Britt: ‘Oudjes liever dood aan corona dan eenzaamheid’

Nu de discussie over het in stapjes beëindigen van de coronalockdown op gang komt, klinkt her en der ook het geluid dat dit asociaal zou zijn voor de ouderen van het land. Britt Dekker merkt echter dat óók oudjes de lockdown wel beu zijn. Dat heeft ze zondag gezegd in Op1. Dekker debuteert vanavond op SBS 6 – na televisiehit Chateau Meiland – met het programma Britts Gouwe Ouwen, waarvoor ze een tijdje in een verzorgingstehuis heeft doorgebracht. Totdat corona opkwam.

Met die ouderen heeft Dekker nog wel steeds contact. “Ja, ik heb nog contact met ze en ik vraag ook elke dag aan de medewerkers die daar werken hoe het met ze gaat. Dan zeggen ze heel lief: ‘Ja, we brengen een extra tijdschrift of een advocaatje langs.’

Ze heeft het met hen ook over het coronavirus. “Wat ik dus heel interessant vond, is dat een aantal zeiden: ‘We zijn eigenlijk banger voor de eenzaamheid. De eenzaamheid is eigenlijk een grotere vijand dan doodgaan aan corona. We sterven eigenlijk liever aan corona dan dat we sterven aan eenzaamheid.’”

Het is belangrijk om dat ook mee te wegen, vindt Dekker. “Dat vind ik dus wel een ding voor de komende weken: hoe lang gaat dit nog duren? Ik sprak ook een dochter van een 92-jarige vader in het verzorgingstehuis en die zei: ‘Hoe lang gaat dit nog duren en hoe lang kan ik mijn vader nog zien? Straks zie ik hem helemaal nooit meer.’ Dat vind ik een beetje het pijnlijke.”

De discussie over het in stapjes openstellen van de economie en het beëindigen van de lockdown is vrijdag in een stroomversnelling geraakt dankzij tv-persoonlijkheid Jort Kelder.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen