Coronacrisis: NPO blijft tonnen pompen in Songfestival

Hoewel de corona-uitbraak in ons land niet meer in te dammen lijkt, de landen om ons heen het openbare leven inperken en we mogelijk afstevenen op een Italiaans scenario, blijft de NPO week na week tonnen pompen in het Eurovisie Songfestival. Het is trekken aan een dood paard, denkt fractievoorzitter Ellen Verkoelen van de Rotterdamse tak van 50PLUS. “Dadelijk staan we in ons eentje op die fanzone op de Binnenrotte. Want de rest van Europa komt echt niet“, zegt ze in het AD.

Critici denken dat het echt wishful thinking is van de NPO om door te gaan met de voorbereidingen van het Songfestival, maar aan dat wishful thinking hangt wel een behoorlijk prijskaartje. Des te langer de voorbereidingen doorgaan, des te meer geld er wordt weggegooid. En dat belastinggeld kan nu wel anders besteed worden.

Verkoelen denkt dat de organisatie de coronacrisis onderschat. “Maak je borst maar nat. Als je ziet wat er nu in het buitenland allemaal gebeurt, dan zorgt dit voor een kettingreactie.

Het Rotterdamse Leefbaar-raadslid Geert Koster vindt het een kansloze zaak. “Zoals het er nu voorstaat, vind ik dat onverantwoord. Als je het gewoon laat doorgaan dan neem je bewust het risico op het ontstaan van een besmettingshaard.”

Toerismewethouder Said Kasmi wil het allemaal gewoon door laten gaan. “Er is geen enkele noodzaak om het Songfestival af te gelasten.

Wat hem betreft gaan de voorbereidingen in elk geval nog een maand in volle vaart door. “Ik denk dat er ergens halverwege april moet worden bekeken hoe de zaak er dan voorstaat. We hebben dus nog tijd zat.

Het is de bedoeling dat het Eurovisie Songfestival half mei plaatsvindt, maar dat lijkt echt onhaalbaar. Uitstellen naar later dit jaar brengt een volgende editie in ernstig tijdsgebrek. Er kan voor worden gekozen om het liedjesfestijn zonder publiek te organiseren of het liedjesfestijn naar volgend jaar te tillen.

De NPO laat weten het advies van het RIVM te volgen. Hopelijk wordt Duncan Laurence niet om advies gevraagd, want zijn motto ‘music first’ kunnen we beter even parkeren.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen