Jort Kelder: ‘Corona te wijten aan vieze stinkzooi China’

Jort Kelder vindt het vreemd dat er nauwelijks aandacht is voor de herkomst van het dodelijke coronavirus dat rondwaart in Nederland en de rest van de wereld. Dat heeft hij gezegd in de talkshow van Eva Jinek. Kelder vindt dat we niet uit politieke correctheid onze ogen moeten sluiten voor de ‘vieze stinkzooi’ in China. “Het gaat veel te weinig over hoe dit ontstaan is, ook SARS en MERS. De Chinese markt in Wuhan is gewoon een vieze stinkzooi waar allemaal wilde dieren op elkaar zitten gepakt.

Ook eerdere virussen ontstonden in de dierenhandel, legt Kelder uit. “In de rapporten die ik nu teruglees, die altijd al verschenen, staat: ‘This is an accident waiting to happen.’ Bill Gates heeft in 2015 iedereen al gezegd dat er een pandemie komt vanuit China. Dat is helemaal geen geheim.

De schuld is volgens Kelder aan de vleeseters. “Het komt omdat we – en sorry dat ik het zeg, ik ben even activist – moeten stoppen met die bio-industrie en het vlees eten op deze schaal. Het is echt onacceptabel.”

Het zou beter zijn om te stoppen met vlees eten, aldus Kelder. Maar het helpt ook al om de industrie hygiënischer en verantwoorder te maken, zegt hij. “Ik zeg het ook tegen de vleeseters thuis: jullie brengen de hele wereld in gevaar. Dat moet een keer stoppen. Op deze manier, hè? Je kan het misschien op een betere, goede manier doen.”

Is het niet te vroeg om het hierover te hebben? “Dat snap ik wel. Maar het is ook dom om het er niet over te hebben, want dan gebeurt het over twee maanden of over twee jaar weer.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen