China-editie Wie is de Mol werd bijna financiële strop

De Chinese editie van Wie is de Mol die begin dit jaar te zien was op NPO 1, dreigde een financiële strop te worden voor de uitzendende omroep AvroTros. Dat heeft Shownieuws ontdekt. Daags voor de opnames van start zouden gaan, bleek niet al het papierwerk in orde te zijn. Aangezien het hele project al zo’n beetje betaald was, werd er in paniek contact gezocht met de Nederlandse ambassade in China. Wie is de Mol is immers een zeer grote en daarmee ook kostbare tv-productie.

Shownieuws heeft een ‘paniekerige mail’ van de makers aan de ambassade ‘in handen gekregen’. Daarin is te lezen: “Ondanks dat alle brieven die nodig zijn om te filmen al geruime tijd binnen zijn, blijkt totaal onverwachts dat er een allesbepalende brief ontbreekt. Zonder deze brief kunnen wij maandag niet beginnen. Dit zou rampzalige gevolgen hebben voor onze 23-daagse planning. Ik had niet verwacht of gehoopt dat het tot dit punt zou komen.”

Hoe is Shownieuws hieraan gekomen? Deskundige Anouk Smulders: “Via de wet Openbaarheid van Bestuur hebben wij mailverkeer in handen gekregen. Dat is openbaar en daar kijken wij als redactie regelmatig in of er bepaald mailverkeer aan de hand is.”

China was natuurlijk heel erg in het nieuws, dus daar is naar gekeken en er kwam uiteindelijk een mail bovendrijven. Correspondentie tussen de producers van IDTV en de Nederlandse ambassade in Beijing.”

De paniek ontstond slechts drie dagen voor vertrek naar China.

Foto: AvroTros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen