Beeld en Geluid wil DWDD-decor in collectie hebben

Geplaatst op za 28 mrt 2020 om 8:34

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum zou heel graag het decor van De Wereld Draait Door in zijn permanente collectie opnemen. Er is daarover al contact gelegd met de producent. Dat heeft een woordvoerder laten weten aan het ANP. De Wereld Draait Door kwam vrijdagavond definitief ten einde en het is onduidelijk wat er met de decorstukken gebeurt. “We willen graag decorstukken van De Wereld Draait Door in onze collectie opnemen, dat mag duidelijk zijn.”

Denkt Beeld en Geluid het hele decor over te kunnen nemen? “Wat het precies gaat worden, is nog niet duidelijk. Het kan de tafel van Matthijs zijn, maar ook andere grote of kleine onderdelen van het decor.”

Het instituut vindt dat DWDD niet mag ontbreken in de collectie. “De Wereld Draait Door is zo’n kleurrijk programma in de omroepgeschiedenis. Daar willen we graag wat van bewaren voor de eeuwigheid.

Beeld en Geluid is een audiovisueel archief met museale functies bij het Media Park in Hilversum. Als het DWDD-decor in het museum terechtkomt, kunnen bezoekers die van dichtbij bewonderen.

Foto: BNNVARA
19 Reacties op “Beeld en Geluid wil DWDD-decor in collectie hebben”


 1. Max

  Ik heb het idee dat ze een beetje overdreven doen over dwdd. Tuurlijk het had goede kijkcijfers maar er wordt gedaan alsof God ermee stopt.

 2. Mr. Frank Visser

  Wie gaat er nu nog in een museum rondlopen dan?

 3. Bart

  Beeld & Geluid wil altijd van alles hebben maar geven nooit iets. Nog steeds zijn de programma’s uit het archief niet voor iedereen te zien.

 4. Eva

  Overdrijven is ook een vak.

 5. Pippa

  Jinek-decor staat al bij grof vuil

  Dat is het verschil tussen kwaliteit en graaiers.

 6. Paul

  Pippa
  za 28 mrt 2020 om 9:10

  Hahaha, toen Jinek nog bij de NPO zat was je heel lovend over haar!

 7. MERS Pardoel

  Ik zou Pippa heel graag willen knuffelen en liefde willen geven, want haar ijskoude hart hangt bevroren op haar rug zodat de honden er makkelijker bij kunnen.

 8. Yoeri kalasnikov

  De heilige tempel gewoon op straat bij het grof vuil. Tis leuk geweest en maandag; De Wereld Draait Wat? Goeie oorlogsfilms ervoor in de plaats!

 9. Jan

  @Bart Nee, waarom zouden ze gratis materiaal zomaar wegeven?
  Het archiveren , digitaliseren , restaureren van oud openreel ampex/ film materiaal ,en andere activiteiten ,zoals het in takt houden van de benodigde vintage recorders afspelers,dus onderhoud/ reparaties daarvan , plus explotatiekosten gebouw, dat loopt in de miljoenen !
  En het argumemt dat wel eens voorbij komt dat het beeld en geluid materiaal al door de kijker is betaald slaat ook nrergens op! Ook omroepen die voor bijvoorbeeld documentaires iets willen clearen moeten betalen . er werken veel mensen bij beeld en geluid, en die werken ook niet gratis ! En dat beetje belasting geld wat u per jaar kwijt bent om tv te kunnen kijken ,is zo nihil , daar kan je zelfs geen demo cd van maken , ja mischien het cd hoesje !
  U bent de doorsnee Nederlander, die voor en paar eurocenten op de eerste rij wil zitten !

 10. Rukken moet lukken

  @Pippa

  Goeie. Helaas weet jij niet dat het oude DWDD-decor tien jaar geleden volledig afgebroken in een container bij Artis stond te wachten tot het naar de vuilnisbelt werd afgevoerd. Daar gaat je verhaaltje over kwaliteit en graaiers. (Als Beeld en Geluid slim was geweest hadden ze er toen al om gevraagd.)

 11. Wendy's dealertje

  Kliko zou een betere plek zijn.

 12. arjan

  Hij wordt gezien als onze lieve Heer .
  Hij deed gewoon zijn werk en werd er dik voor betaald .

 13. Mick

  Matthijs van Nieuwkerk wordt echt flink afgelikt door de Hilversumse slijmerds. Prima kijkcijfers zo rond de 1.2 miljoen, met de kanttekening dat dit zonder reclame is en op nr.1 van de afstandsbediening, dat geeft hem al een voorsprong. Maar ze doen net alsof héél Nederland élke avond naar dat elitaire grachtengordel programma keek.

 14. Insider

  De desk gaat naar het huis van Marrhijs.

 15. Insider

  Matthijs

 16. Bart

  @Jan Het digitaliseren en online aanbieden zou de hoofdtaak moeten zijn van Beeld&Geluid.

