Platform voor Freelance Musici boos op ‘gierig’ RTL 4

Geplaatst op wo 19 feb 2020 om 11:45

Het Platform voor Freelance Musici, dat opkomt voor de rechten van freelance muzikanten, ergert zich suf aan opdrachtgevers die muzikanten willen belonen met ‘exposure’ in plaats van geld. Tv-zender RTL 4 is daar één van. Dat laat het platform geërgerd weten. Muzikanten die bij het platform zijn aangesloten kregen een uitnodiging van RTL 4 om mee te werken aan een zaterdagshow van Humberto Tan, waarschijnlijk The Big Music Quiz, maar er werd geen vergoeding geboden.

RTL 4 maakt de muzikanten in een mail duidelijk dat ze niet op euro’s hoeven te rekenen, maar wel de hele dag beschikbaar moeten zijn. “Mocht u worden uitgekozen, dan zullen wij de reiskosten, lunch en diner vergoeden“, klinkt het.

In ruil voor die reiskosten, lunch en diner wil RTL 4 wel een hoop terug. “Het is van belang dat u de gehele dag beschikbaar bent op één van onderstaande dagen. In de ochtend zal onder andere de soundcheck plaatsvinden.”

De muzikanten moeten zich volgens de zender tevreden stellen met ‘exposure’. “Humberto zal voorafgaand aan het optreden natuurlijk uw naam noemen. Leuke en goede exposure dus op de zaterdagavond van RTL 4 om 21.30 uur!

Belachelijk, vindt de muzikantenvereniging. “Ook RTL 4 denkt dat musici hun huur betalen met ‘exposures’. Bij deze willen we Humberto Tan ook wat leuke en goede exposure geven op de woensdagochtend van het Platform voor Freelance Musici om 09:45!

Het platform plaatst de volgende cynisch cartoon bij het beklag:

Foto: RTL
13 Reacties op “Platform voor Freelance Musici boos op ‘gierig’ RTL 4”


 1. Rik van de Westenlaken

  Humberto is de mol. En ik kan het weten.

 2. Rachel

  Typisch RTL

 3. Jan Smit

  Oudste internationale truc die er bestaat om creatievelingen uit te buiten natuurlijk. De “Exposure”, helaas kun je met exposure niet de rekeningen betalen .

 4. Jongstra

  Publiciteit noemen we tegenwoordig exposure?

 5. Wees niet wat je niet bent

  Alles moest wijken voor TV flop Jinek 2.0

 6. Donald Dumb

  Terecht. Schandalig om musici zo te behandelen.
  Musici moeten dit gewoon weigeren, kijken hoe Tan zijn show muzikaal moet opleuken dan…

 7. Miepie

  Gierig?? Janknek vangt 2,5 miljoen!!

 8. Piet Puk

  The Big Music Quiz wordt geproduceerd door EndemolShine Nederland. Dus daar graag klagen.

 9. Henk

  verschuift het nu weer naar de zaterdag avond…

 10. WEST*

  Het zijn zijn hufters bij RTL
  deze com zender had nooit een uitzendvergunning mogen krijgen

 11. Bert

  Artiesten nemen zichzelf veel te serieus…

  De lachende neger Oembertow. Altijd maar lachen…

 12. Waarom worden mijn berichten tegengehouden?

  O, wat heb ik toch een pleurishekel aan die neppe Tan.

 13. Piet, Z.

  Sinterklaas-series hebben soms een ‘met dank aan’ credit in plaats van ‘acteur’ of ‘in de hoofdrollen’ (“Pittige Pepernoten” 1997, “De Club van Sinterklaas” 1999). Doet je afvragen of de acteurs in die series (Don van Dijke, Michiel Kerbosch) wel betaald kregen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.