Tijs van den Brink luidt noodklok: ‘Worden zware jaren’

Tijs van den Brink denkt dat veel Nederlanders zich verkijken op de gevolgen van het coronavirus. We gaan geen zware weken of maanden tegemoet, maar hele zware jaren. Dat zegt de Op1-presentator in een column op de EO-site. Van den Brink is erg somber. “Mijn humeur hangt deze weken af van de laatste viroloog die ik heb gesproken. En de laatste die ik sprak, was allesbehalve blij“, zegt hij. “Hoewel de ziekenhuis- en ic-opnames afnemen, is het virus nog lang niet weg.”

Als we de economie weer open gooien, steekt het coronavirus weer de kop op, denkt Van den Brink. “Maar als we de economie geen ruimte geven, ontstaan er andere problemen: faillissementen, depressies, enorm verlies van welvaart. En reken maar dat de zwakkeren dan als eersten de rekening zullen betalen. Kortom: ik ben somber.”

Het baart Van den Brink zorgen dat ook virologen nog heel erg weinig weten over het coronavirus. “Het is geen verwijt, het is de realiteit. We zitten in een tijd die we nog nooit hebben meegemaakt, ik niet althans.”

Het is allemaal veel erger dan veel mensen denken, vervolgt hij. “Ik vrees dat we ons moeten voorbereiden op maanden, misschien wel jaren van verlies. Verlies van leven, werk en welvaart. En eerlijk is eerlijk: we zijn er niet op voorbereid. Het is nieuw.”

Heel misschien wordt er een werkzaam medicijn gevonden. Dat zou nog kunnen helpen. Maar indien niet: het worden zware jaren. Ik kan het niet mooier maken“, besluit hij zijn EO-column.

Foto: EO, Willem-Jan de Bruin

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen