NPO vindt annuleren Songfestival nu nog te vroeg

Geplaatst op wo 26 feb 2020 om 9:10

De NPO vindt het nu nog te vroeg om te speculeren over het eventueel annuleren van het Eurovisie Songfestival vanwege het coronavirus. De organisatie volgt het advies van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat heeft de publieke omroep laten weten aan RTL Nieuws. De coronahorror rammelt aan onze landsgrenzen en in landen waar de corona is uitgebroken worden grote evenementen aan de lopende band afgelast. Bij ons vindt straks het Songfestival plaats.

De NPO laat weten de dreiging serieus te nemen. “Er is nauw contact, maar dat is niet meer dan logisch. We nemen de dreiging allemaal enorm serieus.

Volgens viroloog Ab Osterhaus, die jarenlang voor het RIVM werkte, moeten we er serieus rekening mee houden dat het Songfestival niet doorgaat. Hij zegt in het AD: “Je moet rekening houden met het scenario dat evenementen als het Eurovisie Songfestival niet door kunnen gaan, maar dat is afhankelijk van hoe het coronavirus zich de komende tijd ontwikkelt.

Hebben we ons dan al die maanden op niets verheugd? “Het ziet er niet erg hoopvol uit door de verschillende plaatsen waar het nu opduikt.

De NPO raakt niet in paniek van deze uitspraken. De woordvoerder: “Deze man is ongetwijfeld goed in zijn vak, maar wij volgen het RIVM. Hun advies is leidend en als ze zeggen: er is een concrete dreiging, dan komen we in actie. Het is nu nog te vroeg.”

Realistisch scenario

Volgens veiligheidsdeskundige Rico Briedjal is het een realistisch scenario dat het Songfestival wordt geannuleerd. Bij Editie NL: “In het draaiboek van deze evenementen staat niks over het uitbreken van virussen. Ze houden daar geen rekening mee. Het RIVM zal moeten bepalen of er een verhoogd risico is, en dan kan besloten worden of een evenement wordt afgelast.

Het Songfestival kan toch ook doorgaan zonder publiek? Briedjal denkt van niet. “Evenementen worden georganiseerd om mensen te vermaken. Als je mensen niet kan entertainen dan schiet je het doel voorbij.”

Rotterdam ziet het met lede ogen aan. “Wij willen ook weten waar we aan toe zijn“, zegt Geert Koster van Leefbaar Rotterdam. “Niet alleen voor het songfestival, maar ook voor bijvoorbeeld de marathon. Mensen van over de hele wereld komen voor die evenementen hiernaartoe.

Koster vindt annuleren heel heftig, maar de volksgezondheid is belangrijker, zegt hij. “We moeten een goede risico-inschatting maken.

RIVM

Wat zegt het RIVM nu? In het AD: “Zowel de marathon als het songfestival zijn redelijk ver weg. Wij vinden het niet nodig om daar nu al maatregelen voor te nemen. Er gebeurt van dag tot dag ontzettend veel, het is praktisch onmogelijk om iets over de lange termijn te zeggen.

Foto: AVROTROS
33 Reacties op “NPO vindt annuleren Songfestival nu nog te vroeg”


 1. Zalmneusje

  Dat zou wel een ontzettende domper zijn voor Jantje, die zich met nietjes en plakband bij elkaar houdt om koste wat kost deze klus maar te mogen doen.

 2. Corrie

  Wat een vreselijke ramp zal dat zijn!

 3. Ralf

  Het is een complot
  Jan heeft een burnout maar wil niet afzeggen
  Nu gaat het gewoon niet door
  Jan heeft gewoon t virus zelf verspreid

 4. Bobby Eden

  Is nie waar dat er niks over in de draaiboeken staat. Staat erin. En ze zijn er mee bezig. Bijvoorbeeld gesprekken met andere mega-events. Denk aan EK, Formule 1 en Invictus.

 5. Curryworst

  Daar woord Ab Osterhaus even goed op zijn plek gezet met de opmerking ‘Deze man is ongetwijfeld goed in zijn vak, maar wij volgen het RIVM.’

 6. Ellen

  De verspreiding van het virus is toch niet meer tegen te houden.
  Gewoon alles laten doorgaan.

 7. Geox

  Het RIVM heeft wederom aangetoond een spreekbuis te zijn van de overheid en niet een beschermer van de bevolking.

 8. pieter

  @Geox, stemmingmakerij, waarop baseer je dit?

 9. Curryworst

  Heeft Marc de Hond het corona virus al? Hahahaha

 10. Snake Charmer

  @Curryworst ik hoorde dat Baudet het had.

 11. Braknek

  Inmiddels de grens over, Duitsland.

 12. WEST

  Het is niet te hopen dat 99% van de reagerrdes hier door het virus dood gaan
  Nou kan MC wel inpakken

 13. Braknek

  En nee het is niet zonde en ook niet erg. Er zijn ergere dingen. Een ander belang staat voorop, gezondheid.
  Het songfestival kan eventueel volgend jaar plaatsvinden als het tij tenminste is gekeerd.

 14. Ralf

  Al die hotels die nu 500x zo duur zijn
  straks lege kamers hahaha

 15. Fred

  “Als je mensen niet kan entertainen dan schiet je het doel voorbij.””
  Volgens mij vergeet Rico Briedjal dat het op tv wordt uitgezonden.

  (niet dat het ESF mij overigens enterataint).

 16. Bernardus

  Ik verdenk de antivirus programma’s dat die het virus hebben los gelaten.
  De mensen slaan helemaal door.

  Er overlijden ieder jaar heel veel ouderen en zwakke aan de griep. Die moeten extra aandacht krijgen maar verder …….

 17. Wanny

  Schuif je het toch gewoon op naar volgend jaar. Alles wat voorbereid is kun je dan weer gebruiken.

 18. SlappeSjaak

  Ab Osterhaus heeft vele jaren bij het RIVM gewerkt. Daarnaast is hij 1 van de belangrijkste deskundigen in ons land op dit gebied. Het zou wat dom zijn om zijn woorden niet serieus te nemen. De Chinese overheid stak in het begin ook haar hoofd in het zand en daarom zitten we nu opgescheept met dit virus…

 19. Boerenverstand

  Over twee maanden is iedereen dit virus weer vergeten. Zo werkt het elke keer bij dit soort griepgolven.

 20. TVjunkie

  Wat een paniek om die corona. Er gaan nog steeds meer mensen dood aan een normale griepvirus dan aan carona.

 21. Chitchat

  Wat voor gevolgen heeft het voor de NTR als ze De Intocht van Sinterklaas moeten aflasten? Blijft een grote pijler met gemiddeld 2 miljoen kijkers per jaar.

  Vooralsnog heeft dit geen gevolgen voor het Sinterklaasjournaal, maar het kan zijn dat de NTR kinderachtig gaat doen en alles aflast.

  Voor vrijwilligers die Zwarte Piet zijn wordt het wel geinig. Die zitten enorm te tobben of ze uberhaupt nog wel dat stomme Sinterklaasjournaal moeten kijken, met al die verbasterde roetveegpieten en aangepaste liedjes. Die halen de slagroomtaart van stal als dat programma eindigt, 300 minuten per jaar blijft een enorme investering.

  Vrijwilligers, veel zelf met passie fan van het Sinterklaasfeest, hebben volgens archiefbeelden al meer dan 50 jaar veelal bruine Pieten moeten verwerken op landelijke televisie terwijl volgens de traditie de Pieten zwart zijn met extraatjes zoals oorbellen en de roe. Besluit de NTR opeens een nog erger alternatief te hanteren: alleen maar Pieten met beperkte roetvegen op het gezicht. Dan heeft 95 procent van Nederland opeens een hekel aan de NTR, terwijl er ook nog eens geen enkel alternatief te vinden is op de landelijke televisie.

  Lokaal doet bijvoorbeeld Oisterwijk het enorm leuk, maar lokaal betekent beperkt budget en ook dragen hun Zwarte Pieten geen oorbellen en ook geen kroespruiken en ook de roe is tegenwoordig taboe daar.

  Volwassen fans hebben het al helemaal naar. Idolen uit hun jeugd stoppen (Chefpiet, Wegwijspiet, Hoofdpiet Erik) terwijl sommigen minderen of het concept op de schop nemen (Coole Piet Diego), terwijl ook de ene na na andere serie compleet overstapt op roetveegpieten (De Club van Sinterklaas, Sinterklaasjournaal, bijna oneindig etcetera).

  Om nog maar te zwijgen over het feit dat er bijna geen Sinterklaas-televisie speciaal gemaakt is voor volwassenen. Geen serieus drama, geen big-budget Hollywood-films, de enige horror-film is Sint van Dick Maas.

  Ik wil wel een flinke dramaserie met Chefpiet (Don van Dijke) op primetime zien.

 22. @Chitchat

  @Chitchat: Als de Intocht van Sinterklaas en het Sinterklaasjournaal worden afgelast heeft de NTR budget voor een nieuw, supergroot seizoen van de Dokter Corrie Show ;)

  Hollywood-films en primetime-series met traditionele Zwarte Pieten… Wow, dat wordt lekker dromen vannacht… :)

 23. Boerenverstand

  @chitchat: Dr Corrie show zou een hele verbetering zijn. Als kinderen al schijnen te schrikken van een blote snikkel, is er meer voorlichting nodig.

 24. Ed

  Het is nooit te vroeg om het Songfestival te annuleren. :P

 25. Leodeleeuw

  Gelijk maar een nieuw seizoen van Bassie & Adriaan bij de NTR? Een soort “Roseanne 2018” met de clown en acrobaat, Bassie aan de rollator en Adriaan met de drie-deurs-25kilometer-auto achter de Baron (Paul van Gorcum) aan… Nu al leuk! :)

 26. DESAL

  Aan Boerenverstand: Is “Kees & Co” daar niet geschikt voor? De serie “Roseanne” maakte die onderwerpen vroeger ook bespreekbaar.

 27. RaymondVL

  Het zou toch prachtig zijn als dit hele gestoorde circus zou worden geannuleerd. Nu nog de Formule 1. Al was het alleen maar om koninklijke Brilsmurf Bernhard een beetje te ziekstralen.

 28. Onzin

  Chitchat schrijft:
  Lokaal doet bijvoorbeeld Oisterwijk het enorm leuk, maar lokaal betekent beperkt budget en ook dragen hun Zwarte Pieten geen oorbellen en ook geen kroespruiken en ook de roe is tegenwoordig taboe daar.

  Onzin. In Oisterwijk was geen roetveeg piet te bekennen. Gewoon zoals het hoort, volledig zwart en met kroespruiken. Die onzin van de grachtengordel is hier niet aanwezig.

 29. Dominee Bonk

  Ik ga ervan uit dat het SF sowieso niet doorgaat, het is een te idioot niveauloos geheel, ik wil wel voor alle mensen die op dit bespottelijke “evenement” afkomen, een Bonk-Preek houden, want God is met mij, ik ben de herboren Jezus. Ik ga op het podium staan en vertel dat het Songfestival niet doorgaat, vanwege smakeloosheid en heiligschennis. Daarna wil en moet ik aanbeden worden, want mensen hebben wel een Redder nodigz een Heiland. En dat ben ik! Ik denk (wellicht aan U), en als ik in een goed humeur ben stuur ik het Corona Virus niet naar U toe. Maar dan moet U wel gedwee doen wat ik beveel. Amen.

 30. Iglesias

  @ wo 26 feb 2020 om 14:19: Gebruiker ‘Chitchat’ doelt op de televisie-uitzendingen: dus de Oisterwijkse muziek-clips, het Oisterwijkse Sinterklaasjournaal en het theaterprogramma vanuit de Oisterwijkse zaal Tiliander.

  Bij de intocht lopen inderdaad Zwarte Pieten rond met kroespruiken en soms zelfs oorbellen. Echter de bekendste personages die het meest op televisiebeelden te zien zijn (Roelieboelie, Trammelanto, Margharita, Evita, Sjaak Sjoer en Paco) op Juanita na droegen in 2019 geen oorbellen en zwaaiden ook niet met de roe. Juanita, ook een van de bekendste Zwarte Pieten, droeg gelukkig wel oorbellen, maar voor zover ik weet niet heel erg traditionele oorbellen. Als de andere meiden wel oorbellen droegen dan waren deze verstopt onder het lange haar.

  Maar nogmaals, het gebrek aan oorbellen, kroeshaar en de roe is het enige dat ontbreekt. Het Oisterwijkse zwarte gezelschap doet het enorm leuk, een bioscoopfilm-reeks of een landelijke dramaserie met deze formatie zou top zijn.

  Zou Zangpiet Julio gestopt zijn uit ouderdom? De leeftijd valt moeilijk te zien onder die zwarte smink, maar als hij het nog steeds kan en wil zou ik hem wel terug willen zien als Zwarte Piet Julio.

 31. Den Zwarten Knecht

  De NPO kan trots zijn (niet dus), want het lijkt wel alsof de Oisterwijkse kinderen over hun linkse beleid zingen:
  https://www.youtube.com/watch?v=P97yWTmp4XY

  Hoewel zender LOVO hun registratie van de intocht tot op heden niet naar YouTube geupload hebben, heeft het YouTube-kanaal ‘Oisterwijk in Beeld’ dit wel gedaan en op de beelden is helaas minstens 1 roetveegpiet te zien en helaas ook 2 bruine Pieten in de aanvullende beelden:
  https://www.youtube.com/watch?v=b73_G-RBHTg

 32. knechtje

  leuke hits van vorige jaren :)

  https://www.youtube.com/watch?v=TqaNWjsuzME
  https://www.youtube.com/watch?v=H7uTucw4qN4

 33. @ Den Zwarten Knecht

  @ Den Zwarten Knecht: De registratie van Oisterwijk In Beeld is niet dezelfde registratie van LOVO. Voor zover ik weet toonde LOVO voornamelijk als niet alleen maar traditionele Zwarte Pieten. Waarvoor hulde! :)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.