Stekker uit Songfestival 2020 vanwege coronavirus

Het zat er al even aan te komen, maar nu is de kogel door de kerk: het Eurovisie Songfestival in Rotterdam gaat in mei niet door. De Nederlandse editie is uitgesteld tot 2021. Dat heeft de Europese EBU besloten, meldt de NOS. De drie organiserende omroeporganisaties NPO, NOS en AVROTROS zeggen dat ze begrip hebben voor de beslissing. De kans dat we in mei geen last meer hebben van corona is miniem. “Dit besluit was onvermijdelijk“, zegt voorzitter Shula Rijxman van de NPO.

Waarom was het besluit onvermijdelijk? Rijxman: “Gezien de omstandigheden die heel Europa als gevolg van het coronavirus momenteel treffen en alle maatregelen die overheden nu moeten nemen.

Hoofdproducent Sietse Bakker begrijpt dat veel mensen teleurgesteld zijn dat het Songfestival dit jaar niet doorgaat. “Enige relativering past daarbij, want tegelijkertijd beseffen we ook dat dit besluit en de gevolgen ervan verbleken bij de uitdagingen waar mensen voor staan die, direct of indirect, zijn getroffen door het coronavirus en de moeilijke, maar nodige maatregelen.

Volgens de EBU, de omroepen en de gemeente Rotterdam is het voor iedereen het meest logische scenario dat het 65ste Songfestival op een ander moment alsnog in Rotterdam en dus in Nederland wordt gehouden. “We zijn enorm trots dat Rotterdam bereid is deze rol ook in 2021 op zich te nemen.”

Wel waarschuwen de omroepen dat in ‘deze buitengewone tijden garanties niet te geven zijn’.

Het evenement zou voor het eerst sinds 1980 weer in Nederland worden gehouden en stond gepland voor 12, 14 en 16 mei in Ahoy Rotterdam. Voor Nederland zou Jeangu Macrooy in Rotterdam het nummer Grow zingen.

Reacties

Mediaminister Arie Slob: “Ontzettend jammer dat het Songfestival niet door kan gaan dit jaar. Helaas is het onvermijdelijk in deze tijd. Volgend jaar krijgen we hopelijk een nieuwe kans.

Tv-kenner Ron Vergouwen: “Toch vreemd dat de knoop zó laat (officieel) is doorgehakt, want iedereen zag dit aankomen. Volgend jaar zelfde tijd, zelfde plaats lijkt me logisch. Vraag is alleen of dat dan nog met dezelfde (één jaar oude) liedjes kan.

Songfestival-kenner Richard van de Crommert: “Volgend jaar is Rotterdam alsnog gaststad. Geselecteerde artiesten worden uitgenodigd voor 2021, maar moeten een nieuw lied aandragen.

Qmusic-ster Martijn Kolkman: “Het nieuws waarvan je wist dat het zou komen.

Songfestival-commentator Cornald Maas: “Helaas – het is niet anders, en het was onvermijdelijk gezien ernst.

Oud-NRC-baas Peter Vandermeersch: “Nu dat nog!

Muziekkenner Leo Blokhuis: “Wat dramatisch voor al die muzikanten. Voor Jeangu Macrooy en Perquisite… Veel sterkte en hopelijk op een later tijdstip toch nog.

Weervrouw Helga van Leur: “Dan hebben we volgend jaar wat om naar uit te kijken!

Bright-journalist Floris Poort: “Hadden mensen echt nog zin in het Songfestival en het EK? Ik heb persoonlijk zin in de afwezigheid van een levensbedreigend virus en bijbehorende mineurstemming maar ieder z’n meug natuurlijk.

Songfestival-producent Sietse Bakker besluit: “Een enorme teleurstelling, maar een beslissing die we respecteren. Een enorme buiging aan iedereen die hier zó hard aan gewerkt heeft #respect. Tegelijkertijd verbleekt dit besluit bij de uitdagingen van deze tijd.

Foto: AvroTros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen