Abdelkader Benali: ‘Als Marokkaan behandeld in Op1’

Schrijver Abdelkader Benali vindt dat hij vrijdagavond als een Marokkaan is behandeld in de late talkshow Op1. Dat laat hij weten op Twitter. Er werd in de talkshow gesproken over de controversiële 4 mei-speech van Arnon Grunberg. “Als ze het over Marokkanen hebben, dan hebben ze het over mij“, sprak hij. Politicus Joost Eerdmans vond het zwaar misplaatst, terwijl Abdelkader Benali zich gesteund voelde. Ze zaten met z’n drieën in Op1, wat leidde tot een heftig debat.

Benali voelde zich in de uitzending verraden door Eerdmans. “Voor de uitzending was Eerdmans nog heel hoffelijk en diep onder de indruk van m’n marathontijd, in de uitzending kon hij niet anders dan mij kleineren, leugens verspreiden, belachelijk maken, halve waarheden in de schoenen schuiven en me verantwoordelijk houden voor de gedragingen van mensen waar ik niks mee te maken heb.

Een vreselijke manier van discussiëren, vindt Benali. “Als dat zijn manier van discussie voeren is, prima, maar het bewijst opnieuw dat je in het publieke debat met een Marokkaanse afkomst vogelvrij bent. Gelukkig sta ik niet alleen. Iedereen moet voor zichzelf oordelen aan welke kant hij staat. Toch kijk ik terug op een goed gesprek. Ik ga de discussie niet uit de weg. Heb een dikke huid en denk dat je recht moet blijven staan, ook bij windkracht tegen.”

Hij wist naar eigen zeggen ‘dat het een heftig gesprek zou worden’. “Herdenking, WO2, Marokkanen, dat kan alleen maar polemisch en emotioneel worden en dat werd het ook, ik wist ook dat het alle kanten op kon vliegen en dat ik alle directe en indirecte vooroordelen over Marokkanen op m’n bordje zou krijgen.

Benali probeerde zijn emoties in bedwang te houden. “Ik wist ook dat ik, emotioneel als ik ben en geneigd tot pathetiek, mijn emoties het spel zou laten bepalen en ik dan dingen zou gaan zeggen waar ik spijt van zou krijgen, ik moest om dat te voorkomen mezelf in bescherming nemen tegen mijn eigen emotie en dat kon alleen als ik met een minimum van respect het gesprek in zou gaan, wat er ook gezegd werd, ik moest hem blijven respecteren, puur uit lijfsbehoud en zo ben je anno 2020 bezig om geen flater te slaan op de Nederlandse televisie.”

Al met al voelde hij zich door heel Op1 weggezet als Marokkaan. “Grappig moment tijdens de discussie: er werd voluit gesproken over Marokkanen zonder de enige Marokkaan aan tafel erbij te betrekken. Het ging onbewust. Dat is Marokkaan zijn anno 2020 in Nederland: je bent heel zichtbaar maar je kan ook, simsalabim, onzichtbaar worden.”

Zo voelde het ook: alsof ik er niet was, ze waren me vergeten, onderdeel zijn van de vergeetachtigheid van een groep en toen werden ze zich bewust van mijn aanwezigheid en mocht ik er weer zijn. Ik weet zeker dat veel mensen dit zullen herkennen. Er zijn en er niet zijn, is geen vraag, maar een feit.”

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen