Quote-Sander vlucht naar Zweden: ‘Alle terrassen vol!’

Sander Schimmelpenninck is afgelopen weekend even ontsnapt naar het coronaparadijs Zweden, het enige land in onze nabijheid waar géén vergaande maatregelen zijn genomen in deze crisis. De baas van Quote en presentator van Op1 vond het een verademing om er rond te lopen: alle terrassen zaten vol met het mooie weer, zo laat hij zien op Twitter. Hij ergert zich eraan dat het ineens politiek-correct lijkt te zijn om mensen die de samenleving weer willen openen immoreel te vinden.

Sander pleit voor het invoeren van het Zweedse model, waarbij de ouderen binnenblijven en de rest van het land weer gewoon aan het werk gaat. Hij gelooft niet in de 1,5-meter-economie die Mark Rutte voorstelt. “We moeten niet naar een 1,5-meter-economie, maar naar een 60-min-economie.

In dat model blijven de ouderen binnen, totdat er een vaccinatie is. “Vrijheid voor iedereen gaat pas met een vaccin. Daarvoor ontkom je niet aan differentiëren op basis risicogroep.

Op dit moment is Sander in Gothenburg. “Vijf dagen in Zweden; alles open, maar wel vrijwel alleen 50-minners op straat.

Hij verbaast zich erover dat de jonge generatie in ons land zich als makke schaapjes bij de huidige situatie neerlegt. “Kan het alleen verklaren met economisch onbenul/verwendheid. Want het zijn de jongeren die de gigantische economische schade straks mogen betalen. En hun favo café kwijt zijn.

De jonge generatie moet de huidige economische toestand betalen. “De regering maakt een afweging tussen allerlei belangen. En als een hele generatie niks laat horen en thuis een beetje laptopt en tiktokt, dan kunnen ze zomaar het vermoeden krijgen dat die generatie het wel prima vindt om straks een ongekend bonnetje te krijgen.

Economie

Dit soort uitspraken leiden altijd tot mensen die roepen dat mensenlevens boven de economie gaan. Ongelooflijk dom, vindt Sander dat. “Ik wil liever niet dat mijn ouders doodgaan, eerlijk gezegd. En de rekening krijgen wij toch altijd gepresenteerd, wen je aan“, twittert ene Connor bijvoorbeeld.

Sander: “Dat moet je die dus niet aansteken, en op afstand houden. Laten we blij dat de economisch productieven nauwelijks risico lopen, zoals tijdens Spaanse griep.

Er is weinig economisch besef in Nederland, merkt Sander. “Ik merk weinig besef van de enorme economische schade die veroorzaakt wordt. En logisch ook, want massawerkloosheid en huisuitzettingen zitten al lang niet meer in ons collectieve geheugen. De verwendheid van stabiliteit, lage werkloosheid en de economie als een kwestie van een procentje meer of minder.

Hij vervolgt: “Het zijn de mensen die nu ‘mensenlevens boven economie’ roepen die straks hun baan kwijt zijn en huis uit moeten. Het is verwendheid ‘de economie’ als een soort rechtse hobby te zien.”

Hummel

De Quote heeft een oproep van vastgoedmagnaat Erik Hummel om in opstand te komen tegen de lockdown gepubliceerd. Sander: “Dit is een zeer, zeer breedgedragen sentiment, dat evenwel door niemand in de politiek of overheid wordt uitgedragen. Uit politieke correctheid. Dan krijg je dat mensen die het zich kunnen permitteren in dat gat springen.”

Het leidt ook tot ergernis, van Claudia de Breij bijvoorbeeld. Zij zegt: “Asjebelíeft. Je brengt het alsof het iets toevoegt.”

Sander: “Het voegt zeker iets toe, omdat er buiten Twitterbubbels enorme hoeveelheden mensen precies zo denken. Echt wonderlijk hoe mensen denken dat ‘de economie’ een of andere rechtse hobby is. Hummel is de laatste die zich zorgen hoeft te maken.”

Claudia: “Dat is flauw. Je tweet het bewust met de woordkeuze ‘hoe onze economie gesloopt wordt’ en daarmee deel je een opvatting. Er wordt gevraagd naar die opvatting.”

Sander: “Onzin, ik tweet de essentie van zijn stuk. Hoe is dat mijn mening? De oververhitte neiging om mensen in kampen in te delen is onzinnig. De man wil protest, schrijft ie. Maak ervan wat je wil, maar spreek mij er niet op aan zeg. Mensenlevens!!-populisme is ook populisme.”

Claudia: “Mensenlevens-populisme, haha. Dit potentiële rondje zinloos semantisch boksen laat ik aan me voorbijgaan. Weet dat je de indruk wekt in te stemmen met de column door je begeleidende tweet, mocht je je daar niet van bewust zijn. Als ik dat verkeerd begrepen heb, my bad.”

Sander: “Dat heb je verkeerd begrepen, en die indruk wek ik alleen bij mensen die mij oververhit in een hoek willen duwen.”

Wouke

Een andere BN’er-vrouw die boos is op Sander, is Wouke van Scherrenburg. Zij ergert zich eraan dat Sander foto’s verspreidt van de volle terrassen in Zweden. “En vandaag in de Volkskrant verpleegkundigen en artsen over hun verdriet bij het doodgaan van hun 50-min-coronapatiënten.

Sander: “De economie blijft helaas voor de meeste mensen abstract. Tot het straks in alle heftigheid onze belevingswereld komt binnenwandelen.”

Ene Melle: “Maar dat geldt ook voor ziekte en dood, totdat ze in alle heftigheid je belevingswereld binnen komen wandelen.”

Sander: “Die beelden zien we dagelijks. De beelden van mensen die hun huis uit moeten pas over een half jaar.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen