Jan Slagter vindt 400 euro voor kalifaatmeisje ongepast

Omroep MAX-baas Jan Slagter vindt het belachelijk dat collega-omroep KRO-NCRV een bedrag van 400 euro heeft betaald voor het controversiële interview dat kalifaatmeisje Laura H. gaf in het kerstprogramma van Margriet van der Linden. Dat laat hij weten op Twitter. Laura H. is schuldig bevonden aan voorbereidingshandelingen die het plegen van terroristische IS-misdaden ondersteunen, maar toch werd ze met de kerst lekker in de watten gelegd door de KRO-NCRV.

Het is een schande, zegt Slagter, die als een van de weinige omroepbobo’s lekker uitgesproken is. “Ongelofelijk dat dit is gebeurd. Je betaalt nooit voor een interview, en helemaal niet aan iemand die deel heeft uitgemaakt van IS.

Slagter vindt het jammer dat de NPO hierop wordt aangekeken. “De NPO treft geen blaam, het is de KRONCRV die de betaling heeft gedaan. NPO gaat daar niet over.”

Jaap Friso, oud-woordvoerder van KRO-NCRV, gaat op Twitter helemaal in de aanval tegen Slagter. “Peter R. wordt niet betaald in Op1 als Max dienst heeft?“, vraagt hij.

Slagter: “Als hij een inhoudelijke bijdrage levert als journalist, ja dan wel.

Friso: “Dan klopt je tweet dus niet, waarvan akte.

Slagter: “Dus jij vindt het terecht dat ze een vergoeding heeft gekregen?

Friso: “Jij zegt dat er nooit wordt betaald voor interviews of deelname aan programma’s. We weten beiden dat dat niet waar is.

Twitter-ruzie

Slagter: “Er is een groot verschil tussen een interview van in dit geval een veroordeelde IS-ganger aan wie de KRONCRV 400 euro vergoeding geeft, of een inhoudelijke bijdrage aan een programma, waar gebruik gemaakt wordt van de expertise van een deskundige.

Friso: “Je ontwijkt het punt. Je zegt dat er nooit wordt betaald voor interviews en programma-deelname, dat is niet waar. Het is juist vrij gangbaar, ook bij Max.

Slagter: “Programmadeelname? Daar heb ik niks over gezegd. Je wilt het niet begrijpen Jaap. En geef je nog antwoord?

Friso: “Jawel, daar gaat het hier om. Dat doet Max ook, dus je tweet is niet correct.

Slagter: “Ik vraag het nog een keer: is het juist dat de KRONCRV veroordeelde IS-ganger Laura H. een vergoeding van 400 euro heeft gegeven ? Niet er omheen draaien Jaap.

Friso: “Huh, dat staat er toch. Ik vind het geld het probleem niet. Dat is gebruikelijk, ook bij jouw omroep.

Slagter: “Ok duidelijk, jij vindt het geen probleem dat de KRONCRV een vergoeding heeft gegeven aan de veroordeelde IS ganger Laura H. Het is niet gebruikelijk Jaap om dit te doen, integendeel. Geef mij één voorbeeld waar wij dit hebben gedaan. Één voorbeeld is voldoende Jaap.

Friso: “Max betaalt ook hoor, Jan heeft boter op zijn hoofd. Als je je collega’s belastert, moet je wel de waarheid spreken. Je kunt tweets gewoon weghalen hoor.

En zo gaat het nog even door.

Laroes

Oud-KRO-NCRV-hoofdredacteur Hans Laroes spreekt zich wél uit tegen dit bizarre gebaar van de omroep. “Volstrekt onverantwoord van M en de makers. De keuze voor deze gast in deze reeks was al onverklaarbaar (en onverdedigbaar). Maar nu dit.

Betalen/honorarium doe je alleen bij deskundigen – niet mensen die ervaringen/hun leven en keuzes komen toelichten.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen