NPO opent tv-archieven in strijd tegen coronaverveling

Shula Rijxman springt in de bres voor ouderen die last hebben van coronaverveling. Ze heeft de archieven van Beeld en Geluid geplunderd en stort die vanaf maandag elke middag uit over de dagprogrammering van NPO 2. Dat heeft de publieke omroep laten weten. Het is tijd voor zwaar geschut, zo laat de NPO weten. “Om de vele thuiszitters in Nederland in deze moeilijke tijd afleiding te bieden, opent de NPO onder de noemer Heimwee TV zijn goed gevulde archieven“, klinkt het.

NPO 2 wordt dé retrozender van Nederland. “Kijkers kunnen nog een keer genieten van de legendarische interviewers Sonja Barend en Willem Duys, lachen om André van Duin, Zeg ‘ns Aaa en Oppassen!!! en er is ook volop ruimte voor natuur, theater en cabaret.”

Rijxman hoopt veel Nederlanders hier blij mee te maken. Zij laat weten: “Elke dag horen we zorgwekkende berichten in de media. Dat is moeilijk, voor iedereen. Naast de zo belangrijke actualiteit wil de publieke omroep ook programma’s aanbieden die ontspannend zijn, die mooie herinneringen terughalen.

We openen onze schatkamer en presenteren overdag onze pronkstukken uit bijna 70 jaar televisie. Daarbij richten we ons met name op de oudere kijkers, die extra hard getroffen worden door de coronacrisis. Herkenning geeft houvast en brengt ons terug naar goede herinneringen.

Uit het NPO-programmaboekje:

  • De nieuwe dagprogrammering van NPO 2 begint om 09.00 uur met een uurtje van Omroep MAX: Nederland in beweging, gevolgd door Geheugentrainer, Kook mee met MAX en het speciale Ouderenjournaal.
  • Vanaf 10.00 uur zijn er op NPO 2 programma’s te zien zoals Denkend aan Showroom (KRO-NCRV) dat nog een keer stilstaat bij excentrieke landgenoten of een terugblik op de geschiedenis van The Cats (AVROTROS). Ook passeren verschillende afleveringen uit de serie TV Monument (KRO-NCRV) de revue, bijvoorbeeld over omroepsters.
  • Tegen de klok van elven kunnen de kijkers genieten van tv-juwelen zoals Sonja (BNNVARA), Willem Duys’ Voor de vuist weg (AVROTROS), Klasgenoten (BNNVARA), Villa Felderhof (KRO-NCRV) en TROS TV Show op reis (AVROTROS).
  • De liefhebbers van sitcoms komen rond de lunch ruimschoots aan hun trekken bij de klassiekers Zeg ’ns Aaa, Oppassen!!! en All Stars (BNNVARA). De EO toont elke dag om 12.10 uur bekroonde natuurreeksen van de BBC.
  • Na Heb je dat gezien? (Omroep MAX) eert de publieke omroep om circa 13.15 uur winnaars van de Gouden Televizier-Ring, zoals Eén van de Acht (BNNVARA), André van Duins Dag dag heerlijke lach (AVROTROS) en Kopspijkers (BNNVARA). Ook is er ruimte voor kluchten, theater en evenementen van weleer. De middag wordt uitgeluid met onder meer Lang Leve De Vereniging van Michiel van Erp (BNNVARA) en cabaret.

Dankzij het goede archiefwerk van Beeld en Geluid kan de NPO deze programma’s snel op televisie brengen“, besluit de NPO.

Foto: Leendert Jansen, BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen