Matthijs van Nieuwkerk onthult reden snelwegfobie

Geplaatst op di 25 feb 2020 om 14:00

Matthijs van Nieuwkerk heeft gisteren in De Wereld Draait Door onthuld wat de reden is van zijn snelwegfobie. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Van Nieuwkerk durft al jarenlang niet op de snelweg te rijden en dat is ooit ontstaan tijdens een vakantie in Italië. “Ik hoef het niet over mezelf te hebben, maar het gekke is dat ik ongeveer alle angsten en fobieën deel met jou. Ik rij bijvoorbeeld al 35 jaar niet op een snelweg. Dat durf ik absoluut onder geen enkele voorwaarde“, zegt hij.

Door de bebouwde kom durft hij wel te rijden. “Wel op binnenweggetjes richting een tennisbaantje of weet ik veel wat.”

Hoe is dit ontstaan? “Het is bij mij gebeurt aan de weg. Ik stond te tanken in Italië en reed altijd met het gezin, geen enkel probleem, en toen dacht ik ineens: wat rijden die auto’s hard. Jezus, wat gaat het eigenlijk hard. Rijd ik daar straks tussen? Ook zo hard? Ja, is het antwoord. Ik heb het toen nooit meer gedaan. Nooit meer.”

Van Nieuwkerk heeft eraan proberen te werken. “Ja, want je voelt je natuurlijk beperkt als je geen auto kunt rijden. Het is allemaal op te lossen, er zijn veel ergere dingen, maar ik heb er wel aan gewerkt. Het heeft niet geholpen. Het is wat Dennis Bergkamp meemaakte, die altijd in vliegtuigen zat op weg naar uitwedstrijden. Van de ene dag op de andere durfde hij niet meer.”

Hoe zit het met zijn vliegangst? “Heb ik ook gehad. Dat gaat nu beter. Eerst ging ik halfdronken het vliegtuig in en nu gaat het redelijker. Nog wel drijfnat bij aankomst, maar ik ben wel gewoon redelijk.”

De presentator móet wel vliegen. “Als je naar Amerika wil, naar New York, dan zou je toch in een vliegtuig moeten stappen.”

Foto: BNNVARA
39 Reacties op “Matthijs van Nieuwkerk onthult reden snelwegfobie”


 1. Antonio

  Gesprek tussen Matthijs van Nieuwkerk en Erik Scherder over angsten bij DWDD raakt gevoelige snaar bij kijker. ‘Het toont dat je met een angststoornis ook succesvol kan zijn’


  Prachtige TV. Ik ga je missen Matthijs

 2. Poenie

  Je kunt geen angststoornis hebben.

 3. Webcrawler

  Dat is oud nieuws 5 jaar???

 4. Kattenpies

  Ik heb angst voor tuinkabouters.

 5. Webcrawler

  Antonio die heeft ieder mens.

 6. Webcrawler

  Als DWDD 27 maart stop, kan de MC ook wel stoppen geen nieuws meer.

 7. shrink

  Dan ben je Neerlands succesvolste presentator aller tijden, op Mies na, en dan durf je de snelweg niet op. Matthijs is niet te benijden.

 8. Rastom

  Ik heb angst voor linkse mensen.

 9. Sender

  Persoonlijk vond ik van Nieuwskerk alsook Scherder erg openhartig. En het is mooi om je kwetsbare, gevoelige kant te laten zien, zonder pantser op te trekken. Mooie tv

 10. Femke H

  Ik heb dat ook; kom al járen niet meer buiten de ring….

 11. Nick

  Voor het eerst in 15 jaar DWDD echt een mooi en eerlijk gesprek.

 12. Marco B

  Zodra ik Iris zie, word ik hondsdol… Ze heeft geprobeerd mij eraf te helpen maar dan moest ik er eerst wel op. ☺

 13. Webcrawler

  Rastom maar een oplossing hang je op! NL zal knalROOD worden.

 14. Lezer

  Het is bij mij gebeurt aan de weg.

  gebeurT.

  Daar krijg ik het benauwd van, MC.

 15. Kweb

  Meneer MC kan het niet laten grammatica- en spelfouten te maken. Alles voor de kliks, kwaliteit boeit niet.

 16. Webcrawler

  Pak je op met je grammatica- en spelfouten waar maak je je druk om.

 17. tv-kijker

  Ik heb een angst voor Peter R. de Vries. Mensen verklaren mij voor gek, maar ik zie hem echt overal!

 18. Webcrawler

  tv-kijker je krijgt te veel drank.

 19. Nelleke

  Nou, zo’n ramp is dat toch ook weer niet. Dan ga je met de trein. Doen ook heel veel mensen. Ik begrijp de heisa niet.

 20. Manon spermakanon

  1 woord heb ik voor M van nieuwermoskee: Mon-gool!

 21. CBA

  “Het is bij mij gebeurt”

  De school is weer dicht in MC-land.

 22. Stanislav

  Ga eens een lekker stukje over de a2 wandelen Mathijs dan ben je zo over je fobie heen 😀

 23. toxilogic

  Matthijs is extreem bang om dood te gaan, blijkbaar is zijn ego de baas. Niettemin dat had ik wel willen zien dat meneer weigerde verder te rijden in Italie, dat zal wel een scene geweest zijn met z’n vrouw en kinderen, vanaf nu rijdt mama..

 24. Ron

  Vond het mooie TV en een goed gesprek gisteren, open en eerlijk. Hoogtepuntje uit de geschiedenis van DWDD wat mij betreft.
  Dacht dat Matthijs ook angst had bij het rijden over bruggetjes in Amsterdam, of is Jeroen Pauw dat?

 25. Trudy

  @Ron
  Lekker kjjken naar DWDD straks: Halina Reyn, Angelique Houtveen, Dolf Jansen en meer van die ultralinkse slappe figuurtjes.
  Sterkte toegewenst!

 26. Klimaat optimist (powered by R JENSEN)

  Ik ben blij om linkse mensen op tv te zien. We zouden hun naam moeten noteren… om ze later in een omheinde omgeving…. een heropvoedingscursus te geven van 25 jaar. En dan ben ik nog mild.

 27. Gwendolyn

  Ik ben bang voor emmers. Vooral lege.

 28. J.J. de Koningh

  Ik bent bang voor vrouwen met grote handen en voeten, zoals bv Maxima.

 29. Bejaarde kijker

  @ Klimaat optimist. Je wilt zeker nog prikkeldraad om de omheining heen zeker. Voor rechtse mensen zoals jij ben ik bang.

 30. Miepie

  Schijterd

 31. Riky Heerkens

  De aflevering die helemaal gewijd was aan Mevr. Selma van de Perre was een geweldige uitzending. De dame die concentratiekampen had overleefd en haar hele familie had verloten. Een prachtig integere uitzending met een zeer empathische Matthijs.

 32. Martin

  Bang ? Wat bang ? Bang slaat de klok zei mijn vader 🙏🏻

  En voor de mensen die zeggen dat het zo openhartig is : dit is gewoon communiceren mensen ?

  Wanneer mensen dit een prestatie vinden dan moeten zij toch echt terug naar school of anders naar een psycholoog.

  Spelen die mensen de hele dag verstoppertje of zo ? Bizar. Werkelijk bizar.

  Wees gewoon open… deel dingen. De mens kan veel van elkaar leren.

  Succes !

 33. Erland Vergaljaard

  Bofkont, geen last van files man!

 34. anoniem

  Ik zou daarentegen nooit bekend willen zijn… Dat lijkt mij pas een ramp…

 35. Ron

  @Trudy: heerlijke TV inderdaad. Uitstekende uitzending.

 36. Ernst

  daar zijn uitstekende medicijnen voor,geloof me

 37. Allstar's Reggae Band

  Het probleem is dat ik zelf nooit ongelukken veroorzaak, maar alle andere weggebruikers het altijd nodig vinden om anderen van de weg te drukken, onnodig links rijden, nooit richting aangeven, en vooral veel te hard gaan. Tip: op de snelweg op de rechter rijstrook ben je vaak de enige. Of samen met mij. Lekker gezellig. Beetje reggae luisteren. Is goed voor je. Laar die andere eikels elkaar maar plat rijden en uitschelden en betoeteren. De rechter rijstrook is voor de beschaafden en de mensen die geen doodswens hebben.

 38. Frans

  Daarom praat Matthijs zo snel!!!

 39. Jan

  Kijk uit met het delen van dit soort ervaringen. Voor je het weet stuurt het CBR je naar een psychiater!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.