Jelle Brandt boos: ‘Gijs van Dam pleegt karaktermoord’

Jelle Brandt Corstius, die Gijs van Dam zonder enig bewijs beschuldigde van orale verkrachting en een poging tot anale verkrachting, vindt dat Van Dam karaktermoord heeft gepleegd op hem. Dat zegt hij in gesprek met de Volkskrant. Brandt Corstius heeft zijn rechtsgang tegen Van Dam laten vallen, maar andersom ligt er nog steeds een zaak wegens smaad. “Wat ik wel even wil zeggen, is dat de aangifte van Gijs nog enkel gaat om smaad. Eerder klaagde hij mij ook aan voor laster.

Er zit een groot verschil tussen, aldus Brandt Corstius. “Smaad gaat over het aantasten van iemands eer, laster over het beschuldigen van iemand van een onwaar feit. Dus twee jaar lang ben ik uitgemaakt voor leugenaar en fantast, en dat deel is nu doodleuk ingetrokken. Daar hoor je verder helemaal niemand over; dat is gewoon karaktermoord.”

Veel mensen denken dat Brandt Corstius spijt heeft van het dronken avontuurtje van toen en er in zijn hoofd een verkrachting van heeft gemaakt. “Ik snap ook nog steeds niet waarom mensen denken dat ik het uit mijn duim zuig. Je hebt er carrière-technisch helemaal niks aan om je naam te verbinden aan zo’n ongelooflijk gevoelig onderwerp als seksueel misbruik tegen mannen. Dat kan je alleen maar schaden. Ik had een prima carrière.

De beschuldiging is als een boemerang in het gezicht van de VPRO-ster teruggekomen. Nu heeft hij spijt. “Het was niet zozeer dat stuk in Trouw, maar vooral mijn optreden in DWDD. Daarna kreeg het ineens het karakter van een heksenjacht, die heb ik nooit willen ontketenen.

De manier waarop ik het heb gedaan was niet verstandig, en daar heb ik, met de wetenschap van nu, spijt van.

Een groot interview met Jelle Brandt Corstius kunt u lezen op de Volkskrant-site.

Foto: NPO

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen