Jort Kelder: ‘Corona te wijten aan vieze stinkzooi China’

Geplaatst op zo 22 mrt 2020 om 9:00

Jort Kelder vindt het vreemd dat er nauwelijks aandacht is voor de herkomst van het dodelijke coronavirus dat rondwaart in Nederland en de rest van de wereld. Dat heeft hij gezegd in de talkshow van Eva Jinek. Kelder vindt dat we niet uit politieke correctheid onze ogen moeten sluiten voor de ‘vieze stinkzooi’ in China. “Het gaat veel te weinig over hoe dit ontstaan is, ook SARS en MERS. De Chinese markt in Wuhan is gewoon een vieze stinkzooi waar allemaal wilde dieren op elkaar zitten gepakt.

Ook eerdere virussen ontstonden in de dierenhandel, legt Kelder uit. “In de rapporten die ik nu teruglees, die altijd al verschenen, staat: ‘This is an accident waiting to happen.’ Bill Gates heeft in 2015 iedereen al gezegd dat er een pandemie komt vanuit China. Dat is helemaal geen geheim.

De schuld is volgens Kelder aan de vleeseters. “Het komt omdat we – en sorry dat ik het zeg, ik ben even activist – moeten stoppen met die bio-industrie en het vlees eten op deze schaal. Het is echt onacceptabel.”

Het zou beter zijn om te stoppen met vlees eten, aldus Kelder. Maar het helpt ook al om de industrie hygiënischer en verantwoorder te maken, zegt hij. “Ik zeg het ook tegen de vleeseters thuis: jullie brengen de hele wereld in gevaar. Dat moet een keer stoppen. Op deze manier, hè? Je kan het misschien op een betere, goede manier doen.”

Is het niet te vroeg om het hierover te hebben? “Dat snap ik wel. Maar het is ook dom om het er niet over te hebben, want dan gebeurt het over twee maanden of over twee jaar weer.”

Foto: RTL
122 Reacties op “Jort Kelder: ‘Corona te wijten aan vieze stinkzooi China’”


 1. Pieter

  Virusfabriek in Wuhan.
  Complottheorie of niet: toevallig is het wel.
  Trump had de Chinezen al gewaarschuwd……

 2. Sel

  Op twitter lees je ook steeds meer berichten dat China ons de komende jaren schadeloos moet gaan stellen.

 3. Zalmneusje

  Walgelijk om de crisis op deze manier te misbruiken voor je persoonlijke obsessies.

 4. Anneke

  Meneer bretel die van 2 walletjes snoept (NPO belastinggeld en Unilever.

  Oja, de oorzaak is het vliegverkeer. Die verspreiden het virus.

 5. Panman

  Anneke weet blijkbaar niet wat oorzaak betekent.

 6. Paul Grijpstra

  Jort Kelder berijdt zijn vertrouwde stokpaardje: vleeseters zijn de schuldigen aan de teloorgang.
  En daarom alleen al moet iedereen aan de soja en de tofu en de quinoa, en o tijden met een avocado ipv eieren met spek, erg voor het gemak aan voorbijgaand dat hele oerwouden verdwijnen voor de teelt van soja en dat avocado’s gigantisch veel water nodig hebben om te groeien, water dat lokaal erg schaars is.. Zoek het maar op – ik praat geen poep – simplistische oplossingen zoals die van Jort zijn geen oplossing maar de bron van nóg grotere problemen.

 7. Ad

  Anneke begrijpt ook niet dat Jort ZZP-er is en dat ZZP-ers per definitie meerdere werkgevers hebben…

 8. Curryworst

  Ka kbal Jort heeft ook écht overal verstand van.
  Economie, politiek, natuur en milieu, showbizz.
  Stel hem een vraag en en er rolt een antwoord uit. Het elitaire neefje van Peter R.

 9. Anne

  @Paul
  Of je vreet gewoon bruine bonen en andere peulvruchten. Goedkope, beschikbare vleesvervanger.

 10. Fred

  Trol ‘Anneke’ kan oorzaak en gevolg niet uit elkaar houden.
  Trol ‘Anneke’ is autistisch.
  Trol ‘Anneke’ leeft in een sociaal isolement, vandaar ‘haar’ tientallen namen hier.

