column.

  Ps..Niets ten nadele van pedicures

 21. diederik

  Go Diederik…Ik ben het met hem eens. Die Youp is al lang binnen. Profiteert al jarenlang van zijn onbegrijpelijke populariteit en is dus hypocriet bezig in deze.

  Besef. Deze Vliegende Panter steekt gewoon een mes in de rug van de man die hem en zijn mede-panters ooit bijstond.
  Van de site van Hekwerk (het door Youp zelf opgerichte impressariaat):

  Youp ziet in 1995 De Vliegende Panters het Amsterdams Kleinkunstfestival winnen en dat cabarettrio wil hij graag in het zadel helpen. Dat is ook een taak van een cabaretier met succes, vindt hij: jong talent kansen bieden en begeleiden.

  Remko Vrijdag (ooit samen met Diederik en Rutger de Bekker een Vliegende Panter) is nog steeds een van de artiesten die wordt vertegenwoordigd door Hekwerk! Toch wel apart dat je eigen baas (Youp) die jou en nog heel wat anderen artiesten als Pieter Derks en Veldhuis en Kemper (waarom in godsnaam) vertegenwoordig zo laatdunkend over de branche spreekt waar zij ook van moeten vreten.

  Maar die Youp. Gewoon vuile oppurtunistische kapitalist. Vertegenwoordigt met Hekwerk ook Olav Mol & Jack Plooij (De commerciele mannetjes van de F1 op RTL!) en buit ook zijn eigen vrouw Debby Petter uit! En die accepteert op haar beurt weer het vreemdgaan met een tandartsvrouw door Youp.

  Youp stinkt nog meer dan de gracht waar hij aan woont!

  Maar als Joep bekend maakt dat hij al de bij Hekwerk aangesloten artiesten ondersteund in deze periode zonder optredens dan overweeg ik deze keutel weer in te trekken. Want het laat onverlet dat hij zijn collega’s en het personeel van al die theaters waar hj al jarenlang langs komt en zo’n goed contact mee heeft laat stikken met deze column.

  Ps..Niets ten nadele van pedicures

 22. Geralda

  Kijk, die domme kut van een teuntje praat over zichzelf. Volg je advies dan ook op!

 23. Nick

  Aldus meneer Ebbinge die helemaal in paniek raakt wanneer Marokkanen belachelijk worden gemaakt vanwege hun afkomst maar zelf de vloer aanveegd met Limburgers vanwege hun accent.

 24. Ikke

  Verwarrende tijden. Diederik Ebbinge, ooit De Vliegende Panters = Hekwerk Producties, leest Youp van ’t Hek = Hekwerk Producties de les. Diederik verwijt Youp op z’n eigen nest te schijten. Maar doet Diederik nu niet precies hetzelfde?

 25. Keta Minek

  VVD klimt in nieuwe peiling naar recordhoogte.
  De VVD zou nu 44 Tweede Kamerzetels krijgen.
  Dat zijn er 5 meer dan vorige maand en 17 meer dan voor de coronacrisis. Bron RTL Een Vandaag.

 26. Habba the Jut

  @Keta Minek
  Tijdens crises gaan mensen altijd achter hun Leider staan. Kijk maar naar ome Ado in Duitsland.

 27. e

  Aldus het talentloze verwende over het paard getilde volgevreten figuur D.Ebbinge. Verder commentaar overbodig. Er zijn er alleen zoveeeel als hij…
  (komt doordat de echte talenten worden weggetreiterd)

 28. hg@FHKgl

  Nick, leer Nederlands, kut-Limbo!

 29. Diederik E.

  Waarvan akte.

 30. Sookie Stackhouse

  En Diederik Ebbinge is een omhooggevallen talentlkze l u l

 31. chris?

  X 13.42 de Jonge heeft zijn tijd gehad, youp trekt veel meer bezoekers. de Jonge is jaloers en moet altijd zijn gelijk hebben. Lees altijd met voldoening de column van YOUP i de NRC en de VARAGIDS. Youp blijft de P.O. trouw.

 32. Lies

  Daar zit ws nog wat oud zeer uit :
  “Een breuk in het management van Hekwerk Theaterproducties: impresario Robert-Jan Veen gaat alleen verder onder de naam ‘De Keet’. Onder die naam is hij impresario en manager voor Jochem Myjer, Henry van Loon, Ronald Goedemondt, Diederik Ebbinge, Bas Hoeflaak en Noël van Santen.”
  Een ingezonden brief had ook een persoonlijk telefoontje kunnen zijn naar je oud werkgever?
  Het is goed dat Ebbinge opkomt voor de gehele branche maar door op de man te spelen bereik je niet het gewenste effect.

 33. At

  Ja,Diederik, je hebt helemaal gelijk, iemand moet het idd een keer zeggen: het is al lang tijd dat de NRC stopt met die afgezaagde, altijd voorspelbare colum van Youp. Er moeten toch genoeg mensen te vinden zijn die op deze plek in de krant wel voor originaliteit kunnen zorgen. Zooooo uitgekeken/gelezen op Youp.

 34. Geronimo

  Het gras is groen, de hond die blaft en Youp is een kwaadaardige populist. Ik vroeg me al af, hoe kwam die man nu tot zijn verdienmodel?

 35. X

  @Chris?: Dat ben ik met je eens. Ik heb ook een tijd gehad dat ik Freek erg irritant vond. Dat neemt niet weg dat naar mijn mening Youp hem wel degelijk heeft geimiteerd. En dat vond ik bijzonder ergerlijk.

 36. De enige echte Jaap Aap

  Youp moet zijn smoel houden. Het is jammer dat hij niet overleden is aan corona!

 37. Piet Pannelap

  Youp van t Hek geeft zich al vele jaren uit als bloedirritant narcistisch betweterig dik mannetje. De humor waar hij ooit in grossierde is ingeruild voor zielig achterbaks en hypocriet venijn. Zum Kotzen🤮

 38. Sjors

  Ik zou hem doen

 39. gg

  Youp heeft volkomen gelijk. Zijn talent steekt overigens ook kilometers uit boven dat van vrijwel de hele cabaretscene. Waarom de waarheid verbloemen. Hij schrijft vaak erg goede columns, die hard aanpakken wie hard moet worden aangepakt. Dan sta je op lange tenen, ja.

 40. jaap

  op zich heeft Youp een punt.
  het is natuurlijk raar dat kunst waar men niet op zit te wachten, behalve de maker die dat uiteraard wel mooi vindt, gesubsidieerd moet worden.

  En de klagende BN-er hebben genoeg tijd gehad te sparen ipv naar jetset feestjes te gaan.
  Kom op zeg, klaagvolk!

 41. mcp

  Ebbinge heeft gelijk. Van ’t Hek is een scheldende oude gek geworden.

 42. Fikkie

  Youp is een van de beste komieken die Nederland nog rijk is en dat moeten we vooral koesteren. Ebbinge is kwaad dat hij het nooit zo ver heeft geschopt. Hij vult niet voor niets 10 avonden Theater Carré en alle zalen in den lande. Zijn al zijn fans dan ook kwaadaardige populisten? Er is niets mis met populisme want dat houdt ons allemaal scherp wat er in dit land gebeurd en aan de hand is en dat mag best gezegd worden. Dat het bij een select groepje Nederlanders not done is, is hun probleem. Hij gooit graag nog een boomstronkje op het vuur zodat deze nog even iets langer brandt en dat is helemaal goed en soms ook nodig.

 43. De enige echte De enige echte Jaap Aap

  Ok youp!

 44. mcp

  Ik vond Van ’t Hek vroger okee of soms zelfs goed maar ik heb wel zat van het gevloek en gescheld de laatste jaren om de haverklap. En als het niet stoort dan heeft zn kracht wel verloren.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.