VPRO ergert zich aan Songfestival-gejubel NPO

VPRO-directeur Lennart van der Meulen vindt het prima dat veel mensen zo blij worden van het Eurovisie Songfestival, maar tegelijkertijd is het gejubel over het liedjesfestijn ook erg betekenisloos. Dat heeft hij laten weten tijdens zijn nieuwjaarsspeech. Van der Meulen wil dat de NPO stappen vooruitzet, maar ziet de publieke omroep constant blijven hangen in betekenisloze feestjes. “We zullen niet nalaten de NPO uit te dagen ook een echte rol te spelen in de transitiejaren die komen.”

De NPO is te veel een feest der herkenning, vindt Van der Meulen. “Met het Eurosongfestival en het EK-voetbal en een stoet aan evenementen maakt de NPO van 2020 een nationaal jubeljaar. Een polonaise van André Rieu afgelopen zondagochtend op NPO 1 tot ‘Bohemian Rhapsody’ als ongenaakbare nummer één van weer een Top 2000.

Het is allemaal smaakloos, stelt de VPRO-bobo. “De NPO biedt Nederland één groot feest van herkenning aan. Dat verbindt misschien, maar het is ook de dood in de pot voor een wereld die snakt naar beweging, verandering en radicale oplossingen.”

Dan moet je ook als NPO durven kiezen, je durven uitspreken, op zoek gaan naar nieuw publiek, nieuwe muziek, andere feestjes, je los maken van het gekende, de spiegel van de commercie en de wurggreep van de bureaucratie, het bijzondere laten zien, voorloper zijn in een tijd die roept om nieuwe perspectieven.”

Wij trekken graag met de NPO die wereld in. Aan ons zal het niet liggen.”

De hele nieuwjaarsspeech van Lennart van der Meulen kunt u lezen op de VPRO-site.

Foto: YouTube

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen