Op1-gast verzwijgt coronabesmetting, Pauw niet blij

Het leidde zondagavond toch wel tot een vrij grote schok in de studio van Op1: één van de gasten aan tafel, huisarts Carin Littooij uit Driebergen, bekende en passant positief te zijn getest op het coronavirus. D66-leider Rob Jetten, die naast haar zat, schrok zichtbaar. Maar ook de andere gasten hadden dit niet zien aankomen. En het begon met een simpele vraag van Jeroen Pauw: “Kom je ze tegen, die mensen die zeggen: ‘Ik blijk corona gehad te hebben, maar ik heb er niks van gemerkt’?

Daarop nam Littooij zichzelf als voorbeeld. “Laat ik mij hier als voorbeeld nemen: wij staan in de frontlinie, zeiden we net, en mijn echtgenoot, ook huisarts, werd ruim een week geleden ziek. Hij had griep en toen is er overlegd met de GGD. Hij is getest en hij bleek positief. Nu leef ik samen met mijn echtgenoot en ik dacht dinsdag: ik ben toch niet helemaal lekker.”

Uiteindelijk werd de huisarts ook getest door de GGD. “Ik bleek positief. Ik ben dinsdag en woensdag niet lekker geweest, maar donderdag was ik weer helemaal prima en vanochtend heb ik weer negen kilometer hard gelopen. Bij mij is het heel mild verlopen.”

Pauw daarop: “Ik zie toch even de blik van Rob Jetten toen u dat net zei. Die dacht toch: dat heb ik weer. Bent u er niet bang voor dat u op enige wijze nog anderen zou kunnen besmetten?

Littooij: “Daar heb ik overleg over gehad. Die heeft gezegd: ’24 uur nadat de klachten verdwenen zijn mag je weer gaan werken.’ Dat betekent dat ik theoretisch morgen weer zou kunnen werken. Aangezien ik ook nog een zieke man thuis heb – hij is aan het opknappen – heb ik besloten alleen telefonisch mijn patiënten te woord te staan. Dat zijn toch wel de kwetsbare mensen.”

Jeroen Pauw not amused

Achteraf gezien is Pauw heel erg ongelukkig met de gang van zaken, zo laat hij weten aan De Telegraaf. “Het was goed geweest als ze ons voorafgaand had ingelicht over haar situatie. Ik kan me zo voorstellen dat je als huisarts vast wel goede afwegingen kan maken op het vlak waarop zij deskundig is. Maar hiermee heeft ze een fout gemaakt.

Had ze welkom geweest als ze vooraf haar corona-onthulling had gedaan? “Vooropgesteld: we hadden het móéten weten. Als je heel scherp bent, zou je kunnen zeggen dat we het onze gasten moeten vragen. Maar dat is achteraf. Als we het hadden geweten, hadden we het aan iedereen kunnen voorleggen. Dan hadden gasten misschien wel gezegd: dat risico nemen we niet.”

Ook Pauw zelf had niet gekomen. “Ik denk dat ik zelf ook niet was gekomen als ik het had geweten. Want kijk, we hebben natuurlijk al wel overwogen om mensen uit te nodigen die patiënt zijn geweest.”

Daarvoor vinden we het nog te vroeg. Het gaat ook niet alleen om ons en om de andere gasten, maar ook om de mensen die achter de schermen werken. Zelf had ik ook niet gepresenteerd als mijn eigen geliefde ziek zou zijn geweest.”

Foto: BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen