Heftig: NPO werkte aan anti-Willem-Alexander-show

Geplaatst op di 31 mrt 2020 om 12:30

BNNVARA heeft opiniemaker Marcel van Roosmalen laten werken aan een pilot van een anti-koningshuisprogramma. Het idee van de show was de koninklijke familie ‘weg moest’. Dat zegt hij in een interview in Villamedia. Van Roosmalen wilde artistieke vrijheid hebben bij het maken van zijn anti-Willem-Alexander-show, maar het idee ging te ver voor uitzending bij de NPO. “Zeg maar een anti-Blauw Bloed. Maar uiteindelijk was het idee volgens mij toch iets te radicaal“, legt hij uit.

Het idee is een tijdje heen en weer gegaan tussen hem en BNNVARA, maar er bleef steeds minder over van het aanvankelijke concept. “Het is rul gehakt, dat door een soort molen gaat. Vijftien koks strooien er wat kruiden op. Ze gaan ermee naar een zenderbaas, die draait er iets van. En dan komen ze terug en vragen ze: ‘kunnen we niet beter een slavink maken Marcel, vind je dat niet veel lekkerder?’

Maar ik heb helemaal geen slavink besteld. Dan gaat het nog een keer terug en wordt die slavink een vegetarische schnitzel, en op het laatst zit je iets te eten wat je helemaal niet wilt.

Van Roosmalen vindt het jammer dat schurende televisie nauwelijks gemaakt kan worden. Hij is ‘heel erg voor meer ongemak op tv’.

Foto: RVD
29 Reacties op “Heftig: NPO werkte aan anti-Willem-Alexander-show”


 1. Coca Cola

  Die Max blijft een nеukbaar lekkertje.

 2. Drenthse boy

  Haha wat doorzichtig 1aprl

 3. Tim

  Het blijft toch wel gek. Overal wordt altijd op bezuinigd. Alleen het salaris en onkostenvergoedingen voor het konings familie. Wordt elk jaar meer en het is al overdreven hoog. Wordt het niet tijd, nu met deze crisis. Hierop te gaan bezuinigen. Want waarom moeten ze zoveel geld verdienen. Ik had dus dit programma wel willen zien.

 4. iam

  lucky tv verdween ook roemloos. maar goed dat er geen programma rood bloed kwam. Linkse pulp is er meer dan genoeg.

 5. Sean

  Herinnerd iemand zich Egoland nog?

 6. Ingmar

  Liever 150 miljoen per maand in de zakken van de koning dan 50 eurocent naar terroristen onder het mom van hulp.

 7. S. Salabim

  OT: het schijnt dat vooral dikke mensen corona krijgen. We zitten dus met z’n allen thuis om dikke ouwe mensen in leven te houden. We kunnen dit jaar niet meer op vakantie zodat die vette ome Jaap nog twee maandjes langer door kan paffen en zuipen voordat hij voorgoed het hoekje omgaat. Besef dat, mensen!

 8. Kuis

  Het gebruik van “Heftig:” vooraan in een kop is een (sociaal wenselijke?) mening.
  Als MC ooit pretendeert journalistiek te zijn… niet geloofwaardig.

 9. anoniem

  wees voorzichtig wees niet voorbarig

  journalisten haagse bronnen

  wnl

  nieuwsuur etc.

  voorzichtig met ik denk , ik denk voorspelling van Mark Rutte

  ik ben benieuuwd of jullie denken vanavond uit komt…

  ik zal persoonlijk met alle ik denk ik denk media tv journalisten afrekenen

  Meneer Sital.

 10. NPO the only one

  Ik ben ook geen voorstander van ”t koningshuis, maar ja wat doe je eraan? Volgens mij is ’t grootste deel van de Hollanders hier ”lyrisch” over!! Ze zitten mij verder niet in de weg, alleen dit kost massa”s geld!!

 11. mediakaal

  publieke omroep afschaffen is goedkoper dan het koningshuis afschaffen. Dus wat dat betreft als er bezuinigd moet gaan worden. en dat moet weten we waar we kunnen beginnen

 12. Wilfred Degens

  Hoe verwerpelijke moet je “denken” werken om onze beste zaken ambassadeur koning Willem Alexander zijn populaire imago in ons land te willen kraken. Goed waar te nemen dat gestichte voor zulke gestoorden zijn opgeheven.

 13. Stan

  @S. Salabim

  Beter opletten jij! Klok, klepel. En maar blaten.

 14. Wanny

  Dat het koningshuis veel geld kost is een aanname die veel mensen doen, op basis van de toelage die de familie krijgt.

  Het zou goed zijn als er eens een onafhankelijk onderzoek komt naar kosten en opbrengsten. En dan ook meenemen wat de kosten van een republiek zijn.

  Kunnen we vervolgens kiezen wat we willen.

 15. T.E.D.

  @NPO the Only one

  Wat denk je dat een president wel niet kost? En dan die poppenkast om elke zoveel jaar een nieuwe te kiezen… dacht je echt dat dit veel goedkoper zou zijn?!

  Verder leveren de Oranjes flink wat toeristen op, de paleizen die open staan voor het grote publiek, de Koningsdag etc.

  Daarnaast heeft het koningshuis een verbindende werking in onze samenleving tijdens de roerige politieke tijden vandaag de dag.

 16. Dombo

  @T.E.D. We hebben al een (minister) president. Kost geen cent extra. NEXT…

 17. NPO the only one

  TED, Dat weet ik. Als je ’n president heb, betaal je die zolang hij president is. Bij de monarchie, betaal je de Koning, zijn kinderen, die zijn kinderen, etc., etc. (’n gebed zonder einde) tot de wereld vergaat! Kijk eens hoe goed de president van Amerika was (Obama) dat was ook ’n top ambassadeur voor de USA!!

 18. NPO the only one

  TED, heel duidelijk, we verschillen van mening, vooropgesteld ik waardeer en respecteer jouw mening, maar ik denk er anders over!

 19. Paulus

  😷Anti-Koning?? Zijn ze van de pot gerukt? Koning zijn is iets van alle tijden. Dit is echt typisch de mentaliteit van de achterlijk nuchtere hamster volk. Enerzijds wil men tradities zoals Sinterklaas, VOC gedachtengoed, Anna Frank, en alle andere Nationale erfgoed in standhouden. En de Koning dat al eeuwenlang bestaat o. Ver helpen. Wat een hypocrieten zeg.

 20. Jaap

  Áls volharden republikein stel ik dat de VARA, BNN bestaat niet meer, dit nooit in zijn hoofd zou halen. 1 april.

 21. Jaap

  Tja kinderen van Obama kregen op hun 18e ook 800.000,– áls jaar inkomen.
  Koningshuis is aanmerkelijk duurder dan president.

 22. aammehoela

  Helemaal niet. De Franse republiek kost 7x zoveel als het Nederlandse koningshuis.
  Er wordt inderdaad alleen maar naar de toelagen gekeken. Je denkt toch niet dat een president niets kost of dat hij ergens in een hutje op de hei verblijft. Neen, het Nederlandse koningshuis is veelal goedkoper dan een republiek. En dan heb je vaak ook nog eens die ellende van eens in de 4 jaar een president kiezen. En als je te maken hebt met een dom land dan krijg je Bolsonaro en een Trump aan de macht.
  Of Maduro of die zogenaamde bevrijder in Nicaraqua. Tweemaal rechts en tweemaal links genoemd voor hen die dit laatste niet snappen.

 23. Winterklaar

  Heftig? Dat woord bestaat allang niet meer.

 24. Jan

  Een koningsrijk kost veel geld maar een republiek met president verkiezingen en oud presidenten vergoedingen kosten volgens mij nog veel meer!
  Trouwens een koning(in) zorgt voor een rustpunt in de politieke Nederland.

 25. Boerenverstand

  @Jan: wat een onzinvergelijking. Waarom zou je en een premier en een president moeten hebben. In Duitsland is de president kansloos, in Frankrijk de premier, en de VS hebben geeneens een premier. Neem een voorbeeld aan Zwitserland: de premier is tevens staatshoofd (dus geen president) en het premierschapt wisselt ook nog eens per jaar tussen de ministers. Ideaal voor Nederland coalitieland. En de Oranjes kunnen terug naar Duitsland. Waar ze prima de machteloze president op kunnen volgen. En wij zijn er vanaf.

 26. teuntje

  Sprookjesfiguren die nik voorstellen dure jurken om in te flaneren in het buitenland …… meisje van 18 die 1,5 miljoen krijgt belachelijk….. aandelen in Shell …….ze hadden geld in ziekenhuizen moeten pompen dan waren die nu nog open geweest miljoenen om een landgoed te restaureren huizen in het buitenland enz enz

 27. Geralda

  En het is weer wakker. Tijd voor een cursus sрelling, teuntje mongeultje!

 28. T.E.D.

  @ NPO the Only One

  We laten voor het gemak even schieten dat het Koningshuis een culturele, economische en maatschappelijke waarde heeft die een presidentschap nooit kan hebben.

  De Monarchie is een anker in een constant veranderende wereld, waar een Presidentschap inherent aan z’n veranderende karakter zo wisselvallig als de wind is.

  Als je puur het ‘kosten plaatje’ wil bespreken? Dat kan, maar neem dan ook de economische impuls die het toerisme etc wat de paleizen, Koningsdag enzo veroorzaken. Of het bedrijfsleven wat in de kielzog van een staatsbezoek mee reist achter de koning aan. Mee in dit verhaal.

  Om nog maar niet te spreken over de maatschappelijke waarde die de Oranjes hebben… de Monarchie is net zo Nederlands als bloembollen, klompen, polders en dijken!

 29. Puntenel

  Precies. Dat geldt voor meer deelnemers. Het kennisniveau van de orthografie is altijd recht evenredig met het inhoudelijke niveau. Enne… extra cursusaandacht voor de interpunctie, denk ik.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.