Op1-gast verzwijgt coronabesmetting, Pauw niet blij

Geplaatst op ma 23 mrt 2020 om 16:15

Het leidde zondagavond toch wel tot een vrij grote schok in de studio van Op1: één van de gasten aan tafel, huisarts Carin Littooij uit Driebergen, bekende en passant positief te zijn getest op het coronavirus. D66-leider Rob Jetten, die naast haar zat, schrok zichtbaar. Maar ook de andere gasten hadden dit niet zien aankomen. En het begon met een simpele vraag van Jeroen Pauw: “Kom je ze tegen, die mensen die zeggen: ‘Ik blijk corona gehad te hebben, maar ik heb er niks van gemerkt’?

Daarop nam Littooij zichzelf als voorbeeld. “Laat ik mij hier als voorbeeld nemen: wij staan in de frontlinie, zeiden we net, en mijn echtgenoot, ook huisarts, werd ruim een week geleden ziek. Hij had griep en toen is er overlegd met de GGD. Hij is getest en hij bleek positief. Nu leef ik samen met mijn echtgenoot en ik dacht dinsdag: ik ben toch niet helemaal lekker.”

Uiteindelijk werd de huisarts ook getest door de GGD. “Ik bleek positief. Ik ben dinsdag en woensdag niet lekker geweest, maar donderdag was ik weer helemaal prima en vanochtend heb ik weer negen kilometer hard gelopen. Bij mij is het heel mild verlopen.”

Pauw daarop: “Ik zie toch even de blik van Rob Jetten toen u dat net zei. Die dacht toch: dat heb ik weer. Bent u er niet bang voor dat u op enige wijze nog anderen zou kunnen besmetten?

Littooij: “Daar heb ik overleg over gehad. Die heeft gezegd: ’24 uur nadat de klachten verdwenen zijn mag je weer gaan werken.’ Dat betekent dat ik theoretisch morgen weer zou kunnen werken. Aangezien ik ook nog een zieke man thuis heb – hij is aan het opknappen – heb ik besloten alleen telefonisch mijn patiënten te woord te staan. Dat zijn toch wel de kwetsbare mensen.”

Jeroen Pauw not amused

Achteraf gezien is Pauw heel erg ongelukkig met de gang van zaken, zo laat hij weten aan De Telegraaf. “Het was goed geweest als ze ons voorafgaand had ingelicht over haar situatie. Ik kan me zo voorstellen dat je als huisarts vast wel goede afwegingen kan maken op het vlak waarop zij deskundig is. Maar hiermee heeft ze een fout gemaakt.

Had ze welkom geweest als ze vooraf haar corona-onthulling had gedaan? “Vooropgesteld: we hadden het móéten weten. Als je heel scherp bent, zou je kunnen zeggen dat we het onze gasten moeten vragen. Maar dat is achteraf. Als we het hadden geweten, hadden we het aan iedereen kunnen voorleggen. Dan hadden gasten misschien wel gezegd: dat risico nemen we niet.”

Ook Pauw zelf had niet gekomen. “Ik denk dat ik zelf ook niet was gekomen als ik het had geweten. Want kijk, we hebben natuurlijk al wel overwogen om mensen uit te nodigen die patiënt zijn geweest.”

Daarvoor vinden we het nog te vroeg. Het gaat ook niet alleen om ons en om de andere gasten, maar ook om de mensen die achter de schermen werken. Zelf had ik ook niet gepresenteerd als mijn eigen geliefde ziek zou zijn geweest.”

Foto: BNNVARA
69 Reacties op “Op1-gast verzwijgt coronabesmetting, Pauw niet blij”


 1. Koe Man

  Op nu.nl:
  Ook de redactie van Op1 was op de hoogte van haar besmetting, bevestigt BNNVARA. De omroep benadrukt dat de overweging om de arts uit te nodigen was gestoeld op het advies van “de huisarts, het LHV, de GGD en het RIVM”.

  De huisarts is maandag weer aan het werk gegaan, maar handelt uit voorzorg alleen telefonische consulten af.

 2. Een Echte Kerel

  Ik vond het ook bizar toen ik het zag. En weer dat ‘lacherige’ gedrag erbij zoals toen Rutte die hand gaf na het volk te vertellen geen handen te schudden.
  Pauw reageert met een grap, Jetten met een lach.

