NPO wilde buigen voor imam: alle alcohol van tafel

De NPO 1-talkshow Op1 ging akkoord met de eis van de omstreden imam Suhayb Salam om alle alcohol van tafel te halen als hij zou aanschuiven. Dat heeft omroep WNL, die de imam in de donderdaguitzending zou ontvangen, bevestigd. Uiteindelijk zat Salam niet aan tafel, omdat hij volgens de omroep de enige gast wilde zijn. Zelf weerspreekt de imam dat in het AD. De omroep verdraait volgens hem de feiten. “Het is een leugen dat ik als enige aan tafel wilde zitten“, zo laat hij weten.

Hoe zit het volgens Salam wél in elkaar? “Ze waren akkoord dat er geen alcohol aan tafel werd geschonken en ik wilde de mogelijkheid krijgen om mijn verhaal te houden zonder belemmering, tijdens een op feiten gebaseerd gesprek.”

Hij vervolgt: “Maar op het laatste moment bleek dat ik de hele uitzending alleen bezig zou moeten zijn met mezelf verdedigen tegenover politici. Dit was in strijd met de afspraak.

Overigens eiste Salam ook dat hij vrouwen in de studio geen hand wilde geven. Daar heeft NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman moeite mee, laat hij weten in het mediaforum van NPO Radio 1. “Ergens kun je zeggen, in Nederland spreken we af we geven elkaar een hand. Nu gaat het over ‘ik geef vrouwen geen hand’. Wanneer is het een verzoek en wanneer is het een uiting van discriminatie?

En VVD-prominent Onno Hoes: “Ik vind het wel goed dat het programma hem naar de studio wilde halen, zodat hij daar zijn verhaal kon doen. Je moet iedereen een podium geven, zodat men zelf een oordeel over hem en de situatie kan schetsen. Maar deze man is zo extreem, dat je je kunt afvragen of we hem wel in Nederland willen hebben.”

Foto: WNL

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen