Jack van Gelder woest over 30 km/u-plan Amsterdam

Geplaatst op vr 24 jan 2020 om 14:00

Jack van Gelder kan wel janken om het plan van Amsterdam om in alle straten in de gemeente een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur door te voeren. Dat laat de Ziggo Sport-presentator blijken op Twitter. Het is echt van de zotten, vindt de 69-jarige Amsterdammer. “Amsterdam wil wellicht binnenkort overal 30 km als maximumsnelheid gaan invoeren. Ik vraag me af of je in de toekomst achteruit mag rijden als je uit een parkeervak wilt wegrijden. Zijn ze helemaal gek aan het worden?

Het onderzoek naar deze maximumsnelheid is een initiatief van GroenLinks, dat veruit de grootste partij is in Amsterdam. “Amsterdammers kiezen zelf voor dit beleid“, concludeert Van Gelder dan ook.

Amsterdam wordt steeds auto-onvriendelijker. “Steeds meer beperkingen voor auto’s. Het wordt een vrijhaven voor de in bepaalde kringen uitermate populaire, maar onvoorstelbaar irritante bakfietsen.

Nu geldt de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur vooral in kleinere straten, maar het zou ook op belangrijke autowegen moeten gaan gelden, zoals de Wibautstraat.

De reden is een grote verkeersveiligheid en minder uitstoot, aldus GroenLinks.

Foto: RTL
61 Reacties op “Jack van Gelder woest over 30 km/u-plan Amsterdam”


 1. Boris

  Je kan ook gewoon je fiets pakken, Jack. Een bakfiets is nergens voor nodig. Uitstekend voornemen van Amsterdam!

 2. Michiel

  Goed plan. Gemiddelde snelheid in de Amsterdamse binnenstad is nu maar 20km/uur.

 3. huismaker

  Tip: volgende keer eens op Forum stemmen (Amsterdam en NL). Groen Links maakt ons land kapot met de klimaat en stikstofsprookjes. In Nederland is er een zogenaamd stikstof probleem. De rest van de wereld (zoals Belgie en Duitsland) lachen ons keihard uit. Dus maar het verweer als je dit belachelijk vindt: na zi, fac sist, ra sist, xeno foob, popu list. Dus Jack, durf na te denken en kies voor het gezonde verstand.

 4. rooie Rinus

  MC, de reden is vooral het onaantrekkelijk maken voor auto’s om de stad in te gaan. Uitstoot verminder je niet, en de veiligheid is afhankelijk van wat de rest doet. Trams versus toeristen, vrachtvervoer /dode hoek /fietsers, en auto’s met een blauw kenteken versus zo ongeveer alles.

 5. Caramba

  Afgezien van Van Gelder een enorme jankert is, ik ben niet voor of tegen, maar het minste dat je kunt eisen is een helder geformuleerd doel, plus evaluatie na niet al te lange tijd.
  Dan kun je het op voorhand hebben of doel en maatregelen niet uit balans zijn. Plus de garantie, als het veronderstelde effect niet wordt bereikt, dat die maatregel weer van tafel gaat.

 6. Tinus

  40 km/h lijkt me een mooie oplossing. 30 is echt te langzaam en 50 is wat te snel mbt verkeersveiligheid in het loei drukke Amsterdam.

 7. OP1 kijker

  Strak plan van Amsterdam. Veiligheid voor alles. Ook voor de graaiers

 8. Corrector

  Misschien moeten de dinosaurussen onder ons, en de bangeriken zich gewoon niet meer met de echte wereld bemoeien. Ga lekker thuis het met elkaar eens zijn, en blijf vooral binnen. Vermoei ons niet met dat bibberrechtse gehuil.

 9. Ideaal bij tegenwind

  Tijd voor een elektrische fiets Jack!

 10. Jerry

  Prima plan tegen etnisch profileren. Met 30 komt de auto langzaam voorbij en heeft de politie meer tijd om de witte racist te stoppen in zijn patserbak.

 11. Jur

  Ik stel voor dat Jack zijn privéproblemen privé houdt.

 12. Caramba

  Blaaskaak Jack, probeer deze formulering eens: “Ik wil per se 50 of harder kunnen blijven rijden omdat mijn auto daartoe in staat is en ik er zelf zelf ook meer lol in heb. Mensen die een jaar eerder doodgaan door extra fijnstof hebben pech gehad, en dat bovendien aan zichzelf te danken; ze hadden veel eerder kunnen oprotten. ”
  Of natuurlijk ook een gouwe ouwe – altijd naar anderen wijzen: en de vrachtwagens dan, en de houtkachels op woonboten?

 13. robb

  Prima plan dan gaan ze 50 rijden terwijl ze nu met 70/80 door de straten scheuren.

 14. Mink Vaillant

  Jack moet niet zeuren, 30 is een prima snelheid voor een overvolle stad.

 15. Job

  Heel goed dat overjarige proleten in hun asobakken het leven zuur wordt gemaakt in een prachtige stad als Amsterdam. Zij willen gewoon als aso’s in een dichtbevolkte stad kunnen blijven rondscheuren. Die tijd is VOORBIJ!

 16. JA JA

  BIG CITY
  BIG CITY
  BIG BIG CITY
  NOT SO PRETTY

  waar te wereld ik ook kwam
  vond ik nergens zo bende
  als in het oude Amsterdam
  met Groen links daar in de raad
  willen auto`s uit de straat

  idioten in de raad
  maakl het volk alleen maar kwaad
  met hun rare dwaze ideeen
  trekken ze de middenstand naar beneden
  winkels sluiten in de stad
  iedereen die is het zat

  BIG CITY ,………

 17. Bep

  Goed idee!

 18. Arjan van Leeuwen

  De mening van Jack is best aardig als
  het om sport/voetbal gaat !
  Beter kan hij zich niet uitlaten over
  politieke onderwerpen !

 19. Kim Jung-Un Dos Tres

  Van Gelder zit klaarblijkelijk nooit op een fiets, of gaat nooit lopend door de stad. Automobilisten rijden vaak als gekken, ook in de huidige 30 km-zones. Beetje leefbaar maken van de stad zou fijn zijn.

 20. Trumpo

  Tja, je krijgt waar je op gestemd hebt. In dit geval linkse gekkies.

 21. oijoepio

  Ik ben voor 30km, voor de veiligheid en het milieu, maar vooral voor dat eerste. En die Van Gelder kan best een elektrieke fiets betalen. Nog goed voor hem ook.

 22. Peter vd Bos

  Goed plan! Een leefbare stad betekent minder toeristen en minder auto’s. Van Gelder moet maar leren fietsen.

 23. JA JA

  iedereen zit altijd te zeiken over links

  linkse omroep linke kranten linkse presentatoren

  maar hebben wel hun stem als links ingevuld

  Rutte liegt dan wel maar stem ook gewoon weer op de VVD , de partij voor mensen die wel van hun leven genieten en van hun auto houden , en willen niet dat uw op de fiets met twee tassen vol boodschappen van de SPAR thuis komt in de kou

  en 30 km in de stad constant is nog slecht voor je dure auto Kan je beter een Canda brommobiel kopen, gaat 40 km per uur

 24. alexh

  @huismaker ga eerst eens je huiswerk maken voordat je in vooringenomen links/rechts dogma’s verzand. Ook in “rechtse” landen/steden mag je zelden 50 rijden. Vaak moet je daar onder blijven. In steden in de VS mag je soms maar 10 mile per uur en zelden harder dan 25. En in Duitsland mag je misschien hard op sommige snelwegen maar zeker niet in binnensteden.

 25. Smart Watchers

  30km/u is geen oplossing voor het klimaat
  Schiphol is de allergrootste vervuiler.
  Als Groenlinks wakker wordt zouden ze daar eens moeten kijken.
  Wat één vliegtuig uitstoot over de stad of over ons land staat zo’n beetje gelijk aan het verbruik van een vuilniswagen die een rondje om de wereldbol maakt (in z’n tweede versnelling)

 26. Annoniemus

  Jack die deze week nog een traan weg pinkte bij Tijd Voor Max , is ineens weer de oude Jack die het verschrikkelijk vind dat hij maar 30 km per uur mag rijden !!!!

 27. Smart Watchers

  GroenLinks is overigens de partij die de mega-vervuilende pallet-houtkachel zwaar heeft lopen subsidiëren waardoor er bij elke bouwmarkt Amerikaans roofhout uit oerbossen (N-Carolina, Dakota) te koop was dat met gigantische oliegestookte tankers naar Nederland werd vervoerd.
  Goed besluit GroenLinks, nu de vliegtuigen nog…

 28. Hans

  Groen links he.Maar het maakt niks uit hoor, je komt sowieso amper nog een meter voorruit.Nog een aantal jaren dan rijden we helemaal niet meer.Kunnen we met de bakfiets net als 90 jaar geleden

 29. TRanFan

  die kneus jankt altijd.

 30. Trudy

  geweldig plan van Amsterdam!

 31. De Oranjes waren als eerste WEG

  Kale Jack, de smerige ome, is VIES dik.

 32. man pan

  30 is wel heel erg langzaam, straks wordt je nog ingehaald door een invalide scooter.

 33. Zomaar

  De sportverslaggever en handelaar in horlogebandjes van krokodillenleer moet niet janken.
  Flikker alle auto’s uit het centrum, die hebben daar niets te zoeken.
  En wat daar woont kan gemakkelijk een parkeerplek betalen in de daarvoor bestemde parkeergarage’s buiten het centrum.

 34. Hans

  Zomaar 1555 Eigenlijk heb je gelijk.Het maakt mij ook niets want ik kom toch al liever niet in die Kutstad .Met of zonder auto.

 35. Arie Schoenlepel

  Als gevluchte échte Amsterdammer gun ik de import-Amsterdammers waar ze vrijwillig massaal voor gekozen hebben. Veel genot met de waanideeën van DDR’66 en GroenSlinks!! Hoop dat iedereen die zich hierin herkend erin mag verzwelgen. verzwegen.

 36. Arie Schoenlepel

  Edit * “verzwegen” had verwijderd moeten zijn. ;-)

 37. Nope

  Mooi dan over 10 jaar is er geen ondernemer meer in Amsterdam.
  Tegen die tijd is Amsterdam zo verziekt door foute migranten, hebben jullie te danken aan GL-burgemeester Femke Halsema. En oja Allahu akbar uit de luidsprekers vijf keer per dag zeven dagen per week willen oproepen tot gebed.

  Stem FvD/PVV

 38. Hans

  Schoenlepel 1613. D66 en g.l. niet te vergelijken met Ddr. Ok je mocht niet veel maar voor gewone stervelingen was het verder niet zo slecht:: openbaarvervoer,gezondheidszorg,studiekosten en kinderopvang gratis. Hier mag je ook niets meer,maar je betaald je eigen de tering aan alles.Straks helemaal met hun klimaatideen

 39. aammehoela

  Vind overal 30 km. per uur ook te ver gaan. Maar om dan weer te schreeuwen en te ontkennen dat het klimaat verandert slaat ook nergens op. Nu weer overstromingen in Peru en bij de Argentijnen. En bij de Aussies weer 40+ en dat noodweer in Spanje afgelopen week. …… ach ja, blijf maar ontkennen tegen beter weten in.

 40. Mike

  Wat wil je met die gestoorde die in Amsterdam wonen en op partijen als GroenLinks, D66, PVDA stemmen.

  Ze zijn daar echt knettergek.

 41. Mike

  Daar hebben we Aammehoela ook weer.

  Alsof iemand ontkent dat het klimaat verandert. Het klimaat veranderd al eeuwen.
  Zijn tijden geweest veel kouders was en tijden dat het warmer dan nu.

  Jou opmerking zegt meer iets over jezelf.

  Mensen wegzetten als ontkenners van klimaatverandering is een doorzichten grijsgedraaide plaat.

  Tevens is het een feit we geen invloed hebben op veranderingen als Nederland.

  Wat invloed heeft is te veel inwoners en het kappen van bomen.
  Dus heel opvallend dat het beleid is om meer en meer mensen naar Nederland te halen en bomen te kappen.

 42. o.p. lichter

  Ik vind 30 eigenlijk nog te veel , ik vind 15 of hooguit 20 genoeg .

 43. Hans

  O.p.lichter 17. 21 je kunt ook je auto duwen.

 44. o.p. lichter

  Hans breng groen links niet op het idee .

 45. Hans

  O.p.lichter 1755 Ze zijn er inderdaad gek genoeg voor.

 46. Ron

  Halsema is van het doorpakken, goed bezig vrouw!

 47. Hans

  Roy 1918 Valt wel mee met dat doorpakken,getuige de rotzooi en rottigheid op straat daar weet ze geen raad mee

 48. Flits Bom

  De beste man had weer gedronken..

 49. Leo23

  30km pu is belachelijk, er zijn elektrische fietsen en brommers die veel gevaarlijker zijn. Ipv de auto te mijden zouden er wat meer voorrangsregels voor auto’s moeten komen. Daar wordt namelijk het verkeer veel overzichtelijker en veiliger van. Vanuit een auto heb je veel minder zicht dan op de fiets. Een fietser zou veel meer rekening moeten houden met het verkeer om zich heen. 30km voor de auto levert alleen maar meer frustratie en ongelukken op. Een verplicht rijbewijs voor fietsers lijkt me veel beter.

 50. Peter Pannelap

  @Leo 2144

  Femke heeft wat moeite met ‘handhaving’. Maar dat past bij haar ideologische achtergrond “linkse groene vrijheid blijheid”…. (zolang het strookt met ‘haar’ normen en waarden dus).

  Mafklapper-bende.

 51. anoniem

  Misschien zijn er belangrijkere zaken voor verbetering vatbaar in A’dam? :-)

 52. Don

  OMG.. ‘rookworst’ leeft nog! :-(

 53. Leo23

  Wat veroorzaakt meer verkeersslachtoffers in de stad, de fiets, bakfiets, e-bike en brommer, of de auto? Ga dat eens onderzoeken! Doe er wat aan! Voetgangers zijn ook de dupe!

 54. Je zus

  Jack, je wordt oud. De tijden veranderen, het verkeer ook.

 55. Leo23

  Amsterdam zonder toeristen, auto’s, de wallen, een dorp waar je gezond kunt ademen tussen al dat groen.

 56. Drivers Seat

  Amsterdam zou er slim aan doen om van alle grote doorgaande straten éénrichtingsbanen te maken, met vrij baan voor de fietsers.
  Dat scheelt heel veel stilstaan.
  Verder moeten ze de échte vervuilers weren uit de stad, dus niet de moderne Euro6 diesels maar de oude rotte benzineslurpertjes, de tweetakt scooterrijders en het vrachtverkeer. Verders kunnen ze de groei van de luchtvaart gaan aanvechten, houtkachel verbieden en Den Haag tot orde roepen vwb het aardgas. Amsterdam is niet eens in staat een simpele vuilverbrander te exploiteren, laat staan een alternatief voor aardgas zoals bv stadsverwarming.
  Maar het zal me allemaal boeien wat er in die stad gebeurt, heb er meer dan veertig jaren gewoond en ben er gelukkig weg; het is nu een kwestie van overdragen aan de nieuwe Nederlanders, heel snel voldoende moskeeen bouwen voor iedereen en binnenkort een mohammedaanse burgemeester als Femke de stad voldoende heeft voorbereid op de grote geplande omvolking die GruwelLinks op hun DeugAgenda heeft staan.

 57. T.E.D.

  @ Mike

  Klopt het klimaat verandert al jaren op deze planeet. Het zijn golf bewegingen. Echter het klimaat veranderde nog nooit in zo’n moordend tempo (zonder factoren van buiten af). Klimaat verandering ging geleidelijk in duizenden jaren, niet binnen decennia.

  De enigste keert dat klimaat verandering en massa extinctie zo abrupt ging als hedendaags was toen de asteroïde insloeg die de dinosauriërs uit liet stierven.
  Alleen in plaats van een asteroïde zijn het nu de kleine 8 miljard mensen op deze mierenhoop die we aarde noemen die de planeet onherstelbare schade aanrichten!

  Hoe eerder we dit accepteren, hoe groter de kans dat wij mensen, onze eigen meest destructieve aspecten, overleven! Voor struisvogel politiek heb ik geen geduld meer!de wereld staat in de fik! De tijd voor actie was tien jaar geleden, word wakker!!!

 58. Boerenverstand

  Elke rechtgeaarde Nederlander is toch al lang weggevlucht uit Amsterdam? Jack, je hoeft er niet te wonen of boodschappen te doen. Nederland heeft veel leukere steden en dorpen.

 59. Hans

  T.e.d. wisten ze 50 jaar geleden al dat het mis zou lopen.Toen vonden ze Greenpeace een stel malloten.Nu zitten ze ermee.Hadden ze toch gelijk.

 60. 🐔Meneer de Uil

  Verhuizen naar Veendam is altijd nog een optie Jack. Ben je van alle gelazer af.

  Hier zijn geen snelheidsbeperkingen en worden patserbakken eveneens niet van de weg geplukt (net zoals in Halsemasterdam).

  Slechts een luttel bedrag om je bolide te mogen parkeren voor de deur van de Action, winkelcentrum Autorama. Nou… dat zegt genoeg. Dus weest welkom!

 61. Luizinho

  Jack, had je wat langzamer gereden, waren je mooie krullen er niet afgewaaid

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.