  Pauw had nu gewoon hard moeten zijn en zeggen schandalig gedrag dat je met een zieke man thuis en na zelf positief te zijn getest afgelopen week daar gaat zitten zonder iets te zeggen. Blijkbaar was het voor een nu of nooit kans om eens aan te schuiven in een programma. En hebben er ook mensen van de makeup aan haar gezeten? Erg raar.

 3. Donder

  Precies wat ik wilde citeren, Koe Man. Je bent me net voor.

 4. Donder

  O, zelfs 11 minuten voor. XD

 5. Theo

  Beetje hetzelfde als je met iemand seks hebt gehad en diegene na afloop zegt: Maar ik heb wel aids.

 6. LLRV

  En Pauw wist het niet? De redactie wel?

  Iemand liegt hier. Ik hoop niet voor z’n “show”!

 7. Bedorven Aambeienspleet

  “De huisarts is maandag weer aan het werk gegaan, maar handelt uit voorzorg alleen telefonische consulten af.”

  MAAR uit voorzorg gaat ze wel in een tv-studio zitten met presentatoren en gasten?????? die dokter is een gevaarlijke gek

 8. Dorus

  Goed overleg tussen de redactie en Pauw! Onbegrijpelijk..

 9. Ron Jeremy a.k.a. Super Mario

  Op anderhalve meter van presentatoren en gasten blijven is wat anders dan aan je patiënten zitten. En dat is nu eenmaal wat een dokter doet hè!

 10. Eva Quirinius

  “Ook Pauw zelf had niet gekomen.” … is dat correct Nederlands?
  “Ook Pauw zou zelf niet zijn gekomen.” lijkt me correcter, maar ook ingewikkelder, dus ik ben benieuwd of ’t eerste correct Nederlands is.

 11. Dries Rioolvink

  Carin doet alles om op tv te komen.

 12. Sjaak

  Als Pauw netjes is gaat hij 2 weken in quarantine.

 13. Kuis

  Het komt nu langzaam naar buiten dat China, Amerika en Italie in november 2019 al onverklaarbare gevallen van longontsteking hadden. Die werden toen slechts administratief verwerkt als “onbekende virus infectie”.
  Dit virus heeft zo’n ongelovelijke voorsprong, het kan meer dan een maand duren voordat een geval in een dorp, stad of land word opgemerkt… omdat minder dan 20% longontsteking krijgt…

 14. Piet

  niemand weet zeker hoe het virus zich gedraagt voor, tijdens en na de besmetting maar die wijsneuzen natuurlijk weer wel, wat een randdebiel dat mens, blijf lekker thuis en neem geen risico.

 15. man pan

  RIVM is weer eigenzinnig bezig, hou je toch aan de WHO richtlijnen. Die mensen hebben veel meer ervaring.
  Het is geen wonder dat Groningen zijn eigen koers vaart en zich niet meer laat leiden door RIVM beleid.

 16. Piet

  …en schijnbaar wist pauw het niet maar zijn redactie wel…lekker Pauw, ik zou weer lekker naar huis gaan. Wat een kut collega’s die je niet inlichten.

 17. Jacobus

  Op advies van het RIVM? HAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHHA
  Het RIVM zijn moordenaars.

 18. Turbojugend

  Waarom achrijt Rob Jetten??? Robots kunnen helemaal niet besmet raken met een menselijk kwaaltje…..

 19. Turbojugend

  *schrikt

 20. Piet Pannelap

  Wat een bizarre huisarts!

  Ik zag dit item gisteren ook en had direct m’n bedenkingen over haar integriteit. Ze mag pas ‘morgen’ haar werk hervatten, hoe kan dat mens denken dat het prima is om in die studio aanwezig te zijn?? Blijkbaar aandachtsgeil. Ik zou m’n biezen pakken als ik haar patiënt zou zijn.

 21. Peter

  Dit geeft toch maar weer aan. Hoe graag ze op tv wilt en dan gaat ze zelfs over lijken. Dit is dus bewust verzwegen. Want ze wist naatuurlijk ook wel dat ze dan niet mocht komen. Ben benieuwd of jette nog steeds tegen lockdown is. Nu de kans groot is dat jette zelf besmet is.

 22. Grace

  Belachelijk

 23. man pan

  Een Belgische IC arts aan het woord

  “Ze hebben allemaal dezelfde klachten”, vertelt dokter Demeyer. “Ze zijn een week ziek geweest, grieperig thuis gebleven. De griepaanval is voorbij, denken ze. Twee dagen voelen ze zich prima. En dan komen ze zich aanmelden met klachten van een droge kuchhoest en kortademigheid. Wanneer we dan hun zuurstofsaturatie (gehalte van zuurstof in ons bloed, red.) meten, zien we dat ze zeer lage zuurstofsaturaties hebben voor hun leeftijd.”

  vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/16/spoedarts

  RIVM beleid is weer zwaar ruk

 24. hoe simpel kan het zijn

  wat een domme doos.

 25. Watnuweer

  Blijkt maar weer hoog opgeleid en toch een gekkie
  deze huisarts zou haar beroep op niet meer mogen
  uitvoeren..😵

 26. Barneveld

  Dit kan niet, schandalig! Ik kijk niet meer naar Op1!

 27. Erwin

  RIVM lijkt niet te weten hoe internet werkt. Lees de artikelen, wetenschappelijke publicaties eens! Hoe onverantwoord beleid is dit? Ik mag hopen dat er over een uur DRACONISCHE MAATREGELEN afgekondigd gaan worden. Te laat, maar tenminste iets. Als het nu wéér halfbakken is, hebben we half mei 25.000 doden. De groeten.

 28. Jantien Visser

  Deze Carin Littooij wilde waarschijnlijk koste wat kost haar 15 minuts of fame. Wat een domme, domme vrouw. Die wil je toch niet als huisarts? Het draait momenteel toch allemaal om, thuisblijven, wegblijven om verdere besmettingen te voorkomen en deze tr*t banjert door de studio?

 29. Barneveld

  Het blijkt dus dat ofwel de redactie van Op1 niet eerlijk is, ofwel dat Jeroen Pauw niet eerlijk is.

 30. MERS Pardoel

  Lekker blijven knuffelen mensen! Alleen liefde kan het virus genezen.

 31. Rukken moet lukken

  @Eva Quirinius

  Vroeger was het correct. Vraag me niet hoelang geleden. Nu is dit gebruik van hebben vrijwel geheel vervangen door het werkwoord zijn: Ook Pauw zelf was niet gekomen. (De zin met “zou zijn” is natuurlijk ook correct.) Je kunt je dus afvragen of het fout te rekenen valt als het ooit correct was. Voor veel Nederlandstaligen voelt het wel zo. Dit gebruik van hebben komt vooral nog voor in het westen van het land, dus hoogstwaarschijnlijk komt de auteur van dit artikel uit het westen.

 32. Swen

  Als de redactie het wist dan wist Pauw het natuurlijk ook, dus dit dom mens heeft het zelf verzwegen.

 33. Betsie

  Deze huisarts heet dus C. Littooij. Wat zou dat zijn een clittooi? Een soort indianentooi, maar dan voor je clit? Is weer eens wat anders dan veren in je reet.

 34. Suzy Wang

  Hoe fout ben je als je op deze manier intresant wilt doen.

 35. CB

  Da’s dus het Paard van Troje binnenhalen. De rest mag u zelf invullen.

 36. leoknots

  Die Carin Littooij is gewoon een domme gans. Aandachtsgeil en dust toch op tv komen. Gaf wel mooie tv. Robot Jetten schrok zich rot en ging steeds meer opschuiven.

 37. Paulus

  😷Deze persoon🤧 had gelijk “persona non grata” moeten zijn. 😡😡

 38. Mink Vaillant

  Die huisarts moet onmiddellijk ander werk gaan zoeken. En als ik daar aan tafel had gezeten was ik direct weggelopen.

 39. Karin

  Jetten keek de hele uitzending alsof hij het in zijn broek had gedaan.

 40. William

  Nederland doet gewoon of er niets aan de hand is

 41. Rark Mutte

  Youp is ontslagen uit het ziekenhuis. Maar dat wordt dan weer niet gemeld bij deze bende azijnpissers. Toen bekend werd dat hij corona had was er overal geschreeuw. Nu loopt het goed af en horen we niks. Stelletje gewetenloze onmensen dat jullie zijn!!!

 42. Jos

  Karin@ jij zou het ook in je broek doen. Als je hoort dat er iemand naast jou zit. Die even doodleuk vertelt. Dat ze corona heeft gehad en haar zelf weer beter heeft verklaart, omdat ze geen symptomen meer heeft en haar goed voelt.

 43. Geert

  Die zogenaamde huisarts spoort niet…. Met dit risico daar te gaan zitten. Niets is zeker over de besmetting graad. Onmiddellijk haar bevoegdheden intrekken.

 44. Trudy

  “De Domste Doos” prijs gaat vandaag naar Carin Littooij !! Geen verstand deze vrouw.

 45. Jantje

  Alle samenkomsten verboden ongeacht de grootte. Dus ook OP1 en Jinek worden VERBODEN Alleen de presentatoren zijn toegestaan omdat het voor hun werk is alle gasten mogen allen via Scype deelnemen

 46. Een Echte Kerel

  @ Rark Mutte, dat staat morgen hier pas. Ze lopen altijd een dag achter met nieuws.

 47. Marko

  Grapperhaus, Alle samenkomsten tot 1 juni verboden, Daarnaast zei hij dat bezoek in eigen huis tot maximaal drie moet worden beperkt.

  Koorts? Hele gezin blijft thuis.

  Boetes bij geen anderhalve meter afstand, Dat kan oplopen tot boetes van 400 euro.
  Bron RTL,NOS,AD,Telegraaf.

 48. Jihals

  Oh, wat was Jeroen Pauw blij dat hij weer terug mocht komen op TV. Hij lachte van oor tot oor.

  Het lachen zal hem nu wel zijn vergaan. Hij schijt nu 7 kleuren stront. Net als alle andere gasten aan zijn tafel.

 49. Dominee Dimitri

  @Rark Mutte: Praat niet zo raar jij. Als er hier geen artikel over Youps ontslag is, dan kunnen mensen ook niet op dat artikel reageren. Bovendien waren er genoeg steunbetuigingen onder dat artikel over Youps opname, o.a. van mij. Je scheert iedereen over één kam.

 50. Een Echte Kerel

  DWDD ook met een pijnlijk begin van de laatste week. Later begonnen, kortere aflevering, vorige week zat Matthijs nog met de allerlaatste keer Waylon bla bla en nu stond die er weer met een covertje en dan komt Radar ook nog tussendoor haha

 51. Erwin

  Oef, wat betekenen de nieuwe maatregelen voor de televisie? Auch, @Jantje, is dat nou nét even aangemerkt als vitaal beroep. Jammer hoor.

 52. Dikkie

  Mooie prutsfout van NPO 1 tijdens het lied Samenzijn.

 53. Theo

  Net bij Spoorloos in beeld: Deze aflevering van Spoorloos is al enige weken geleden opgenomen.

  Wat is dit? Voor zwakzinnigen die denken dat het vandaag is opgenomen en in een coronastuip schieten?

 54. Paulus

  😷Kijk! Zonder gekheid, wat hier gebeurd is niet de schuld van de Chinezen, het is de schuld van een klein groep achterlijke Nederlanders. Deze hebben het Corona naar NL gebracht en niet een Chinees! Ontkennen heeft geen zin. Het is ook de schuld van deze imbecielen dat regering met strenger maatregelen komt 😡😡

 55. Krullenbol

  Nee, Paulus. Corona is hoe dan ook de schuld van China. Smerige markten en een doofрotregering. En met China bedoel ik een handjevol Chinezen, met name de regering. Corona is niet in Nederland terechtgekomen door achterlijke Nederlanders, maar door Nederlanders (en buitenlanders) die niet doorhadden en niet konden weten dat ze het virus bij zich droegen.

  Neemt niet weg dat er inderdaad een groep achterlijke Nederlanders is. Die hebben we afgelopen weekend in de parken, op de stranden, op feesten en op de markten gezien. Het is ook het type dat schappen leeghamstert of dat nog eventjes voor eigen gewin de grens over gaat. Belgen die op de Nederlandse terassen kwamen zitten. Klootzakken! Nederlanders die afgelopen week nog even voor wat centen minder in België gingen tanken. Ook klootzakken! Wat dat betreft eens met je laatste zin. Een stel egoïstische, hersenloze, ongelimiteerd asociale zwakzinnigen verpest het weer voor de rest.

 56. Caramba

  Zeur niet zo over de bevolking; er zijn belangrijker zaken. Hoe gaat het met onze BN-ers?

 57. Tien

  Ik vind het ergste van die huisarts dat we zo helemaal niet meer weten hoe te handelen. Steeds die tegenstrijdige berichten
  Volgens haar valt het mee, griepje en weer 9 km hardlopen

 58. anonymous

  Was erg onverantwoord van de huisarts

 59. Paulus

  😷@krullebol, dat Chinezen Corona ontwikkelaars zijn is bekend. Zolang het in eigen land blijft. Maar er zijn van die idioten van buitenaf die de vieze provincies bezoeken, wetend dat daar allerlei VIRUS-viezigheden geserveerd wordt in RESTAURANTS. Een normaal denken outsider moet daar gewoon wegblijven. ☠️☠️

 60. Simon

  Merkwaardig dat de redactie aangeeft op de hoogte te zijn geweest en Pauw leek dat niet? Inderdaad heeft de huisarts volgens de richtlijnen gehandeld en ik begrijp dat ze haar patiënten op het ogenblik alleen telefonisch consult geeft hetgeen zelfs verder gaat dan de richtlijnen.

 61. Janet

  Ik zag haar zweten ze was nog niet helemaal oké. Ik hoop dat Pauw en zn gasten gezond blijven anders heeft ze een probleem.

 62. Marko

  Paulus,

  De Chinezen hebben in de eerste instantie verzwegen de arts die de regering
  er op gewezen heeft mocht ’t niet bekend maken.
  Wanneer de Chinezen er meteen openlijk over geweest waren was ‘t
  misschien niet zo erg geworden.
  Als je ’n beetje nieuws volgt zie dat de Chinezen overal de regie
  over willen hebben.

 63. Huismaker

  Het lijkt nu een wedstrijdje te worden van: “Ik wil ook op TV. En zo vaak mogelijk”. De aloude pot begint nu overvol te raken met mensen die iedere dag hetzelfde vertellen.
  TIP: Kijk eens naar Blue Tiger Studios, Cafe Weltschmetz, Ongehoord Nederland, Up Network. En luister eens naar Sven Hulleman, die ons nadrukkelijk aangeeft niet het geld van je bank te halen om daarmee Bulgarije en Griekenland te redden van een mogelijke crisis.
  Laat je eens informeren via Youtube. Gewoon eens om andere meningen te horen.

 64. Albert45

  Ik zie nu de forse kritiek op Carin Litooij, die bij Pauw bekende net hersteld te zijn van het Coronavirus.
  Echter, ik heb veel bewondering voor deze dappere vrouw. Niet vanwege haar overigens vlekkeloze presentatie , maar om de moed om Corona nuchter neer te zetten aan aantafel, waarin doemdenker Osterhaus de toon zette.
  Deze man heeft er mede voor gezorgd, dat Nederland ten tijde van de Mexicaanse griep voor tientallen miljoenen aan griepvaccins aanschafte, die later grotendeels zijn weggegooid.

 65. Albert45

  Ik lees nu de heftige kritiek op Carin Litooij, die bekende juist genezen te zijn van Corona. Het geeft helder weer, hoe angst en paniek hebben toegeslagen.
  Zij heeft de moed getoond door aan te geven, dat het virus in verreweg de meeste gevallen licht verloopt en dat je zonder vrees straks aan het werk kunt als hulpverlener, terwijl anderen ziek zijn.
  He is juist heel goed dat niet kwetsbaren besmet worden. Bij hen verloopt de besmetting meestal mild, zekere bij de jeugd. Dit zorgt samen met toekomstige vaccinatie voor de groepsimmuniteit, dienodig is om de kwetsbaten weer een normaal leven te bezorgen.
  Dus hulde aan nuchtere mensen als deze huisarts, wat niet toekomt aan het doemdenk orakel Osterhaus,

 66. Paulus

  😷@Marko,in termen van globalisering te praten zie je eigenlijk dat zodra er ergens iets gebeurd, gelijk invloed heeft in de gehele wereld. Die Chinezen denken alles binnenskamers te houden anno 21ste eeuw. Die tijd is voorbij, maar desondanks denken vele conservatien dat ze in de oertijd leven. Het moet een beetje doordringen bij die gasten dat zodra ze een scheet laten in de hele wereld hoorbaar is. Die Arts hebben ze ook op slinkse wijze vermoord, dat dachten ze ook te verdoezelen, mooi niet gelukt. Het moet in dat land een verbod komen per direct viezigheid te eten.

 67. Israëliet

  Wij zijn superieur als het gaat om de besmettingen indammen! Dit gebeurt alleen in Germaanse, Slavische en Arabische landen….

 68. Matthias

  Hé kаnkеrsmоus hou eens je bek hier altijd met je racistische gezeik. Want dan kun je het terugkrijgen.

 69. Alex Delarge

  Er werd dus iets verzwegen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.