‘Baantjer heel duur voor RTL vanwege jaren-80-decor’

Geplaatst op do 16 jan 2020 om 13:35

De magere kijkcijfers van de Baantjer-revival met Waldemar Torenstra zijn éxtra pijnlijk voor RTL 4, omdat de serie zich in een andere tijdsgeest afspeelt en dat hoge kosten met zich meebrengt. Dat vertelt de hoofdrolspeler in Veronica Magazine. Om een serie af te laten spelen in een ander decennium – in dit geval de jaren 80 – moeten er veel kosten gemaakt worden voor een geloofwaardig decor. “De standaard lag heel hoog, dat was heel moedig van de producent“, zegt Torenstra.

Drama is al duur van zichzelf, maar drama dat zich in een andere tijdsgeest afspeelt al helemaal. “RTL 4/Videoland heeft ervoor gekozen om iets te maken dat zich in een andere tijd afspeelt. Dat wordt heel weinig gedaan in Nederland, omdat het zo kneitertje duur is. Lovenswaardig dat we dit zo mochten doen.

Er was niet veel budget meer voor special effects en stuntmensen. “Alle actie was een uitdaging, bijvoorbeeld die bus die op zijn kant ligt. Dat was een echte oude ME-bus. Ik flikker letterlijk die bus in omdat er een hendel afbreekt tijdens het draaien. Zoiets mag eigenlijk niet gebeuren, maar dat is actie draaien in Nederland. ‘Dit is het busje gasten, hier moeten jullie het mee doen’.

De verwondingen vielen mee. “Ik had geluk dat ik nog een vuist in de zijkant kon slaan, anders was ik headfirst naar beneden gedonderd.

Foto: RTL
34 Reacties op “‘Baantjer heel duur voor RTL vanwege jaren-80-decor’”


 1. Sjongejonge!

  Tegenvaller, die Baantjer!

 2. NPO kijker 4

  Toch nog iets kwalitatiefs bij RTL!

 3. Ron

  Ik vond het tijdsbeeld erg herkenbaar benaderd in de serie. Ik heb hem inmiddels helemaal gezien de serie, maar of hier een vervolg op moet gaan komen ben ik nog niet zo over uit. Het plot was toch wat te pover. Baantjer met de oude ‘de Cock’ was toch wat duidelijker. Waar ze in deze nieuwe reeks kozen voor een vervolg verhaal kozen ze bij het originele Baantjer steeds een ander verhaal en dat vond ik toch beter. Dacht dat dit bij deze serie ook zou gebeuren, maar niet dus.

 4. Andreas

  Misschien is de serie meer geschikt voor AT5? Dat taalgebruik/dialect is voor veel niet Amstellanders een uitdaging.

 5. robb

  Het beeld is zo onscherp door de mist die er overheen zit daar ga ik niet naar kijken.

 6. NPO kijker 5

  Beter onderzoeken wat de kijker wil zien voor dat men gaat smijten met Unilever euro’s.

  Echt PvdV.

 7. Mark2

  Dus een erg slechte investering!

 8. wim lubbers

  Baantjer: Het Begin is in alle opzichten beter dan het amateuristische volkstoneel van de oude Baantjer met Piet Römer & co.

 9. Nicole

  NPO kijker 5
  Thu 16 Jan 2020 om 14:00

  Ik weet niet of je het weet, maar elke zender heeft succesvolle en minder succesvolle programma’s, dat is moeilijk van tevoren in te schatten!

 10. Johnny👀

  Dat nep_Amsterdamse accent klinkt ook goedkoop.

 11. Anoniem

  Jammer….gemiste kans…. men wil teveel veranderen… het spijt me .. geflopt … Baantjer… geflopt……

 12. Don John

  Juist bij deze Baantjer kun je een wedstrijdje houden wie de meeste fouten in het decor opmerkt. Als dit zoveel geld heeft gekost dan zou ik dit terug vragen, heel veel historische onjuistheden. En dan steeds datzelfde shot van het poitieburo dat niet in Amsterdam staat met steeds dezelfde 2 witte Golfjes ervoor waarvan er 1 uit 1983 is terwijl de aflevering zich afspeelt in 1980. Verkeerde nummerborden etc… Verder helaas ook een matige serie.

 13. yo

  Was leuke serie, lekker retro
  Ze hadden er alleen geen Baantjes van moeten maken maar gewoon een nieuw karakter verzinnen

 14. Peanut

  Het is mooi gemaakt. Dus wat dat betreft alleen maar complimenten. Op tv geen succes, ben benieuwd wat het op Videoland doet. Maar qua kosten waarschijnlijk te duur voor een vervolg op deze manier.

 15. Gerard Bowling

  Waldemar staat tegenwoordig sowieso garant voor flops. Overschat mannetje. Verder is het een foute reproductie van het origineel. Men had het beter naar ” de huidige tijd” kunnen overzetten….

 16. Leo knots

  Waardeloze serie. De oude Baantjer was top

 17. Joost

  Vond ‘m zeer geslaagd, fantastisch decor en mooi verhaal.

  Wel vond ik de beeldkwaliteit matig, zeer licht in de donkere scenes. Moest er m’n televisie op aanpassen. Wellicht een foutje van Videoland, want bij de film was het wel goed.

 18. Hans

  Ik heb het al meer gezegd,thrillers,misdaadserie of films maken kunnen ze niet in Nederland,helaas.Dat kunnen ze veel beter in België,frankrijk en Scandinavië. Het begint altijd redeli jij,maar zakt geleidelijk af naar ,verveeld kijken. Voorbeeld grenslanders,12 van oldenheim,overspel.

 19. Positief

  Prachtig gemaakt. Geweldige serie

 20. Yara

  Niemand kan Piet Römer en Victor Reinier vervangen dit hadden ze nooit moeten doen

 21. Olivier

  Maar niets zo lachwekkend als de zachte G accenten in Smeris… En dat Dennis dat net zo vaak vergat, haha… Niet best.

 22. Pieter

  Duh, ik kijk de serie via Videoland. Geen reclame en bingewatch.
  Alleen een steeds wordende kleine groep kijken films en series nog online

 23. Marjon Hanse

  De allereerste aflevering was al vol geweld, ik denk toch dat wij niet daarop zitten te wachten als kijker, en het was heel veel lawaai, ik heb toen maar verder gezapt en daar niet meer naar terug gegaan…ik snap dat het niet enorm bekeken wordt, dat is jammer want het zijn wel hele goede acteurs die erin spelen!

 24. Martin Bosma

  Bij de BBC is een afdeling welke zich uitsluitend bezighoud met continuïteit. Juist om storende fouten als nummerplaten, telefooncellen en ander straatmeubilair op juistheid te controleren.

 25. Mick

  Het beeld is heel donker, de kleuren vaal en dat Amsterdams stoort me enorm.

 26. Mick

  Het wordt tijd dat er in Nederland leuke originelere series op beeld verschijnen. Al die politie en ziekenhuisseries kennen we nu wel.

 27. Raymond

  @Mediaprak
  Jezelf niet voordoen als Martin Bosma, want Martin maakt geen domme taalfouten zoals jij wél doet.

 28. nl

  Ik vind deze Baantjer slecht van kwaliteit, had me erg verheugd op deze serie, maar de opnames te donker, weinig tot geen herkenningspunten aan de Cock oud en nieuw, twee verschillende mensen. Langdradig verwarrende verhaallijnen, die ook niet passen bij baantjer, ze hadden er beter aan gedaan de serie anders te noemen. Ongeloofwaardige karakters. Te veel acteurs die van oorsprong geen acteurs zijn, noem maar een ruben van der meer, horace Cohen en ryanne van der dorst.
  Sowieso matige geluidskwaliteit. Amsterdamse accent stoort mij niet, maar ik woon dan ook in Noord-Holland realities dichtbij Amsterdam.
  mis de warmte van de oude serie, kennelijk ben ik niet de enige, aangezien de nieuwe baantjer niet aanslaat. Hadden het beter bij de film kunnen houden

 29. Raymond

  Wat mij oviel is dat veel mensen Haags praten, die hoofdcommissaris en die balibitch praten gewoon Haags.
  Verder leuk vermaak tussen Netflix door.

 30. MC bezoeker 3

  Ondanks dat de cijfers op RTL4 bij de ‘live’ uitzending misschien wat tegenvallen vind ik het toch een uitstekende serie die er mooi uitziet en waarin goed wordt geacteerd.

 31. Timme

  Die personages in Baantjer gebruiken om de haverklap Engelse termen die in de jaren 80 nog nauwelijks werden gebruikt door Nederlanders.

 32. Kusje van meneer

  Ik vind het 3x niks. Helaas!
  Vroeger was alles beter, haha

 33. Peanut

  @nl Van dat rijtje mensen dat je noemt die “van oorsprong geen acteurs zijn” is er maar eentje van oorsprong geen acteur: Ryanne van Dorst.

 34. BRAAK

  De oude Baantjer steekt een kop boven die trieste gedoe en ja hoor er moet weer gekleurde medemens een rol in spelen, zwarte overkill op de buis vooral in de reclamespotjes!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.