Besluit is gevallen: Songfestival-liedjes prullenbak in

Een bittere pil voor Jeangu Macrooy: zijn Songfestival-liedje Grow moet de prullenbak in. De liedjes die dit jaar op het liedjesfestijn in Rotterdam zouden worden gezongen, mogen niet gebruikt worden bij de editie van 2021. Dat heeft de organisatie van Europese publieke omroepen EBU laten weten. Grow, en alle andere liedjes die in mei gezongen zouden worden, zullen nu op een nadere manier worden geëerd. Daarmee wil de EBU tegemoetkomen aan de grote teleurstelling bij artiesten.

Kennelijk komt er in mei alsnog een soort verkapt Songfestival. “De EBU is zich er zeer van bewust hoezeer het Songfestival dit jaar gemist zal worden. We zoeken daarom naar een alternatief om de eenheid te bevorderen en om het publiek in Europa te entertainen in deze uitdagende tijden.

Het wordt in ieder geval geen competitie, zegt de EBU. De 2020-editie zal dus geen winnaar of verliezer kennen. De hele wedstrijd wordt verschoven naar 2021.

Het roept wel de vraag op of Jeangu Macrooy in 2021 nog wel de beste keuze is. Hij is dit jaar gekozen op basis van zijn liedje en misschien komt het beste liedje volgend jaar wel van een andere artiest.

De Vlaamse omroep VRT heeft al officieel bekendgemaakt dat Hooverphonic de inzending blijft. “Fijn dat we zo snel bevestiging hebben dat we volgend jaar naar het Eurovisiesongfestival kunnen gaan. We hebben daar nog altijd énorm veel zin in. We gaan nu de tijd nemen om samen te bekijken hoe we ons voorbereiden op mei volgend jaar.

De EBU bekijkt nog samen met Rotterdam en NPO/NOS/AVROTROS of het Eurovisie Songfestival volgend jaar in Rotterdam kan plaatsvinden.

Foto: Anton Corbijn

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen