‘Toch even wennen dat Nikkie niet op tv uit kast kwam’

Geplaatst op do 16 jan 2020 om 14:10

Tv-recensent Arjen Fortuin vindt het nog steeds een beetje wennen dat NikkieTutorials voor zo’n belangrijke onthulling als haar transgenderschap niet naar Hilversum afreisde, maar gewoon voor haar eigen YouTube-camera ging zitten. Dat laat hij blijken in NRC Handelsblad. Fortuin schrijft in de krant: “De coming-out van Nikkie de Jager zal de geschiedenis ingaan als mijlpaal in de emancipatie van transgenders, maar tekende óók de veranderende rol van de televisie.”

Kennelijk is het voor Fortuin nog steeds even slikken dat wat lineaire tv is voor ouderen al lang on demand is voor jongeren. “In vroeger tijden zouden talkshows een kleine veldslag hebben uitgevochten om te beslissen waar De Jager haar persoonlijke relaas zou doen“, mijmert hij.

Nu deed Nikkie dat op haar eigen YouTube-kanaal. “En maakte ze duidelijk dat ze niet van plan was ergens op te draven. Nog voor dinsdag de avondtalkshows waren begonnen, hadden twintig miljoen mensen gekeken.”

Het is echt een keerpunt voor het medium televisie, zegt een balende Fortuin. “Die was niet het medium dat het nieuws maakte, maar slechts een volger“, zegt hij. “Het was wereldnieuws uit een nieuwe wereld, waarin de televisie een bijrol speelt.

Op Twitter reageert men cynisch. “Dat internet gaat nog eens heel groot worden!“, zegt ene Bart bijvoorbeeld.

De tv-recensent van Arjen Fortuin kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: YouTube
21 Reacties op “‘Toch even wennen dat Nikkie niet op tv uit kast kwam’”


 1. Job

  Bij NRC passen de columnisten zich moeiteloos aan de bejaarde doelgroep aan.

 2. Gogo

  In welke tijd leeft deze man?

 3. Sjon

  Vrijwel alle scoops komen van het internet. TV reageert vooral, en geeft duiding.
  In dit geval van Nikkie de Jager – ze heeft haar carrière op YouTube, daar is ze begonnen, heeft ze trouwe, voornamelijk buitenlandse, fans gekregen. Het is vrij logisch dat ze het dan via YouTube wil vertellen. Maar kennelijk is dit iets nieuws, aldus Arjen Fortuin.

 4. Peter Wingender

  Tsja, wat te zeggen? TV gaat vaak over TV. De following van Nikkie zit met name op internet. En dat ze niet op tv wil, dat krijgt later ook nog een staartje. Fortuin is te ongenuanceerd en gaat te kort door de bocht.

 5. Money

  Logisch, ze heeft bijna net zoveel Youtube volgers als dat er mensen in NL wonen.

 6. NPO kijker 5

  Eigen YouTube-camera natuurlijk

  Kassa is het toverwoord.

 7. Curryworst

  Alsof haar volgers wereldwijd massaal gaan afstemmen op een stoffig NL praatprogramma. Als ze die al kunnen ontvangen en verstaan trouwens.
  Ze heeft 16 miljoen volgers. Bijna net zo’n groot aantal als de gehele NL bevolking.

 8. claudia

  Haar verdienmodel is nu eenmaal YouTube filmpjes maken, zou je wel gek zijn dat je het bij Jinek bekend gaat maken.

 9. Anymous

  Wat een droeftoeter is die Arjan Fortuin zeg.

  Nikki heeft net zoveel volgers als burgers in Nederland tv kunnen kijken

 10. Maria

  Waarom wordt deze gebeurtenis zo opgehemeld? Haar vriend wist van niks las ik ergens. Laten wij er geen aandacht meer aan besteden.

 11. John

  Arjen Fortuin schrijft een tv-recensie waarin hij – terecht – constateert dat tv bij de coming-out van Nikkie een bijrol speelt. MC maakt ervan dat Fortuin hiervan baalt, maar dat blijkt helemaal nergens uit zijn column. Maakt niet uit, allerlei ‘droeftoeters’ hier nemen toch niet de moeite om het stuk even te lezen en zo hebben we weer iemand op wie we los kunnen gaan.

 12. Ben

  Eens met Curryworst. Bovendien is de kans groot dat de mensen die normaal wel naar talkshows kijken haar niet eens kennen, dan kun je zoiets beter doen op een platform waar mensen je wel kennen én waar je een groter publiek mee bereikt.

 13. L.

  Ok boomer!

 14. zoe

  Zoals altijd heeft iedereen wat te zeuren en domme opmerkingen iedereen weet het beter.
  Maar ze weten niet in wat voor situatie zij verkeerd.

 15. tim

  trieste opmerking, je bent you tube ster en dan maak je het nieuws daar bekend zodat je fans wereldwijd het zien ipv een roddelprogramma op de nederlandse tv

 16. G.ossip

  Wat een kritiek op haar zeg,leven en laten leven,ik gun haar al het geluk👍

 17. Teun-Arie van der Geelen-Coppens

  In het buitenland kun je de NL-tv niet ontvangen

  Hoeveel volgers heeft ze in Nederland dan?

  Dat ze er eerst niet voor wilde uitkomen is wel begrijpelijk. Hoeveel zijn er nu transgender, veel minder dan 1 procent denk ik.

  Hoeveel blijven haar volgen? Een paar maand gelden was er een documentaire over een man in Friesland, die ook als vrouw verder wilde gaan, daar heeft haar omgeving toch wel problemen mee.

  Een echte vrouw is het natuurlijk niet, geen eierstokken of baarmoeder. Nu je het weet ga je steeds denken het is een man met veel-te-veel make up op.

 18. Zucht

  uhh, ze heeft meer kijkers dan die NPO dus waarom zou ze in godsnaam daar komen opdraven. Daarbij zit ook haar doelgroep niet te kijken naar de NPO dus wat een raar bericht van Arjen, heeft hij onder een steen geleefd de afgelopen 10 jaar?

 19. Rob

  TV is old school. Wordt alleen gevolgd door veel haatdragende mensen hier die blij zijn dat er een uitlaapklep voor hen is omdat ze bij hun vrouw weinig tot niets te vertellen hebben. De wereld speelt zich, waar het veertig of jonger betreft, online af.

 20. Sjimmie Geduld

  Ik zei nog tegen Sjors: wat een manwijf is die kerel.

 21. QenQ

  En nu weg met haar, veel ste veel aandacht.
  Met of zonder plamuur het blijft een lelijk ding

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.