Sylvana wil in Op1 geen woorden vuilmaken aan Thierry

Sylvana Simons, de oud-presentatrice van TV Makelaar die na de ‘zwartjes’-rel in De Wereld Draait Door een politieke carrière begon, wilde gisterenavond in Op1 niet reageren op de Marokkanen-rel rondom Thierry Baudet. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Presentator Erik Dijkstra probeerde een inhoudelijke reactie uit te lokken bij Simons, maar die gaf ze hem niet. “Ik vind dat ik er niet zo veel over moet zeggen, want alles wat hier aan tafel over gezegd wordt is koren op zijn molen.”

Baudet wil alleen maar aandacht, meent Simons. “Hij weet het toch weer voor elkaar te krijgen dat hij al dagenlang het nieuws van de dag is. Eerst omdat we wat van die tweet vinden, dan omdat we er wat van vinden dat hij nog niet heeft gereageerd en dan gaan we met z’n allen zijn uiteindelijke reactie nog eens bespreken.”

Daar wil Simons niet aan meedoen. “Ik heb altijd wel moeite om in dienst te staan van racisten. Ik vind dus ook niet dat we dat moeten doen.”

Dijkstra: “Nou, Sylvana, jij bent een politica en komt op tegen discriminatie en racisme, dan mag je er toch ook wel wat van vinden?

Simons: “Iedereen weet ook dat ik opkom voor mensen die last hebben van racisme in de samenleving.”

Dijkstra: “Nu ook even graag dan.”

Simons: “Iedereen kan wel weten wat ik hiervan vind en volgens mij – en dat vind ik wel een nieuwe ontwikkeling – proef ik ook die verontwaardiging die gepaard gaat met racisme wel groeien en dat vind ik fijn. Dat we nu met z’n allen ook echt wel zeggen: ‘Dit kan dus eigenlijk niet.’ Verder vind ik het heel erg vervelend dat deze manier van politiek bedrijven toch wel heel erg mainstream aan het worden is. We vinden er paar dagen wat van, hij heeft nu zijn excuses aangeboden en we gaan door met ons leven tot de volgende rel.”

Ook veel politici hebben afstand genomen van de uitspraken van Baudet. Fijn, zegt Simons, maar: “Dezelfde politici die nu hun verontwaardiging over hem uitspreken, gaan volgende week weer een kop koffie met hem drinken en daar heb ik wel moeite mee.”

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen