Quote-Sander vlucht naar Zweden: ‘Alle terrassen vol!’

Geplaatst op ma 20 apr 2020 om 9:55

Sander Schimmelpenninck is afgelopen weekend even ontsnapt naar het coronaparadijs Zweden, het enige land in onze nabijheid waar géén vergaande maatregelen zijn genomen in deze crisis. De baas van Quote en presentator van Op1 vond het een verademing om er rond te lopen: alle terrassen zaten vol met het mooie weer, zo laat hij zien op Twitter. Hij ergert zich eraan dat het ineens politiek-correct lijkt te zijn om mensen die de samenleving weer willen openen immoreel te vinden.

Sander pleit voor het invoeren van het Zweedse model, waarbij de ouderen binnenblijven en de rest van het land weer gewoon aan het werk gaat. Hij gelooft niet in de 1,5-meter-economie die Mark Rutte voorstelt. “We moeten niet naar een 1,5-meter-economie, maar naar een 60-min-economie.

In dat model blijven de ouderen binnen, totdat er een vaccinatie is. “Vrijheid voor iedereen gaat pas met een vaccin. Daarvoor ontkom je niet aan differentiëren op basis risicogroep.

Op dit moment is Sander in Gothenburg. “Vijf dagen in Zweden; alles open, maar wel vrijwel alleen 50-minners op straat.

Hij verbaast zich erover dat de jonge generatie in ons land zich als makke schaapjes bij de huidige situatie neerlegt. “Kan het alleen verklaren met economisch onbenul/verwendheid. Want het zijn de jongeren die de gigantische economische schade straks mogen betalen. En hun favo café kwijt zijn.

De jonge generatie moet de huidige economische toestand betalen. “De regering maakt een afweging tussen allerlei belangen. En als een hele generatie niks laat horen en thuis een beetje laptopt en tiktokt, dan kunnen ze zomaar het vermoeden krijgen dat die generatie het wel prima vindt om straks een ongekend bonnetje te krijgen.

Economie

Dit soort uitspraken leiden altijd tot mensen die roepen dat mensenlevens boven de economie gaan. Ongelooflijk dom, vindt Sander dat. “Ik wil liever niet dat mijn ouders doodgaan, eerlijk gezegd. En de rekening krijgen wij toch altijd gepresenteerd, wen je aan“, twittert ene Connor bijvoorbeeld.

Sander: “Dat moet je die dus niet aansteken, en op afstand houden. Laten we blij dat de economisch productieven nauwelijks risico lopen, zoals tijdens Spaanse griep.

Er is weinig economisch besef in Nederland, merkt Sander. “Ik merk weinig besef van de enorme economische schade die veroorzaakt wordt. En logisch ook, want massawerkloosheid en huisuitzettingen zitten al lang niet meer in ons collectieve geheugen. De verwendheid van stabiliteit, lage werkloosheid en de economie als een kwestie van een procentje meer of minder.

Hij vervolgt: “Het zijn de mensen die nu ‘mensenlevens boven economie’ roepen die straks hun baan kwijt zijn en huis uit moeten. Het is verwendheid ‘de economie’ als een soort rechtse hobby te zien.”

Hummel

De Quote heeft een oproep van vastgoedmagnaat Erik Hummel om in opstand te komen tegen de lockdown gepubliceerd. Sander: “Dit is een zeer, zeer breedgedragen sentiment, dat evenwel door niemand in de politiek of overheid wordt uitgedragen. Uit politieke correctheid. Dan krijg je dat mensen die het zich kunnen permitteren in dat gat springen.”

Het leidt ook tot ergernis, van Claudia de Breij bijvoorbeeld. Zij zegt: “Asjebelíeft. Je brengt het alsof het iets toevoegt.”

Sander: “Het voegt zeker iets toe, omdat er buiten Twitterbubbels enorme hoeveelheden mensen precies zo denken. Echt wonderlijk hoe mensen denken dat ‘de economie’ een of andere rechtse hobby is. Hummel is de laatste die zich zorgen hoeft te maken.”

Claudia: “Dat is flauw. Je tweet het bewust met de woordkeuze ‘hoe onze economie gesloopt wordt’ en daarmee deel je een opvatting. Er wordt gevraagd naar die opvatting.”

Sander: “Onzin, ik tweet de essentie van zijn stuk. Hoe is dat mijn mening? De oververhitte neiging om mensen in kampen in te delen is onzinnig. De man wil protest, schrijft ie. Maak ervan wat je wil, maar spreek mij er niet op aan zeg. Mensenlevens!!-populisme is ook populisme.”

Claudia: “Mensenlevens-populisme, haha. Dit potentiële rondje zinloos semantisch boksen laat ik aan me voorbijgaan. Weet dat je de indruk wekt in te stemmen met de column door je begeleidende tweet, mocht je je daar niet van bewust zijn. Als ik dat verkeerd begrepen heb, my bad.”

Sander: “Dat heb je verkeerd begrepen, en die indruk wek ik alleen bij mensen die mij oververhit in een hoek willen duwen.”

Wouke

Een andere BN’er-vrouw die boos is op Sander, is Wouke van Scherrenburg. Zij ergert zich eraan dat Sander foto’s verspreidt van de volle terrassen in Zweden. “En vandaag in de Volkskrant verpleegkundigen en artsen over hun verdriet bij het doodgaan van hun 50-min-coronapatiënten.

Sander: “De economie blijft helaas voor de meeste mensen abstract. Tot het straks in alle heftigheid onze belevingswereld komt binnenwandelen.”

Ene Melle: “Maar dat geldt ook voor ziekte en dood, totdat ze in alle heftigheid je belevingswereld binnen komen wandelen.”

Sander: “Die beelden zien we dagelijks. De beelden van mensen die hun huis uit moeten pas over een half jaar.

Foto: NPO
80 Reacties op “Quote-Sander vlucht naar Zweden: ‘Alle terrassen vol!’”


 1. rooie Rinus

  Hij moet wel, want z’n op1 presentatie is dusdanig beroerd dat hij daar niet de gewenste NPO credits voor krijgt. Rebellie om de rebellie, meer is t niet.

 2. Femke

  Als we het advies van de werkgevers volgen gaan we weer normaal doen.

  Over een half jaar gaan ze dan klagen over personeelstekort. 50% van de werknemers zijn dan ziek of dood.

  Het zijn net boeren.

 3. Tweet

  Niet erg netjes om als (gewenst neutrale…?) Presentator van een goed bekeken talkshow zo expliciet je mening te geven. Talkshow nu totaal niet meer als objectief te zien… hoe komt hij trouwens in Zweden! Per vliegtuig? En moet meneer nu niet in quarantaine? Mag dit (onnodig) verkeer zomaar?

 4. KlimaatOptimist

  Helemaal eens met Sander!!

  We worden kapot gemaakt door onze eigen kabinet en we lopen er als makke schaapjes achter aan..

  Gewoon 55+ binnenhouden, en de rest met mondkapjes naar buiten en weer beginnen met leven, overal!

 5. MolTalk

  Nou, Sander, dan blijf je toch lekker in Zweden?

 6. Elm

  Ben het wel eens met Sander. Maar vind het wel een beetje apart dat ie als presentator van een talkshow zo zijn mening uit op Twitter..

 7. ZwabberKak

  Doe maar alles boven de 60 jaar binnenhouden. Kan ik er tenminste nog uit.
  Verder heeft de nano-Jort gelijk.

 8. Femke

  Schandalig, dit is veel erger dan de studio van Jinek waar een geluidsman even iets te dichtbij iemand kwam. Deze presentator van Op1 legt het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven gewoon naast zich neer!

 9. Lachgas

  We gaan naadloos over van Corona19 naar Econo20.
  Weinigen zien die ellende op ons afkomen.
  Terecht dat mensen daar aandacht voor vragen!

 10. Sender

  Aan de andere kant ( weekje vrij is fijn) je ziet op meer plaatsen in de de wereld mensen de straat op gaan en in protest komen tegen de opgelegde Lockdown van de overheid.
  Zo ook in Brazilie. Bolsonaro wisselde sneller van mening ten aanzien van corona ( covid19) dan dat hij zijn onderbroek of sokken wisselde. Wel, niet….en de inwoners moesten mee in alle nukken. Nu zijn diezelfde inwoners het meer dan beur in Sao Paulo en Rio de Jainero het meer dan beu en willen hun leven hervatten en ook weer aan het werk.
  Zo ook in VS waren soortgelijke demonstraties.

  Dus op zich begrijp ik Hummel wel.
  Zoals gisteren al bij ‘Zondag met Lubach’ te zien was, het moet worden aangepakt bij de kern. De vreselijke drama’s met dieren op de (dieren) markten in China.
  Op en met elkaar in kooitjes en vervolgens het overbrengen van ernstige virussen.
  Chinezen weten van ieder beest nog een lekker maaltje te maken en meestal goedkoop ( als inkoop).
  Ze eten letterlijk alles en bereiden net zo makkelijk een kat of hond. Het gaat alleen om de juist kruiden en bereiding. Dat moet een halt worden toegeroepen.

  En dan prijst de WHO China zo ongeveer de hemel in.
  Tedros Adhanom Ghebreyesus kuste Xi Jinping nog NET niet, het scheelde weinig.

 11. man pan

  mini-me Jort heeft weer wat te melden.

 12. mike

  Deze jongen is zo ontzettend vol van zichzelf. Hij heeft zelf enorme tunnelvisie. Stel je voor we gooien het land weer open voor 50minners en dat alsnog ons zorgstelsel bezwijkt onder de druk. Dan gaan er zo ongelooflijk veel maatschappelijke spanningen ontstaan dat niets meer beheersbaar is. Dan zullen we nog veel strengere maatregelen dan nu krijgen en is de economische schade zowaar nóg groter.

 13. Bejaarde kijker

  Dan heeft Graaf Schimmelnagel wel een verhoogd risico om het coronavirus op te lopen. Je zou maar collega presentator van hem zijn.

 14. Jack Hiemstra

  Jongeren geen beperkingen opleggen en volop laten feesten en festivallen, daar hebben ze recht op! Noodlijdende cafe’s volzetten met zuipende studenten, groepen duistere allochtoontjes in de stad toelaten. Alles van boven de 30 sterven het maar af onder de regeltjes van maatje rutte!

 15. Sip

  Achterlijk mannetje. Wij hebben gekozen voor een bepaalde methode; leef daarna en ga niet trots zeggen hoe ze het inZweden doen.

 16. 🗣

  Ik als 60 plusser verbaas mij er ook al weken over dat de jongeren van nu dat straatverbod van Rutte cs. zo gemakkelijk pikken! Dat was in mijn tijd (60’s en 70’s) nooit gebeurd!

 17. Stanislav

  Zwedistan is gewoon een heel fijn land!

 18. G.ossip

  Helemaal goed Sander,de ophokkers worden paranoïde,nou ze doen hun best maar,ik ben verantwoordelijk voor mezelf en draag alle consequenties,maar laat me niet de les lezen door dat gajes uit Den Haag.

 19. Bart

  Wel eens met Sander en Eric. Jammer dat hij dit geluid niet wat vaker aan tafel bij OP1 laat merken. Nog een vraag, hoe komt hij in Zweden?

  Kan die Claudia de Breij eens een keer haar muil houden? Je hoeft niet altijd in het openbaar een mening over te hebben of het op te nemen voor een bepaalde groep mensen.

 20. Bartje

  Wat een ongelooflijke kwal. In alles

 21. Jack Hiemstra

  Jongeren komen toch al liever niet meer buiten voor hun plezier. Binnen waar mama de benen onder de kont vandaan rent en alles nog serieus neemt met het gezeur is het veel veiliger

 22. Mark

  Die heeft zeker de zomer in zijn bol? Alle terrassen zijn weer vol…

 23. robb

  Hij heeft een punt maar Zweden kun je niet met Nederland vergelijken 1 miljoen inwoners en 11 keer zo groot als Nederland , toch kan je het overwegen dit kan geen jaar zo door gaan ,ik ben ook 50+ en zou dan ook thuis moeten blijven .

 24. Jack Hiemstra

  Kijk maar uit, straks heeft ze alwéér een grachtengordel plaat gemaakt over zielige allochtoontjes die niet door de stad heen kunnen zwerven en anderen lastig vallen. Met dat piepende huilstemmetje…

 25. Koe Man

  Sander heeft gelijk. Met als inzet een kleine groep mensen al dan niet heel oud en/of met onderliggend lijden laten we heel onze economie kapot gaan.

  De regering moet beslissingen nemen die goed zijn voor de hele bevolking, niet voor een kleine groep zieke en/of heel oude mensen.

  Het Zweedse idee om 60+ te isoleren is een prima plan en kost veel minder.

 26. Ellie

  Sander (en ik ben zeker geen fan) heeft helemaal gelijk! Mensen word wakker. Die lockdown is absurd. Dit kost op de iets langere termijn veel meer levens en ellende.

 27. Mappy

  Nu wel eerst 2 weken in quarantaine

 28. Robert

  Kan den wel een kakker zijn, hij heeft wat mij betreft zeker een punt, en dat hij in Zweden is geweest moet hij zelf weten, doet er in ieder geval niet zo hypocriet over.
  Erger me meer aan die Claudia, die bemoeit zich met alles.

 29. Ter

  Europese landen verspelen regels, zoals dat winkels, parken e.d. weer open mogen.. deze waren bij ons nooit gesloten… er was geen verbod..

  We hebben geen lockdown, een lockdown zoals in Spanje – had hier niet gewerkt.

 30. robb

  Nu blijven we allemaal thuis dan kunnen de jongeren weer de maatschappij opstarten ,voor de ouderen blijft het zo al het nu is daar moeten we het mee doen .

 31. Bart

  @Robb Niet best als de toekomst alleen van de jongeren afhangt. Hebben vele te weinig levenservaring. Velen die denken dat ze de wereld hebben uitgevonden. Je moet er toch niet aan denken dat de Rob Jetten’s en de Jesse Klaver’s het echt voor het zeggen gaan krijgen.

 32. teuntje

  Wat een idioot is die Sander

 33. Falko

  De Telegraaf
  @telegraaf

  Wordt Zweden straks het nieuwe Italië, met uitpuilende ziekenhuizen? De gemoederen daarover laaien hoog op, nu het dodenaantal stijgt en het land nog steeds geen strenge maatregelen uitvaardigde.

 34. Whitedog

  Bijna alle hooggeplaatste managers en Raad van Besturen bestaan uit 50-plussers, dus dat werkt sowieso niet. En dan heb je nog alle mensen onder de 50 die suikerziekte of astma hebben, en natuurlijk hun gezin/partners, die dan de deur ook niet uitmogen.

  Maar goed, de jeugd lekker naar school laten gaan is prima. De jeugd heeft de toekomst en laten we lekker alleen aan ons zelf denken.

 35. Coca Cola

  Voor degenen die nu heel hard met Schimmeltje mee gaan praten; In Zweden is het sterftecijfer ten opzichte van het aantal besmettingen meer dan 10%(!)

  Er zijn 14.385 m ensen besmet en daarvan zij n er inmiddels 1540 overleden. Tel uit je winst.

  Nou ik volg liever Rutte dan Schimmelpenninck.

 36. Marko

  Wie zegt dat Zweden niet aan ’t begin staat er zijn
  daar 14385 besmette en 1540 doden kan daar nog veel veranderen.

 37. Senna

  @Coca Cola

  Ik volg uw redenering niet.

  Het gaat toch om het aantal besmettingen? En dat is laag.
  Het sterftepercentage van de geinfecteerden heeft niets met de lockdown te maken.

 38. Ron

  Nooit gedacht dat ik het nog eens, eens zou zijn met Sander. In grote lijnen dat moet ik er wel bij zeggen want je kunt niet alle oudere onder 1 kam scheren en 60 is ook maar een leeftijd. Licht er aan hoe iemand in het leven staat en hoe hij/zij gezond is. Je kunt niet elke oudje maar ophokken. Dat is echt onzinnig.

 39. robb

  Bart ,de drie oude partijen hebben vakkundige mannen die kunnen dat het worden toch ook de partijen die in het volgend kabinet zitten ik bedoel vvd ,cda ,pvda , het is tot dat er een vaccin is ,we kunnen ook allemaal thuis gaan zitten en iedereen failliet is .

 40. Richard de Bie

  Mensen blijf beschaafd en laar iedereen in hun waarde a.u.b.
  Ik wou dat ik met hem mee kon
  Kijk als iemand het er niet mee eens is prima maar waarom daar gelijk negatief over heen ???? Doe je ding gewoon en leven en laten leven iedereen op zijn of haar manier

 41. Coca Cola

  @Senna, Ze hebben de laatste twee weken elke dag 500 of meer nieuwe besmettingen en 150 tot 200 nieuwe doden.

 42. Senna

  Coca Cola

  Zweden heeft 141 besmettingen per 100.000 inwoners. Zonder lockdown
  Nederland heeft 183 besmettingen per 100.000 inwoners. In Lockdown.

  Sterftepercentage doet niet ter zake in deze discussie.Dat heeft niets met lockdown of niet te maken.

 43. Claire

  Onze Twentse opportunistische deugdwerg met dat mislukte boeren aardappelhoofd is weer in het nieuws. Anderen de maat proberen nemen deze mini 1.50 m lange moraalridder. Lachwekkend figuur. Blijf in Zweden.

 44. Tinus

  Enkel regels voor luchtvochtigheid instellen is gebouwen is al genoeg. Samenscholingen voor ouderen 60+ waar gezongen of geschreeuwd wordt verbieden.

 45. TON

  Levensgevaarlijk gek gelijk uit het OP1 desk verwijderen wegens Corona besmetting

 46. Tv Duivel

  Oudere mensen boven de 55 blijven niet binnen in Nederland. Ik zie allemaal oudere menesen wandelen fietsen waar het druk is.

 47. PeeWeeJee

  DOOD AAN DE 65+, LANG LEVE DE MILLENALS!

  Zondag hadden we de behoefte om er ook eindelijk ook eens even uit te gaan, zonder de drukke massa bij de tuincentra en bouwmarkten op te zoeken. Boodschappen doen we al zo min mogelijk en dan gaat altijd een van ons beide. Vaak komen we niet veel verder dan het bankje in de voortuin, waar de gevoelstemperatuur altijd 5 graden hoger is. Het is ook wel te zien, want inmiddels heeft de bruine tint van onze huid het niveau van mid-zomer nu al gehaald. In de volksmond heet dat ook wel ,,werklozen-bruin’’.
  Wij wonen aan een doorgaande weg om buiten onze wijk te komen, dus daar kunnen we aan de drukte redelijk goed afmeten of iedereen zich een beetje houdt aan de afspraken. Bovendien zitten we op een wandel- en fietsroute vlakbij de Milliger Plas. De afgelopen weken was het rustig, soms zeer rustig, zelfs. Maar vanaf vrijdag, zo naar het weekend toe, zagen we dat dit wel eens een druk weekend kon worden. De mensen zijn het Corona-nieuws inmiddels zat aan het worden en hebben geen zin meer om iedere middag zo rond een uur of twee de nieuwe RIVM-cijfers te bestuderen. Daar is de laatste weken geen touw meer aan vast te knopen en doet men ons geloven dat het steeds beter gaat. Of dat daadwerkelijk zo is, betwijfel ik nog steeds. Iedere dag noteren we nog steeds zo’n 150 doden en groeit het aantal besmettingen nog steeds.
  Inmiddels zijn alle onderwerpen al voorbij gekomen in die talkshows en zie je dat het Corona-nieuws niet meer ingeleid worden met grote koppen in Chocoladeletters. Toen we iets buiten onze wijk waren, zagen we al op de voetbalveldjes, speeltuintjes, dierenweide en parken dat er een flinke drukte was te zien. We zien grote groepen mensen en hele families uitgerust met barbecues, partytentjes en vooral met veel keukenvlijt in bakjes die er maar weer eens een gezellige middag van gaan maken. Het verbaast ons overigens niet dat een groot gedeelte van deze groepen toch mensen van allochtone afkomst zijn. Barbecuen in de open ruimte is voor hen een favoriete bezigheid voor de wat oudere families, terwijl de jonge generatie op een te kleine ruimte graag de eerder gekweekte spiermassa nog even iets willen oppompen en hele mobiele krachtsport-apparaten hebben uitgezet. Zelfs hebben we ,,natuur-kappers’’ aan het werk gezien die semi-professioneel bezig zijn om de populaire allochtonen-coup met rechte pony enigszins te herstellen.
  De jonge autochtone Nederlanders doen het anders. Die kruipen allemaal op een wielrennersfiets of op skeelers en rijden jonge kinderen in hun jumbo-skelters achter papa en mama aan. De oudere jongere is vaak uitgerust met een elektrische fiets of gaat veilig toeren in de auto of is uitgerust met twee skistokken en van die mooie hoge wandelschoenen. Er allemaal even lekker uit het moet zo langzamerhand na 5 weken toch weer eens kunnen!
  Het meest populair waren toch de ijstenten die over het algemeen open zijn. Lange rijen mensen die overigens over het algemeen gedisciplineerd op 1,5 meter afstand van elkaar op hun beurt staan te wachten. Al snel concluderen we dat er plotseling een kentering in denken is gekomen in Nederland. Benieuwt wat we daar vanavond van horen. En ja hoor, het 8-uur journaal opent met de grote drukte in parken en op stranden en de vele boetes die zijn uitgedeeld. Hoe komt dat nu zo plotseling en ik verklaar het als volgt:
  Het verhaal van Rutte en zijn maatje De Jong heeft voor wat betreft de geloofwaardigheid ingeboet. Inmiddels beginnen de Nederlanders zich te roeren, want die krijgen door dat het beleid totaal gericht is geweest op de IC-bedden en de belasting voor de IC-medewerkers. En oh, wat zijn we trots op deze mensen. En oh, wat hebben we ons goed gehouden aan de afspraken. Maar zo langzamerhand ben ik er wel achter dat dit beleid voor een groot gedeelte is opgetuigd om juist het politiek falen in de gezondheidszorg van het voorgaande kabinet Rutte II te camoufleren. Het sluiten van ziekenhuizen, het saneren van een grote hoeveelheid IC-bedden en evenzoveel gekwalificeerd personeel zou bij de huidige pandemie de grootste ramp voor Nederland kunnen worden. Alle aandacht voor de ziekenhuizen, want oei, als het zo ver komt dat we meer dan 2500 bedden nodig hebben? Wat zou de positie dan van Rutte, De Jong en zelfs ook nog voor Asher politiek betekenen. En het mag wat kosten. Ineens is alles mogelijk, toveren we het tekort aan beademingsapparatuur tevoorschijn, vinden we extra bedden met groot gemak en moeten IC-medewerkers maar twee bedden tegelijk bedienen.
  Het RIVM blijft maar roepen dat gebruik van mondkapjes zinloos is, want als je immers ziek bent, moet je thuis blijven. Maar vergeten wordt dat medewerkers in de thuiszorg, zorginstellingen en gehandicaptenzorg in de problemen komen en het aantal besmettingen in deze voor de politiek en RIVM ,,restzorg’’, vormen aanneemt die niet kan. Dat het RIVM goochelt met de cijfers is bij mij geen vermoeden meer, want alle mensen die komen te overlijden buiten het ziekenhuis blijven buiten schot in de geregistreerde cijfers. Dat is wetenschappelijk natuurlijk WEL verantwoord om zonder die cijfers ,,wetenschappelijk weloverwogen besluiten’’ te nemen. Dat 30 procent van zorgmedewerkers besmet is, tellen we niet mee in het aantal nieuw besmette gevallen. En dat er verder oude mensen dood gaan aan eenzaamheid, tellen we niet mee als gevolg van Corona en trieste besluit om deze mensen op te sluiten zonder partner of familie.
  Het is daadwerkelijk schandelijk wat zich daar afspeelt. En duidelijk is inmiddels ook wel, dat zelfs alle benodigde zorg voor kanker- en hartpatiënten ook op een heel laag pitje is gezet, waardoor de geplande 400 IC-bedden voor deze zorg, nog vrijgehouden kon worden voor Corona, al zullen vragen hierover in de Tweede Kamer weer afgewimpeld worden dat het ,,advies van het RIVM is overgenomen’’.
  Gelukkig is de druk door de ,,restzorg’’ behoorlijk opgevoerd onder leiding van een aantal politieke partijen. Maar om De Jong een datum te laten roepen wanneer de beschermingsmiddelen op orde moet zijn, was niet te krijgen voor de popie-jopie uit de VVD. En wat schetst mijn verbazing…. Maandagmorgen om 7 uur is er al een vliegtuig geland met honderdduizenden kapjes en ander beschermingsmateriaal en is er een luchtbrug door de KLM opgezet die deze week af en aan gaan vliegen op China. Dat kon ook niet anders. Want als een gehaaide ondernemer in het nieuws brengt dat hij in Amsterdam in plaats van ijs goedgekeurde FFP2 mondkapjes verkoopt voor woekerprijzen en er helemaal geen schaarste is, staat die De Jong met z’n mooie schoentjes aan in z’n Wibra-hemd.
  Rutte verklaart keer op keer dat ze afgaan op de adviezen van het RIVM, maar zo langzamerhand heb ik de indruk dat de woorden en cijfers ingefluisterd wordt door deze twee ,,politieke helden’’. Dus andersom!!! Tel daarbij op de economische weerstand van de Kelder’s en de Zwagemannetjes als dwarsdenkers; het eindeloze geklaag van de horeca die meer klagen dan zoeken naar goede oplossingen en alle mogelijkheden resoluut van tafel wijzen, de bezoekregeling in tehuizen onacceptabel wordt, de bonus voor de KLM topman tegen het zere been is van de hele bevolking; de inkoop van De Jong klaarblijkelijk alleen gegund is aan ,,maatjes uit hun wereld’’, en het gegoochel met de cijfers, heeft gedisciplineerd Nederland stilzwijgend besloten om de geloofwaardigheid van de twee politieke clowns en het wetenschappelijke geneuzel van het RIVM wel mooi is geweest om zich nog langer te laten opsluiten in eigen huis.
  En het geklooi met de cijfers wil ik nog wel even toelichten. Iedere dag gaan er nog steeds 150 mensen dood, neemt het aantal geregistreerde besmettingen nog steeds toe, maar daalt volgens de rekenformule van het RIVM het aantal IC-plekken. Ik reken het even voor uit, want wat is er namelijk aan de hand. Twee weken geleden heeft het elitekorps van het RIVM een document opgesteld over de triage-regels bij een zwart scenario. Een ethische discussie die eigenlijk politiek gehouden moet worden. Maar wat is er gebeurd…. Er was al een leeftijdsgrens van 70 genoemd voor mensen die vanaf die leeftijd en bij het zwarte scenario NIET meer in aanmerking komen voor een IC-bed. Dat gaf veel weerstand en doet Gommers nu voorkomen of dat het zwarte scenario is voorkomen.
  Maar wat is er nu gebeurd. Nu komen die mensen (vanaf 65 jaar) na een positieve Corona test helemaal niet meer in het ziekenhuis? Die krijgen een thuistraject wat in heel veel gevallen zal leiden tot de dood. Het TRIAGE-TRAJECT is dus GEWOON IN WERKING GEGAAN op deze slinkse en onacceptabele wijze met goedkeuring van wie eigenlijk? Heeft de Tweede Kamer zich gebogen over deze ingestelde onacceptabele regel. Nee dus. En zo omzeilt onze minister president Rutte zijn eigen democratie, lult de Kroonprins De Jong mee, en zitten alle Tweede-Kamer-leden te slapen. Wat doet hij het goed he….. hoor ik veel mensen roepen. Wat zal hij er straks weer voor worden beloond in verkiezingstijd! Ik vind het schandelijk wat deze beroepsleugenaars doen.
  En nu maar iedere dag ROEPEN dat de IC-bedden minder worden. Nou, het is lulkoek eersteklas. Want ik heb een andere rekensom.
  IEDERE DAG 150 DODEN, WAARVAN IK AANNEEM ZEKER ongeveer 70 PROCENT OVERLIJD OP DE IC (ong. 80 doden). Dan roept het RIVM de laatste dagen dat het afneemt met zo’n 25 a 30 bedden per dag en worden de 65-70+-ers vooraf gescreend of ze nog wel naar het ziekenhuis moeten, want het overgrote deel van de IC-bedden wordt nu bevolkt door de 55 tot 65 plussers. Met dank aan de voorselectie van de huisartsen, die nu als ,,lulletje-rosewaters’’ worden misbruikt als helpers van onze lieve heer. De huisartsen hebben toch wel door dat ze nu in overtreding zijn op basis van ARTIKEL 1 VAN DE GRONDWET!!!!!!! Dat die 65+-ers de IC niet meer halen samen met de dagelijks overleden mensen op de IC, voor een mindere toestroom, wat verklaart wordt door deze maatregel stille uitvoering van triage. Simpelweg neemt de toename op IC niet AF, maar nog steeds toe want:
  70 doden per dag – 25 afname per dag, is nog steeds EEN TOENAME VAN 45 a 50 PER DAG.
  En dat zorgt er voor dat wij nog steeds procentueel op 100.000 inwoners een zeer hoog percentage doden hebben t.o.v. Duitsland en Denemarken en nog steeds opgescheept zitten met een veel te hoge bezetting op de IC. En dat blijft ook nog wel een aantal weken zo.
  Ik zou die Gommers graag eens wat horen vertellen over de wijze van behandeling van besmette patiënten in het ziekenhuis. Maar waarschijnlijk vinden de Tweede Kamer-leden het bij de Technische breefing interessanter om ,,ja’’ te knikken bij zeer ingewikkelde grafieken om hun eigen intelligentie te strelen. Ik heb nog nooit iemand een vraag horen stellen over de ,,behandelwijze op IC of op ,,Corona-afdelingen’’ en of we dat op dezelfde wijze doen als in ons buurland. Het enige wat je hoort is ,,we leren iedere dag nog’’….
  Dat het gevoerde beleid straks langs de meetlat wordt gelegd m.b.t. ,,de rest-zorg buiten het ziekenhuis’’ en het aantal niet geregistreerde doden, zal nu al met zekerheid een parlementaire enquete opleveren. Al is het liegen onder ede ook in de politiek en wetenschap waarschijnlijk een goed ontwikkelt eigenschap.
  Nu morgen maar weer afwachten met wat voor een verhaal Rutte en De Jong komt m.b.t. de maatregelen voor de komende periode. Het zal wel weer gaan over de App, wat nu al gedoemd is om te mislukken en men drukker is met het ,,gunnen’’ aan ,,bevriende’’ partijen, dan de efficiëncy en hulp van zo’n app. Ik verwacht weinig veranderingen in de maatregelen, m.u.v. het hervatten van het basisonderwijs. Ik denk dat zowel Rutte en De Jong als de wetenschappers van het RIVM de grip op de Nederlandse samenleving is verloren en de Nederlander met allerlei mooie verhaaltjes en cijfers nog binnen te houden is. De aandacht zal nu gevestigd zijn op de luchtbrug met China en de fantastische inspanning, ook al is die veel te laat, om dat materiaal aan te schaffen. Wedden dat je het morgen vaak voorbij hoort komen. Voor de ,,restzorg’’ is hier het spreekwoord ,,Als het kalf verdronken is, dempt men de put’’ van toepassing. Daar is de grote schade nog lang niet geleden, ook niet met al die Chinese rommel. En voor de geloofwaardigheid wordt nu toch nog afgekondigd dat we in openbaar vervoer, winkels, e.d. TOCH maar een kapje moeten dragen. Voortschrijdend inzicht heet dat geloof ik.

 48. Marijke

  Zweden is een dunbevolkt land, Nederland is over- en overvol Zal dat er wat mee te maken hebben? Ik heb geen idee maar het kwam zomaar in mij op

 49. Bart

  @Robb Was niet helemaal duidelijk geloof ik. Verder ben ik het er mee eens hoor. Alleen vind ik dat anderen niet moeten gaan bepalen wie wel of niet oud is. Laten we allemaal het gewone leven weer oppakken. Ik vak niet in de oudere doelgroep maar ik heb geen zin om me voor lange tijdte conformeren aan een anderhalve meter samenleving of allemaal met een mondkapje op te gaan lopen. Dan maar wat mensen dood. Jammer als het jezelf betreft of in je omgeving is maar voor de wereld zou het niet zo slecht zijn.

 50. X

  @PeeWeeJee: De Jong is van het CDA.

 51. KipAssen

  Sander, staar je niet blind op de gebeurtenissen in Zweden. Zij krijgen hun trekken nog wel thuis. Ik ben dan wel benieuwd naar jouw commentaar want jij schijnt het nog steeds niet te beseffen dat wanneer je de maatschappij weer open gooit, er binnen afzienbare tijd geen enkel bedrijf nog functioneert. Simpelweg omdat er nauwelijks nog produktie mogelijk is door het aantal zieke werknemers. En dan is de schade aan de economie onherroepelijk terwijl dat nu niet direct het geval is.
  Art.DvhN:
  ,Het is een misvatting de corona-pandemie te zien als een golf van besmettingen die je niet tegen kunt houden. Het is meer als een vloer waar plotseling allemaal gaten in komen van kleine epidemietjes. Alsof er water doorheen druppelt. Je moet meteen je vinger in die gaten stoppen om de epidemie in de kiem te smoren. Hier in het Noorden en vooral in Groningen is het gelukt de meeste gaten te vinden. Toen kwam het rijksbeleid met alle maatregelen om thuis te blijven. Daarmee gingen steeds minder gaatjes weer open. Dat samen heeft een belangrijke vertraging opgeleverd.’’

  Want vertraging, daar gaat het om bij het bestrijden van corona. ,,De verdubbelingstijd van de patiëntenaantallen in Nederland is vandaag 14 tot 16 dagen. Maar bij ons in het Noorden is het 22 tot 30 dagen. We hebben de aantallen naar beneden weten te krijgen en die moeten nog verder dalen. Maar dan nog is het tot op dit moment maar een afname van de toename. Hoe langer je de epidemie kan vertragen, hoe onwaarschijnlijker wordt een piek.’’

 52. Ingrid 🌼

  Kabouter Schimmeljort heeft weer aandacht nodig?
  Hij kan zijn tijd beter besteden hoe zich hij als presentator kan verbeteren.
  Wat een domme vragen stelt hij Op1 . Mist inzicht en deskundigheid.
  Is niks en wordt niks. Leer ook dat sarcastische lachje af!

 53. Trudy

  Over twee weken in het nieuws: Sander Schimmelpenninck heeft Corona.

 54. MolTalk

  Dat 1 van Schimmelpenis zijn vriendinnen Zweeds is, wil niet zeggen dat alles daar meteen perfect geregeld is.

 55. Willie

  Welk etiket moet je op dat graafje zetten? Alle 60- ‘ers hebben geen economische waarde, dus weg ermee. Waar hebben wij dat meer gehoord dat bepaalde bevolingsgroepen er niet toe doen, dus weg ermee. Verder schrik ik van die extreem rechtse reacties, hebben niets geleerd van het verleden.

 56. Piet Pannelap

  Graaf Schimmelpick voelt zich verheven boven het gepeupel. Zoveel is wel duidelijk. Je kan deze narcist toch niet van ons gezamenlijk opgebracht belastinggeld een programma laten presenteren? Gooi dit mannetje maar snel bij het vuilnis.

 57. Net5 - Lindatv

  Als ie straks ziek terug komt piept ie wel anders …

 58. Carla

  Wat heeft die dwerg te zoeken in Zweden?

  Deze narcistische foute tuinkabouter kan zijn vriendin echt niet verdedigen, een klap in zijn slappe nek en hij breekt bij zijn enkels af die slapjanus met zijn praatjes.

  Zweden: verkrachtingshoofdstad van het westen.
  Veertig jaar nadat het Zweedse parlement besloot het voormalig homogene Zweden om te vormen tot een multiculturele samenleving, is het aantal gewelddadige misdaden met 300% gestegen, en het aantal verkrachtingen met 1472%. Zweden is nu qua verkrachtingen nummer 2 op de wereldwijde lijst, alleen het Zuid-Afrikaanse Lesotho staat hoger.

 59. Mike

  Die 1,5 meter is pure bullshit. Enkel om de bevolking te onderdrukken en te voorkomen dat er gedemonstreerd wordt.

  De maskers zijn af gegaan in veel landen waaronder Nederland. We zitten hier al jaren meet zeer kwaadaardige leiders.

  Iedereen geloofd dat die 1,5 meter iets helpt is goed gehersenspoeld door de media.

  Partijkartel en Media is 2 handen op 1 buik.

  Dikke middelvinger naar die 1,5 meter.

  Dit gehele kabinet behoord voor het vuurpeloton vanwege verraad aan de bevolking. Ze doen echt niets in het belang van de bevolking eerder tegen.

  Kijk hun daden er maar op na. Te beginnen met het in allerhaast afschaffen van het referendum.

 60. Keta Minek

  Sander Schimmelpenninck heeft twee meningen op1 aan de regels houden privé een complotdenker.

 61. Keta Minek

  PeeWeeJee steeds meer personen tussen de 20 en 30 gaan dood aan corona bron AD.

 62. Penny Wise

  Het covid-19 virus dankt Sander Schimmelpenninck voor zijn verzetsdaad. Het neoliberalisme ruimt zichzelf op… oh ironie.

 63. PeeWeeJee

  Correctie: De Jong is natuurlijk van het CDA, sorry en X bedankt voor de opmerking.

  @Keta Minek: Meestal met onderliggend lijden en t.o.v. van ouder. Wat wil je er mee zeggen eigenlijk? Hoeveel is ,,steeds meer”. Ik vind het namelijk niet terug in de grafiek van het RIVM.

 64. Paul Lamote

  @Marijke
  Zweden is in zijn totaliteit dun bevolkt alleen woont de bevolking massaal open een kluitje in het zuiden van het land zodat er weinig verschil is met het.

 65. Geert M.

  Tsja, vroeger werden mensen met grote neuzen geruimd.

  Sander Schimmelpenninck (SS, blond blauwe ogen) wil nu de oudere jongeren (60+) uit het straatbeeld ruimen.

  Laten we hopen, dat de geschiedenis zich niet herhaalt en dat gezond verstand boven zal drijven.

 66. KipAssen

  @Mike
  ma 20 apr 2020 om 13:58

  Jij bent toch niet helemaal lekker in je bovenkamer.

  Vlgs DvhN:
  ,,Het is een misvatting de corona-pandemie te zien als een golf van besmettingen die je niet tegen kunt houden. Het is meer als een vloer waar plotseling allemaal gaten in komen van kleine epidemietjes. Alsof er water doorheen druppelt. Je moet meteen je vinger in die gaten stoppen om de epidemie in de kiem te smoren. Hier in het Noorden en vooral in Groningen is het gelukt de meeste gaten te vinden. Toen kwam het rijksbeleid met alle maatregelen om thuis te blijven. Daarmee gingen steeds minder gaatjes weer open. Dat samen heeft een belangrijke vertraging opgeleverd.’’

  Want vertraging, daar gaat het om bij het bestrijden van corona. ,,De verdubbelingstijd van de patiëntenaantallen in Nederland is vandaag 14 tot 16 dagen. Maar bij ons in het Noorden is het 22 tot 30 dagen. We hebben de aantallen naar beneden weten te krijgen en die moeten nog verder dalen. Maar dan nog is het tot op dit moment maar een afname van de toename. Hoe langer je de epidemie kan vertragen, hoe onwaarschijnlijker wordt een piek.’’

 67. 60+

  55 + thuisblijven geweldig,hoef ik gelukkig niet meer om 5 uur m, n nest uit,DOEN!!!!!!!!

 68. Kuis

  Noorwegen, Zweden en Finland hebben relatief weinig “corona doden” en er gaat bij niemand een lampje branden dat dat misschien aan het diep in de cultuur gewortelde SAUNA bezoek ligt?

  Het is al maanden bekend dat het virus de immuun reactie vertraagt/misleid. Koude en hitte therapie, zoals je sauna sessies ook kunt noemen, zorgen ervoor dat je lichaam een immuun reactie activeert. Dat remt het virus dan dus in een zeer vroeg stadium af, en niet pas als zich na 10 dagen er een “explosie” van virus RNA overal in je lichaam heeft kunnen ontwikkelen, en je lichaam dan eindelijk pas een koorts gaat opstarten.

  Het is allemaal niet zo moeilijk. Zijn gewoon wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan.

  Zal nog wel weer een tijdje duren voordat het in NL “bekend” word.

 69. Coca Cola

  @Kuis: Check je facts ouwe. Zweden is qua percentage juist één van de hoogst scorende landen. Meer dan 10% (kon je ook een aantal keer hierbovven lezen). Nu kom je echt een beetje over alsof jij niet kuis in je pan bent.

 70. JanD

  Duidelijk toch, nu 14 dagen in opsluiting, zelf blijkbaar voor gekozen.

 71. Curryworst

  FF serieus: Wij gaan toch niet bepalen wie er wel of niet mag leven. WTF….?

  Gelukkig hebbenJort, Sander en ee aantal anderen hier het niet voor het zeggen.

  Niet geheel toevallig, niemand van jullie zit natuurlijk in de doelgroep.

  Nou, ik ben wél boven de 50+ en zou er graag nog wat jaren aan vast plakken.

 72. Bastiaan

  gewoon schijt aan reizen! en thuis te blijven, absurd gedrag van deze slechte presentator

 73. aammehoela

  Het aantal slachtoffers ligt in Zweden een behoorlijk stuk hoger dan in Noorwegen en Denemarken. Verder komt er ook steeds meer kritiek op dit beleid in Zweden zelf.
  Het is maar de vraag hoe dit gaat aflopen of dat men alsnog een lock-down krijgt. De Britten waren ook vrij laat en ondervinden nu de gevolgen ervan. Neen, deze Sander kan maar beter stoppen als presentator bij Op1. Genoeg vervangers. Betweterig type.

 74. Nils Holgersson

  Sander gaat de komende weken de gasten bij Op1 eens flink aanhoesten

 75. Daaristieweer

  Niet vaak eens met nano-Jort maar nu wel.

  Even wat anders…..1.5 uur geleden gebeld met het verzoek om direct naar buiten te kijken op het oosten. Dan kon ik de “satelliet-trein van Elon Musk” voorbij zien komen. Die persoon ziet MUSK als wat Bill Gates van de vaccinaties is. Dus niet erg positief. Maar goed, gaan kijken en verrek. 10 stuks van die satellieten voorbij zien komen.

  Zeer bizar, heb ik nog nooit gezien. Is mij verteld dat hij toestemming heeft om 12000 stuks de ruimte in te schieten en hij er nu 60 per 14 dagen om hoog schiet.
  Had dit niet geloofd totdat bij het vandaag zelf zag. Wat is er aan de hand? Wat moet je met 12.000 van die dingen??

 76. boerenverstand

  Iedereen die denkt dat Zweden minder ziektegevallen heeft omdat het dunner bevolkt is: ook een land als Zuid-Korea – veel dichterbevolkt dan Nederland – heeft geen lockdown. Telde het eerst nog als brandhaard, inmiddels zijn de cijfers in landen als Nederland veel hoger dan in Zuid-Korea. Massaal testen en ouderen en kwetsbare groepen isoleren blijkt gewoon de beste remedie.
  Overigens: kan iemand mij uitleggen waarom we allemaal opgehokt moeten zitten, terwijl de ouderen uit het verzorgingstehuis hier om de hoek nog elke dag met hun rollators hier door de wijk lopen? Die oudjes interesseert het duidelijk geen lor. Als hun pensioen maar niet gekort wordt door de ingestorte beurzen.

 77. boerenverstand

  En kan iemand mij uitleggen waarom het Outbreak Management Team (ja, dit kabinet doet echt aan goed Nederlands) voorstelt dat de verzorgings- en verpleeghuizen weer visite mogen ontvangen? Dit is echt de omgekeerde wereld: gezonde mensen ophokken, en de kwetsbare groepen aan besmetting blootstellen. En waarom zijn op allerlei plaatsen de bossen afgesloten? Waarom mogen we niet eens meer rustig wandelen, we zouden toch nog wel aan beweging mogen doen? Die bossen zijn niet alleen van een paar bewoners van peperdure dorpen. Waarbij de stadsbewoners het maar uit moeten zoeken op volle trottoirs. Waanzinsbeleid, typisch VVD/CDA-achterban.

 78. Sookie Stackhouse

  Bloijf lekker daar papkindje……..je kunt echt niks sukkel behalve onzin uitkramen….Snap niet dat Quote jou nog aan laat blijven…….

 79. Sookie Stackhouse

  Maar hij mag gewoon presenteren later deze week…..mongooltje hoeft niet in quarantaine? heel apart

 80. Anton

  Van de comments word ik mismoediger dan van het artikeltje.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.