Unicum: corona-IC’s openen deuren voor tv-programma

Na de heftige beelden uit met name de IC-afdelingen in Italië, krijgen we nu ook soortgelijke beelden uit eigen land te zien. Filmmaker Jessica Villerius heeft vorige week toegang gekregen tot drie IC’s in Nederland en maakt daar een uitgebreide tv-reportage van, getiteld ‘Levenslucht – een week op de IC tijdens corona’. Die wordt aankomende woensdag al uitgezonden, prime time om 21.30 uur op NPO 1. “De patiënten op de IC worden niet herkenbaar in beeld gebracht“, belooft de NPO.

Oscar Groot, internist van het Meander Medisch Centrum Amersfoort, laat weten dat deze toestemming voor tv-camera’s uitzonderlijk is. “Normaal gesproken is de Intensive Care een gesloten wereld, helemaal in dit soort omstandigheden. Maar ik vind dat iedereen moet weten dat de situatie echt heel erg ernstig is.

Het moet minder abstract worden, vindt Groot. “Het is een crisis die we nu meemaken die heel abstract is voor mensen. En je ziet ook helemaal niks als kapotgeschoten gebouwen of ontheemde mensen. Het is een hele ‘stille’ ramp en daarom vind ik het belangrijk dat mensen dat zien.

Jessica Villerius vult aan: “Het is uitzonderlijk om artsen in deze situatie aan het werk te zien. Ik was geraakt door de manier waarop zij nu moeten werken: volledig ingepakt in beschermende kleding, maar toch met heel veel persoonlijke aandacht voor hun patiënten. De situatie is ook schrijnend: Ik schrok hoe snel corona zich manifesteert. Sommige mensen komen ’s ochtends met ademhalingsklachten binnen en overlijden een dag later.

De andere ziekenhuizen die hebben meegewerkt zijn het CWZ Nijmegen en het Maxima Medisch Centrum locatie Veldhoven.

Foto: RTL

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen