‘SBS 6 niet langer RTL-copycat maar NPO-copycat’

Geplaatst op vr 24 jan 2020 om 13:15

Na jarenlang zonder succes te hebben geprobeerd om de programmering van RTL 4 na te bootsen, is het overduidelijk dat SBS 6 nu een soort copycat van de NPO is geworden. Dat schrijft Angela de Jong in haar veelgeprezen column in het AD. De Jong wijst erop dat ‘NPO-afdankertjes’ Lingo en Man Bijt Hond nu in de vooravond staat en dat daar het First Dates-achtige Lang Leve De Liefde bij is gekomen. Maar ook op prime time zijn er nu NPO-achtige invloeden merkbaar, schrijft ze.

Ze wijst bijvoorbeeld op de Ik Vertrek-afgeleiden Chateau Meiland en de Scheetjes en de Blauw Bloed-kopie Hart van Oranje van Sandra Schuurhof. “Met als belangrijkste verschillen dat zij een uur mag vullen waar Jeroen Snel een halfuurtje heeft.

En nu is er het ADHD-programma van Dennis Weening. “Hij heeft op woensdagavond zijn eigen stoornisshow waar NPO 3 normaal patent op heeft: ADHDennis.”

Wat is dit toch? “Ik snap heus het idee achter de SBS-strategie: de NPO is kwalitatief beter en scoort hoger dan RTL. Dat laatste heeft op zijn beurt niet voor niks Jinek binnengehaald in plaats van zelf weer iets te proberen.”

Eigenlijk is de tv-wereld net een Hollandse winkelstraat: alles gaat steeds meer op elkaar lijken. Ik kan hier wel een betoog afsteken over creatieve armoede, maar heeft het zin?

De AD-column van Angela de Jong kunt u hier lezen.

Foto: SBS
41 Reacties op “‘SBS 6 niet langer RTL-copycat maar NPO-copycat’”


 1. Timo

  Creatieve armoede waar het geniale AD niet aan lijdt.
  En de programma’s waar ze voor kiest in te zitten zijn ook zeer origineel met hun gastenlijst. Nooit zal er een dame worden uitgenodigd die we al tachtig keer zagen in dezelfde week.

 2. Annelies

  Dennis Weening is over en uit.. nog een beetje stuiptrekkingen in zijn tv carrière

 3. Bart M.

  Hoedanook; John bakt er niets van.

 4. Marq

  Het is en blijft een waardeloze campingzender.als je het alleen van Linda de mol en de Meilandjes moet hebben sluit fan de boel maar.binnenkort ook nog eens die cokesnuiver en miss botox cq maagband samen in zo’n achterlijk programma.

 5. ℙluk van den ℙettenflet Ⓟ

  @ Bart en Marc.
  Volkomen gelijk.

 6. ℙluk van den ℙettenflet Ⓟ

  En wat betreft die geflopte serie over die mensen op Bonaire:
  Dit was al lang en duidelijk bekend bij de reaguurders alhier.
  Het zou Sjonnie Mollie sieren als hij eens uit zijn ivoren toren komt en z’n jaren ’80 blikveld verbreedt en een keertje z’n lichtbop steekt in de echte samenleving, en niet die van de belevingswereld van Erland en Snuifje, Gordon en Veenlijk, Winston en Veenlijk en nog wat van die onechte tiepjes.
  Ach en hoewel, ons maakt het geen bal uit verders, maar zo’n afstandsbediening heeft 9 knopjes voor het gemak en die 6 wordt al J A r e n niet meer gebruikt en dat vinden we dan wel weer een beetje zonde.

 7. Joris Agema

  Weet dat mediacoutant graag Angela basht, maar volgens mij heeft ze groot gelijk. De pijlers van de programmering zijn of oud NPO of NPO-achtige formats. Kan je van alles van vinden (goed & slecht), maar verandert niks aan de feiten.

 8. Aaron

  John de Mol moet zijn eigen Big Brother gaan uitzenden, overal ter wereld draait dit programma nog steeds maar niet in Nederland? Best vreemd.

 9. Sandra

  Goh…

 10. Max

  Nee, PvdV heeft veel betere presentatoren en presentatrices bij RTL. Man man man, 1 pot nat! En, wat een vreselijk gestoorde massa hier op MC, mijn god, je kunt er zo een psychiatrisch centrum mee vullen…..

 11. Caramba

  Ook nu weer geen speld tussen te krijgen – behalve misschien dat dit bij kritisch tv publiek, zijnde ik en zo, al lang en breed bekend is.

 12. Caramba

  De meeste verzinsels uit eigen koker – Gouden kooi en zo – kun je scharen onder de rubriek Lamlendige tv.

 13. OP1 kijker

  Ik mis je
  Bauer
  1 tegen 100
  Jinek
  etc etc etc

  Katja
  Frans B
  Oma Tensen
  Eva Jinek

  allemaal gejat en weggekocht door PvdV. Het domme RTL directeurtje

  Talpa valt het nog mee gezien het gejat van RTL

 14. OP1 kijker

  Nog vergeten de flop: Het spijt me

  ga zo maar door. er is nog veel meer geflopt na vertrekt NPO

 15. JA JA

  hypocriesei ten top
  over copy cat gesproken

  RTL, heeft het wel uitgevonden en teert nog steeds op oude successen , gekloond en wel , die bij de NPO te zien waren

  SBS is al jaren lang het zwarte schaap op MC
  Want de RTL fans dulden geen concurrentie ,en gunnen geen successen voor SBS of TALPA
  Wat een raar volk die RTL fans die hier reageren

 16. Uuuh

  Nee Angela dat heeft geen enkele zin. Dat er sprake is van creatieve armoede is een vaststaand feit. Voor het ontstaan daarvan moeten we veel verder terug in de geschiedenis. Op een gegeven moment heeft men bij de omroepen de creatievelingen vervangen door slimme managers met strategieën waarna het tv-maken is verwoorden tot een ‘wetenschap’. Een spelletje van enkelen op welke wijze de massa het beste aan zich te binden. Daarin is men doorgeschoten en sindsdien gaat het alleen nog maar over ‘content’, ‘marktaandelen’, ‘doelgroepen’ en ‘kijkcijfers’. Ook hier maken ‘kijkers’ zich daar schuldig aan. Het is een soort spelletje van een aantal te duur betaalde uitgekookte mensen met als uitgangspunt dat de kijker er niet toe doet en er alleen is voor de omroepen en niet andersom. In de basis gaat het al heel lang verkeerd. Daarom worden het enkele creatieve succesje en alle oude succesnummers nu herkauwd en gekopieerd. Het ambacht is verloren, zo lijkt. En John de Mol heeft inmiddels wel bewezen dat je creativiteit niet kunt dwingen of kopen. Het enige wat hij tot op heden werkelijk heeft gedaan is vriendjes binnen halen die weliswaar spraakmakend maar die zelf nimmer ook maar 1 splinter van creativiteit hebben laten zien. Tv-maken is niet vergaderen en ‘de baas spelen’ maar bij creatieve mensen de creativiteit de vrije loop laten. Een cultuuromslag is nodig. John de Mol zal dat niet meer kunnen. Die is daar nu veel te oud voor. SBS is definitief mislukt. Dus Angela, helaas, het zal creatieve armoede blijven….

 17. Beatrice Kiddo

  SBS loopt niet lekker. 538 zieltogend. ANP moeite hoofd boven water te houden. Veronica met champions League ok maar rechten hebben hoop geld gekost. Net 5 niet de niche zender die men voor ogen had…..Misschien moet John eens zeggen “ik ben er ff jaartje tussen uit en bemoei me nergens meer mee, ga jullie gang”. Ontevredenheid bij medewerkers groeit…

 18. John Quichot

  Op basis van zijn eigen creativiteit lukt het John niet meer.

  Dan maar kopiëren, knippen en plakken.

 19. the pat

  100 jaar jong met gordon is zo zo gemaakt als NPO
  ze heeft wel gelijk als je er zo naar kijkt

 20. Ronnie

  Het is een feit dat het rommelt bij Talpa.. Alle TV transfers brengen niet het gewenste effect, SBS6 is een zender zonder echte profilering. John de Mol wil flashy studio shows, met een jury. Het publiek wil Piet Paulusma, Meiland en Mr Frank Visser. Alleen Chateau Meiland en Linda scoren nog boven de 1.000.000. En alle nieuwe programma’s zijn kopieen van bestaande formats.

  Talpa probeert heel hard om te laten zien dat 538 nog steeds de grootste is, maar dat is niet zo. Radio 2 en Q Music zijn er al voorbij.

  Net5 moest een kwaliteitsinject krijgen door LINDA formats, maar dat faalt hopeloos.

  Digitaal station Juke en KIJK.nl worden amper gebruikt en waar zijn de geweldige plannen met Stuk TV en Lil’Kleine gebleven? Het is niets en het zal ook niets meer worden! RTL heeft het echt veel beter op de rit

 21. sukkel

  John de Mol een copycat whaaaaaaaa helemaal mee eens

 22. OP1 kijker

  06. Half acht nieuws (RTL4) 996.000
  08. Goede tijden slechte tijden (RTL4) 782.000
  11. RTL Boulevard (RTL4) 721.000

  Sinds PvdV directeurtje speelt is heel de vooravond ingedut. Wat een puinzooi bij RTL

 23. JA JA

  zijn er niet te veel com zenders in Nederland? alleen SBS6 en RTL 4 zou voldoende zijn als tegenhanger van de NPO Alle John de Mol TALPA produkties zitten overal
  zowel op NPO RTL en de eigen SBS maar je kunt niet overal tegelijk naar kijken
  en alles terug zien van de vorige dag dat doe je ook niet

  NEEN… OPHEFFEN VAN DE BIJZENDERS EN ALLEEN HET BESTE OP DE TWEE COM ZENDERS

 24. JA JA

  @ RONNIE Hoe komt u aan die informatie , er zijn nog geen jaarcijfers opgedoken , niet van Talpa en ook nog niet van RTL

  maar dat het balen is vooe de zenders dat moet haast wel

 25. Huisvrouw met een baard

  Wie wil er nog naa r SBS6 kijken dat is niemand toch die zegt: ja ee is vanavond iets leuks op SBS6
  En op Net5 heb ik nog nooit wat leuks gezien en Veronica had altijd wel goeie speelfilms. Jullie doen allemaal net alsof de eigenaar de schuldige is maar er is wel helemmaal niks leuks te zien op zie zenders behalve soms een film op Veronica.

 26. OP1 kijker

  De vooravond is al ingestort

  RTL-copycat. De creatieve armoede van PvdV

  2 uur gejat van van Talpa
  1 uur gejat van de NPO

  En tot slot het nieuws waar niemand naar kijkt.

  Sinds PvdV directeurtje speelt is het puinzooi bij RTL

 27. JA JA

  NEEN @ H. M. D. BAARD het volk is ook verzadigd zitten ook in een sleur Want als RTL op 6 had gezeten en SBS op 4 dan was RTL het zwarte schaap geweest

  Het zijn niet de programmas, die zijn allemaal het zelfe , maar het zit de kijker tussen zijn twee oren SBS zenders zijn 3 keus als er niets op RTL of NPO is

  Alleen met speciale of nieuwe programma`s waar de kijker nieuwsschierig naar is dat kan scoren op SBS

 28. JA JA

  Alles is gejat door RTL SBS TALPA sinds hun bestaan
  NIETS IS NIEUW alles is al eens eerder gedaan bij de publieke omroep !

 29. aldus

  Op1 kijker is wel erg gefrustreerd en heeft de feiten ook niet op een rij. Als je cijfers wilt gebruiken inzake CO, moet je naar bereik in de doelgroep kijken, anders is het onzin. Daar worden de CO op afgerekend, niet op totaal bereik.
  John heeft nooit anders gedaan dan een format dat-ie niet heeft kopieëren. Of later gewoon overnemen maar NPO programma’s overnemen heeft bijna nooit zin, omdat ze zo laag scoren in de voor de CO belangrijke doelgroep. Is met Lingo niet anders. Iets boven de 10% is te weinig om 20.00.
  RTL scoort trouwens vanaf editie NL t/m Jinek heel behoorlijk de laatste weken. In de doelgroep dus. Denk dat ze daar zeer tevreden zijn op het moment.

 30. Smart Watchers

  Jaja, ben het niet met je eens.
  Sbs en die andere twee (of drie) zenders doen heel erg sterk aan kruisbestuiving.
  Programma’s onderbreken om een dansshow, ijsshow of datingshow aan te bevelen gaat écht heel erg vervelen. Als je dan mag kiezen dan ben jexweg.
  Althans, dat werkt bij mij zo. Als ik dan naar 12 of 13 of naar 26 moet zappen om een leuke comedy te zien dan doe ik dat; er zijn heel veel dagen dat ik niet naar Npo of rtl (laat staan Talpa) kijk, en dat is omdat ik iets andërs wil zien.

 31. Eva

  op 1 Kijker,ben je weer bezig met je obsessie voor RTL te ziekelijk voor woorden.

 32. OP1 kijker

  Eva
  Fri 24 Jan 2020 om 15:38

  Mis

  Leugens Angela de Jong heb ik een pest aan.

 33. Marko

  @JAJA Ouwe gek!

 34. discuswerper

  Op1 kijker wat een waardeloos leven moet jij hebben. Voor mij ben jij het grote voorbeeld waarom euthanasie gelegaliseerd zou moeten worden. Als je niks anders meer kunt dan wat je hier laat zien dan is dat geen menswaardig bestaan meer.

 35. Richard de Bie

  Angela de jong heeft ook weer een mening Boeiend

 36. Henk

  @OP 1 kijker, jouw reacties zijn lachwekkend. Laat je leven niet verpesten door zo iets onbelangrijks.

 37. John

  Misschien moet SBS eens stoppen met jatten en zelf wat verzinnen. Je hebt daar personeel voor die daar de hele dag over vergaderen.

  Volgens mij is het nu zo… pietje jij kijkt de hele avond naar NPO 1 en morgen vertel je of we daar een kopie van kunnen maken. Ff naampje aanpassen, en in een studio met led verlichting werkt altijd.

 38. Je zus

  En dan heb je daar een aantal heel dure mensen voor in dienst genomen…

 39. Eurovisie Slongfestival

  Goed nieuws voor Johnny de Mol op de NOS:
  “Organisatie Songfestival doet een stapje extra voor mensen met beperking”.
  Heel misschien krijgt het mongoloide zoontje van John de Mol sr wel een plekje vooraan om in z’n handjes te klappen als de Nederlandse inzending optreedt.
  Zo krijgt het kansloze kutjong tóch nog een keertje positieve aandacht ipv altijd tussen de B-artiesten op pappies c-tvkanaal te prutsen.

 40. Xylon

  De Nederlandstalige commerciële buitenlandse zendergroep rtLuxembourg doet al sinds 1990 niet veel anders in het Nederlandse medialandschap dan het namaken en wegkopen van succesvolle NPO-programma’s, op een aantal eigen succesjes na dan !.. Anno 2020 is het dan ook wel héél erg achterhaald van u om dit slechts nog de Nederlandse commerciële zendergroep Talpa tv van John de Mol te gaan verwijten in een column van nota bene het AD ?!.. Te meer omdat iedereen op de hoogte is van de strategische 3-jarige samenwerking van mediapartijen DPG/rtL-Nederland/QMusic !.. Het is daarom ook misschien verstandiger voor u om voortaan maar liever geen betoog af te steken over de creatieve armoede op de Nederlandse tv ?!.. Aangezien dat voor u als medewerker bij DPG geen enkele zin meer zal gaan hebben !.. Project Jinek die aan het begin van dit jaar bij de strategische mediapartner van DPG van start is gegaan heeft zoals u zelf inmiddels goed zult weten weinig goeds gebracht voor uw eigen objectiviteit in uw werk !.. Sterker nog bent u door uw veelvuldige overenthousiaste aanbevelingen voor programma’s zoals onder andere rtL-Jinek en rtL-Beau zelfs flink door de mand gevallen en is daardoor uw mening niet langer meer betrouwbaar geworden !.. Mevrouw Angela de Jong Fake recensente c.q. Fake columniste van het Algemeen Fake Dagblad is dan hiermee hoe dan ook anno 2020 zeer zeker wél bewaarheid geworden !..

 41. Frank

  Linda de mol is ook te oud en patty brad.
  Lijkt allemaal nergens op.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.