Özcan Akyol: ‘Media creëren massale coronahysterie’

Özcan Akyol is van mening dat de Nederlandse media een massahysterie creëren rondom het coronavirus. Door de manier van verslaggeving lijkt het virus erger dan het in werkelijkheid is. Dat zegt hij vandaag in zijn pagina-twee-column in het AD. Het accent wordt veel te vaak gelegd op excessen en dat is schadelijk, vindt Akyol. “Wanneer een dertiger het coronavirus krijgt, wordt dat breed uitgemeten door allerlei media, soms wel met twintig vervolgartikelen“, klaagt hij terecht.

Door zulke enorme media-exposure krijgt men het idee dat ook dertigers nu massaal lam worden gelegd door het coronavirus, maar dat is natuurlijk niet zo. “Het is belangrijk om de zaken in perspectief te plaatsen“, vindt Akyol.

Akyol wijst media op hun verantwoordelijkheid. “Als ergens een baby corona oploopt, ook al is het in een buitenland, verspreidt dat bericht zich bij ons nog sneller dan het virus zelf, waardoor iedereen met kleine kinderen de angst voelt dat zijn kroost gevaar loopt.

Zelf heeft hij waarschijnlijk ook corona gehad, maar Akyol zweeg daarover. “Omdat de reacties voorspelbaar werden: volledig overspannen.”

De media creëren, al dan niet bewust, massahysterie rondom corona. Daarmee wil ik het virus niet bagatelliseren: het is alleen minder verwoestend dan ons vaak wordt voorgehouden.

De AD-column van Özcan Akyol kunt u lezen via Blendle.

Foto: Nozem Films

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen