Koning toch met tv-toespraak: meer kijkers dan Rutte?

Koning Willem-Alexander komt alsnog met een coronatoespraak op televisie. Hij spreekt het land vanavond om 19.00 uur toe op NPO 1, RTL 4 en SBS 6. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten. Het is zeldzaam dat de koning het land op zo’n manier toespreekt, meldt de NOS. Normaal gesproken laat hij zich weinig zien op tv. “De laatste keer dat de koning zich, afgezien van zijn traditionele kersttoespraak, tot de bevolking richtte was na de ramp met vlucht MH17 in juli 2014.”

Zijn moeder Beatrix deed dat na de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn op 30 april 2009. Ook dat was een nationale ramp.

Minister-president Mark Rutte gaf maandag al een televisietoespraak over het coronavirus. Hij was de eerste premier sinds 1973 die zich op zo’n manier richtte tot de Nederlanders. Destijds hield premier Joop den Uyl een toespraak omdat er door de oliecrisis schaarste aan energie dreigde.

RTL’s royaltydeskundige Marc van der Linden adviseerde de koning gisteren in RTL Boulevard nog om níet met een toespraak te komen. Hij is daar gewoon heel slecht in, gaf hij aan.

Al met al ontstaat er nu een kleine battle of the speeches. De toespraak van Mark Rutte trok maandagavond 7 miljoen lineaire tv-kijkers. Komt koning Willem-Alexander daar overheen?

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen