SBS 6-kandidaten de dupe door frustreren rechtszaak

Geplaatst op di 14 jan 2020 om 9:45

Tv-makers liggen steeds vaker onder vuur omdat ze het belang van kandidaten vaak ondergeschikt achten aan het belang van het maken van een goed bekeken tv-programma. Na de rel over het seksueel overschrijdend gedrag in De Villa, ligt nu het SBS 6-programma Betrapt! van Thijs Zeeman en Jens Olde Kalter onder vuur. Twee kandidaten van Betrapt! die het slachtoffer waren van een borderlinepatiënt zagen haar straf in hoger beroep fiks verlaagd worden door bemoeienis van Betrapt.

ICT-ondernemer Aron Terpstra (48) en taxichauffeur Michelle Hart (49) waren net samen toen iemand besloot om maandenlang hun leven te vergallen: autobanden werden leeg geprikt, er kwamen dreigbrieven binnen en haar taxi werd beklad. Beklad met de paarse verf die verdacht veel leek op die in het huis van Terpstra’s ex-vriendin.

Uiteindelijk werd die ex-vriendin psychisch onderzocht: het bleek een Borderliner te zijn. Ze werd op 24 januari 2019 veroordeeld tot zestig uur taakstraf, 5.499 euro schadevergoeding en zes weken cel voorwaardelijk.

Redacteur ruikt sensatie

Tot grote ergernis van Anon en Michelle ging ze er tegen in beroep. Opeens meldde een redacteur van Vincent TV Producties zich, die aansloeg op een oud Facebook-bericht van Hart over de vernielingen.

Hoewel hij voor Betrapt eigenlijk op zoek was naar slachtoffers die ‘ondanks keihard bewijs niet door de politie geholpen worden’, vond hij het verhaal van Aron en Michelle – ondanks de veroordeling – toch interessant.

SBS 6 en Vincent TV Producties besloot de ex-vriendin met lopende camera te confronteren en tijdens het maakproces werd ook de werkgever van de ex-vriendin ingelicht. De ex-vriendin kwam op 23 juni 2019 voor het oog van 472.000 kijkers vrij herkenbaar in beeld.

Lagere straf na naming and shaming

Aron en Michelle hadden aanvankelijk hun twijfels over deelname, maar omdat ze het vermoeden hadden nog steeds te worden lastiggevallen door de ex-vriendin en boos waren over het hoger beroep, besloten ze tóch mee te doen.

Michelle uitte bij Vincent TV Producties wel haar zorgen dat een tv-uitzending mogelijk gevolgen zou hebben voor het hoger beroep. “Daarover wil ze uitsluitsel. Dat komt er niet zwart op wit, maar ze zou wel gerustgesteld zijn door Vincent TV“, schrijft NRC.

Uiteindelijk bleken haar zorgen terecht: de advocaat van de ex-vriendin wees er in hoger beroep op dat Betrapt! de verdachte neerzette als een ‘gestoorde, knettergekke ex’.

Het Hof was het ermee eens dat de SBS 6-uitzending het karakter had van ‘naming and shaming’ en verlaagde de straf tot een schadevergoeding van een schamele 413 euro.

Talpa voelt zich niet verantwoordelijk

Hadden Vincent TV Producties en SBS 6 niet beter moeten weten en het belang van de slachtoffers moeten laten prevaleren boven het eigen belang?

Michelle vindt van wel en hoopt op compensatie van Talpa en Vincent TV Producties: “Ze verdraaien dingen, beloven dingen. Daar moeten mensen voor gewaarschuwd worden. Ik heb spijt van mijn deelname. Dit was een dure les.

Talpa voelt zich niet verantwoordelijk voor de uiteengevallen strafzaak. “Er worden nooit garanties over rechterlijke uitspraken gegeven.

Het NRC-artikel ‘Naming and shaming voor de kijkcijfers – zo gaat dat in zijn werk’ kunt u hier lezen.

Foto: SBS
11 Reacties op “SBS 6-kandidaten de dupe door frustreren rechtszaak”


 1. Ralf

  Sja
  eigen schuld
  er was al een veroordeling
  meewerken was natrappen en dat ging mis

 2. Timo

  Talpa betaalt niks. Eigen schuld, had je maar moeten nadenken.

 3. Gogo

  Een borderliner. Dan weet je het wel. Opsluiten en de sleutel weggooien. Die mensen verzieken niet enkel hun eigen leven; ook dat van hun hele omgeving.

 4. Zomaar

  Mensen moeten eens leren dat je voor de makers van dat soort programma’s niets meer bent dan een figurant met een verhaallijntje die ze gebruiken/misbruiken.

 5. RTL familiezender?

  Net als de Voice of Holland

  99% figuranten

 6. Peanut

  Wow, een vergelijk maken tussen The Voice en een programma als Betrapt. Nee, heel logisch.

 7. hanna

  Deze mensen schakelen met hun volle verstand het programma in en gaan daarna huilen bij NRC dat de straf en schadevergoeding naar beneden is gegaan. Hadden ze niet moeten meewerken. Temeer omdat ze zelf al dachten dat dit wellicht gevolgen zou hebben voor de uitspraak van de rechter. EN NRC maakt er weer een makkelijk rellerig en kritiekloos stukje van om TV te bashen zonder 1 kritische vraag aan deze mensen. Wie is nou aan het namen and shamen?

 8. Charlie21

  @Hanna, eens! Zo makkelijk weer van het NRC. Dit heeft niks met journalistiek te maken, wel met een heksenjacht.

 9. Mieke

  60 uur taakstraf, 5,5 duizend euro schadevergoeding en voorwaardelijke celstraf wordt dus minder dan 500 euro boete vanwege een sensatie zoekend tv programma.

 10. CB

  Ik blijf het vreemd vinden dat televisie-aandacht kan leiden tot strafvermindering. Ik zou het juist meer van de omgekeerde kant willen bekijken: hoe meer media-aandacht, hoe zwaarder de straf.

 11. Johnny 👀

  Tja..

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.