Dit zendt de NPO uit in plaats van Koningsdag

De schemamakers van de NPO draaien overuren nu het ene na het andere evenement is geannuleerd. Naast onder meer de bomvolle sportzomer en het Eurovisie Songfestival, was er ook een gat ontstaan in de programmering van maandag 27 april: Koningsdag. Het grote feest met koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Maastricht is immers afgelast. “Maar dat betekent niet dat de NOS de verjaardag van de koning ongemerkt voorbij laat gaan“, aldus de omroep.

Waar komt de publieke omroep nu mee? Een compilatiespecial. “In anderhalf uur passeren de hoogtepunten van alle zes de Koningsdagen nog eens de revue. Vanaf de eerste, in 2014, in De Rijp en Amstelveen, via de edities in Dordrecht, Zwolle, Tilburg en Groningen, tot de laatste, vorig jaar in Amersfoort.”

Astrid Kersseboom leidt de mooiste momenten in. “We zien het karakter van de feestelijkheden in de loop der jaren veranderen, en we zien de rol van de prinsessen groter worden.”

Naast de uitgebreide terugblik herhaalt de NOS aansluitend ‘Het huis van De Koning’ uit 2017. Koning Willem-Alexander werd toen vijftig, en het programma gaat over hoe het ‘gewone’ leven in Nederland zich de afgelopen vijf decennia heeft ontwikkeld.

Het programma bevat door Ronald Giphart geschreven scènes over het leven van de fictieve familie De Koning en die worden afgewisseld met interviews met elf bekende Nederlanders (onder wie Irene Moors, Aron Winter, Sacha de Boer en Wilfred Genee) die, net als de koning, zijn geboren in 1967.

Het alternatieve programma is op Koningsdag te zien van 13.15 tot 15.50 uur op NPO 1.

Foto: RVD – Arenda Oomen

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen