Jort vindt Op1 te veel op Jinek lijken: ‘Zwaktebod’

Jort Kelder is kritisch op de makers van Op1, de nieuwe late talkshow van NPO 1 waar hij ook voor is gevraagd. Hij vindt het programma te licht en te veel op concurrent Jinek lijken. Dat zegt hij in de BMYoung Podcast. Kelder vindt Op1 en Jinek kopieën van elkaar. “Ik vind, en dat is kritiek op het programma zoals het nu is, dat we nu twee vrijwel identieke shows hebben die door vrijwel identieke redacties worden geproduceerd. Jinek en Op1 zijn ongeveer een-op-een hetzelfde“, zegt hij.

Als de presentator niet in beeld is heb je bijna geen idee of je nou naar Op1 of naar Jinek zit te kijken, aldus Kelder. “Het zijn dezelfde onderwerpen en gasten die zomaar aan elkaars programma hadden kunnen zitten.”

Het is niet Jinek, maar Op1 dat moet veranderen, vindt hij. “Ik vind dat de publieke omroep een programma moet maken dat net even anders is: inhoudelijker, zwaarder, meer correspondenten gebruiken, gewoon journalistieker.”

Kelder vindt dat Op1 moet afstappen van het lichtere werk. “De zoveelste keer de familie Froger en de familie Bauer aan tafel: ik snap wel dat dat voor de kijkcijfers goed kan zijn, maar ik vind het toch een zwaktebod.”

Mogelijk wordt Kelder in de toekomst ook een van de Op1-sterren, al doet zijn omroep AvroTros nu niet mee aan het project en heeft hij zelf ook nog twijfels. “Ik twijfelde best een beetje aan de duo-oplossing. Ik snap het wel en ik steun het ook wel, maar ik weet alleen niet of het voor mij goed is. Mijn eigen omroep AvroTros zag het ook niet zo zitten.

Overigens laten tv-kenner Ron Vergouwen en oud-talkshowhost Frits Barend dit weekend in een artikel van de NOS ook kritische geluiden horen over het onderscheidend vermogen van beide talkshows. “Inhoudelijk zijn beide programma’s exact hetzelfde“, zegt Vergouwen.

Frits Barend vindt beide programma’s nog een beetje slap. Ze hebben ‘wat peper’ nodig, zegt hij. “Ik word nu niet verrast. Het is allemaal keurig, keurig, keurig.

De BMYoung Podcast met Jort Kelder kunt u hier beluisteren.

Foto: Ruud Baan, AvroTros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen