Historisch goede week DWDD: alle records gesneuveld

Geplaatst op za 21 mrt 2020 om 8:13

De Wereld Draait Door heeft een historisch goede week achter de rug. In de een na laatste uitzendweek van het programma zijn alle records gesneuveld: nog nooit scoorde de Matthijs van Nieuwkerk-show zó goed. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De hoge scores van Van Nieuwkerk zijn uiteraard te verklaren door de coronacrisis. Waar hij op maandag direct na de toespraak van Mark Rutte begon, begon hij vrijdag direct na die van koning Willem-Alexander.

DWDD wist deze week voor het eerst de grens van drie miljoen kijkers te passeren: op maandag keken er 3,9 miljoen mensen (50 procent) en op vrijdag 3,4 miljoen mensen (46 procent).

Het totale kijkcijferplaatje ziet er als volgt uit:

 • Maandag 3.891.000 kijkers (50 procent marktaandeel)
 • Dinsdag 2.151.000 kijkers (35 procent)
 • Woensdag: 1.760.000 kijkers (32 procent)
 • Donderdag: 2.209.000 kijkers (35 procent)
 • Vrijdag: 3.423.000 kijkers (46 procent)

Het is niet alleen wrang voor Van Nieuwkerk dat hij volgende week op deze manier afscheid moet nemen van de kijker, maar ook voor de kijker zelf.

Meer dan ooit hebben we in deze tijd behoefte aan goede televisie en dat levert Van Nieuwkerk avond aan avond. In zo’n situatie zit je niet te wachten op iemand als Margriet van der Linden, die weinig sympathie geniet van de kijkers thuis.

Toch is volgende week, op 27 februari, de allerlaatste DWDD ooit. Van der Linden neemt drie avonden later het stokje over.

Foto: BNNVARA
38 Reacties op “Historisch goede week DWDD: alle records gesneuveld”


 1. Ted de Braak

  Is het volgende week alweer 27 februari? Wat gaat de tijd toch snel.

 2. Nikkie Tutorials

  The ignorance…

 3. Paul Grijpstra

  De superlatieven zijn niet van de lucht.
  Maar waar was Eva mee bezig op vrijdagavond?
  De koningin van de talkshow die ‘iedereen zou vermorzelen…’

 4. CB

  Als Margriet wat minder feministisch is en nu ook snapt dat mensen behoefte hebben aan een gevoel als wat Mathijs leverde, dan zal het – na gewenning – wel goed komen.

 5. Moland Rolendijk

  Interview met van Duijn was ongelooflijk mooi en ontroerend!
  Top TV!

 6. NPO the only one

  Niet te geloven, Jinek blijft heel ”zwaar” achter tegen Op1, bijna 300.000!!! Ze wil toch winnen??? Zelfs op vrijdag komt ze als verliezende partij uit de bus!!!

 7. Knegt

  Ik vind het maar klef.

 8. Party Animal

  Haar teloorgang is ingezet hoor, ik zie dat er bijna 200.000 kijkers méér waren voor het weer dan voor RTL Jinek.
  Dat is niet een beetje sneu, dat is gewoonweg zielig.
  Zou Peter vdV. nog op een nette manier van Eva af kunnen komen of wordt het lang zeuren totdat Patty Brard de genadeklap komt geven? Per saldo flopte de laatste paar jaar gewoonweg alles als Party Brard ingeroosterd werd…

 9. Henk

  echt, prachtige weken DWDD de laatste weken. Door nood nu zonder publiek maar levert juist xtra mooie intieme tv op. NPO kan toch wel iets xtra’s doen nu door wegvallen van Songfestival en EK. Misschien DWDD prime time?!

  benieuwd welke programma’s va NPO in geding komen

 10. Jihals

  ScheidT toch , met veren in de reedt van Van Nieuwkerk te steken. De enige reden dat hij zijn beste werk scoort is het Corona virus. Alle programma’s hebben meer kijkers. Zelfs die flutpraatshow van Opt1.

 11. NPO the only one

  Jihals, niet iedereen heeft betere kijkcijfers!! Jinek scoort veel lager en Talpa ook!!!

 12. Sjors van Kempen

  Wat een mooi gesprek met Andrévan Duin. Televisiemoment van het jaar!

 13. TVjunkie

  Vind de kijkcijfers voor NPO dat toch de nieuwszender van Nederland behoort te zijn best laag…dat hoort toch minstens 10 miljoen te zijn op dit moment. Je ziet dat mensen toch meer en meer voor RTL kiezen.

 14. hahaha

  TVjunkie doet aan satire.

 15. Wageningen

  Wat een prachtige week voor DWDD
  Bedankt Matthijs en redactie.

  Jinek mag de veters nog niet strikken van de kanjers bij de NPO.

 16. Johm

  Wat een verschillen per dag. Dit zegt toch niets over het programma. Dan zou je elke dag 4 milj kijkers moeten hebben.

  De tv staat de hele dag aan en waarschijnlijk kijkt de helft niet eens.

 17. Daantje Pip

  Hij moet gewoon nog ff een tijdje doorgaan tot het Corona gedoe voorbij is.

 18. Paulus

  Matthijs heeft het dubbel en dwars verdient. 🔝🔝🍰🍵

 19. o.p. lichter

  Ik ben niet zo’n fan van dwdd maar het van duin item was een pareltje , andre van duin steekt nog altijd met kop en schouder boven iedereen uit .

 20. Mark

  Teken de petitie: Matthijs moet blijven!

  https://secure.avaaz.org/nl/community_petitions/matthijs_van_nieuwkerk__matthijs_help_ons_door_de_corona_crisis_met_dwdd_/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-900258-matthijs_help_ons_door_de_corona_crisis_met_dwdd_&utm_term=ILMoib%2Bnl

 21. Adriana

  Wageningen
  za 21 mrt 2020 om 8:39

  Jij spoort niet…

 22. Piet Pannelap

  De beste dwdd komt nog…. die van de tv kantine

 23. Kuis

  Zonde dat het in het interview met Andre van Duin zoveel over de dood ging. Uitgerekend in deze periode.
  Dat was niet nodig Matthijs.

 24. Annoniemus

  DCDD daar door waren er veel meer kijkers dan de gebruikelijke 1,3 miljoen op dit tijdstip , zegt verder niks dus , alle programma’s gaan over de top !

 25. Klaas Flink

  Mathijs heeft met de DWDD gezorgd voor TV met aandacht voor muziek, boeken, kunst en op zo’n manier dat het breed publiek vond hulde; hij heeft ook gezorgd voor Marc Marie, en daarom is het goed dat het stopt, alles is het waard om van die man af te komen.

 26. robb

  Kuis :Daar moet je het juist over hebben en niet wegstoppen .

 27. Jan

  Dwdd was weer genieten!!! Wat is Van Nieuwkerk een persoonlijkheid! Van Duin is ook een prachtvent! Wat een mooi cadeau!!

 28. Edwin

  Geef desnoods DWDD de zaterdag en de zondag (indien mogelijk prime time). Kan hij vast warm draaien, hoeft M niet te huilen en draait de wereld wat langzamer maar nog wel doorrrrrrrrr!

 29. Cees

  Beetje jammer van die engnek bij DWDD met Andre van Duin.

 30. Marko

  Cees,

  Schaam je idioot.

 31. Cees

  @Marko: Jij vindt Marc Marie wel leuk?

 32. Lulu

  Schandalig we horen en zien daar alleen het huidige labiele links.die van geen toeten en blazen afweten. Koning Rutte enigste die genoemd worden in hun zogenaamde nieuws die vooraf van een voorgeschreven blaadje komen
  .

 33. Henry

  André van Duin was geweldig. Top artiest.

 34. aammehoela

  Mensen die DWDD niet kunnen waarderen beleven momenteel nachtmerries. Nu pas wordt duidelijk hoe geweldig dit programma is. In een crisistijd zonder publiek erbij is het programma bezig aan een hoogtepunt. Gisteravond was echt geweldig. Niet alleen dat maar ook ontroerend. De emoties toen Andre van Duin begon met het liedje van Charles Aznavour kregen de vrije hand. De oprechte ontroering en alles, je voelde het thuis gewoon. En dan besef je ineens: ja, we gaan DWDD echt missen.

 35. critikast

  Het heeft niets te maken met de coronacrisis, maar veel meer met de briljante manier die Van Nieuwkerk heeft bedacht om afscheid te nemen. Die lege studio is een bijkomend geluk, maar het zijn vooral zijn journalistieke kwaliteiten en zijn voortreffelijke gastheerschap die bijzonder zijn. Verreweg het beste programma, altijd geweest, op de nationale televisie, vooral dankzij Van Nieuwkerk ! Alle lof !

 36. Hiola Volt

  Ik vind/vond het wel een aardig programma ondanks die idiote beloning die van Nieuwkerk daarvoor op z’n bankrekening gestort krijgt!

 37. Herman van Dinther

  Matthijs stopt 27 maart, niet 27 februari

 38. ikweethetbeter

  Ik mis FOX ,geen voetbal dat komt ten goede aan de kijkcijfers van nu .Deze kijkcijfers zijn van 1400 mensen met een kastje , zwaar belachelijk .

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.