 11. CB

  Ik als overtuigd vegetariër voel me niet aangesproken; ik ben al langere tijd volop over op de groenteschijven, kaas-spinazie-filets, vega schnitzels en tofu. Maar daar zal vast ook wel wat op aan te merken zijn, dus kom d’r maar in Jort! :P

 12. Ad

  Anneke is gepensioneerd en heeft waarschijnlijk niet echt een fijn leven gehad. Het enige waar ze nu nog voldoening uit haalt is hier als een autist de hele dag berichten posten onder allerlei namen…

 13. Een Echte Kerel

  Zijn vlees gezeik is onzin maar dat er amper een ongetogen woord valt over dat vieze corrupte land is opvallend. Werk met heel Europa, Amerika etc samen en ban alle vluchten van en naar China de komende jaren. Straf ze eens!

 14. Turbojugend

  Jort heeft wel gelijk, China is een verschrikkekijk vuil land met ongezonde eet-gewoontes. En ik ben het weldegelijk eens met het gegeven dat de media hier continue omheen draait, China heeft de gehele wereldbevolking in gevaar gebracht omdat ze alles opvreten wat los en vast zit.. Een excuses is wel het minste wat die lelijke president van hun kan doen, maar dat komt er toch niet. Hij zal wel weer lekker verder gaan op de oude toer en Mensen lekker onderdrukken en bespioneren met zn sociaal credit systeem. Gewoon geen zaken meer doen met dat in en in slechte regime! De corona uitbraak is gewoon een gevolg van wat er gebeurt als je incompetente mensen de kans geeft om “er iets van te maken”…

  Tevens vraag ik mij ook af hoe die lallende carnavals vierende patient zero in Nederland zich ju voelt als hij de corona overleeft heeft… Wellicht denkt hij nu: “oepsie, misschien had ik toch maar thuis moeten blijven!!”

 15. Laat

  Denk dat China over paar jaar de nieuwe wereldmacht is dus kijk maar uit wat je zegt.

 16. Theo

  Kneus Kelder lult uit zijn (kippe)nek.
  Alsof ‘wij’ hier vleermuizen en honden eten.

 17. Turbojugend

  Nou Laat dat denk ik toch echt niet als je ziet wat er nu gebeurt, ze kunnen alleen dingen namaken maar niets bedenken. Ze hebben wel een groot leger maar niet echt de kennis en techniek die Amerika heeft wat betreft oorlogsvoering…

  China is nog steeds een tweede wereldland en vaak “ziek”, bovendien wordt dat volk keihard onderdrukt door hun regering en die zijn dus overduidelijk niet bezig met de rest vd wereld dus het zal allemaal wel mee vallen met die “nieuwe wereldmacht”

  Amerika sloopt ze helemaal de moeder mocht dat nodig zijn; vergis je daar niet in!

 18. Danny

  Dit komt niet door vleeseters maar dit virus is gewoon expres de wereld ingeholpen maar door wie……
  Het komt wel goed uit op deze manier, de lucht wordt schoner, veel mensen overlijden die de staat en zorgverzekeringen veel kosten en ga zo maar door………

 19. Wim Lubbers

  Bill Gates kan het weten. Wereldwijd zorgt hij met zijn brakke besturingssysteem al meer dan 25 jaar voor een pandemie op onze computers.

 20. Jantien Visser

  Anneke Laat je niet afleiden door een leeghoofdige Panman, Ad en Fred. Dit zijn de scheldende types die dat alleen maar laf achter hun pc-tje durven zeggen.
  Jouw opmerkingen over meneer bretel en vliegverkeer snijden hout.
  Vooral dat hysterische vakantievolk wat tegenwoordig zo vaak en zo ver mogelijk wil vliegen.
  En ik zou inderdaad niet weten waarom ik in dit goedgekeurde (VWA en 1000 andere regels) Nederland veganist moet worden van Jort.
  In China moeten ze de markten aanpakken, waar iedereen zijn vaak nog levende have, ongeacht wat voor beest, te koop aanbied.

 21. Sjaak

  Jort Kelder is dommer dan ik dacht, zijn redenatie is dat in Wuhan markten met wilde dieren zijn en dat daar het coronavirus is ontstaan dus wij moeten stoppen met vlees eten. Wat een ongelofelijke domme man is het toch.

 22. Keta Minek

  Het is de schuld is volgens Kelder van de vleeseters, dat is goedkoop scoren.

 23. Fred

  ‘Jantien Visser’ kent de betelenis van het woord ‘schelden’ niet.
  ‘Jantien Visser’ is een beetje dom.
  Een beetje boel dom.

 24. Fred

  Jantien Visser’ kent de betekenis van het woord ‘schelden’ niet.
  ‘Jantien Visser’ is een beetje dom.
  Een beetje boel dom.

 25. X

  Fred
  Wat dom is is 2x hetzelfde posten.

 26. WillemC

  71% van de slachtoffers is mannelijk.

  Hoe komt dat?

 27. Magnus Dickendorfer

  Jort kelder neem ik bij voorbaat al niet serieus.

 28. Willie

  Is dat de zelfde kwibus die een poos terug verwoorde we moeten niet zo hysterisch doen over de corona. Kan niemand die idioot nu eens van de TV afdonderen met zijn l@l verhalen. Dat het in Nederland zo om zich heen grijpt is aan zijn lik vriendje Rutte te danken die had de zelfde l@l verhalen.,

 29. Meneer Kaktus

  Hier in de caravan is alles senang, fans!

  Nog altijd 3x daags over het vrouwtje, maar probeer verder social distancing in acht te nemen.

  Groeten uit Tiel!

 30. Jur

  Het is vanwege een hongersnood tussen de jaren 50 en 60 dat de overheid van China mensen alle soorten dieren liet eten en verkopen, dit zie je nu nog terug met al die gekke beesten op het menu aldaar en in medicijnen. Het is de dieren industrie die dit in stand houd voor het geld, criminele organisaties met hun wereld smokkel. Dat moet stoppen en niet perse die bio industrie Jort.

 31. NPO the only one

  Aldus, Hoogleraar, Prof. Dr. bioloog, viroloog, J.Kelder!!!!

 32. Bart

  Onzin dat stoppen met vlees eten. Geen onzin dat de methodes (bio-industrie) anders moeten. Als dat niet meer mag dan kan ook niemand dat goedkope vlees meer kopen en dan word biologisch van zelf goedkoper en betaalbaar voor iedereen.

  De schuld is volgens Kelder aan de vleeseters. “Het komt omdat we – en sorry dat ik het zeg, ik ben even activist – moeten stoppen met die bio-industrie en het vlees eten op deze schaal. Het is echt onacceptabel.” Natuurlijk is dit niet de schuld van de vleeseters en de bio-industrie hebben we niet zelf bedacht. Zowel Jort als ik als u niet.

 33. Willie

  En ik maar denken dat Trump de schuldige was. Toen Trump China eens aanpakte werd hij in Nederland en de EU weer de grond in geschopt en kroop de Media en de politiek China weet in het achterste. Trump mag het ook geen China Virus noemen van links dat is racistisch, stelletje dwazen

 34. G.ossip

  Jort heeft wel gelijk,let maar op zodra het kan word er weer vleermuizen,ratten,honden gegeten in China.

 35. NPO the only one

  We eten sinds mensenheugenis vlees, dus zouden we volgens prof. dr. Kelder al ons hele leven corona hebben!!! Dit is nu precies 1 van de redenen waarom ik nauwelijks RTL kijk!!! De ”onzin, roddel, show, spelletjeszender bij uitstek”

 36. Pieterke

  De Chinese autoriteiten laten meneer Jort nooit meer het land in.

 37. Anneke

  Panman
  zo 22 mrt 2020 om 9:08

  Door vervuiling trekt het dier steeds meer naar de mens.

  OORZAAK is vliegverkeer.

 38. Barneveld

  Door vervuiling trekt het dier steeds meer naar de mens.

  Oorzaak is vliegverkeer van mens en goederen.

 39. Fredje Emmah

  Jort heeft gelijk. De Chinezen dienen fatsoenlijk om te gaan met de dieren en hygienisch te slachten/ verhandelen. Daarnaast ook stoppen met het eten van ongedierte.
  Hoop dat de EU een schadeclaim indient net zoals tegen de Duitsers na WO2, maar dat zullen de laffe leiders wel niet doen.

 40. Willie

  Iedereen zo lijkt het althans de BN’ers die zich willen profileren en de Media vinden de toespraken van de Koning en Rutte geweldig. Maar de conclusie is, praatjes vullen geen gaatjes. Men heeft verzaakt met onderschatting , verkeerde voorlichting, medische voorzieningen en slappe maatregelen.

 41. Maarten

  Willie en Sjaak twee haatpredikers die zich moeten schamen.

 42. jan

  Wel toevallig dat Gates veel aandelen in Big Pharma heeft en diezelfde Gates in september vorig jaar een simulatie heeft gedaan om te kijken wat voor impact een wereldwijde virus uitbraak zou veroorzaken.Want dit gaat Big Pharma geen windeieren brengen.

 43. Sjon

  Ik wil godverdomme vlees!! Anders word ik net zo mager als Jort!

 44. Sjon

  Iemand een bokworst? 😂

 45. Willie

  Maarten
  zo 22 mrt 2020 om 10:54

  Hoezo haat wat een onbenullige opmerking.
  Jij bedoelt ga maar slapen het virus komt hier niet en is niet over verdraagbaar.
  Dat is misdadig toch.

 46. Willie

  Poetin doet het goed nog maar 1 dode maar dat zijn valse cijfers natuurlijk. Oostenrijk ook pas 8 doden .Tsjechië nog 0 Zouden deze landen wat anders hebben gedaan.

 47. JohanV

  Een vieze stinkzooi op veel markten in China klopt, maar er zijn meer landen waar dat zo is. Je wilt niet weten hoe het daar gaat. En als daar niets aan verandert komt Corona gewoon weer terug.

 48. Henri

  Maar Jort heeft uiteraard wel gelijk! Laten deze crisis aangrijpen om op een andere manier met de vleesindustrie om te gaan in de toekomst. Minder massaal, vlees duurder, behandeling dieren beter. Minder vlees eten met zijn allen.

 49. Paul

  Bekijk het in breder perspektief. Als virussen zo makkelijk kunnen muteren, waarom kan dat niet hier?
  Laten we stoppen met het ongebreideld laten poepen/pissen van huisdieren in de publieke ruimte. Moeten we ratjes/muizen/etc wilken houden? Moeten we ook niet stoppen met het vermenselijken van dieren? Op deze manier zijn we in ieder geval een stuk veiliger.

 50. joost

  Jort Kelder heeft gelijk !

  Ik ben een paar keer in China geweest en dat bezoek viel mij niet mee.Ik ga daar ook nooit meer heen.
  Wat ik daar zag grenst aan het ongelofelijke : ” de chinezen eten alles wat vliegt, kruipt, krimpt, beweegt, van dieren die ik nog nooit gezien had en nooit van gehoord had.
  Als je daar op een markt loopt weet je niet wat je ziet.
  Vaak stinkt het, soms duizenden vliegen op een stuk beest etc.
  Wij zijn weggerend.
  En als ik dus gisteren in de krant lees, dat wellicht de opvolger van het corona virus alweer in China op de markt ligt, zou ik willen adviseren om alles wat China naar Europa wil brengen, met ingang van heden wordt verboden.
  Alles is n.l. besmet.

 51. Oja

  Is Jort echt de enige die de redactie kan bedenken? Really? Shame on you. Nog even en we gaan Holleeder live interviewen vanuit havengebied. Hij weet per slot van rekening hoe het eraan toegaat als je moet kiezen wie mag leven en wie niet. Team H kan hem dan weer interviewen en lekker meelachen. Ook zon nietsnut.

 52. Cobweb

  Hij heeft gewoon gelijk.

 53. Willie

  joost
  zo 22 mrt 2020 om 11:18

  En daar ga jij een paar keer naar toe

 54. Piet Pannelap

  Jort; de jongen van de straat dat denkt van adel te zijn. Zielig.

 55. Willie

  Amsterdam heeft een ratten plaag.

 56. Sip

  Ik zou er een voorstander van zijn dat China’s eerlijk zou zijn over de oorzaak en dan ook maatregelen neemt om dit in de toekomst te voorkomen. Jort moet dit niet gebruiken om zijn eigen levensopvatting zo over te brengen op de gehele mensheid. Wij eten 1 keer per week vlees en als iedereen dat gaat doen hebben al veel gewonnen.

 57. Turbojugend

  Even dit geouwehoer terzijde, een veel belangrijkere vraag is….. Hoe nu verder met de intocht van sinterklaas???? Het is alweer bijna december en corona gaat nog drie eeuwen duren volgens het rivm…. Intocht aflassen en de antipieten demo maar wel door latenngaan? Want dat is tenslotte een recht in Nederland; demonstreren!!!

  Toch???

  Wij kunnen maar beter vroeg een besluit hierover nemen want je ziet wat er kokt van uitstel…. Voordat je het wert zit je met het Chinese Wuhan voris opgezadeld en sterven al je bejaarden inwoners uit….

 58. willembever

  Onze Jort is typisch gevalletje van de betweter uit een landje met 16 miljoen inwoners die even gaan vertellen dat hoe wij het geregeld hebben het beste is en de norm moet zijn in de wereld. De oorzaak van de problemen van deze tijd is wellicht niet in de ‘middeleeuwse markten in China’ of de uitstoot van stoffen van vee of andere dieren die we eten, maar in de mens zelf. In 1900 was de wereldbevolking 1.7 miljard (mensen niet dieren) in 2000 was dat 5.7 miljard en nu zijn wel bijna al met 7.5 miljard. En die willen allemaal meer welvaart, beter eten, meer vliegen en langer leven. De oplossing is volgens mij niet vegetarier worden, maar gewoon niet meer n3uken.

 59. Marie v d Fen

  Jort irriteert mij mateloos met zijn gepreek.

 60. teuntje

  Tis wel zo dat de Chinezen alles eten en vooral rauw vlees vis enz

 61. Paulus

  Nou Jort, met zulke uitspraken gooi jij je eigen glazen in, of je hersenen zijn aangetast door. Corona. Dat sommige in China rotzooi eten weten we. Is hun probleem. Wees wijs kereltje en doe ook een onder wie de verspreiders zijn. Het was toevallig geen Chinees die ziekte naar NL bracht maar een Witte Nederlander, ben jij dat soms vergeten?? 😡😡En jij gaat niet bepalen of we wel of niet vlees eten. Want zelf God heeft het niet verboden. Wie ben jij dan wel een😇 soms?

 62. Anne

  @Paulus
  Dat Chinezen die rotzooi eten is nu het probleem van de hele wereld. Dat is de oorzaak van alle ellende.
  Snap je dat nu nog niet? Mijn Got. Sommige mensen..

 63. willembever

  @Anne
  Het probleem is niet wat ze eten. Ze zijn met teveel. En wij ook.

 64. Turbojugend

  Paulus heeft ook gelijk, het was een Nederlander van 51 jaar die het nodig vond om tegen ALLE ADVIESEN in risicogebied te bezoeken en daarna nog te gaan carnavallen….

  Als je zo inelkaar steekt zal hij ook wel geen spijt hebben.

  Patient zero in Nederland = een eigenwijze hossende carnavaller van middelbare leeftijd.

  Bedankt hé!! SUKKEL!!!!

 65. Klaas Flink

  China is niet over paar jaar wereldmacht, zijn ze nu al. Wij brengen gratis geld naar ontwikkelingslanden, China leent ze geld en als zij niet kunnen betalen nemen zij het onderpand in bezit: havens, spoorwegen, infrastructuur en niet te vergeten praktisch alle mijnen in Afrika waar kobalt wordt gewonnen voor de accu’s van elektrische auto’s. Trump die brult dagelijkse onzin, China verovert de wereld.

 66. Turbojugend

  Leuk voor China, ze zijn echter wel continue ziek; dus 24/7 verzwakt

 67. Anne

  Het virus is in alle landen ter wereld aanwezig, dus het was hier toch wel gekomen. Geen reden om zondebokken te zoeken.
  Ik heb meer aversie voor de groepen die met de kennis van nu nog steeds samenkomen en niet luisteren naar de voorschriften. Door hun egoïstisch gedrag worden we straks in onze huizen opgesloten.

 68. Anne

  Kijk eens op de webcams van Madrid en Milaan. Daar zie je onze toekomst.

 69. Ringing

  Helemaal mee eens.
  Mensen gaan verkeerd om met de aarde en blijven dieren vreten wat niet de bedoeling is.
  De natuur zal de mensheid opruimen.

 70. Anne

  Dat dit een doelbewuste tegenreactie van de natuur is bestrijd ik.
  De natuur kan niet nadenken en heeft ook geen uitgedacht plan.
  Er zijn nu eenmaal bacteriën en virussen en die maken gebruik van kansen die ze krijgen. Dat is alles.
  Wij als soort moeten ze die kansen niet bieden.

 71. Turbojugend

  Nou Anne, die ouwe bok patient zero die het nodig vond om tussen de jongelui te gaan carnavallen mag wat moj betreft echt wel even in het schavot op het dorpsplein hoor…

  Mensen lopen nu gevaar door zijn domme gedrag, bovendien was er nog een of ander lelijk wijf uit Diemen die het ook nodig vond om naar risico gebied te gaan dus er zijn twee patient zero’s in Nederland.

  Ik wil hun graag bedanken voor wat ze hebben gecataliseerd; miljoenen mensne (waaronder familieleden van mij) zijn nu dus in gevaar…

  Maarja…. Vrijheid blijheid… toch??

 72. Anne

  In het verre verleden waren er ook pandemieën, zoals rond het jaar 500 die soms halve bevolkingen uitroeiden. En destijds was er zéker geen sprake van overbevolking!
  Dus de natuur richt zich niet tegen overbevolking. Organismen grijpen hun kans, dat is het.

 73. Turbojugend

  Die ouwe smeerpijp in Loon op Zand is vast alweer genezen en zit nu waarschijnlijk op jonge meiden te jagen op tinder, wie gaat er nou carnaval vieren op 56 jarige leeftijd tussen de jonkies (met corona notabene)

  Preventief
  Opruimen

  Zulke mensen

 74. Anne

  @Turbojugend

  Lastig hoor, als je besmet bent met het vmbo-virus.

 75. Turbojugend

  En dat was je betoog? Ik dank u!

 76. Ringing

  De natuur hoeft niet na te denken want de natuur regelt zichzelf.

 77. Turbojugend

  En de mens is onderdeel van de natuur en staat er niet biven en hoeft er ook niet voor te zorgen…. Kunnen wij dan nu groenlinks en jesse klaver opheffen???

 78. Anne

  De natuur regelt niks, de natuur op zich bestaat niet als entiteit.
  Organismen zoeken kansen.

 79. Ringing

  Anne denkt dat zij zelf haar doet laten kloppen hahahaha.

 80. Ringing

  Hart

 81. Paulus

  @Anne, please, gebruik je verstand, het zijn niet de vogeltjes die het overbrengen. De mens is zelf de wandelde virus geworden. Kijk maar naar onze landgenoten, ze negeren masaal de getroffen maatregelen en gedragen zich als kudde dieren. En je raad het al. Kwestie van geduld.

 82. willembever

  Anna, wat je eet kan wel invloed hebben dat geloof ik zeker. Maar dan wel in combinatie met minder consumeren in het algemeen. Geen vakantie, geen auto, geen openbaar vervoer, werken naast de deur, kleding pas vervangen als het niet meer te repareren is. En het belangrijkste van alles; je niet voortplanten.

 83. Jimmy Aquarius

  @ Jur
  Zie eerst deze video: https://www.youtube.com/watch?v=TPpoJGYlW54
  (hoe wildlife markten (in China) verbonden zijn aan (corona)virusuitbraak.

  De enig die wat zinnig hier heeft geschreven is Jur
  zo 22 mrt 2020 om 10:06

  “Het is vanwege een hongersnood tussen de jaren 50 en 60 dat de overheid van China mensen alle soorten dieren liet eten en verkopen, dit zie je nu nog terug met al die gekke beesten op het menu aldaar en in medicijnen. Het is de dieren industrie die dit in stand houd voor het geld, criminele organisaties met hun wereld smokkel. Dat moet stoppen en niet perse die bio industrie Jort.”

 84. Rinus

  De wereld is gemaakt voor max. 2 miljard mensen. Moeder natuurl doet gewoon z’n werk. Teveel konijnen… konijnenplaag. Teveel zeehondjes….zeehondenplaag. En jort heeft gewoon gelijk wat de bioindustrie betreft de mensen willen allemaal zo goedkoop mogelijk vlees hebben. Hoe het vlees gekweekt wordt interesseerd ze niet ze zijn te beroerd om biologisch vlees te kopen en kan je het niet betalen er zijn genoeg maaltijden die je makkelijk zonder vlees kan eten. Spaghetti of macaroni met bijv. champingnons of plantaardige wokstukjes en zo zijn en zat voorbeelden. Zolang de mens niet wil zien hoe varkens, kippen e.d. opgroeien zullen virussen alleen maar toenemen. En neem eens een trein i.p.v. vervuilend vliegen.

 85. Irma

  Vindt het ook heel apart dat je niemand over China hoort. Komt door hun met hun vieze eet gewoontes. Is gewoon vies volk en door hun worden wij ziek. Tweede keer al. Heel vreemd dit.

 86. Pieter

  Hej Rinus!
  Teveel Finnen. Finnenplaag!

 87. bill

  Ik heb geen doodswens maar een grote schoonmaak op aarde zou echt goed zijn.

 88. Sjaak

  Maarten probeert mensen schaamte aan te praten en moet zich daarvoor schamen.

 89. Fidan

  Jort kelder heeft gelijk. Nu zegt de Chinese overheid dat de besmetting tot stilstand is gebracht, wie gelooft hen? Ik niet en de aantallen besmettingen en doden zijn niet te controleren. Op internet staat een verhaal dat in een laboratorium proeven gedaan werden op dieren met het corona virus en er werd een “foutje” gemaakt.

 90. aammehoela

  Fidan, dat laatste zal wel fake-news zijn. Maar Jort Kelder heeft gelijk en ongelijk. Gelijk wat betreft zijn opmerking over China, maar om nu alle vleeseters te veroordelen gaat veel te ver. Wat ik niet geloof zijn de cijfers uit Iran. Die zullen veel hoger liggen. Achteraf is natuurlijk altijd gemakkelijk, maar dat we het carnaval hadden moeten afgelasten is nu wel duidelijk. Neemt niet weg dat we dan alsnog dit virus hadden gehad, maar het was dan wel meer verdeeld geweest over alle provincies. Opmerkelijk is wel dat het aantal besmettingen in vooral het westen toeneemt. Of misschien ook weer niet als je logisch nadenkt.

 91. Maarten

  Over de situatie in Wuhan volledig met hem eens. Daarna gaat ie te ver door de vleeseters in Nederland er op aan te spreken. Wij hebben niks te maken met het feit dat zij daar vleermuizen, katten, honden en ratten vreten.

 92. Bedorven Aambeienspleet

  Kelder is een mongo_ol die corona compleet overschat heeft.
  En nog een hardere mongo_ol omdat hij de Chinese “wet markets” waar allerlei exotisch wild met ziektes wordt verhandeld vergelijkt met de relatief schone Nederlandse vleesindustrie.
  Shut up Jort. Ik wil die gozerd niet meer horen tot deze hele coronacrisis voorbij is.

 93. F.U

  Schop alle pro communistische chinezen hey land hit en vervolgens alle pro erdogan turken

 94. Turbojugend

  Gewoon geen zaken meer doen mrt China en de doodstraf geven aan die ondernemers die dat wel doen.

  Niet te doen “dat land”…

 95. man pan

  Die wet-markets vind je trouwens door heel ZO Azie, niet alleen China.
  Na de Covid-19 uitbraak hebben meeste landen deze gesloten (China, Vietnam, Indonesie e.d.)

 96. Timo

  Zonder vliegtuigen geen besmettingen. Met juiste grenscontroles geen besmettingen. Maar ja, de economie he. Zonder vliegtuigen geen economie. Het lijkt me een kleine investering: iedereen op Schiphol verplicht door de ontsmettingsbak met je hele handel. Voor de rest van ons leven.

 97. A.M.

  Beste Jort, je hebt helemaal gelijk!🔝

 98. Paulus

  😂😂Per dilect, alle Chinese toko’s dicht! 👺En alle Chinezen velbannen naal wang-snee-wang, aldus Jolt Keldel, 😷😷😷

 99. Bart

  @Rinus Het aanpakken van de bio-industrie begint niet bij de mensen maar aan de andere kant van de ketting. De overheden en die industrie zelf. Als dat gewoon verboden word dan kunnen de mensen dat vlees nergens meer kopen.

  Blijft over de biologische manier (want mensen zijn wel net als heel veel dieren gewoon vleeseters) die iedereen die vlees wil eten dan wel moet kopen. Omdat meer mensen het biologische vlees en andere biologische producten dan wel moeten kopen zal dit op termijn van zelf goedkoper worden voor iedereen.

 100. Penny Wise

  De slagers moeten rekening houden met een worst case scenario.

 101. Bedorven Aambeienspleet

  overschat = onderschat uiteraard

 102. Keta Minek

  Ughhh hier ook nog steeds die k enker kneus die mijn nickname gebruikt. Boooooooooring. Gooi je cache een keer leeg loser

 103. Arianne

  En weer heeft Jort gelijk. Vieze stinkzooi m.a.w. exotische dieren opeengepakt in erbarmelijke, onterende toestand. Honden levend gevild, levend gekookt.
  Bij de Chinese bevolking ontbreekt ieder respect voor dier en natuur.
  Noem het Karma, tijd dat de mens weer bescheiden wordt.
  Mother Nature is het spuugzat.

 104. Kees & Co Fan

  Wat was die aflevering van Kees & Co met Anne kort! Keert er eindelijk eens een oudgediende terug, is het opeens slechts 1 aflevering. En die leader mogen ze ook wel eens opnieuw monteren, ze hebben alle 5 afleveringen tot nu toe van dit 10de seizoen de leader-scenes van seizoen 9 hergebruikt.

 105. ivan

  Ik had gisteren een heel nare droom, droomde dat Rutte naar China belde en een virusje had besteld tegen de vergrijzing

 106. Piet Pannelap

  @willembeffer

  Je hebt volkomen gelijk! We zijn met veel te veel op deze planeet.
  Dat komt ons nu duur te staan.

 107. Er ist wieder da

  Quote Duurzaam nieuws,

  ”Ter vergelijking keken we naar de laatste griepgolf in de VS. In dat land alleen raakten in de winter van 2018 naar 2019 35 miljoen mensen besmet met het griepvirus, en overleden er maar liefst ruim 34.000 personen aan. Toch vertrok er geen vliegtuig of trein later door (behalve dan wellicht door een zieke piloot of bestuurder).”

  ”Wereldwijd krijgen tot een miljard mensen elk jaar de griep, en overlijden er tot meer dan een half miljoen mensen aan.”

 108. B-noniem

  Dit virus is er door het eten van wilde dieren, niet door het eten van varkens en kippen. Vegetariërs en veganisten misbruiken deze situatie voor hun eigen agenda. Zo ranzig.

 109. Bennus

  Het wordt tijd dat kweekvlees betaalbaar wordt en op grote schaal wordt geproduceerd. Minder dierenleed, vleeseters blij en geen reden meer voor dierenhandel op zulk soort markten…

 110. Apfelflapf

  Ik vind ook dat china nu maar gaat meebetalen aan de economiese schade .

 111. Nils Holgersson

  Alsof het bij Jort thuis zo schoon en netjes is

 112. Karel

  Sukkeltje Kelder, een leven gefrustreerd dat hij geen bakken met geld heeft en bovendien niet van adel is.

 113. StefanV

  Kelder kan niet kiezen tussen twee oorzaken. Wat is het nu? De gebrekkige hygiëne op Chinese markten in combinatie met de typische eetgewoontes aldaar? Of het feit dat wij hier vlees eten? Volgens mij komt er namelijk geen Nederlandse koe, kip of varken aan te pas bij de verspreiding van dit virus.

  Al dan niet vlees eten heeft dus niks te maken met verspreiding van dit virus. Het gaat er slechts om dat je bepaalde dieren beter niet kunt eten.

 114. StefanV

  Waar Kelder trouwens wél gelijk in heeft: dit zat eraan te komen. Alles wees erop dat er vroeg of laat een dergelijke pandemie zou uitbreken. We zien nu dat sommige landen daar beduidend beter op zijn voorbereid dan andere. Dat komt mede omdat zij hun lessen hebben geleerd van het SARS-virus.

 115. Diny

  Ik ben het helemaal eens met Jort Kelder. Misschien niet het juiste moment om hierover te spreken, maar nu kan hier wellicht vast over nagedacht worden. Alle besmettelijke ziektes van de laatste jaren komen hier vandaan, nog niet gesproken over het immense dierenleed wat daar plaats vindt door dit wrede en sadistische volk! De wereld moet straks op staan en hiertegen massaal protesteren!

 116. HBaz

  Hier hoor ik Georgina Verbaan in terug. Gelijk hebben ze.

 117. Zwartwitje

  Wim Lubbers zo 22 mrt 2020 om 9:33

  Wat voor mooi system gebruik jij dan wat ongevoelig is voor allerhande zaken en wat net zo gebruikersvriendelijk is? Voor de goede orde, Apple en Linux zijn door hun huidige populariteit nu net zo overladen met viri als de Windows machines.

  Ja ik ben een Apple, Linux en Windows gebruiker. Met daarnaast een chroombook voor moeders

  Misschien kan ik van je leren.

 118. Zwartwitje

  Bennus ma 23 mrt 2020 om 1:25

  Tja, als vegies soja en aanverwante artikelen al lekker vinden, kan ik mij jouw wens voorstellen.

  Men zal nooit de smaak en structuur van echt vlees in een petri-schaaltje kunnen klaarstomen.

  Besides, enig idee hoeveel liter water er voor al dat vegie lekkers wordt verbruikt in omgevingen waar men eigenlijk zwaar water tekort heeft?

 119. Zwartwitje

  Diny ma 23 mrt 2020 om 11:45

  Diny, ben wel benieuwd, welke sadism en wat voor dierenleed?

  Een land met meer dan een miljard inwoners. Tja, dan moet je toch wat doen om aan je eten te komen, toch?

 120. Diny

  @Zwartwitje, het maakt niet uit of je 1 miljoen of 1 miljard inwoners hebt, je hoeft geen hond of kat of varken te nuttigen om aan je voedsel te komen, kwestie van een slechte smaak. En wanneer je dieren martelt en ze vervolgens ook nog levend consumeert, ben je toch wel van het ergste soort. Maar misschien heb je je daar nog niet echt in verdiept, dan zou je weten waarover men spreekt. Kijk eens op de site van Karin Veldhuizen en en haar artikelen over China.

 121. Weg met dat gelul

  Kunnen ze Jort kelder niet opsturen naar een plaats waar ze nog mensen eten.

 122. sporting

  Jort heeft wel een punt. Het is een stinkzooi daar.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.