  De argumenten die u noemt zijn niet juist. Iemand heeft ooit dat rechten verhaal bedacht en iedereen neemt dat maar aan. Dat gaat in dit geval helemaal op. Ook voor omroepen in principe niet. Dat iets altijd op een bepaalde manier is gegaan wil niet altijd zeggen dat dit juist is. Het is gewoon onzin wat u zegt. Nu ligt al dat materiaal maar te liggen in dat archief terwijl er veel mensen zijn dit dit graag zouden willen zien.

  Ondanks dat iedereen er al voor betaald heeft en het dus onzin is wat u zegt zou ik wel bereid zijn om te betalen bij een on-demand dienst maar ook dat heeft Beeld & Geluid niet. Die laatste zin van u slaat dus ook al nergens op. U bent vast zo’n verzuurde oud omroep medewerker die alleen maar in hokjes kan denken en niet tegen veranderingen kan.

 17. Yippee!

  Hulde!

  “Beeld en Geluid is een audiovisueel archief met museale functies bij het Media Park in Hilversum.” – Ik wil dat Mediacourant eens een soortgelijk respect toont voor Zwarte Piet:
  “Zwarte Piet is een razend populair traditioneel personage dat meestal vertolkt wordt tussen half november en 6 december.

 18. Jan

  @ BART Uw reactie Beeld en geluid .

  U mag uw menig hebben, maar ik ben het niet met u eens.
  Ons radio tv archief moet bewaard blijven ook voor een generatie als wij er niet meer zijn , en wat wilt u dan… oude tv programas bekijken van 30, 40 50 jaar geleden , daar zit men echt niet op te wachten, dan had de zender ONS wel een miljoenenpubliek gehad , en niet alles kan zomaar uitgezonden worden wegens ateursrechten Ook oude radioprogrammas,worden bewaard voor het nageslacht en fragmenten worden gebruikt voor radiodocumentaires
  je moet het zien als Neerlands erfgoed, Voor u en mij zou het leuk zijn om bepaalde programmas terug te zien zoals WAALDRECHT, KLAVERWEIDE , Kees Schilperoort met het gulden schot, Lou van de Burg met een kwartje per seconde
  Tom Manders en de bekende AVRO WEEKEND KWIS. Maar voor de massa kan je daar geen ondemande zender voor opzetten, alleen de kosten van het clearen en het betalen van naburige rechten ,plus de toestemmingen die verleend moeten worden, ook al kan dat vandaag de dag wat eenvoudiger !Bij de zender ONS
  kan en mag ook niet alles uitgezonden worden !
  Maar ik ben sportief ,en sta altijd open voor discussie

 19. Bart

  @Jan U mag het niet met mij eens zijn maar ik ben het niet met u eens. Nogmaals omdat iets ooit zo is bedacht en al heel lang op een bepaalde manier uitgevoerd word wil dit nog niet zeggen dat dit de juiste manier is.

  Als iemand een liedje maakt, een boek schrijft of een film maakt en dit financiert met eigen geld of geld van een uitgeverij of fillmfonds dan heeft die gene of die uitgeverij, fonds etc. daar de rechten van.

  Echter bij de NPO zijn de meeste programma’s gefinancierd van belastinggeld door u, mij en iedereen betaald. Als je het dus goed bekijkt gaat dat hele rechten verhaal helemaal niet op. Men praat over rechten en behandeld dit het zelfde als bij dat boek, dat liedje of die film maar het is niet het zelfde. Eigenlijk hebben wij allemaal de rechten van die programma’s. Als programma’s zijn aangekocht dan ligt het een beetje anders maar voor de rest zijn wij dus eigenlijk met allen de rechthebbende.

  Over of mensen die oude programma’s, series en films (nog eens een keer) willen zien? Ja dat willen best veel mensen. Zo noem jij ook 2 series die je graag nog eens wil zien en zo heeft iedereen dat wel met een bepaalde serie of programma. Het voorbeeld wat je geeft over ONS slaat nergens op. Deze zender zit in het pluspakket en dat hebben helemaal niet veel mensen. ONS heeft ook niet zoveel budget. Willen graag meer oude programma’s uitzenden maar de omroepen en RTL doen hier al jaren heel moeilijk over. Daarbij zit daar nu een mevrouw aan het roer die met dat kleine beetje budget tv zendertje aan het spelen is. Door allerlei goedkope en slechte programmaatjes te maken die ook nog eens bol staan van de reclame. Dingen worden op ONS onregelmatig uitgezonden en tig keer herhaald. En dan heb ik nog niet eens over de programmameer keuze. Op woensdag avond om 21.00u een speelfilm en daarna om 23.00u Peppi en Kokki. Hoe kom je er als zendermanager op.

  Daar archief moet zeker bewaard blijven. Men kan beter het geld wat nu in dat gebouw zit besteden aan een on-bemand service besteden en/of geschikt maken voor NPO Plus i.p.v. het geld in dat gebouw steken. Daar mogen dan best een beetje kosten aan verbonden worden als je abonnement om deze service neemt. Dan heeft iedereen er iets aan. Nu liggen al die mooie tv en radio programma’s daar maar te liggen in dat archief. Doe is een rondje over social media op pagina’s over nostalgie, vroeger en bepaalde decennia en u zal zien hoe groot de behoefte is.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.