Unicum: corona-IC’s openen deuren voor tv-programma

Geplaatst op ma 30 mrt 2020 om 13:44

Na de heftige beelden uit met name de IC-afdelingen in Italië, krijgen we nu ook soortgelijke beelden uit eigen land te zien. Filmmaker Jessica Villerius heeft vorige week toegang gekregen tot drie IC’s in Nederland en maakt daar een uitgebreide tv-reportage van, getiteld ‘Levenslucht – een week op de IC tijdens corona’. Die wordt aankomende woensdag al uitgezonden, prime time om 21.30 uur op NPO 1. “De patiënten op de IC worden niet herkenbaar in beeld gebracht“, belooft de NPO.

Oscar Groot, internist van het Meander Medisch Centrum Amersfoort, laat weten dat deze toestemming voor tv-camera’s uitzonderlijk is. “Normaal gesproken is de Intensive Care een gesloten wereld, helemaal in dit soort omstandigheden. Maar ik vind dat iedereen moet weten dat de situatie echt heel erg ernstig is.

Het moet minder abstract worden, vindt Groot. “Het is een crisis die we nu meemaken die heel abstract is voor mensen. En je ziet ook helemaal niks als kapotgeschoten gebouwen of ontheemde mensen. Het is een hele ‘stille’ ramp en daarom vind ik het belangrijk dat mensen dat zien.

Jessica Villerius vult aan: “Het is uitzonderlijk om artsen in deze situatie aan het werk te zien. Ik was geraakt door de manier waarop zij nu moeten werken: volledig ingepakt in beschermende kleding, maar toch met heel veel persoonlijke aandacht voor hun patiënten. De situatie is ook schrijnend: Ik schrok hoe snel corona zich manifesteert. Sommige mensen komen ’s ochtends met ademhalingsklachten binnen en overlijden een dag later.

De andere ziekenhuizen die hebben meegewerkt zijn het CWZ Nijmegen en het Maxima Medisch Centrum locatie Veldhoven.

Foto: RTL
55 Reacties op “Unicum: corona-IC’s openen deuren voor tv-programma”


 1. Pippa

  Dat gaat Jinek nog meer kijkers kosten

 2. Peppa

  Dat gaat op1 nog meer kijkers kosten

 3. Niek

  Ik vraag mij af wat de reactie geweest zou zijn als RTL of SBS met deze docu was gekomen.

 4. Wim

  Ik denk dat RTL wel komt met een docu soap.
  Bij de huisarts in de Corona wachtkamer.

 5. Broer van

  Nog meer ellende tot me nemen???
  Er is een grens he….???
  Theo Maassen en anderen: “Where are you if we need you”?

 6. Urgent, creatief en actueel

  Prima keuze NPO.

 7. hork

  Voor alle mongolen en andere spelkneuzen onder ons: corona is met een kleine letter! En ic ook. Ik heb het tegen jou, MC-stаgiair!

 8. By the way

  Kijk, RTL & SBS klagen steen en been dat ze steeds minder kijkers hebben, maar de NPO haakt teminste in op de actualiteit!!! Of je er nu wel of niet naar kijkt, maakt niet uit, maar ze zullen ongetwijfeld weer veel publiek wegtrekken bij de com. zenders!!! (en die blijven maar huilen en huilen!!!)

 9. Maya papaya

  Lik aan mn volgespoten tieten!!

 10. By the way

  Het is gewoon ’n kwestie van inventiviteit!!! Maar wat wil je eigenlijk ook als je meer dan 70 jaar ervaring hebt met omroep!!!

 11. Reinоut Oerlеmans

  Lijkenpikkers.

 12. Sperma bal

  Lockdown duurt allemaa wat lanher: SNEL PLEEPAPIER INSLAAN ANDERS HEBBEN WIJ NIKS MEER TE ETEN!!!!

  Sukkels!

 13. Johm

  @by the way er zit ook een verschil in het verdienmodel. NPO kan het handje ophouden bij de burgers en kan programma’s maken. De commerciële hebben reclame inkomsten nodig om wat te kunnen produceren. Omdat veel bedrijven stil liggen is er op dit moment geen budget om wat te kunnen produceren.

 14. Iris

  @Maya papaya. Lachen zeg, maar ze heet Maja. Ook papaja wordt met een j geschreven. Je bent dubbel af!

 15. Iris

  @Sperma bal. Je bent gewoon jaloers omdat jij to dom bent om in te kúnnen slaan.

 16. Wim

  Johm, weet jij eigenlijk wat je betaald aan de NPO.

 17. By the way

  Johm, als de com. zenders ook programma’s maken, waar behoefte aan is, krijgen ze vanzelf meer kijkers (lees: meer inkomsten) En meer kijkers genereer je niet met ”lang leve de lol programma’s” dat is afgelopen weken wel gebleken!!

 18. By the way

  Als je als com. zenders ”de strijd” wil overleven, zal je bereid moeten zijn om je koers aan te passen!!!

 19. Johm

  @wim omroepen kosten 2.1 miljoen per dag. Komt ongeveer op 15 cent per dag, 4,50 per maand en 50 euro per jaar (per persoon)

 20. Ad

  Het zijn toch een stel tokkies die hier gelijk in de pen klimmen om het polarisatievirus waarmee ze besmet zijn, nog maar eens lekker uit te kramen. Wees blij dat we niet alleen maar publieke televisie zouden hebben, óf alleen commerciële televisie.

 21. Johm

  @by the way dat klopt. Goede programma’s zijn essentieel voor veel kijkers.
  Maar je hebt ook gezien dat als je premier een toespraak doet en dit wordt uitgezonden op 1,4 en 6 dan heb je 7 miljoen kijkers op 1, 1miljoen op 4 en 500.000 op 6.

 22. By the way

  De com. zenders doen momenteel ”hun uiterste best” om hun eigen graf te graven (zie de kijkcijfers) Ze maken ’t momenteel de NPO wel heel erg makkelijk door totaal geen concurrentie te bieden. Is er nou werkelijk niemand daar, die ’t schakelaartje kan omzetten!!!

 23. By the way

  Johm 14.21, klopt, dat is nu eenmaal ’t resultaat van meer dan 70 jaren serieuze tv Maken!!

 24. By the way

  TV is gewoon ”handel” (business) ’t is ’n vraag-en-aanbod spelletje!! (men vraagt en wij draaien) en dat begrijpen ze bij de publieke nu eenmaal erg goed, gezien hun resultaten!!

 25. By the way

  Als je ‘ patatzaak hebt, dan bak je toch ook de beste patat, zodat alle klanten bij jou komen!!

 26. west

  Dit soort tv is wel besteed aan het gluren bij de buren aapjes kijkersvolkje, toch By the way

 27. discuswerper

  Je zou eraan gaan twijfelen wat erger is. Het virus zelf of al die lutsers die nu helemaal geen f*ck meer te doen hebben en dus maar de hele dag sites als deze komen onderschijten.

 28. By the way

  discuswerper, ben ik dan ff blij dat ik bij die groep van ”lutsers” hoor!!!

 29. By the way

  discuswerper, vergeet niet te knippen en te plakken, gisteren en eergisteren heb ik n.l. niks van je gezien!!!

 30. Johm

  @by the way doe die NPO bril eens af. Hoe komt het dat hetzelfde programma bij npo beter scoort dan op RTL (dit was het nieuws) en ik hou van Holland naar SBS scoort minder dan op RTL?

  En waarom kijkt iederen een persconferentie met Mark Rutte op NPO en niet op RTL? Terwijl het programma hetzelfde is

 31. By the way

  Johm, heb ik je al verteld, dit is herhaling: Het grote publiek heeft nu eenmaal meer vertrouwen in de publieke!!

 32. By the way

  Misschien wel omdat ze bij de publieke direct na de persconferentie in gaan op wat er is gezegd door Rutte en bij de com zenders daarna weer vrolijk met lachen, gieren en brullen programma”s komen??

 33. Johm

  @by the way. Ok met andere woorden heeft het voor de commerciële geen zin om geld uit te geven hoe goed het programma ook is.

 34. Johm

  Nee de persconferentie is vaak om 19u en om half 8 is het nieuws op RTL en SBS zal hart van NL hebben denk ik. Was gisteren op Lubach wel wat NPO midden in een persconferentie het afkapt om ergens anders over te hebben. Dus dat ze zullen bij npo niet echt er verder op ingaan

 35. By the way

  John, klopt! Over ’t nieuws gesproken, dat is ’n uiterst vreemde zaak! RTL ligt notabene ’n half uur voor met nieuws vs. de NOS en er kijken doorgaans 2 tot 3x meer mensen naar ”t NOS journaal (terwijl dit dus eigenlijk ’n half uur te laat is!!!) Ook ’n kwestie van kwaliteit en vertrouwen!!

 36. By the way

  Je zou toch denken dat er niemand naar ”t 20.00u journaal kijkt, want heel Nederland heeft dat al gezien om 19.30u!!

 37. Johm

  Nee dat is persoonlijke smaak. Dat is Jumbo met Albert Heijn vergelijken. Mijn keus zou dan Jumbo zijn

 38. By the way

  Bij de NPO maken ze momenteel tv! Wat ze bij RTL doen, weet ik niet, daar maken ze zich momenteel meer druk om b.v. de cliffhanger van GTST in beeld te krijgen en John heeft ’t momenteel veel te druk om tv te maken, die is alleen maar bezig met ’t persoonlijk gewicht van z’n presentatrice’s!!

 39. Johm

  Zoals? GTST is al tijdje geleden stop gezet en heeft geen cliffhanger dit jaar en John de Mol is geen zenderbaas. Die denkt alleen aan geld en niet aan personeel. Maar dan kan een programma nog wel goed zijn op sbs

  Maar er is dus geen programma wat je kijkt op de commerciële?

 40. By the way

  Johm, heel eerlijk, maar heel weinig! Ik hou ’t in de regel niet lang vol. Bovendien wordt elk programma veel onderbroken door reclame, dat vind ik uiterst irritant. Bij de NPO heb je alleen reclame ervoor en erna. Bovendien zit je bij de com zenders alles 3x te bekijken. Eerst de beelden van de vorige dag, dan de nieuwe beelden en voor de reclame krijg je te zien, wat je na de reclame te zien krijgt en zo gaat dat maar door, dit vind ik uiterst irritant! Ik hoef ’n programma niet 3x te zien!!!

 41. By the way

  Een programma van 30 minuten (netto) kun je zo 60 minuten lang maken!!

 42. By the way

  Bovendien bij Hart van NL, zie je hele andere berichtgeving. Zie je bij de meeste zenders info over wat er is gebeurd, staat er bij HVNL ’n oud wijfie met hondje Fikkie voor de deur staan, die zegt dat Fikkie maar moeilijk kan slapen met al die brandweerwagens voor haar deur! En op dat nieuws zit ik niet te wachten!!

 43. johm

  Klopt dat is wel irritant, maar dat doen ze bij npo ook wel. wie is de mol krijg je ook eerst terug blik van vorige week en wie eruit is gegaan en aan het eind wat er volgende week te gebeuren staat. en de laatste aflevering wordt alles nog een keer herhaald wat de opdrachten allemaal waren. kan zo nog wel enkele programma’s opnoemen. dat is om te kijker nieuwsgierig te maken en vast te houden.

 44. By the way

  Johm, klopt helemaal, alleen bij de NPO doen ze ’t alleen aan ”t begin en ein de en bij de com zenders bij elke break. Ik ben momenteel in ”t (gelukkige) bezit van die nieuwe Ziggo Next Mediabox (4K) en kan hiermee niet doorspoelen bij com zenders, dat kon ik met m’n oude box wel, of ik moet ’t programma opnemen!

 45. Indy

  Mijn voorstellingsvermogen is groot genoeg. Daar heb ik geen beeld en geluid voor nodig. Dat gaat ten koste van mijn slaap en gemoedsrust. En om de maximale weerstand te houden, is een goede slaap absoluut noodzakelijk.

 46. Lies

  Laatste programma waar ik nu naar zou willen kijken.

 47. Piet

  Unicum? Al in zoveel journaals gezien. Gister ook in Een Vandaag ziekenhuis in R’dam. Niks unicum

 48. henk

  ach…..heeft de vrouwelijke ivo niehe weer werk.
  Ze is altijd meer in beeld dan de mensen om wie het gaat.

 49. Anthony Migchels

  Onverantwoord wat de media doet!

  De dodentallen zijn EXTREEM LAAG!

  WEG MET DE MAATREGELEN, ONZE ECONOMIE EN VRIJHEID TERUG!!! DE SCHADE IS IMMENS!

 50. Uuuh

  Wat mij opvalt is dat niemand zich hier lijkt druk te maken over de inhoud van dit bericht, namelijk dat er opeens camera’s zijn toegestaan op een IC! Jaren geleden werd ene Reinout Oerlemans publiekelijk gevierendeeld omdat hij het had aangedurfd om op de eerste hulp camera’s te installeren! Maar nu zijn we opeens alle fatsoensnormen voorbij en is het ultieme excuus bedacht: corona is nog te abstract voor Jan met de pet en moet een gezicht krijgen. Alsof de corona patiënten tijdens hun doodsstrijd nu wél om toestemming zal worden gevraagd! Ene Jessica Villerius mag haar camera’s komen richten op volstrekt weerloze mensen die geen kant meer op kunnen. Jawel, ze worden onherkenbaar gemaakt…. Nou, tel uit je winst. En waarvoor? Je hoeft niet in de hel te filmen om te weten dat de hel bestaat! Werkelijk schandelijk dit!

 51. Derhal Flynn

  Reinout Oerlemans is nog steeds een lu.l.
  En die miep die nu met een camera ten strijde trekt om het leed van coronaptienten in beeld te brengen is volgens mij uit op effectbejag en goedkoop scoren. Waar is de ethische commissie om dit niet goed te vinden?
  Kom. Als je tegenwoordig niet eens meer in de kijkersfile een auto-ongeluk van dichtbij mag filmen dan is dit h helemaal uit den boze lijkt mij. En jou. Goed opgemerkt, uuuuh het zal wel als een nachtkaars uitgaan ben ik bang want iedereen is met iets anders bezig.

 52. saskia

  blanke zijn niet goed uitgenaait door negers

 53. Marianne

  Dus als ik het goed begrijp mag ik niet naar mijn dierbare als hij of zij daar zou liggen te sterven op de IC, maar mag tante Jessica daar wél rondrennen met haar cameraploeg? Ik zou als familielid woest zijn en haar daar hoogtspersoonlijk aan haar blonde haartjes naar buiten trekken. Wat een schande en hoe leg je dit aan families uit die er niet bij mogen zijn terwijl hun geliefde daar een doodstrijd voert?

 54. hihi

  “Ic” is niet met hoofdletters, of heeft corona je hersenen aangevreten?

 55. t

  Wat een walgelijk idee weer. En wat zal het weer waarheidsgetrouw zijn, hoe de artsen zich voor een camera gedragen. Als je dat gelooft, ben je echt niet meer te redden.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.