Ab Osterhaus: ‘Sluit jongeren op om mij te beschermen’

Hoewel het onder jongeren uiterst zeldzaam is om te overlijden aan corona, wil tv-viroloog Ab Osterhaus hen toch in lockdown laten om hem en zijn generatie te beschermen. Dat gaf hij donderdagavond aan in Op1. Presentator Sander Schimmelpenninck wees Osterhaus erop dat het risico om te overlijden aan een busongeluk groter is voor jongeren dan een coronadood, maar toch wil hij hen – in tegenstelling tot Catherine Keyl – niet de ruimte geven om weer te gaan leven.

Als je jonge mensen weer massaal toelaat tot het dagelijks leven, dan zal het virus snel rondgaan. Het is dan ook zaak om oudere mensen zeer goed te beschermen. Maar Osterhaus heeft helemaal geen zin om ten koste van jongeren in een isolement te komen.

Op1 had CDJA-voorzitter Hielke Onnink en voorzitter van de studentenvakbond Alex Tess Rutten aan tafel zitten om te praten over de ongekende, en in hun ogen onnodige, gevolgen die de lockdown heeft voor jongeren.

Keyl: “Ik ben blij dat jullie hier nu zijn, maar ik vind dat dat veel te weinig gehoord wordt. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik mij, als ik jullie leeftijd had, niet zo netjes zou gedragen hoor. Ik denk dat ik veel meer had geprotesteerd. Heb ik niet van u goed begrepen dat er onder jongeren maar heel weinig corona voorkomt?

Schimmelpenninck: “Onder de 50 heb je een grotere kans om onder de auto te komen dan dood te gaan aan corona.”

Osterhaus: “Dat zou wel kunnen kloppen, ja.”

Keyl: “Dat betekent dat zij relatief weinig risico lopen, maar wel keihard worden getroffen.”

Osterhaus: “Dat klopt. Ze lopen weinig risico, maar het risico voor de ouderen, voor onze generatie, als zij geïnfecteerd raken, is vrij groot. We vragen op dit ogenblik een stuk solidariteit aan de jonge mensen. We praten nu niet over de economische gevolgen, maar als we echt praten over de impact van deze crisis is het zo dat als de jongeren zich niet aan de regels houden, dat onze generatie daar problemen van krijgt.”

Presentatrice Welmoed Sijtsma concluderend: “U zegt nu dat de jongere generatie een offer moet maken voor de ouderen en de kwetsbaren.”

60-min-economie

Schimmelpenninck pleit al enige tijd voor een 60-min-economie. “U zal het dan ook niet eens zijn met het idee van een 60-min-economie of wel?“, vroeg hij aan Osterhaus.

Osterhaus: “Het grote probleem daarbij is dat jonge mensen veel actiever zijn en meer contacten hebben. De kans dat zij het virus verspreiden is gewoon groter. Er wordt nu een tegenstelling tussen jong en oud gecreëerd waarvan ik denk…

Keyl: “Nou, even… Natuurlijk moeten we daar rekening mee houden, maar ik vind dat je je ook moet kunnen verplaatsen in de jongere generatie die maar één keer jong is.

Schimmelpenninck: “Als we nou toch besluiten, ondanks wat meneer Osterhaus zegt, om net als in Zweden de oudere mensen binnen te houden en een 50- of 60-min-samenleving starten. Zou u zich laten opsluiten?

Keyl: “Nou, opsluiten…

Schimmelpenninck: “Nou, zou u zich koest houden?

Keyl: “Jazeker. Ten faveure van de jongeren, ja, absoluut. Ik heb al heel veel genoten in mijn leven. Ik heb al eindeloos in café’s en restaurants gezeten. Dat moeten zij allemaal nog ervaren.”

Schimmelpenninck: “Meneer Osterhaus heeft er nog geen zin in.”

Osterhaus: “Ik heb ook heel veel in café’s gezeten.”

Sijtsma: “En hier elke week een wijntje.”

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen