Jort vindt Op1 te veel op Jinek lijken: ‘Zwaktebod’

Geplaatst op zo 26 jan 2020 om 9:00

Jort Kelder is kritisch op de makers van Op1, de nieuwe late talkshow van NPO 1 waar hij ook voor is gevraagd. Hij vindt het programma te licht en te veel op concurrent Jinek lijken. Dat zegt hij in de BMYoung Podcast. Kelder vindt Op1 en Jinek kopieën van elkaar. “Ik vind, en dat is kritiek op het programma zoals het nu is, dat we nu twee vrijwel identieke shows hebben die door vrijwel identieke redacties worden geproduceerd. Jinek en Op1 zijn ongeveer een-op-een hetzelfde“, zegt hij.

Als de presentator niet in beeld is heb je bijna geen idee of je nou naar Op1 of naar Jinek zit te kijken, aldus Kelder. “Het zijn dezelfde onderwerpen en gasten die zomaar aan elkaars programma hadden kunnen zitten.”

Het is niet Jinek, maar Op1 dat moet veranderen, vindt hij. “Ik vind dat de publieke omroep een programma moet maken dat net even anders is: inhoudelijker, zwaarder, meer correspondenten gebruiken, gewoon journalistieker.”

Kelder vindt dat Op1 moet afstappen van het lichtere werk. “De zoveelste keer de familie Froger en de familie Bauer aan tafel: ik snap wel dat dat voor de kijkcijfers goed kan zijn, maar ik vind het toch een zwaktebod.”

Mogelijk wordt Kelder in de toekomst ook een van de Op1-sterren, al doet zijn omroep AvroTros nu niet mee aan het project en heeft hij zelf ook nog twijfels. “Ik twijfelde best een beetje aan de duo-oplossing. Ik snap het wel en ik steun het ook wel, maar ik weet alleen niet of het voor mij goed is. Mijn eigen omroep AvroTros zag het ook niet zo zitten.

Overigens laten tv-kenner Ron Vergouwen en oud-talkshowhost Frits Barend dit weekend in een artikel van de NOS ook kritische geluiden horen over het onderscheidend vermogen van beide talkshows. “Inhoudelijk zijn beide programma’s exact hetzelfde“, zegt Vergouwen.

Frits Barend vindt beide programma’s nog een beetje slap. Ze hebben ‘wat peper’ nodig, zegt hij. “Ik word nu niet verrast. Het is allemaal keurig, keurig, keurig.

De BMYoung Podcast met Jort Kelder kunt u hier beluisteren.

Foto: Ruud Baan, AvroTros
53 Reacties op “Jort vindt Op1 te veel op Jinek lijken: ‘Zwaktebod’”


 1. Jelle

  Wijze woorden.
  Het is kabbelend vermaak voor de massa. Voor de grootste gemene deler.
  De durf ontbreekt. En de diepgang.
  Het is Mavo-tv

 2. Wie is de Mol

  Vreemd he, Het is ook de vervanger van Pauw en Jinek

  Jinek RTL is een kopie van Jinek NPO. Zwaktebod van PvdV de puinzooimaker bij RTL

 3. ℙluk van den ℙettenflet Ⓟ

  wij vinden Jinek te veel op Jinek lijken.
  Gemiste kans om er na de verhuizing iets leuks van te maken.

  Helaas pindakaas.

 4. Erik

  Eens, de publieke omroep is er niet om soortgelijke programma’s te maken als de commerciële omroepen, dat ondermijnt het bestaansrecht van de publieke omroep. Nu Jinek is overgenomen door de commerciëlen is er bij de publieke omroep ruimte vrij gekomen om iets nieuws te proberen, daar wordt iedereen uiteindelijk beter van.

 5. Erik

  Wie is de Mol: het is juist mooi dat Jinek door kan gaan bij de commerciëlen, dat geeft de publieke omroep weer mogelijkheden om nieuwe initiatieven te ontwikkelen.

 6. Wie is de Mol

  Erik
  Sun 26 Jan 2020 om 9:07

  Daar is men mee bezig. Dagelijks achter de schermen werkt men er aan.

  De eerste uitzending is al VEEL beter dan de laatste uitzending.

  1 maart staat het als een huis en dan gaat Jinek met reclame richting rioolputje SKO

  O ja, rioolputje is verzonnen door MC . Nu precies een week geleden. Toen vonden al die RTL trollen het prachtig.

 7. Ben Zine

  Nu ome Jort niet bij OP1 mag presenteren en er ook nog niet als gast heeft gezeten gaat hij afgeven op het programma. Temeer daar hij al wel bij de commerciële Jinek heeft gezeten. Jort en Angela zouden een mooie duo vormen om bij de CO op te volgen. Komen beide duidelijk uit de ‘Wij van WC Eend adviseren WC Eend’ hoek.

 8. Wie is de Mol

  De eerste uitzending is al VEEL beter dan de laatste uitzending.
  ———–
  Correctie. Dat moet natuurlijk zijn: De laatste is veel beter dan de eerste uitzending.

 9. Geox

  @Benzine
  Wat een Mavo reactie.

 10. E. Hartsma

  Eén ding is duidelijk: de ‘talkshowkoningin’ is niet meer dan een kakelende Trumpbasher.

 11. rooie Rinus

  En de NPO en RTL maar afvragen waar toch al die kijkers zijn gebleven. het is Talk Radio met beeld, en dan volgens een format dat bedacht is voor een anchor vrouw of man. En omdat je nu 10 presentatoren hebt die zichzelf allemaal veel ( kwek kwek kwek ) interessanter vinden dan de gasten, zal het enkel nog maar verder in elkaar storten.

 12. Michiel

  Iemand is zo te horen pissig dat ‘ie niet is gekozen als presentator van Op1. Het is een talkshow, aan het eind van de dag lijken ze allemaal op elkaar. Jineks show lijkt ook 1op1 gekopieerd te zijn van Barend en van Dorp, so what? De terminologie ook dat hij gebruikt: “Ik vind dat de publieke omroep een programma moet maken dat net even anders is: inhoudelijker, zwaarder, meer correspondenten gebruiken, gewoon journalistieker.”

  Oftewel zijn probleem met Op1 is, dat het een talkshow is. En niet een actualiteitenprogramma met de focus op diepgravende journalistieke onderzoek. Het is alsof je wil dat Koffietijd meer aandacht gaat besteden aan atletiekwedstrijden. Het bekt wel lekker: meer journalistiek, meer inhoudelijk. Alleen jammer dat het inhoudelijk gezien nergens op slaat.

 13. Frank

  Wat een onzin van Jort. NPO1 had het format van Pauw en Jinek. Zij stoppen/vertrekken en NPO zet er nieuwe presentatoren op. Dat is hun goed recht.
  Jort kan het ook omdraaien, waarom probeert Jinek niet iets anders?Zij kopieert 1 op 1 haar oude talkshow, is dat geen zwaktebod dan?
  Ê

 14. Mieke

  Wat een onzin om kritiek te hebben op Jinek omdat ze teveel op Jinek NPO lijkt. Natuurlijk, daarvoor hebben ze haar binnen gehaald! Ze heeft bewezen een vaste groep kijkers te trekken, ongeacht wat er voor wordt uitgezonden. Goed uitgepakt dus voor RTL, maar heel veel mensen hier vinden dat vervelend en daarom lees je hier dat het slecht gaat. Check the facts, marktaandeel van RTL in januari is flink gestegen.

 15. Harm met het harpje

  Goh, zit Eva bij RTL ? Waarom weet ik daar niets van ?

 16. Erik

  Frank, het is voor iedereen mooi dat Jinek ook zonder het budget van de PO gemaakt kan worden, daardoor kan dit budget weer voor iets anders gebruikt worden dat commercieel (nog) niet interessant is.

 17. Thierry Bardot.

  Het is niet Jinek, maar Op1 dat moet veranderen, vindt hij, Hij doet niet mee jaloers.

 18. WEST*

  @ Erik maar zie hoe hard je kabelgeld weer stijgt
  omdat uit die pot ook RTL betaald wordt

 19. 123

  West, dat kabelgeld is 0,25 % van het geheel. Zeik daar niet over.

 20. Wie is de Mol

  Mieke
  Sun 26 Jan 2020 om 9:30

  Ben je nu alweer van naam veranderd.

  Doe de groeten aan Televisiemand en al die andere namen van je

  De Trol van RTL gedraagt zich echt als een kleuter.

 21. Talpa is overbodig en kan weg

  Jort lijkt teveel op een homofiel.

 22. man pan

  Alsof Jort Kelder zoveel mooie diepgaande programma’s voor de AvtrTros heeft gemaakt… niet dus

  Zijn laatste programma Kelder & Klöpping was echt verschikkelijk slecht, ik heb het een keer gekeken. Zo’n kinderachtig format.

 23. rooie Rinus

  de promo van Op1 is ‘elke dag anders’. Wat dus aangeeft dat het blijkbaar om de presentatoren moet gaan. Dat Hilversum zichzelf overschat is bekend, en dat ze alle tien dolgraag zichzelf op tv zien en vooral horen is ook bekend.
  Dus als de NPO het nog beter wil doen, maken ze zelf een alternatief op 2 of 3. Wat wel ergens over gaat?

 24. gerdien

  Voorafgaand aan OP1 zit op NPO2 Nieuwsuur dat er is voor diepgang, achtergronden, onderzoekjournalistiek en -stevige- politieke discussies/ interviews etc. Dat hoeft een talkshow die daar meteen na komt niet nog eens dunnetjes over te doen. De NPO is verder gegaan met hetzelfde format dat de afgelopen jaren is ontwikkeld (en wat van mij ook wel wat minder luchtig mag af en toe), dat is niet speciaal voor of door Jinek bedacht. Dat er nu twee bijna gelijke talkshows op bijna dezelfde tijd wordt uitgezonden is idioot maar wel de keus van RTL. Dat de NPO1 zich daar aan zou moeten aanpassen is net zo idioot.

 25. Robert

  Ik denk dat de kijker wel uitmaakt welk programma het meest wordt gewadeerd.

  Jort Kelder moet het zeker niet gaan presenteren, hij luistert niet en praat liever zelf.
  Dat is geen goede eigenschap voor een talkshowhost.

 26. Max

  #Mieke feminist? Pffffff

 27. Frits

  Dit is wat de kijker wil Jort. Niet jou en je vriendje Rutte.
  De kijkcijfers beamen wat en wie de kijker wil.Afwisseling,interessante tv.Soms diepgang, soms vermaak.

 28. Goedemorgen

  Waar gaat deze kritiek over? Het was toch zo dat de duo’s eerst als een zeer gewaagde stap gezien werden, nee niemand zag daar wat in. Ze geven 10 presentatoren het hoofdpodium, sommigen met nauwelijks ervaring. Je ziet het programma ontwikkelen. Maar nu dat lijkt te lopen, wat al heel knap is in zo’n korte tijd, moet het dus weer anders. Wat ik niet snap is die heisa om die exacte kopie van Jinek naar RTL. Daarbij had de show van Pauw ook vaak deze opbouw, daar hoor je dan weer niks op. Zeuren om het zeuren.

 29. Ron

  Ben het wel eens met Jort, maar je kunt het ook andersom stellen; Jinek lijkt teveel op Op1. Maar met de kritiek: de talkshows lijken teveel op elkaar 100% mee eens. Op1 hoeft niet zoveel te veranderen, maar Jinek wel. Op1 is exact hetzelfde als wat Pauw deed, de Barend en Van Dorp-formule. En dat is een beproeft recept. De RTL doelgroep gaat dit op termijn ook niet trekken als Jinek exact dezelfde formule blijft hanteren, en dat je zie je nu al op sommige momenten terug in de uitzendweek.

 30. R.groenberg

  Ik vind dat meneer kelder gewoon zeurt.
  Als hij zegt dat alle praat programma’s te wit zijn dan klopt dat.
  Je wordt er blind en struint vervelend van.
  Ik als afronederlander ziet niks van mijzelf terug.

 31. Suzanne

  Elke talkshow lijkt op elkaar, ik kijk welke gasten er komen.
  Ik wordt wel gek iedere avond andere presentators op1.
  2 is teveel, laat carrie het alleen doen aub.
  En Jinek je bent nog steeds the best. De gasten maken de show.

 32. Paul

  Suzanne, wat is je cupmaat?

 33. robb

  Op1 is gaat weer veranderen in april misschien dan plaats voor Jord alleen of Thijs alleen ,wat Jord wil kan denk ik niet meer je moet ook populaire gasten hebben anders haken heel veel kijkers af , zelfs de npo moet scoren.

 34. Bas

  Eva Jinek met haar waterige klootogen heeft zich voor altijd gediskwalificeerd. Toen Herman Koch Thierry Baudet een wandeling langs de snelweg gunde barstte Maffe Eva in lachen uit. die Amerikaanse hysterische mafketel moet echt een andere baan gaan zoeken liefst ergens in Amerika, in een of ander maf dorp.

 35. Guttegut

  Daar heb je hem ook weer. Ga verdomme je vriend Rutte neuken

 36. Patrick Gagel

  @Goedemorgen 10:31
  Goed verhaal, klopt helemaal.
  Jinek lijkt te veel op de Jinek van de NPO.
  Daar gaat het op termijn op stranden.

 37. HansR

  Wie ontneemt de NPO het recht om hun jarenlang geleden Pauw en Witteman duo presentatie voort te zetten? Jort teleurgesteld dat geen geen duootje mocht vormen? Jinek is ontwikkeld in de Pauw school, waar nu RTL van hoopt te profiteren en Jinek kan haar zakken vullen, met doorgaan wat ze bij NPO1 al deed zonder iets wezenlijks te veranderen. Wat dat betreft is OP! veel verrassender, iets dat totaal niet verwacht werd en Eva rode vlekken heeft bezorgd, tot waterlanders toe. Uiteindelijk hebben ze afwisselend dezelfde gasten aan tafel en eten uit dezelfde ruif, de een met een ton en de ander met een miljoentje per jaar

 38. Suzy Wang

  @Talpa, Dat dacht uk nou ook.

 39. Frikandel Driedimensionaal

  Het Jinek decor doet pijn aan de ogen op de late avond met dat fel blauwe neonlicht. Op1 heeft een warme uitstraling. Jort is een beetje boos dat hij niet Op1 mag presenteren, maar als hij even geduld heeft dan is die verschrikkelijke Schimmelpik weg (de enige waarbij ik wegzap) en kan Jort daar gaan zitten!

 40. sukkel

  Ze lijken allemaal op elkaar en Jort is pissig dat hij niet gevraagd is….

 41. Erwin

  De mensheid vindt Jort teveel op een kwal lijken: zwaktebod.

 42. A. Tempelman

  In het begin heb je een format met een presentator; na een paar maanden is het anderson. Jinek was een format, nou is het een personality-talkshow. OP1 heeft een paar maanden nodig om op z’n plek te belanden. Hopelijk hebben ze dan alle nieuwsberichten van de teleprompter verwijderd en zijn de Youtube-highlights ook afgeschaft.

 43. robb

  Ik heb net even buitenhof gekeken met Twan die is daar op zijn plaats , hij kan ook Op1 doen voor de zware onderwerpen en iemand anders de lichte

 44. Doe maar gewoon

  Ach gut, hij mocht niet meedoen…

 45. Hans

  Het is allemaal bullshit ook Kelder zelf

 46. Arie

  Inderdaad de NPO moet de bakens verzetten.

  Natuurlijk lijkt Jinek op RTL4 op de Jinek van NPO, het is een overstap van het programma van NPO1 naar RTL4 zonder (te) veel inhoudelijke wijzigingen, was dat wel het geval dan was het een nieuw programma geweest.

  Ik lees dat Van Nieuwkerk mogelijk aan het laatste seizoen van DWDD bezig is, o.a. omdat hij er een beetje op uit is gekeken (en op zich logisch en verklaarbaar is).
  Zou Van Nieuwkerk overstappen naar een commerciële zender, dan is hij *gedwongen* op vrijwel hetzelfde programma te maken. Als hij met een nieuw programma(format) dan moet hij zijn publiek weer vanaf vrijwel 0 opbouwen en dat is en wordt lastig. Vandaar dat hij dan door moet met een DWDD-kloon.
  Ik lees ook dat Van Nieuwkerk een angsthaast is en in meer of mindere mate aan fobieën lijdt. Een overstap naar de commerciëlen is m.i. nog geen uitgemaakte zaak. En als de NPO meewerkt aan een constructie rondom een productiemaatschappij en programma(format) dan kan Van Nieuwkerk ook na 2020 een hoger salaris dan de minister-president te gemoed zien bij de NPO.

 47. Sjaak

  Mijn voorspelling: beide talkshows ongeveer 500k kijkers per avond. Jinek is sleeds en zonder de afwisseling van Pauw is ze middelmatig. OP1 is niet interessant, dat zakt steeds verder in elkaar.

 48. Puppy klok

  Hier hebben we weer die journalistje en huisjesmelker en homo weer.
  Moet je die klootzak nou eens zien.
  Balen voor deze kakker dat ie lekker niks mag presenteren.
  Houden zo.
  Van deze homo moet iedereen kotsen behalve zijn rijke doelgroep.
  Engerd en arrogante kop .
  Blijf weg en rot op naar mars met die mislukte hondekop.
  Vuile rat.

 49. willembever

  Als Jeroen Pauw niet gestopt was, dan hadden Jinek en Pauw tegenover elkaar gestaan. Dat had nog meer op elkaar geleken, want Jinek werd gemodelleerd naar Pauw nadat haar eerste rondje shows (met bank) niet werkte. Had Pauw dan ook moeten veranderen als ie niet gestopt was, Jort?

  Ik vind het opzich wel komisch. RTL heeft een serieuzere tegenhanger proberen te maken van Pauw en Jinek met Twan Huys en in mindere mate Beau. Lukte niet echt best. Dus kopen ze Jinek inclusief de regisseur en redactie en vervolgens maakt de NPO niet één, maar vijf prima kopiën binnen twee maanden..

 50. Huh

  Huh, Jinek ging toch weg met de show die bij de NPO is ontwikkeld. Dat daar nu een kopie van draait, kun je ook een zwaktebod noemen.

 51. Timo

  Kaaz

 52. Xylon

  De NPO zou Op1 moeten gaan veranderen om niet teveel op Eva’s commerciële rtL-aftreksel te gaan lijken ?!.. Dacht het niet Jort !.. Het zeer lage aantal kijkers dat gemiddeld naar de Jinek show op rtL kijkt vergeleken met de gemiddeld véél hoger scorende talkshow Op1 van de NPO geeft aan dat men wél degelijk een idee heeft naar welk programma men kijkt !.. Bovendien zult u ongetwijfeld wel weten dat in talkshows nog steeds gebruik wordt gemaakt van één of meerdere presentatoren !.. Dat de presentatie van beide talkshows misschien ook door een robot gedaan hadden kunnen worden zou inderdaad vooral in het geval van Eva een hoop geld kunnen schelen, toch, of niet soms Meneer Kelder ?!.. Het is juist de “Jinek show” van rtL die een ander koers zal moeten gaan varen omdat de absolute kijkersaantallen van dat programma ver achter blijven bij de onterechte zéér hoge verwachtingen die men bij rtL-Nederland had van “talkshowhost” Eva !.. De teleurstellende kijkcijfers van Talkshow Jinek zullen vanzelf zorgen dat het programma straks steeds meer zal gaan veranderen in: rtL-Late Night met Jinek !.. Daarentegen scoort Op1 als een tierelier en is het langzamerhand een vaste waarde aan het worden in de ijzersterke programmering van zender NPO1 !..

 53. arie

  Jort : “de druiven zijn zuur “!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.