Bram Moszkowicz: ‘VPRO heeft me niets betaald’

Bram Moszkowicz heeft geen geld gekregen voor de vierdelige dramaserie De Maatschap die de VPRO in 2017 uitzond. Hij heeft er ook niet om gevraagd. Dat heeft de oud-advocaat gezegd in Shownieuws, waar hij nu regelmatig opduikt als deskundige. De Maatschap was overduidelijk geïnspireerd door de advocatenfamilie Moszkowicz, maar daar waren ze niet blij mee: Robert Moszkowicz probeerde bij de rechter zelfs een uitzendverbod af te dwingen. Het lukte hem echter niet.

De Moszkowiczjes haalden bakzeil. “De creatieve vrijheid van de makers is groot, net als hun juridische vrijheid. Ik heb dat zelf eens aan den lijve ondervonden met De Maatschap. Daar heb ik niet aan meegewerkt. In de serie deed ik op een gegeven moment een poging tot zelfmoord, waarna ik op straat werd gevraagd: ‘Goh, wat erg, ik wist niet dat het zo erg was.’ Het was allemaal onzin, maar je laat het maar over je heen gaan.”

De advocatenfamilie in De Maatschap heette niet Moszkowicz. “Ook bij die serie hebben ze gezegd ‘naar een idee van’ of ‘gebaseerd op’. Dan heten de mensen niet Moszkowicz in de serie, maar Meijer. Tja.”

Er zijn juridische foefjes, zegt hij. “Iedereen weet dan dat het over familie A gaat, maar ze noemen het dan familie B. Dat is de creatieve vrijheid die je als makers hebt.”

Hij heeft naar eigen zeggen niet gekeken. “Ik wist dat er een bepaalde scène zou komen waarvan ik dacht: die moet ik zien. Dat was overigens niet de zelfmoordscène, maar laat maar zitten.”

Foto: VPRO

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen