Özcan Akyol: ‘Media creëren massale coronahysterie’

Geplaatst op di 31 mrt 2020 om 13:15

Özcan Akyol is van mening dat de Nederlandse media een massahysterie creëren rondom het coronavirus. Door de manier van verslaggeving lijkt het virus erger dan het in werkelijkheid is. Dat zegt hij vandaag in zijn pagina-twee-column in het AD. Het accent wordt veel te vaak gelegd op excessen en dat is schadelijk, vindt Akyol. “Wanneer een dertiger het coronavirus krijgt, wordt dat breed uitgemeten door allerlei media, soms wel met twintig vervolgartikelen“, klaagt hij terecht.

Door zulke enorme media-exposure krijgt men het idee dat ook dertigers nu massaal lam worden gelegd door het coronavirus, maar dat is natuurlijk niet zo. “Het is belangrijk om de zaken in perspectief te plaatsen“, vindt Akyol.

Akyol wijst media op hun verantwoordelijkheid. “Als ergens een baby corona oploopt, ook al is het in een buitenland, verspreidt dat bericht zich bij ons nog sneller dan het virus zelf, waardoor iedereen met kleine kinderen de angst voelt dat zijn kroost gevaar loopt.

Zelf heeft hij waarschijnlijk ook corona gehad, maar Akyol zweeg daarover. “Omdat de reacties voorspelbaar werden: volledig overspannen.”

De media creëren, al dan niet bewust, massahysterie rondom corona. Daarmee wil ik het virus niet bagatelliseren: het is alleen minder verwoestend dan ons vaak wordt voorgehouden.

De AD-column van Özcan Akyol kunt u lezen via Blendle.

Foto: Nozem Films
57 Reacties op “Özcan Akyol: ‘Media creëren massale coronahysterie’”


 1. Anouk

  Gelukkig gebeuren er ook mooie dingen zoals het prachtige Coronalied gezongen door onze nobele BN ers.

 2. Ron

  Hè hè, eindelijk eens iemand die wakker is. Zo mee eens! The media is the virus. Varen wel bij doom and gloom. Luister de podcast van Adam Curry No Agenda eens, erg verhelderend en onderbouwd met feiten, verteld door specialisten en die je juist niet hoort in de media omdat die genegeerd worden.

 3. Nils Holgersson

  Het virus heeft zijn pr goed op orde.

 4. Albert Verlinken

  Gelijk heeft hij. Ik ben waarschijnlijk ook besmet en na een week ziek met een aantal dagen flinke koorts en hoofd en nekpijn ben ik beek helemaal de oude. 45 jaar er met Corona klaar. En zo gaat het gelukkig de meesten.

 5. Rastom

  Zet alle bejaarden een jaar in lockdown, effectiever

 6. Tom

  Voor het eerst dat ik het 100% met Eus eens ben.

 7. Kwebbeldick

  Pas op, Özcan!
  Straks word je nog omgelegd door de linkse deugmaffia die onze regering in haar macht heeft. De zieligheidsindustrie zal en moet overleven.

 8. Steven

  Pas op, Mediacourant! Je hebt een complotdenker in het midden. De complottheorie van extreem rechts zal en moet overleven, dus blijven ze bezig met bizarre verwijten en ideeën.

 9. Donald Dumb

  Hij heeft eens een keer gelijk!

 10. iemand

  Hij heeft gewoon gelijk je hoort alleen hoeveel doden er zijn maar nooit hoeveel er weer genezen zijn.

 11. Mousse

  Ben het wel eens met Özcan Akyol.

  Maar tegelijkertijd moeten we het virus natuurlijk ook niet onderschatten. Echter de huidige mediahype en het niets anders meer horen of zien op de TV (journaals en actualiteitenrubrieken) etc. werkt bij zo, dat ik nog verdrietiger en onrustig ben.

  Ik ben elke dag/avond “op zoek” naar iets leuks cq. ontspannends op de TV.

 12. Joost

  Co Adriaande zou zeggen scorebord journalistiek.

  De aantallen doden en besmettingen doet menigeen klaarkomen daar lijkt het op.

  Vooral RTL maakt zich daar schuldig aan pfff

 13. Sender

  @Nils Holgersson
  di 31 mrt 2020 om 13:23 ,

  Het virus heeft zijn pr zeker goed in orde. Maar is het normaal gesproken niet zo dat de journalistiek ook een taak heeft om andere, kritische vragen te stellen?
  En om een ander geluid te laten?
  De commerciele tv even buiten beschouwing gelaten…maaar onze omroepen ( we zijn een land van zuilen) hebben een taak juist de pluriformiteit te bewaken en dus alle geluiden te laten horen. Van EO tot VARA , allemaal praten ze met slechts een mond in bijvoorbeeld Op1.
  En als je niet verder komt dan steeds dezelfde virologen ( Osterhaus is wel de ergste) uit te nodigen moet je toch eens bijjezelf gaan nadenken over de betrouwbaarheid hiervan.
  Waarom kan ik aan de hand van spreker A en spreker B niet mijn eigen oordeel vellen? Waar zijn de journalisten die ook kritisch durven door te vragen???
  De schrijvende pers doet het iets beter, ider naar hun eigen ‘kleur’ (identiteit).
  Dat willen we zien, daar hebben we bovendien recht op.
  Op het moment wordt je geleefd en heb je ook zonder een delict te hebben begaan straks een half jaar bajes te pakken ( thuis).
  En er wordt hard opgetreden in verschillende landen. Militairen op straat en mensen die worden vernederd ( uit de auto stappen, knielen, en smeken om genade) .

  En wat Akyol betreft….natuurlijk heeft hij een punt.
  Zoals Leo al schreef ( over de maffia).

  Zo werkt het systeem, eerst angst creëren, en dan veiligheid aanbieden.
  Ondertussen gaat de vuiligheid door en werkt heel Nederland thuis en kan zo een schat aan Data worden verzameld.
  Zelfs hoe laat je naar bed gaat, daar helpt een slimme meter goed bij.
  We zijn ‘far beyond’ science fiction en dat zullen we spoedig allemaal ervaren…beetje na beetje.

 14. steef

  hehe eindelijk n tegengeluid. Media creeeren massahysterie met continue liveblogs. ja t is erg en ja t is er en zal blijven maar hoe lang hou je de wereld plat.

 15. Wilfred Degens

  De Nederlander van Piet Hein en Jan Pieterzoon Coen waren gezonde kerels die geen “gohh” in hun zinnen gebruikten wanneer zij hun plannen bespraken en uitvoerden. De Nederlander anno 21ste eeuw is eenhysterische brulaap uit de polder geboren en getogen. De Nederlandse leeuw van weleer bestaat niet meer. Onze linker hersencellen vinden hun ware geluk, wanneer je bij een bloedmooie vrouw je pas ondervindelijk mag ontdekken of je echt een van geboorte vrouw in je bed hebt liggen. Hoe walgelijk kun je je mores nog onnatuurlijke maken? “gohh”!

 16. Paulien

  Eus heeft volkomen gelijk. De experts en ziekenhuis directeuren tuimelen over elkaar heen in de diverse talkshows en actualiteiten programma’s en spreken elkaar voortdurend tegen en de meeste presentatoren zitten erbij en laten het gebeuren.

 17. Ron

  En wat te denken van al die push berichten van de NOS met het dagelijks aantal besmettingen en overledenen die totaal niet realistisch zijn. Doe dat 1x per week op zijn max. Het is angst aan wakkeren wat de media doet, dat kan gewoon echt niet.

 18. BOH

  “klaagt hij terecht”

  MC staat blijkbaar voor Margarine op Caput.

 19. Joeki

  Hoezo creëren coronahysterie? Het is toch dat groepje randdebielen dat er niet mee om kan gaan! Die zijn schuldig aan de hysterie. Die gaan hamsteren. Vanmorgen bij de AH zag ik geen enkele wc-rol meer in de schappen. Die mongolen hamsteren nog steeds!

 20. Bertus V.

  100000% eens met Eus. Eindelijk iemand die zijn kop erbij houdt!

 21. Thomas

  Nederland heeft niet 1 maar 2 virussen, een Corona virus en een media virus als verdienmodel.

 22. Taco

  Eus heeft gelijk. Het zijn de media die paniek zaaien, alsof je als normaal mens überhaupt een redelijke kans zou hebben eraan te overlijden. Dat is wel de boodschap die telkens onderhuids wordt gebracht. Voeg daaraan toe alle artsen die hard werken en goed werk doen, maar ook niet verder dan hun eigen zieken kijken. Er is niemand direct schuldig aan corona, maar feit is dat het verreweg de meeste mensen niet treft. Er is nu net een onderzoek op basis van Chinese gegevens uit (zie website Volkskrant) en dan blijkt het aantal doden van alle geïnfecteerden 0,66 procent, een stuk meer dan bij de griep, maar nog steeds niet groot. Van die doden is verreweg het grootste deel erg oud en al ziek, daarna komen de zwaarlijvigen. Van die laatste zijn nog geen exacte cijfers, maar men weet uit China en ook van hier, zei Diederik Gommers zelf, dat 80% veel en veel te zwaar is. Wat blijft er dan nog over voor iemand die niet obese is of erg oud met andere zware ziektes? Bijna niks.

 23. Gerda

  Helemaal goed hoor Eus!
  Oja ik eet geen macaroni meer..Uit protest…

 24. john

  met die griepgolf in 2017 en 2018 overleden meer mensen wereldwijd en in ons land dan nu.
  Trump zei al de media maakt mensen bang.
  en de NOS journaal doet dit ook, al zeggen ze na hun onderzoek dat er veel ic opnames komen boven de 2500.
  zitten zij opeens op die RIVM stoel?!
  en die praat programma,s zei net papagaaien, ze praten elkaar telkens na.

 25. Bastiaan

  helemaal eens

 26. One and only

  Ozcan heeft 100% gelijk, ja er is een pandemie en mensen worden ziek en overlijden. Maar HET IS NIET HET EINDE VD WERELD!!! (Misschien wel die van de mensheid ;) )

 27. One and only

  Ozcan heeft 100% gelijk, ja er is een pandemie en mensen worden ziek en overlijden. Maar HET IS NIET HET EINDE VD WERELD!!! (Misschien wel die van de mensheid ;) ).

 28. Lies

  Hij heeft gelijk!

 29. sport

  Helemaal eens. Je kan de radio of TV niet aanzetten of het gaat over de Corona, dat uiteraard heel erg is maar plotseling is er geen oorlog meer in Syrië, zijn er geen rellen meer tussen Israël en Palestina is alles koek er ei met de vluchtelingen en dat is sowieso een onderwerp dat mij allerminst boeit, vinden er geen plofkraken meer plaats, wel dus!!!. Neen, wat laat de media wel zien?? Een achterlijke Bolsanaro uit Brazilië, een nog meer gestoorde Trump, een zielige Johnsons uit de UK. Men moet het nieuws brengen en niet zelf maken want dan gaat het op een gegeven moment een farce worden, als dat het al niet is. Actualiteiten programma’s zijn elkaar aan het aftroeven en het zijn net grote apen. Ze lullen alles en van elkaar aan elkaar, en hup we hebben weer een programma. Ik begin er zo langzamerhand kotsmisselijk van te worden. Dat werd ik al als het wel over Syrië en over “vluchtelingen” gaat. Gaat het niet eens tijd worden dat Rusland vluchtelingen gaat opnemen? Zij zijn tenslotte mede-verantwoordelijk voor het ontstaan van de “vluchtelingenstroom”.

 30. sport

  Een Coronalied door BN’rs? Mag ik even kotsen?? Ga liever helpen in de ziekenhuizen of bij ouderen. Niemand zit op een Coronalied te wachten. Hebben die gasten dan geen ene respect voor de nabestaanden van Corona? Walgelijk gewoon.

 31. Paulus

  😷Deze gast heeft gelijk, teveel media show. Effectieve nieuwsgeving raak hierdoor in de verdrukking en worden de mensen straks depressief. Op straat hoor ik niks anders dan Corona. Het is jammer dat dieven, oplichters, moordenaars, verkrachters, pedo, ’s en alle andere gespuis in de samenleving niet getroffenen worden door deze virus. Jammer!

 32. Pieterke

  Dat is hetzelfde als de klimaathysterie.

  In Nederland en de rest van de wereld komt we er achter, nu er wereldwijd veel minder CO2 uitgestoten wordt, dat dat geen enkele invloed heeft op het klimaat.

  Deze gaat op dezelfde, niet te veranderen, natuurlijke wijze zijn gang.

 33. Klaas Flink

  De 1 durft voor de ander niet te stoppen met berichtgeving. Maar laten we wel wezen, paar maandjes terug leek Eus wel op een testbeeld, je kon de tv niet aanzetten of hij zat wel ergens. Heel erg selectief is nou ook weer niet

 34. Dennis

  Eus kan beter zijn soorgenoten in de gaten houden, die hebben overal schijt aan. Nederlands vullen, maar wel turks lullen. Afgelopen week een man mishandeld, en door wie, filmpje zeg genoeg.

 35. Maan

  Ik heb mijzelf van onderen geschoren tegen de mediahype van de Corona. Lik it or like it.

 36. Fidan

  Eus heeft helemaal gelijk. Gek wordt men gemaakt door alle opgeklopte verhalen. In het winkelcentrum lopen veel mensen met een mondkapje en plastic handschoenen! Het werkt op mijn lachspieren. Sodemieter toch op hysterische debielen

 37. Er ist wieder da

  Straks weer allemaal vieze winkelwagentjes…

 38. Ouwe

  Tuurlijk Özcan, bagatelliseer het maar. Het zijn de jongens van jouw leeftijd die het minst te vrezen hebben en juist die en kinderen hebben lak hebben aan die 1,5 meter en gezond verstand. Ik vrees voor mijn leven, dat moet je niet kleiner maken dan het is.

 39. Donald Dumb

  Ben het wel met Akyol eens eigenlijk…

 40. Weg met dat gelul

  Er is veel te veel nieuws op tv en van die lulprogramma s terug naar de jaren 70 toen de tv nog was voor amusement . Zend series film en dergelijke uit ipv dat oeverloze gewauwel .

 41. anoniem

  Erger dan de gewone nieuwsberichten over deze crisis, zijn al die columnisten zoals meneer Akyol die er een centje aan willen verdienen…

 42. QenQ

  In de wereld gaan jaarlijks 500.000 mensen dood aan de griep
  Nu nog geen 5% aan de corona en de wereld is in paniek
  Maar de griep is nu eenmaal bekent ook daar gaan kinderen aan dood.
  Zowel jong als oud
  Massa hysterie

 43. anoniem

  Ja, idd massaongerustheid omdat dit virus niet te vergelijken is met griep…

 44. aammehoela

  Het verschil tussen de griep en dit virus zijn de langdurige verblijven in het ziekenhuis. Niet voor niets zijn de IC-afdelingen overvol, dat heb je niet met een zware griep. En ja, hysterie…… deels waar. Sommigen zijn overdreven bang, anderen onderschatten het helemaal. Om dat helemaal op de media af te schuiven gaat wat ver. Maar wat gaat er gebeuren als dit virus gaat toeslaan in de sloppenwijken van India of Rio de Janeiro. Dan gaan er wel heel veel mensen dood in korte tijd.

 45. Khalil

  Rare Turk kent de waarde van het leven niet.

 46. critikast

  Mond houden Akyol over zaken waarvan je geen verstand hebt. Jij kunt met je simpele achtergrond helemaal niet beoordelen hoe ernstig de situatie is . Laat dat oordeel over de mensen die deskundig zijn en die hebben gestudeerd, in tegenstelling tot jouw mening, die nergens op is gebaseerd. Hoe meer informatie hoe beter, flapdrol ! Je columns worden trouwens met de dag minder en je kappersprogramma telt al helemaal niet meer mee. Last van een virusje misschien ?

 47. Cees

  @Pieterke. Bij klimaatveranderingen gaan er duizenden jaren overheen. De effecten van de verminderde uitstoot van CO2 nu, zal pas op wat langere tijd zichtbaar worden. CO2 is een broeikasgas en wordt voor het grootste deel door de mens veroorzaakt. Het is een feit dat de aarde daardoor steeds verder opwarmt. Maar ja, je kunt natuurlijk ook gewoon je kop in het zand steken…..

 48. Bart

  @Cees Er is helemaal geen klimaatprobleem. Als die aarde al te snel opwarmt dan houden jij, ik en al die andere mensen dat niet tegen hoor. Dat is de natuur en de aarde doet het al miljoenen jaren zo. We moeten wel beter zijn voor onze planeet en de natuur maar die wisselingen (niet veranderingen want het is nooit blijvend) in klimaat daar doen wij als mens niets aan.

 49. Cees

  @Bart, het is gewoon bewezen dat de CO2-uitstoot door de mens veroorzaakt wordt. Nog nooit is de opwarming op de aarde zo snel gegaan. Uitstoot van vliegtuigen, schepen, auto’s, industrie, kappen van regenwouden, etc. hebben daar een enorme bijdrage in. En daar is de mens wél verantwoordelijk voor. Daar zijn de meeste deskundige het wel over eens.

 50. Sanne

  @Cees, het is niet bewezen, maar wel hoogstwaarschijnlijk. Dat is een groot verschil.

 51. Riek

  Helemaal mee eens. Lijkt wel een wedstrijd wie verspreidt de meeste hysterie.

 52. Cees

  @ Sanne, het is bewezen helaas, niet hoogst waarschijnlijk.

 53. Frank

  Ging dit niet eigenlijk over een bijzondere, heldere, intelligente en vooral moedige bijdrage (eindelijk!) van de hand van een door ervaring en inzicht gegroeide en minder de main stream media napratende Eus?

  Helemaal TOP!!! Eus

  Extra opwarming door CO2 is onbewezen en de meeste wetenschappers onderschrijven de CO2 opwarmingshypothese dan ook niet – zoek dat zelf maar eens op Internet op.
  Longproblemen door verbranding van vliegtuigbrandstof kerosine zijn wel bewezen (Coronaklachten bevorderend dus die vliegtuigen), maar daar heeft bijna niemand het over.

  Ook is het opeens koud in Europa omdat er bijna geen vliegtuigen meer vanuit het westen aanvliegen. Daarover hoor je momenteel niemand, al is al wel eerder over het binnen Europa klimaatopwarmende effect van aanvliegende vliegtuigen geschreven.

  De Corona-mediahysterie zal misschien wel de geschiedenis ingaan als een geweldige afleidingsmanoeuvre voor iets heel anders.
  Hoe hysterisch en angstig kun je een wereldbevolking maken door mediamanipulatie over een griepvirus waarbij de bevolking vervolgens zelf schreeuwt om eenzame opsluiting en elkaar als stasi politie in de gaten gaat houden?

  Er is al becijferd dat er heel erg veel meer mensen wereldwijd zullen omkomen door het effect van de negatieve en hysterische Corona berichtgeving door de main stream media dan door toedoen van het Corona virus.

  Drie weken met beademing op de IC liggen is sowieso al dodelijk voor de meeste mensen.

 54. Sip

  Eis heeft gelijk. Het ergste is dat men deskundigen niet eens uit laat praten.

 55. Sip

  Eis heeft gelijk. Het ergste is dat men deskundigen niet eens uit laat praten. Dan die BNNer’s die zonodig steeds in beeld moeten om ons een hart onder de riem te steken.

 56. Sip

  Ik vind ook dat men steeds sneller gaat praten. Jinek is bijna niet meer te volgen; ze praat zo snel.

 57. Bart

  @Cees Dan moeten we maar stoppen met die vliegtuigen, schepen en auto’s en industrie. Het valt allemaal wel mee. Soms word het op de aarde een beetje warmere en soms word het weer een beetje kouder. We moeten iets doen aan milieuvervuiling en beter zijn voor de natuur. Zeker eens! Maar die arrogantie van bepaalde mensen dat zij wel even iets kunnen doen aan wat de natuur (waar aarde en klimaat onder valt) wil. We zijn met te veel mensen Cees. Misschien moeder natuur bezig daar iets aan te doen. Gelijk heeft ze ;)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.