Gordon diep door het stof in DWDD: ‘Ik ben geen racist’

Gordon is gisterenavond in De Wereld Draait Door diep door het stof gegaan voor de Chinezengrap die hij in 2013 maakte tegen een kandidaat van Holland’s Got Talent. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Gastheer Matthijs van Nieuwkerk had aan zijn talkshowtafel drie Chinese Nederlanders, die door het coronavirus last hebben van racisme in ons land. In het publiek zat Gordon, die zeven jaar geleden zélf behoorlijk onder vuur lag vanwege een pikante Chinezengrap.

Toen Gordon door Van Nieuwkerk naar zijn mening werd gevraagd, zei hij: “Ik heb me ook schuldig gemaakt aan grappen, omdat je denkt in al je ignorance: dat kan wel, dat doen we ook regelmatig. Ik heb er ook heel veel mensen over gesproken in die tijd.”

Wat zei hij ook alweer precies in de RTL 4-show? “Er was een flauwe grap. Iemand ging zingen en ik zei: ‘Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?’ Met alle respect: ik kwalificeer mezelf totáál niet als racist. Ik heb respect voor alle bevolkingsgroepen.”

Van Nieuwkerk: “Kan je je voorstellen dat die opmerking buitengewoon…

Gordon: “Nou, in de afgelopen jaren en nu al die discussies opkomen over een moorkop, over Zwarte Piet, dan realiseer je je dat die mensen die hier aan tafel zitten daardoor gekwetst raken en enorm gestigmatiseerd worden, terwijl ze gewoon Nederlander zijn. Ik heb me daar ook schuldig gemaakt en ik wil bij deze mijn diepe, diepe excuses aanbieden en ervoor zorgen dat dat nóóit meer gebeurt in Nederland. In ieder geval door mij niet.”

De SBS 6-ster heeft niets tegen China. “Het is een geweldig land.”

Hij is er ook blij mee dat de Chinezen nu voor zichzelf op durven te komen. “De tijden veranderen ook. Dit geeft ook alleen maar aan dat we op zich best wel stappen aan het maken zijn in Nederland, waardoor we de discussie openbreken en hier aan tafel met elkaar in dialoog kunnen.”

Foto: BNNVARA

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen