‘Toch even wennen dat Nikkie niet op tv uit kast kwam’

Tv-recensent Arjen Fortuin vindt het nog steeds een beetje wennen dat NikkieTutorials voor zo’n belangrijke onthulling als haar transgenderschap niet naar Hilversum afreisde, maar gewoon voor haar eigen YouTube-camera ging zitten. Dat laat hij blijken in NRC Handelsblad. Fortuin schrijft in de krant: “De coming-out van Nikkie de Jager zal de geschiedenis ingaan als mijlpaal in de emancipatie van transgenders, maar tekende óók de veranderende rol van de televisie.”

Kennelijk is het voor Fortuin nog steeds even slikken dat wat lineaire tv is voor ouderen al lang on demand is voor jongeren. “In vroeger tijden zouden talkshows een kleine veldslag hebben uitgevochten om te beslissen waar De Jager haar persoonlijke relaas zou doen“, mijmert hij.

Nu deed Nikkie dat op haar eigen YouTube-kanaal. “En maakte ze duidelijk dat ze niet van plan was ergens op te draven. Nog voor dinsdag de avondtalkshows waren begonnen, hadden twintig miljoen mensen gekeken.”

Het is echt een keerpunt voor het medium televisie, zegt een balende Fortuin. “Die was niet het medium dat het nieuws maakte, maar slechts een volger“, zegt hij. “Het was wereldnieuws uit een nieuwe wereld, waarin de televisie een bijrol speelt.

Op Twitter reageert men cynisch. “Dat internet gaat nog eens heel groot worden!“, zegt ene Bart bijvoorbeeld.

De tv-recensent van Arjen Fortuin kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: YouTube

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen