Corona-Jinek: Ali B kritisch over klagende Jesse Klaver

The Voice-ster Ali B was vrijdagavond in de talkshow van Eva Jinek behoorlijk kritisch over de immer klagende houding van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. Klaver is kritisch over het coronabeleid van minister-president Mark Rutte, maar Ali B vindt dat flauw. “Niet dat de VVD mijn partij is ofzo, maar Nederlanders zijn wel echt makkelijk aan het zeiken op politici. Alsof zij niet het beste met ons voor hebben en niet over dingen hebben nagedacht.”

Er is zo veel wantrouwen, zegt Ali B. “Natuurlijk mag je die gasten wel een beetje wantrouwen, maar het slaat wel een klein beetje door. Come on. Er zitten echt wel mensen die hun best doen. Daar heb ik het idee van.”

Jesse Klaver: “In een crisis als deze moet je heel snel besluiten durven nemen en het hele idee van het polderen… De komende week moeten we dan nog even gaan nadenken met elkaar. Je moet nu heel helder zijn wat er gebeurt. Als je dit virus echt wil indammen, dan komt het op uren. De tijd dat je zo kon polderen was in de jaren 50 zonder social media, maar nu zie je zo snel wat er gebeurt.”

Ali B vindt het raar dat Klaver oproept om snel besluiten te nemen, maar wel continu kritiek levert op de besluiten die worden genomen. “We leven in Den Haag in een soort schuldcultuur. Hoe zwaarder die schuldcultuur, hoe minder mensen durven. Je zegt wel dat je binnen een uur moet beslissen, maar als die beslissing fout is en jij gaat het vervolgens weer tegen ze gebruiken omdat jullie zo’n oppositiementaliteit hebben allemaal, dan werkt het niet. Je moet wat meer begrip hebben voor elkaar. Als je echt leiding wil geven, moet je niet alleen naar het kabinet kijken, maar naar de algehele organisatie.”

Klaver: “Ik ben het helemaal met je eens. Ik kan me voorstellen dat je gisteren niet het hele debat hebt gevolgd, in elk geval niet tot drie uur. Een van de dingen die ik namelijk tegen het kabinet zei is: ‘Neem alsjeblieft besluiten.’ Ik weet als geen ander dat er heel veel verkeerde besluiten tussen zitten en daar heb ik alle begrip voor en daar gaan we jullie niet op aanvallen. We zitten in een crisis en dat vraagt ook om oppositiepartijen dat je elkaar niet gaat aanvallen op het verkeerde besluit.”

Jinek: “Het is anders wel veel gebeurd gisterenavond: er was heel veel kritiek op het kabinet.”

Is Ali B eigenlijk aan het hamsteren geslagen? Nee, zegt hij. “Ik ben natuurlijk met één maand Ramadan per jaar voorbereid op dit soort situaties. Ik geloof wel dat het goed komt en ik geloof de premier ook wel. Hij zegt het met zo veel ballen dat het niet nodig is. Dan denk ik: oké, dit wil hij echt niet op zijn geweten hebben.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen