Na 6, 9, 12 en 16 nu ook Kijkwijzer voor 14 en 18 jaar

Na de Kijkwijzer voor alle leeftijden en voor 6, 9, 12 en 16 jaar, worden er nóg twee leeftijden toegevoegd aan de kijkwijzerclassificaties: 14 en 18 jaar. De mensen in Nederland hebben hier namelijk behoefte aan. Dat heeft NICAM, de organisatie achter de Kijkwijzer, laten weten. Hoe zijn ze bij de NICAM op dit idee gekomen? “Het huidige media-aanbod vereist een meer genuanceerde classificatie voor heftige inhoud en beelden dan voorheen het geval was“, klinkt het.

Nederland heeft behoefte aan een uitgebreidere Kijkwijzer, meent het NICAM. “Consumenten, ouders en tieners, hebben behoefte aan meer verfijnde adviesleeftijden die beter aansluiten bij hun beleving van audiovisuele media.”

In overleg met de wetenschappers die het NICAM adviseren, is daarom besloten om twee nieuwe leeftijden te introduceren: 14 en 18 jaar. “Met de 14 jaar leeftijd wordt meer ruimte gegeven aan producties – vaak specifiek voor jonge tieners bedoeld – die te heftig zijn voor een 12 jaar advies, maar ook weer niet zo heftig dat een 16 jaar classificatie nodig zou zijn.”

De 18 jaar classificatie is voor producties met extreem geweld en harde porno. Tot nu toe kregen ook die producties een 16 jaar classificaties.

De bestaande wetgeving die gekoppeld is aan de leeftijd 16 jaar blijft ongewijzigd, benadrukt NICAM.

Foto: Kijkwijzer

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen