AD mocht Matthijs alleen per e-mail interviewen

Het was woensdag enorm groot nieuws: na vijftien jaar komt er een einde aan De Wereld Draait Door. Het was direct overal te lezen, maar één krant bleek voorkennis te hebben: het AD. Die publiceerde rap na de onthulling een uitgebreid interview met Matthijs van Nieuwkerk. Hoe is dat tot stand gekomen? “Dat gaat niet over één nacht ijs“, zegt journalist Gudo Tienhooven. “Het vergt enige massage, een kennismaking en af en toe eens bellen en appen en vooral de vinger aan de pols houden.”

Tienhooven heeft er lange tijd bovenop gezeten. “Dat is één van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd in de journalistiek: als je denkt beet te hebben, dan heb je nog niet beet en moet je je nog tien keer laten horen en dan krijg je misschien de primeur.”

Het ging vrij soepel, zegt hij. “Ik heb een fijn contact met Matthijs van Nieuwkerk gehad en dit werd me op een gegeven moment gegund. Op één of twee seconden na hadden we net de primeur.

Tienhooven was echter niet in de positie om voorwaarden te stellen. “Het ging wel op Matthijs’ zijn gebruikelijke wijze: per e-mail. Ik heb wel afgedwongen van: joh, als je dan de antwoorden stuurt, krijg ik dan nog de gelegenheid om door te vragen? Oftewel: een tweede rondje vragen te sturen en desnoods een derde ronde. Dat kon en dat heeft dan volgens mij wel tot een nieuwswaardig en redelijk leesbaar interview geleid.”

Het is een leuk interview geworden, vertelt hij. “Ik ben wel tevreden en hij draait niet te veel om de hete brei heen.”

Waarom wil Van Nieuwkerk zich nooit face to face laten interviewen? “Matthijs voelt zich daar niet comfortabel bij. Normaal zeg ik daar dan ook liever geen ja tegen, want als je per e-mail interviewt kun je niet direct doorvragen en je hebt niet een gesprek, waarbij spontane vragen in je op kunnen komen. Het heeft ook te maken met lichaamstaal, etcetera, dus liever niet, maar er is een bepaalde categorie van presentatoren waarvoor je een uitzondering maakt.”

Ik moet het niet helemaal verdedigen als journalist, maar in dit geval heb ik het toch maar gedaan.”

Tienhooven doet zijn verhaal in de AD Mediapodcast. Die kunt u hier beluisteren.

Foto: KRO-NCRV

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen