Tv-land keurt ‘Marokkaantjes’-uitspraak Harry Mens af

De controversiële uitspraak die Harry Mens gisteren deed in zijn programma Buitenhof over ‘Marokkaantjes’ wordt ook in televisieland sterk bekritiseerd. Veel mensen denken weliswaar dat de tv-ster het niet slecht bedoelde, maar dat het toch een teken is van onderbewust racisme in onze maatschappij. “Met hoeveel mensen werk je in de keuken?“, vroeg Mens in zijn talkshow aan een kok. “Je hebt er ook nog twee Marokkaantjes bij, begrijp ik? Nog Nederlanders ook? Gaat het goed?

Het tv-fragment (zie onderstaand) was vrij pijnlijk, vinden ook de mensen in televisieland. “What de griepvliegendewipfuck gebeurt in dit gesprek? Is dit een deep fake? Ah toe… Kan iemand alsjeblieft Harry vertellen dat dit niet echt ok is. 50 shades of bah!”, zegt Boulevard-ster Diederik Jekel bijvoorbeeld.

Allemachtig wat erg“, zegt journaliste Wouke van Scherrenburg. En Boulevard-bekendheid Vivianne Bendermacher: “Ik hoop op een deep fake… 🤯

Actrice Miryanna van Reeden vindt het ongelooflijk. “Jezus, wat erg dit! En dan de vraag ‘en dat gaat goed?’ Walgelijk.”

Songfestivalbekendheid Cornald Maas wist niet wat hij zag: “Commentaar verder overbodig.

Shownieuws-deskundige Guido den Aantrekker: “Ik vind persoonlijk dat de manier waarop hij dit doet weinig verheffend is. Tegelijkertijd ken ik Harry al 25 jaar en ik moet het toch een beetje voor hem opnemen. Het kwam er wat lomp uit, maar hij heeft meer voor de integratie gedaan dan menig ander. Als je nagaat dat hij bij een Marokkaanse vrouw twee beeldschone dochters heeft gekregen en ook nog eens een keer het kunstje herhaald bij een Bulgaarse vrouw…”

Het is dus niet zo dat hij hier iets anti-Marokkaans mee bedoelt, maar het komt er een beetje lomp uit. Ik vind dat hij met die kok een beetje rekening had kunnen houden en ik vind het ook niet netjes wat hij zei.

En Rick Brandsteder in RTL Boulevard: “Niet echt een handige Harry, hè?

Zelf is Harry Mens zich van geen kwaad bewust. “Ik ken die jongens persoonlijk en het zijn hele lieve Marokkaantjes. Je hebt ook lieve Friezen, lieve Hollanders en dit zijn lieve Marokkaantjes. Ik bedoelde het positief.”

Het zijn jonge jongens. Als ze tien jaar ouder waren geweest, had ik waarschijnlijk ‘Marokkanen’ gezegd. Ik ben ook niet van de kritiek onder de indruk, heb er geen last van. Nederlanders zijn een beetje in azijnpissers aan het veranderen.

Ene RTL-medewerker Hapertje, zoals hij zich op Twitter noemt (waar hij ook veel volgers uit het RTL-kamp heeft), zegt: “Als RTL-medewerker doe ik hier volledig afstand van! Ik wil niet in verband worden gebracht met zulke achterlijk achterhaalde gedachten. Harry Mens moet zich schamen, maar nog eerder RTL voor het uitzenden van dit soort banale gedachten.

Wil vooral duidelijk maken dat dit niet het gedachtegoed van RTL is en dat het pijnlijk is dat dit soort tv er soms doorheen glipt. Ben nog altijd trots op het bedrijf waar ik werk (ja sorry voor de cynische medemens)!

Bart Nijman van GeenStijl grapt: “Vanmorgen is een dierbare Marokkaanse kok ernstig lastig gevallen door een blanke boomer in een televisieprogramma. Aangifte doen natuurlijk volstrekt zinloos.

De beelden:

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen