NPO ondertitelt nu ook reclameblokken

De reclameblokken van de NPO zijn sinds het begin van dit jaar ondertiteld via teletekstpagina 888. Doven en slechthorenden kunnen nu ook horen wat er in de aanbieding is bij Lidl en Albert Heijn. “We vinden het belangrijk om alles wat op de publieke omroep wordt uitgezonden voor iedereen in Nederland toegankelijk te maken“, zegt Ster-baas Frank Volmer in een persbericht. “Met het ondertitelen van commercials zetten we hiervoor een grote stap in de goede richting.

Nederland telt naar schatting ongeveer 1,5 miljoen doven en slechthorenden. Bijna de helft van hen maakt wel eens gebruik van teletekstpagina 888, die de ondertiteling van tv-programma’s laat zien. Van hen laat vrijwel iedereen de ondertiteling tussen programma’s door aan staan.

De reactie op de ondertitelde reclames is volgens de Ster positief: ruim de helft (55 procent) van de Nederlanders boven de 18 jaar is zeer positief over de ondertiteling van reclames via teletekst. Doven en slechthorenden zijn nog positiever; van hen reageert twee derde zeer positief.

Ook voor adverteerders is het volgens de Ster goed nieuws. “Een commercial met ondertiteling heeft namelijk een groter bereik en verduidelijkt de boodschap. In totaal gebruikt één op de vier Nederlanders wel eens teletekstpagina 888. Dit zijn doven en slechthorenden, maar ook mensen in ruimtes waar het geluid van de televisie niet aanstaat, maar de ondertiteling wel. Hierbij kan gedacht worden aan sportscholen en andere openbare plekken.”

In het huidige medialandschap kijkt men op allerlei plekken televisie, waarbij het belangrijk kan zijn om het geluid uit te zetten om zo niemand tot last te zijn. Denk aan in de trein of in de slaapkamer. De ondertiteling biedt de mogelijkheid om deze programma’s op die momenten nog steeds te kunnen volgen. Tot slot wordt de teletekstpagina ook gebruikt om Nederlands te leren.”

Foto: YouTube

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen