Coronacrisis: NPO blijft tonnen pompen in Songfestival

Hoewel de corona-uitbraak in ons land niet meer in te dammen lijkt, de landen om ons heen het openbare leven inperken en we mogelijk afstevenen op een Italiaans scenario, blijft de NPO week na week tonnen pompen in het Eurovisie Songfestival. Het is trekken aan een dood paard, denkt fractievoorzitter Ellen Verkoelen van de Rotterdamse tak van 50PLUS. “Dadelijk staan we in ons eentje op die fanzone op de Binnenrotte. Want de rest van Europa komt echt niet“, zegt ze in het AD.

Critici denken dat het echt wishful thinking is van de NPO om door te gaan met de voorbereidingen van het Songfestival, maar aan dat wishful thinking hangt wel een behoorlijk prijskaartje. Des te langer de voorbereidingen doorgaan, des te meer geld er wordt weggegooid. En dat belastinggeld kan nu wel anders besteed worden.

Verkoelen denkt dat de organisatie de coronacrisis onderschat. “Maak je borst maar nat. Als je ziet wat er nu in het buitenland allemaal gebeurt, dan zorgt dit voor een kettingreactie.

Het Rotterdamse Leefbaar-raadslid Geert Koster vindt het een kansloze zaak. “Zoals het er nu voorstaat, vind ik dat onverantwoord. Als je het gewoon laat doorgaan dan neem je bewust het risico op het ontstaan van een besmettingshaard.”

Toerismewethouder Said Kasmi wil het allemaal gewoon door laten gaan. “Er is geen enkele noodzaak om het Songfestival af te gelasten.

Wat hem betreft gaan de voorbereidingen in elk geval nog een maand in volle vaart door. “Ik denk dat er ergens halverwege april moet worden bekeken hoe de zaak er dan voorstaat. We hebben dus nog tijd zat.

Het is de bedoeling dat het Eurovisie Songfestival half mei plaatsvindt, maar dat lijkt echt onhaalbaar. Uitstellen naar later dit jaar brengt een volgende editie in ernstig tijdsgebrek. Er kan voor worden gekozen om het liedjesfestijn zonder publiek te organiseren of het liedjesfestijn naar volgend jaar te tillen.

De NPO laat weten het advies van het RIVM te volgen. Hopelijk wordt Duncan Laurence niet om advies gevraagd, want zijn motto ‘music first’ kunnen we beter even parkeren.

Foto: NPO

33 Commentaren
Nieuwste
Oudste Meest gewaardeerde
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Gast
Wilfred Degens
maart 13, 2020 11:19

Dat festival gaat 100% zeker niet door. Dat beseft iedere burger met een IQ vanaf 60. Wie bij NPO gaat over ons gemeenschapsgeld? On-ge-loof-lijk!!

Gast
Mar
maart 12, 2020 19:03

Het Songfestival een paar maanden uitstellen zal niet gaan. Het nieuwe winnende land begint al met de voorbereidingen voor de volgende editie vlak na het winnen van het Songfestival.
Als het corona virus doorzet, wat wel gevreest wordt, zal het Songfestival dit jaar niet door kunnen gaan.
Dan wordt het Rotterdam 2021!

Gast
Bill
maart 12, 2020 18:44

Denk maar niet dat het virus op zijn retour is over 1 1/2 maand. Zelfs als het zo zou zijn, is het onverantwoord. Blaas alles af en probeer het volgend jaar opnieuw.

Gast
Cobweb
maart 12, 2020 18:17

@Thea

Zo, neemt Trump BOEM maatregelen? Maar als moslims BOEM doen mag het niet? XD XD XD
Of kun je gewoon niet typen?

Gast
gerdien
maart 12, 2020 18:14

Dat zou kunnen, 4 jaar geleden waren er ook genoeg idioten die je alles kan wijsmaken als je maar hard genoeg schreeuwt . Overigens niet de meerderheid – die stemde ondanks alle vuile spelletjes op Clinton- maar zo werkt het systeem daar. Dat maakt Trump niet minder ongeschikt. Of gestoord.

Gast
Henk
maart 12, 2020 17:59

@Gerdien

Je praat poep.
Oja, The Donald wordt straks gewoon herkozen.
Vervelend voor je. Alvast sterkte de komende 4 jaar.

Gast
gerdien
maart 12, 2020 17:54

@Thea: gewoon de kale feiten. Was ik nog vergeten dat tot gisteren Trump bleef beweren dat het een gewoon griepje was en dat mensen daar ook dood aan gaan. En dat vanwege de slechte gezondheidszorg in de VS ze amper weten hoeveel mensen besmet/ziek zijn ook omdat er te weinig testen zijn. Hij roept maar wat.

Gast
Thea
maart 12, 2020 17:18

Feiten, Guttegut, feiten.
Dus geen haat, frustie.

Gast
Guttegut
maart 12, 2020 17:17

Goh Thea, wat een haat. Rot jij met je bruine jurk en je snorretje even lekker naar Noord Italie!

Gast
Thea
maart 12, 2020 17:08

Goh, gerdien, wat een haat.
Feit is wel dat Trump meteen BOEM maatregelen neemt en zeer terecht.
De EU-kneusjes lopen weer eens achter de feiten aan, net als bij de invasie van allerlei haatbaarden en antiwesters tuig.

Gast
gerdien
maart 12, 2020 16:54

@ Sender: Trump heeft zich -behalve bij zijn trouwe volgelingen- weer eens totaal belachelijk gemaakt. Door eerst te blijven beweren dat Corona een hoax was, toen was het een verzinsel van de Democraten om hem te pesten en nu is het de schuld van Europa. Behalve dan van de VK van zijn vriendje Boris Johnson- al komt het daar net zo goed voor. En wordt het in de VS door Amerikanen verspreid die het hebben meegenomen uit China en Italië, net als hier.

Gast
Ingmar
maart 12, 2020 16:26

Voor onze Janus Smit uit Volendam zou uitstel of afstel wel mooi zijn. In plaats van excuses en uitvluchtjes over zijn geestelijke toestand, gewoon een prachtig alibi op een presenteerblaadje. Kan dan met smoesjes zijn imago weer glanzend oppoetsen. Blijft Nederland misschien ook de afgang van deze palingtrekker bespaard en de daarbij behorende hoon en leedvermaak van al die andere landen.

Gast
Rich
maart 12, 2020 15:58

@Sender

Ach, hou toch op. Donald “I got a hunch this’ll all be over in April” Trump. Vanuit Europa mag je niet meer naar de VS tenzij het een land betreft waar een van zijn golfbanen ligt. Humpty Trumpty maakt een uitzondering voor corona-haard het VK. DOnald Chump denkt ook dat je gewoon aan het werk kunt gaan als je coronaklachten hebt. Gaat wel over joh! We hebben het hier over een man die denkt dat de “grond” van een bos harken branden voorkomt. KOEKOOEEEK!

Gast
Ronald
maart 12, 2020 15:44

Uitstellen !!

Gast
Ad
maart 12, 2020 15:25

En je hoort niemand over de wedstrijden betaald voetbal die buiten Brabant gewoon doorgaan waarbij iedere rij boven de andere heerlijk zit te blèren voor hun cluppie.

Gast
gerdien
maart 12, 2020 14:55

Alle maatregelen in andere landen zijn meestal voor 2 weken, soms een maand, omdat je niet kan voorspellen hoe het over zes weken is. Mensen zonder verstand van zaken die dit aangrijpen om af te geven op de NPO, het Songfestival of zich als onbekende/lokale politicus belangrijk te maken kan je niet serieus nemen.

Gast
Frans
maart 12, 2020 14:42

Gewoon een dikke streep erdoor, kansloos evenement, één dag na de uitzending verneem je nooit meer iets van de winnaar.

Gast
Jan Smit
maart 12, 2020 14:40

Een maand lang geen NPO zou ook een zegen zijn voor NL.

Gast
Sender
maart 12, 2020 14:28

@Hanno,

Het is AL over twee maanden, niet pas.
Italie op slot en ook een deelnemend land.
Hoe eenzijdig en rigoreus pakt Trump het aan? Zonder overleg met EU besluit hij tot het inreisverbod.
Typische Trump actie, aan de andere kant, is het misschien zo gek nog niet.

Gast
gerdien
maart 12, 2020 14:22

NL zou zich pas echt belachelijk maken als het nu het ESF af gaat lasten en in mei blijkt dat totaal niet nodig te zijn geweest te zijn.

Gast
gerdien
maart 12, 2020 14:19

Marathon R’dam is over een maand.

Gast
Edwin
maart 12, 2020 13:41

Marathon R’dam inmiddels afgeblazen en natuurlijk wordt het ESF ook gecanceld.
Nederland zou zich onsterfe belachelijk maken als het gewoon door zou gaan.
NPO heeft weer ’s boter op het ultralinkse belastinggeldverspilhoofd.

Gast
020Nick
maart 12, 2020 13:39

Eindelijk word mijn belastinggeld eens GOED besteed… Leve het songfestival!

Gast
Kuis
maart 12, 2020 13:39

Optimisme moet plaatsmaken voor realteitszin.

Gast
Hanno
maart 12, 2020 13:36

Het is pas over twee maanden. Weten we nog, de Mexicaanse griep? De overheid sloeg voor weet ik hoeveel geld aan medicatie in en toen -poef- epidemie voorbij. Je weet niet wat komen gaat, dus je kunt nu (nog) niet zomaar alles afgelasten.

Gast
StefanV
maart 12, 2020 13:34

Wat een volslagen krankzinnige stemmingmakerij. Kennelijk kunnen bepaalde groepen mensen het nog steeds niet verkroppen dat Nederland het Songfestival organiseert en dat er kosten gemoeid gaan met de organisatie.

Het duurt nog twee maanden totdat het Songfestival begint. Er is werkelijk geen enkele reden om nu al een streep door het evenement te zetten. En mocht het Covid19-virus dan nog niet helemaal zijn verdwenen, dan kun je ook andere voorzorgsmaatregelen treffen dan meteen alles afblazen.

Gast
Anton
maart 12, 2020 13:34

Lekker van het belasting geld. Dat straks hard nodig zal zijn. Omdat er nog steeds mensen zijn, die denken dat het maar een griepje is. En waarom scholen nog steeds open blijven en voetbalwedstrijden nog steeds door blijven gaan. Dat is toch te gek voor woorden. Overal in de wereld nemen ze maatregelen. Alleen in nederland denken ze dat de coranavirus in brabant blijft ofzo. Totdat het helemaal mis gaat.

Gast
A.M.
maart 12, 2020 13:30

Nog tijd genoeg voor een beslissing!

Gast
Timo
maart 12, 2020 13:29

Wat is dit voor BELACHELIJK, onnodig negatief artikel!? Over een maand gaat de organisatie kijken hoe en wat, een goede beslissing, want in mei kan het allemaal veel minder erg zijn. En uitstellen tot volgend jaar mei is dán de enige juiste optie. Een editie zonder publiek is ondoenlijk en delegaties komen toch niet. Het virus kan half april onder controle zijn, Europa is dan wel toe aan een feestje. En die miljoenen worden hoe dan ook een keer besteed, of het nu in oktober, mei 2021 of later gehouden wordt.

Gast
gerdien
maart 12, 2020 13:24

Ze kunnen moeilijk anders. Het is pas over twee maanden als de epidemie-waarvan we nog niet eens weten hoe omvangrijk en/gevaarlijk die zal worden- hoogstwaarschijnlijk over het hoogtepunt heen is. Nu afblazen is paniekvoetbal maar je kan de voorbereidingen niet opschorten want dan kom je straks in de problemen.

Gast
Ron
maart 12, 2020 13:14

Teveel belangen die er spelen anders had het al lang afgelast geweest. Maar er is absoluut nog geen reden tot paniek, in mei kunnen we er wel heel anders voor staan.

Gast
Borre
maart 12, 2020 13:13

Mooi zo. Elk nadeel hep z’n voordeel.

Gast
Ralf
maart 12, 2020 13:13

Ze kunnen het toch gewoon in oktober houden of gewoon in 2021.

Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen