NPO vindt annuleren Songfestival nu nog te vroeg

De NPO vindt het nu nog te vroeg om te speculeren over het eventueel annuleren van het Eurovisie Songfestival vanwege het coronavirus. De organisatie volgt het advies van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat heeft de publieke omroep laten weten aan RTL Nieuws. De coronahorror rammelt aan onze landsgrenzen en in landen waar de corona is uitgebroken worden grote evenementen aan de lopende band afgelast. Bij ons vindt straks het Songfestival plaats.

De NPO laat weten de dreiging serieus te nemen. “Er is nauw contact, maar dat is niet meer dan logisch. We nemen de dreiging allemaal enorm serieus.

Volgens viroloog Ab Osterhaus, die jarenlang voor het RIVM werkte, moeten we er serieus rekening mee houden dat het Songfestival niet doorgaat. Hij zegt in het AD: “Je moet rekening houden met het scenario dat evenementen als het Eurovisie Songfestival niet door kunnen gaan, maar dat is afhankelijk van hoe het coronavirus zich de komende tijd ontwikkelt.

Hebben we ons dan al die maanden op niets verheugd? “Het ziet er niet erg hoopvol uit door de verschillende plaatsen waar het nu opduikt.

De NPO raakt niet in paniek van deze uitspraken. De woordvoerder: “Deze man is ongetwijfeld goed in zijn vak, maar wij volgen het RIVM. Hun advies is leidend en als ze zeggen: er is een concrete dreiging, dan komen we in actie. Het is nu nog te vroeg.”

Realistisch scenario

Volgens veiligheidsdeskundige Rico Briedjal is het een realistisch scenario dat het Songfestival wordt geannuleerd. Bij Editie NL: “In het draaiboek van deze evenementen staat niks over het uitbreken van virussen. Ze houden daar geen rekening mee. Het RIVM zal moeten bepalen of er een verhoogd risico is, en dan kan besloten worden of een evenement wordt afgelast.

Het Songfestival kan toch ook doorgaan zonder publiek? Briedjal denkt van niet. “Evenementen worden georganiseerd om mensen te vermaken. Als je mensen niet kan entertainen dan schiet je het doel voorbij.”

Rotterdam ziet het met lede ogen aan. “Wij willen ook weten waar we aan toe zijn“, zegt Geert Koster van Leefbaar Rotterdam. “Niet alleen voor het songfestival, maar ook voor bijvoorbeeld de marathon. Mensen van over de hele wereld komen voor die evenementen hiernaartoe.

Koster vindt annuleren heel heftig, maar de volksgezondheid is belangrijker, zegt hij. “We moeten een goede risico-inschatting maken.

RIVM

Wat zegt het RIVM nu? In het AD: “Zowel de marathon als het songfestival zijn redelijk ver weg. Wij vinden het niet nodig om daar nu al maatregelen voor te nemen. Er gebeurt van dag tot dag ontzettend veel, het is praktisch onmogelijk om iets over de lange termijn te zeggen.

Foto: AVROTROS

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen