Sywert baalt van hoofdrol in negatief artikel over DWDD

Sywert van Lienden baalt stevig van een artikel van NRC Handelsblad, waarin hij wordt opgevoerd als een van de ‘slachtoffers’ die met een slecht gevoel terugdenken aan De Wereld Draait Door. Dat geeft hij aan op Twitter. ‘Niet alle DWDD-gasten denken gelukzalig terug’, luidt de kop van het stuk. Dan de intro van het krantenartikel: “DWDD heeft niet louter positieve gevolgen gekend. Sommige bezoekers blunderden pijnlijk. Anderen voelden zich vernederd door De TV Draait Door.

Van Lienden is de opening van het stuk. Het gaat over zijn DWDD-blunder in 2016, toen hij ten onrechte riep dat ‘één op de twintig allochtonen’ zou worden verdacht van een zedendelict.

Zijn reputatie lag die avond aan gort. Hij zegt zelf in het stuk: “Ik heb veel mensen de maat genomen. Dit was een afrekenmoment. Ik ben nog lang de Justin Bieber van het publieke debat genoemd. Heel vervelend.

Achteraf is Van Lienden helemaal niet blij met het artikel. “Rare kop en context. Vraag die ik kreeg was: we blikken terug op DWDD met aantal gasten, mag ik je wat vragen over bepaalde aflevering? Nu staat het in een negatief artikel. Terwijl ik juist met veel plezier en waardering terug denk aan DWDD – ook zo verteld aan de telefoon…

Het is een waardeloze krant, vindt de DWDD-bekendheid. “Dit is zóveelste akkefietje met NRC. Als abonnee, en als iemand die er in verleden voor schreef, echt niet blij mee. Waarom zou je open zijn als er zo mee wordt omgegaan?

Stuurde de journaliste hem vooraf niet het artikel op? “Kreeg enkel eigen quote ter inzage, en die is juist. Maar deze setting ademt iets waar ik in het geheel niet blij mee ben.

Blendle-baas Alexander Klöpping daarop: “Gek, ik kreeg het hele artikel vooraf.

Van Lienden: “Opmerkelijk. Had gewoon niet meegewerkt als ik insteek en gehele verhaal had kunnen lezen.

Heb met geen enkele krant zoveel gedoe gehad afgelopen jaren als met NRC. Keer op keer op keer, al vanaf tienerleeftijd. Zo langzamerhand zie ik het als een patroon.

Waarom zegt hij voortaan niet gewoon nee? “Toen ik zelf in media werkte vond ik het altijd fijn als mensen je gewoon open te woord wilden staan (ipv een ingewikkelde transactie). Dus dat doe ik ook terug. Maar het is een optie nu, zeker voor dingen die voor mijzelf weinig toegevoegde waarde hebben.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen