Beau wil wél wapenstok voor boa’s, Özcan niet

Beau van Erven Dorens en Özcan Akyol staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie over wapenstokken voor boa’s. Het debat hierover is aangezwengeld door de aanval op een boa, afgelopen Hemelvaartsdag op het strand van IJmuiden. Een stel jongeren had lol op het strand, maar mocht van de boa niet van de pier springen. Toen dat toch gebeurde, wilde de boa een van de jongeren aanhouden omdat hij geen identiteitskaart had meegenomen naar het strand.

Die ergernis leidde tot excessief geweld door de jongeren: de boa werd met gezichtletsel naar het ziekenhuis gebracht. Met een wapenstok had de boa de jongeren even goed in elkaar kunnen meppen, zeggen voorstanders van beter bewapende boa’s.

Eén van die voorstanders is Beau van Erven Dorens. Hij is zó boos over het geweld tegen de boa, dat het gisteren in zijn talkshow tot een kleine aanvaring kwam met zijn gast Jesse Klaver. “Wij gaan nog niet zo ver dat we zeggen: geef ze een wapenstok“, zei Klaver.

Beau toen: “Hoe kan je! Hoe kan je! Daar sla ik op aan! Hoe kan je daar niet zo ver in gaan?

Klaver: “Als je me tien seconden langer had gegeven…”

Beau: “Nee, want ik hoor je zeggen: ‘We gaan niet zo ver om ze een wapenstok te geven!’ Dat is toch het minste…”

Klaver: “Ik wou zeggen: volgens mij moet je in elk geval beginnen met pepperspray.”

Özcan

Een wapenstok of pepperspray? Doe het allebei maar niet, zegt opiniemaker Özcan Akyol vandaag in zijn pagina-tweecolumn in het AD. “Laten we niet overdrijven: er is een reden waarom een boa niet bij de politie werkt en dus niet dezelfde bevoegdheden heeft.

Akyol wijst erop dat boa’s vaak lager opgeleid zijn dan de mensen die ze moeten ‘handhaven’. “Deze jongens en meisjes zijn minimaal geschoold, niet getraind om adequaat op te treden in gevaarlijke situaties en bovenal communicatief ondermaats.”

Dat de Nederlandse Boa Bond op een deel van het geweldsmonopolie aanspraak wil maken, is daarom lachwekkend en zelfs gevaarlijk“, zegt hij in zijn column.

Jammer genoeg zat Akyol gisteren niet aan tafel bij Beau, want dat had ongetwijfeld vuurwerk opgeleverd.

Foto: MAX

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen